Recenzija hibridne nosiljke za novorođenčad: Close Parent Caboo Carrier

Caboo je praktična nosiljka za novopečene roditelje, no ruke oslobađa i iskusnim bebonoscima (za stariju djecu, veselja i obaveze…)

Kao savjetnici za nošenje digne mi kosa na glavi kad vidim kakvih sve rješenja za nošenje novorođenčadi ima na tržištu…  

Svi se rastopimo kad vidimo novorođenčad ali roditelji imaju vrlo težak zadatak naći savršenu nosiljku za sebe i svoje maleno, krhko nošenče.

Koja je ergonomska? Je li vezanje možda prekomplicirano? Je li za početak bolja elastična marama ili tkana? Ili je ipak najbolji sling?

Planetarno popularna hibridna nosiljka Caboo britanskog proizvođača Close Parent ima prstene baš kao i sling, sastoji se od dva dijela od kojih se vanjski veže, ima ušiveni džep za sitnice i spremanje nosiljke, iskrojena je kao oblikovana nosiljka, navlači se kao majica, a sašivena je od istog tipa pletiva kao elastične marame…

Caboo +cotton blend, Caboo +organic i Caboo Lite nosiljke s više položaja mogu se koristiti od rođenja i minimalnih 2.5 kg pa sve do navodnih 15, tj. 18 kg.

Close Parent je nedavno povodom desete obljetnice pustio i nekoliko novih dezena iz ograničene serije. Preuzeto sa stranice proizvođača http://www.closeparent.com.

Hibridna nosiljka Caboo britanskog proizvođača Close Parent ima prstene kao i sling, sastoji se od dva dijela od kojih se vanjski veže, ima ušiveni džep za sitnice i spremanje nosiljke, iskrojena je kao oblikovana nosiljka, navlači se kao majica, sašivena je od istog tipa pletiva kao i elastične marame, no ipak nije prerastezljiva po čemu je bliža tkanoj od prosječne elastične marame… Zvuči komplicirano?

Caboo je rješenje koje je većina ocijenila jednostavnijim i praktičnijim za početnike od elastične marame. 

Ova mekana hibridna nosiljka, križanac elastične marame i slinga omogućuje bebama zbližavanje s roditeljem u idealnom položaju za razvoj kukova i kralježnice.

Budući da je to nosiljka sašivena od elastičnog materijala ne preporučam ju za nošenje beba težih od 10 kg. Većini će biti neudobna već nakon što beba nakupi 8 kg. Ovo je prije svega odlična i vrlo popularna nosiljka za novorođenčad i male bebe.

Uspravni položaj u hibridnoj nosiljci Close Caboo +organic s mojim novorođenčetom teškim 4860 g i starim 3 tj.

Caboo je izuzetno udobna i praktična nosiljka za nošenje male novorođenčadi u najjednostavnijem uspravnom položaju, koji je pak, sam za sebe, savršen za podrigivanje i hranjenje, lijek za kolike, bljuckanje pa i GER, rješenje za navlačenje sna bebi, drži kukiće u idealnom položaju dubokog čučnja (tzv. “M položaj”), odličan za kožiranje (eng. skin to skin)…

Caboo +organic sam isprobala sa svojim bebačem starim 3 tj. i teškim gotovo 5 kg, prijateljica je isprobala sa svojim bebačem starim 6 mj. i teškim gotovo 8 kg, a moj muž je isprobao s našim 15 kg teškim trogodišnjakom.

Ovo je nosiljka koja podržava nošenje u više položaja, mada većina zna za samo jedan, onaj uspravni. U Caboou se može nositi i na boku, i u nakošenom položaju kolijevke za dojenje, ali i sprijeda prema van.

Nakošeni položaj visoke kolijevke praktičnije je postići u običnom slingu. U dva sloja (lijevo) kao u originalnim uputama, i u sva tri sloja (desno). U kvadratu: sigurnosno upozorenje s položajima našiveno na Isarin sling od tkane marame.

Položaj (visoke) kolijevke, tj. nakošeni položaj  u uputama se preporuča isključivo za dojenje (eng. cradle or breast feeding position, reclined, semi-reclined, cradle position). Pri tome lice bebe mora uvijek biti vidljivo, ne smije propasti preduboko u nosiljku.. i ukratko prekomplicirano je za početnike da bi uopće bilo sigurno. Pogotovo jer u uputama nije naglašeno da se obavezno mora vezati treći sloj, a većini se ne podrazumijeva da bebu nošenu u samo dva sloja elastičnog materijala moraju pridržavati rukama tijekom dojenja. (Kome se ovaj položaj čini zgodan za dojenje neka bolje razmisli o običnom slingu od lana ili tkane marame.)

Dojenje novorođenčeta u uspravnom položaju.

Moram priznati da mi je bilo znatno praktičnije dojiti uspravnu bebu u spuštenom Caboou na visinu dojke, u dva sloja ali s povremenim pridržavanjem rukama da glavica ne upadne preduboko u elastični materijal. Tako mi se bebač barem ne može nagutati zraka, za razliku od dojenja u položaju nakošene visoke kolijevke.

Ana i Arsen su svoj bebonoseći staž započeli upravo s Cabooom.

Prijateljica Ana isprobala je nošenje na boku s malim Arsenom (6 mj., 7.7 kg, 68 cm). Položaj je prema službenim uputama bilo nespretno postići a nošenje nije bilo udobno s prstenima visoko na ramenu i materijalom koji se ne može raširiti za udobnije nošenje.

Bočni položaj prema uputama proizvođača neudobniji je, a čini se i nesigurniji.

Umjesto prema uputama Caboo smo podesile tako da smo prstene pomaknule dalje od ramena i Arsena prvo smjestile u gornji sloj razvučen do kraja od koljena do vrata (umjesto u donji samo do pola leđa) i zatim navukle donji sloj kao vanjsko pojačanje i dodale i zavezani treći sloj. U službenim Cabooovim video uputama jasno je kako je sve radi gledljivosti pojednostavljeno i da to početnik neće moći izvesti bez pomoći. Ovaj naš improvizirani način je u svakom slučaju sigurniji i udobniji no opet prekompliciran. Mislim da je sasvim jasno zašto nitko ne nosi na boku u Caboou kad za to imaju znatno jednostavnije i sigurnije rješenje: obični sling.

Bočni položaj u hibridnoj nosiljci Caboo preporučljiv je od 5. mj. starosti. U većini dostupnih video uputa on je u samo dva elastična sloja što nikako ne smatram sigurnim. 
Arsen i Ana u bočnom položaju u sva tri sloja.

Moj muž je pokušao našeg trogodišnjaka od 15 kg nositi prema van radi pukog eksperimenta. Odlučio je dvije muhe ubiti jednim udarcem ali nakon manje od minute izvukao je juniora van iz Cabooa i rekao da će mu kralježnica puknuti na pola.

Muž i naš trogodišnjak u položaju sprijeda i prema van (eng. “FFO”, front/ forward facing out).

Proizvođač je sam naveo taj položaj ali i nosivost od 15 kg. Ukratko položaj je preporučljiv samo za starije od 5 mj. i ne na dulje od 30 minuta (molim čitajte upute uz nosiljku!) no iz više bi se razloga taj položaj trebalo u potpunosti izbjegavati u elastičnim nosiljkama. O tome više ovdje.

U svakom slučaju Caboo je odlična nosiljka za novopečene roditelje i nošenje sasvim malene novorođenčadi. Ove “napredne” mogućnosti nošenja ostavite za druge vrste nosiljaka a u planetarno popularnom Caboou uživajte radi njegove praktičnosti i jednostavnosti, u uspravnom položaju. 😉 

Zahvaljujem uvozniku Eko-butik na ustupljenim nosiljkama i Precious Moments by Martina Špoljarić P. na fotografijama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.