Nošenje novorođenčadi

Nošenje novorođenčadi je najljepše razdoblje nošenja, no novim roditeljima je nerijetko ispunjeno sa strahom i nesigurnosti. Nadam se da će novi post biti koristan budućim roditeljima i njihovim bližnjima.

Tijekom prve trudnoće mučila me nesanica i stalno sam čitala i proučavala… U šumi propagandi i parola bilo je teško pronaći nešto stvarno korisno.

Kada budući roditelji prvi put ugledaju plusić na testu za trudnoću počinje se planirati i rade se popisi za kupovinu: kadice, prematalice, previjalice, povijalice, ležaljke, dekice, pelenice, kolica, navlake, podloge, zaštitne ogradice, posteljina, jastuk za bebu, jastuk za dojenje, izdajalice, bočice, dudice, trakice, šeširići, školjkice, sterilizatori, nastavci, torbice… U cijelom tom nabrajanju uglavnom nekako na zadnjem mjestu obično bude ono što ćemo na kraju najviše koristiti: nosiljka.

Trudnoća nije prepreka za nošenje starijeg djeteta. O nošenju u trudnoći više ovdje.

Nošenje počinje već u trudnoći, pod majčinim srcem

Nažalost većina danas u rukama drži malu bebu tek onda kada sami postanu roditelji. Kroz šumu propagandi i parola pokušavaju se probiti do pravih informacija, što im dodatno znaju otežavati članovi obitelji i susjedi s npr.: “Nemoj ju navikavati na ruke!

Povezivanje trbuha (lijevo)  i nošenje novorođenčeta u istoj tkanoj marami (desno). Marama je Isara Diamonda

Kad je beba nošena razina kortizola, hormona stresa, pada svim članovima obitelji, a najviše mami i bebi koje 18 mjeseci veže vrlo jaka povezanost: 9 mjeseci prije i 9 mjeseci poslije rođenja (dr. Sears). Ako razmišljamo da “gestacija” traje zapravo 18 mjeseci i biva kratko prekinuta rođenjem bolje ćemo razumjeti dobrobiti nošenja, i zašto zapravo antropolozi nazivaju ljude tobolčarima. Beba okružena poznatim zvucima i ritmovima koje je upamtila još u utrobi majke (ritam hodanja, kucanje srca, ritam disanja…) pada u stanje tihe budnosti u kojemu može učiti o svojoj okolini i razvijati se.

Više o dobrobitima i prednostima nošenja čitajte ovdje.

Jastuk (dekicu) za bebu kojeg prvi put vidimo u rodilištu (gore lijevo) može biti odličan uvod u povijanje, nošenje, i općenito razumijevanje primarnih potreba naše bebe.

Kad iz rodilišta stignemo s novorođenčetom nastavljamo pozitivnu praksu zamatanja, povijanja bebe. U rodilištu je beba bila u jastuku koji joj je davao toplinu i stisnutost* kakvu je do nedavno imala u maternici. Tu pozitivnu praksu možemo nastaviti i kod kuće povijanjem bebe u dekicu, ali moramo obratiti pozornost na to da ne povijamo kukove usko, tj. da nožice ostanu slobodne. Nošenje bebe u marami ima sve pozitivne učinke povijanja ali i učinke kožiranja (eng. skin to skin). Bebu možemo poviti u običnu dekicu ili komercijalnu povijalicu poput Ergobabyjeve “dekice za zamatanje” (eng. swaddler). Povijanje dokazano pomaže bebama s izraženim Moroovim refleksom**, tzv. refleksom straha ili refleksom iznenađenja, kao i s novorođenačkim grčevima. 

Povijanje cijelog tijela bebe (eng. swaddling) moramo razlikovati od širokog povijanja kukovlja.

Široko povijanje (gore) i moderna platnena pelena (dolje).

Široko povijanje je praksa koju još uvijek određene bolnice u Hrvatskoj smatraju pozitivnom preventivnom mjerom za razvoj zdravih kukova mada nema nikakvu znanstvenu podlogu niti dokazanu korisnost, dapače postoje dokazi da je široko povijanje čak i štetno jer otežava motorički razvoj. Za široko povijanje čak ni ne postoji konkretan izraz u engleskom jeziku budući da jednostavno ne postoji kao praksa u zapadnoj medicini, no moglo bi biti prevedeno kao hip adjusting diapering. Malobrojni govornici engleskog jezika primjetit će sličnost širokog povijanja s double nappying (ili double diapering) što pak najčešće prakticiraju platnenopelenaši za noćnu pelenu beba koje puno uriniraju. Većini će se na prvi pogled široko povijanje činiti kao pretjerano “tetranje”, no treba ga ipak razlikovati od korištenja uobičajenih platnenih pelena! Svaki ortoped će potvrditi da ukoliko beba ima kakav razvojni poremećaj kuka*** široko povijanje neće imati nikakvo djelovanje za razliku od Pavlikovih remenčića, abdukcijskih gaćica ili kakvih drugih ortopedskih ortoza. 

Bebe se obično široko povija do prve ultrazvučne provjere kukova. Preko jednokratne ili jedne tetra pelene bebu se povija u (barem) još dvije tetra pelene i zatim švedsku ili koju god drugu pelenu koja sve te slojeve može zadržati na mjestu.

Široko povijanje otežava postizanje idealnog položaja tijekom nošenja, a on ima dokazani pozitivni i preventivni učinak na potencijalne razvojne poremećaje bebinih kukova.

Zato ako beba mora imati ortopedsku ortozu zbog liječenja razvojnog poremećaja kuka neka bude nošena u ergonomskoj nosiljci bez ortoze. Naravno prednost se bez daljnjega daje slingu i marami (tkanoj i elastičnoj).  Posavjetujte se s ortopedom postoji li kakvo vremensko ograničenje vezano uz duljinu nošenja.

! Tijekom povijanja, ali i nošenja, moramo paziti da ne pregrijemo bebu! Više o tome ovdje

Tko ipak želi široko povijati neka odmah kupi produživače za bodije i tri broja veće hlačice za svoju bebu. 😉

Bebu možete poviti u običnu dekicu (lijevo) no vaš se mali nindža vrlo lako može iz nje izvući. Komercijalna povijalica poput Ergobaby “dekice za zamatanje” (eng. swaddler) osigurava mirniji i dulji san (sredina, desno).

Postoji više vrsti nosiljaka no nisu sve preporučljive za novorođenčad.

Koju nosiljku odabrati za svoje novorođenče?

Tu su tkana marama, sling, hibridna marama, elastična marama, Caboo, K’Tan i dr. hibridne nosiljke od elastičnog materijala, podegi, mei tai (meh dai) nosiv od rođenja (ili halfbuckle kao DidyClick ili Manduca Twist), druge oblikovane nosiljke koje su više izuzetak u ovom popisu nego pravilo.

Elastična marama Ergobaby Aura.

Preporučljive vrste nosiljaka za novorođenčad

Moguća je sljedeća podjela na nosiljke za zdravu terminsku novorođenčad (donešene i prenešene bebe) i nosiljke za nedonošene bebe (u pravilu neurorizične).

! Tkana marama i sling su često prvi i jedini izbor za nošenje prijevremeno rođenih, neurorizičnih i beba s dodatnim/ posebnim potrebama jer daju idealni položaj. Potrebna je suradnja liječnika, terapeuta i savjetnice za nošenje kako bi pronašli najbolje rješenje za pojedinu bebu i roditelje, ili staratelje. Više o tome ovdje.

Moj prvi izbor za novorođenčad su sling i tkana marama. Drugog sina sam nosila već u rodilištu kad je bio star tek desetak sati.

Nažalost još uvijek određeni broj medicinskih stručnjaka nije dovoljno upoznat s nošenjem beba i vrstama nosiljaka pa nerijetko preporučuju nošenje u položaju kolijevke ili pak nošenje bebe okrenute od sebe (prema van) što u npr. elastičnoj marami nije samo neudobno nego može biti i izuzetno opasno. Više o nošenju na siguran način ovdje.

Elastična marama Boba.

Nošenje bebe okrenute od sebe (prema van)?

! Prema pravilima “babyhandlinga” (postupanja s bebom ili doslovno rukovanja) bebu se drži i pridržava na rukama okrenutu od sebe i to ne treba miješati s “babywearingom” (nošenjem beba). Kada je beba na rukama tijelo osobe koja ju nosi prilagodi joj se, a osim toga držanje na rukama ne traje dugo kao nošenje u nosiljci. Na rukama bebu zapravo samo pridržavate a u nosiljci ju nosite. Više o tome ovdje.

Freda meka oblikovana nosiljka koja “raste s bebom”. Na fotografijama je moj mlađi sin star točno mjesec dana. Nošenje u oblikovanim nosiljkama od rođenja nikako ne može postati pravilo bez obzira na to koliko dobro neke oblikovane nosiljke pružaju potpore malim bebama. 

Zašto oblikovane nosiljke (mei tai/meh dai) i nosiljke s kopčama nisu preporučljive za nošenje novorođenčadi?

Nekome tko nikada nije nosio bebu teško je namjestiti nosiljku prvi put i s najboljim uputama i videima, a kamoli još toliko malenu. Većina niti ne zna za lokalne grupe za potporu bebonoscima poput FB grupe Nošenje beba Zagreb, niti savjetnice za nošenje. Na to još možemo dodati strahove poput “joj potrgat ću bebu”, “čini mi se jako stisnuta” pa zbog nedovoljno stegnutih naramenica vaša mala štruca doslovno pliva u panelu i posjeda se, a postoji i mogućnost gušenja ako joj brada padne na njena prsa. Upute su obično pisane s većim bebama pa se često čini i kako manja guza novorođenčeta ne upadne dovoljno duboko u panel oblikovane nosiljke. Također većina žena ima veći trbuh nakon poroda, što je sasvim normalno, ali radi njega je malo teže školski namjestiti pojas: on uglavnom završi više nego bi to bilo poželjno. 

Neke oblikovane nosiljke daju se podesiti “milimetar po milimetar”. Moje novorođenče s nepuna 4 tjedna na mekoj oblikovanoj nosiljci “koja raste s bebom”: ISARA Standard.

(Usporedba češćih oblikovanih nosiljaka je ovdje.)

ISARA Standard, meka prilagodljiva nosiljka nosiva od 1. mjeseca. Sin na fotografiji star je nepuna 4 tj., teži gotovo 5 kg i dug je preko 54 cm. 

Moramo razumjeti da je vrlo teško napraviti nosiljku koja bi bila jako dugo nosiva, svima dostupna, krojem odgovarala ljudima svih građa i sklonosti, i da je još i stvarno nosiva od rođenja pa sve do predškolske dobi. U prvim mjesecima bebe nerijetko i udvostruče tjelesnu težinu, dožive i desetak manjih skokova u razvoju, nerijetko i štrajk nošenja, dakle za prvih nekoliko mjeseci proizvođačima se ne isplati mijenjati kroj nosiljke tako da više odgovara manjoj bebi nego većoj kad već malo uspore s rastom i razvojem.

(O veličinama nosiljaka pročitajte više ovdje.)

Ruckeli, zanimljiva “muška” prilagodljiva nosiljka koju su dvojica tata napravili za druge tate. Sin na fotografiji star je nepuna 4 tj., teži gotovo 5 kg i dug je preko 54 cm. 

Nakon tih prvih nekoliko mjeseci većina ergonomskih oblikovanih nosiljaka s kopčama odgovarat će i vama i vašoj bebi, kao npr. Ruckeli, Isara, Ergobaby Omni ili Adapt, AnoonA, Tula FTG… Uzmite u obzir da su oblikovane nosiljke već oblikovane prema nekom zamišljenom modelu nositelja i nošenčeta. Nosiljku je, baš kao i traperice, najbolje isprobati prije kupnje! 

Je li lošije nositi bebu od rođenja u oblikovanoj nosiljci ili je lošije krivo postupanje s bebom i pridržavanje na rukama (krivi babyhandling)? To je zanimljivo pitanje na koje nam znanost neće uskoro dati konkretan odgovor. Takvo bi znanstveno istraživanje bilo neetično. (Biste li pristali na istraživanje tijekom kojeg bi moglo biti negativnih posljedica na senzomotorički razvoj vaše bebe?) Ono što ide u prilog nošenju beba od rođenja, čak i s težim dijagnozama, u tkanim maramama i slingovima jesu kliničke studije i osobna svjedočanstva sve brže rastućeg broja bebonosaca.

Tkana marama Didymos Kwaak u vezu FWCC (eng. Front Wrap Cross Carry; prednji križni vez s horizontalnim slojem).

Tkana marama i sling

Uslijed rastućeg trenda proizvodnje multifunkcionalnih prilagodljivih nosiljaka, tzv. nosiljaka “koje rastu s bebom” ruše se i predrasude o tkanoj marami kao o kompliciranoj i nepraktičnoj nosiljci. Mnogi biraju jednostavnost, elegantnost i udobnost jednoslojnih vezova osiguranih običnim muškim čvorom za svoje novorođenče ispred hrpe kopči, drukera, čičaka, umetaka i gurtni koje vise s nosiljke.

Zapravo samo tkana marama i sling odgovaraju opisu idealne nosiljke: bebi daju idealni položaj, nosivi su “od rođenja do faksa”, i odgovaraju svima. Tkana marama može biti i najjeftinija i najskuplja nosiljka. Treba samo, ovisno o slučaju, naći odgovarajući vez i prilagoditi ga bebi i roditelju. Tkana marama je najudobnija nosiljka i za nošenče i za nositelja. Detaljnije o tkanoj marami ovdje.

? Dodatna potpora za vrat u jednoslojnim vezovima za novorođenčad? Ukoliko je marama pravilno i dovoljno stegnuta, te navučena dovoljno visoko, nisu potrebne rolice za dodatnu potporu vratu. Budući da većina početnika ne steže dovoljno maramu ipak je bolje da u gornji rub “džepa” urolaju pola tetre, ili bolje malu krpicu za brisanje kako rolica ne bi bila predebela i vršila pritisak na bebin vrat.

…i Milili Leokiss kao savršeni sling za teške gegavce. Konverziju u sling napravila je Marina iz Frede.

Sling je prva nosiljka koju ćete kupiti i zadnja koju ćete prodati.

Ovo je najbrža i najpraktičnija nosiljka za novorođenčad ali i male hodače koji trebaju odmoriti noge ili se smiriti uz roditelja.

Sling je kraća varijanta nekoliko vezova u tkanoj marami i svatko si treba pronaći kroj ramena koji mu/njoj odgovara (plisirano, hibridno, nabrano) ili pak odabrati prilagodljivo rame.

! Tko osjeća težinu na ramenu ima neodgovarajući tip ramena za svoju građu i/ili ne zateže dovoljno nosiljku. U slingu se nosi na trupu i sling nije vreća u kojoj beba visi na ramenu. Između Vas i bebe treba najviše biti dlan razmaka.

Sling je, bez sumnje, najpraktičnija nosiljka za dojenje:

Tkana marama je dijagonalno elastična a elastična marama je rastezljiva i elastična.

Elastična marama Ergobaby Aura.

Elastična marama, hibridna marama i hibridne nosiljke

Elastična marama i hibridne nosiljke kao što su Manduca Twist, Caboo i Ergobaby Embrace odličan su uvod u nošenje. Odlične su za nošenje malih beba i pojedincima se čine jednostavnije od tkane marame. Nedostaci su im što nisu dobre za nošenje većih beba i djece jer pružaju vrlo malo potpore i jako griju pa nikako nisu dobre za nošenje beba ljeti. Izuzetci su Solly Baby i Ergobaby Aura elastične marame, koje su ujedno i malo čvršće elastične marame od primjerice Bobe, Moby i Chibolo elastičnih marama jer u sastavu nemaju elastana, Spandexa ili Lycre.

Odnedavno Ergobaby ima u ponudi elastične marame od eukaliptusove i bagremove viskoze za prve mjesece. Marama ima oznaku sredine, drugačije označene rubove po duljini, i praktični skriveni džepić u kraku u koji možete pospremiti cijelu maramu, a na njega je ušiven i šalabahter. Vrlo je lagana i nježna, ali i elastična. Stvarno lijep uvod u nošenje!

Francuski JPMBB u ponudi ima elastične ali i hibridne marame kao i Manduca, Cybex u.GO i Wrapsody koje su malo deblje od elastičnih ali ipak nisu toliko čvrste kao tkane. U hibridnim maramama obavezno je, uvijek i bez iznimke, nošenje u sva tri raširena sloja. Za razliku od elastičnih marama u hibridnim maramama može se nositi na leđima i dobre su i za nošene beba težih od 8-9 kilograma. 

Elastična marama i hibridne nosiljke nisu idealno rješenje za bebe koje imaju neurorazvojnih poteškoća jer bebe radi svoje velike elastičnosti i rastezljivosti ne mogu zadržati u idealnom položaju ukoliko postoji ikakav tip hipertonusa. U elastičnoj marami ćete, ukratko, položaj trebati stalno popravljati tijekom nošenja. 

Postavljanje bebe u idealni položaj rotacijom zdjelice.

Nositi bebu s nožicama unutar ili izvan marame?

Često bebe rođene prije 36. tjedna trudnoće drže stopala visoko, iznad ili baš u razini guze. Slijedeći pravilo da pružamo potporu bebinom prirodnom položaju tijela koji odgovara fiziološkom razvoju vezat ćemo bebu s nožicama unutar marame. Čim primjetimo da se beba nožicama upire o maramu zbog refleksa automatskog hoda, ili ako “sjedi” na stopalima, vezat ćemo ju s nožicama izvan marame i nožice nećemo širiti. Bitno je da pustimo bebu u prirodnom položaju dubokog čučnja (položaj žabice, M položaj) s koljenima više od razine guze i slobodnim stopalima izvan marame. Kako beba raste sama će krenuti širiti noge, zadržavajući i dalje položaj dubokog čučnja, sa zdjelicom okrenutom prema nositelju.

Podegi s panelom od tkane marame i širokim plisiranim ravnim naramenicama iz splitske radionice Tabita.

Mei tai (meh dai) i podegi

Kad beba navrši 4 mjeseca (pretpostavlja se uz dobru kontrolu glave i trupa) može je se nositi u mei taiju (MT, meh dai), zapadnjačkoj inačici tradicionalne azijske meke nosiljke od tkanog materijala s panelom i četiri trake koje se vezuju oko tijela nositelja. Iznimke su određeni modeli koji imaju prilagodljivi panel i mogu se nositi (skoro) od rođenja (Didymos DidyTai, Girasol MySol, Hoppediz Hop-Tye, Chimparoo).

Podegi s novorođenčetom (Carriers by Freda). Podegi danas nije česta nosiljka. Možete ju dati izraditi prema vašim željama kod domaćih i manjih stranih proizvođača. 

Podegi (eng. podaegi) je također azijska nosiljka nalik mei taiju, no od njega se razlikuje u tome što ima samo dvije naramenice i nema pravi panel pa se sjedište radi kao u tkanoj marami. Izgleda poput pregače. Podegi se može nositi od rođenja do kraja nošenja dok mei tai ima svoje razdoblje nošenja kao i većina drugih oblikovanih nosiljaka. 

Sve moderne meke oblikovane nosiljke koje su doživjele procvat u posljednjih desetak godina potekle su od mei taija ili podegija. O ovim nosiljkama, kao i o tradicionalnom i modernom nošenju više saznati možete ovdje.

Dojenje u mekim oblikovanim nosiljkama. Isara (lijevo) i Ruckeli (desno).

Dojenje i nošenje?

Tijekom nošenja se itekako može dojiti ali prvo si dozvolite da savladate dojenje i nošenje kao odvojene vještine. Tijekom prvih mjeseci dojenje tijekom nošenja neće biti sasvim bez ruku jer bebi treba pomoć u hvatanju bradavice ali i zadržavanju položaja. Mame koje doje dok nose primjećuju da bebu uopće ne trebaju podrigivati jer se bebe niti ne nagutaju zraka (osim ako naravno ne doje u položaju povišene kolijevke). Za dojenje tijekom nošenja trebate dobar grudnjak, upijajuće jastučiće, tetru ili nježnu flanelku zbog bljuckanja i rastezljivu dekoltiranu majicu, košulju ili majicu za dojenje. 

Dojenje u Isara Diamonda slingu. Na fotografiji je moj mlađi sin star tek 5 dana.

Zaključak za kraj…

Ne postoji savršena nosiljka, ali postoji savršena nosiljka za nekoga, barem u određenom razdoblju nošenja.

“Pijano” spavanje nakon dojenja u tkanoj marami Soul Slings Harmony.

Uvijek je bolje nositi nego ne nositi, a najbolji izbor za bebu nije uvijek i najbolji izbor za roditelja, koji, uostalom, i donosi odluku u čemu će i kako nositi svoju bebu.

* radi toga što male bebe toliko vole biti stisnute ljudi iz engleskog govornog područja novorođenčad od milja zove “squish”, što možemo prevesti kao “stiskavac”.

** Moroov refleks je “jedini nenaučeni strah kod beba”. Refleks je reakcija na iznenadni, glasni zvuk ili osjećaj bebe da pada: zabacivanje glave unazad, širenje ruku i skupljanje laktova. 

*** Razvojni poremećaj kuka je poremećaj oblikovanja (RPK) bebinog kuka bez ili s poremećajem stabilnosti zgloba. RPK može se očitovati kao plitka čašica zgloba kuka (dysplasio), poluiščašenje (subluxatio) ili iščašenje (luxatio).

4 Replies to “Nošenje novorođenčadi”

    1. Ako roditelj već ima iskustva s nošenjem u Emeibaby nosiljci vjerojatno da, i naravno ako je terminska zdrava velika beba. Početnici ne stegnu dovoljno panel i ne podvuku sjedište dovoljno duboko.

  1. Postoji li neko vremensko ogranicenje za nosenje bebe u elasticnoj marami ali da gleda prema van tj. Face front? Moj mali ima 3 mj i voli se samo tako nositi, t2t mu se nikako ne dopada

    1. Vaša beba je premala za nošenje prema van, a i to nikako ne može biti sigurna opcija u elastičnoj marami. Pokuštajte s nošenjem na boku (isti vez kao i do sada, PWCC, samo ga pomaknite u stranu).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.