Podešavanje oblikovanih nosiljaka

Rješavanje najčešćih problema tijekom nošenja u (mekim) oblikovanim nosiljkama.

Ovaj tekst sam prvenstveno namijenila roditeljima koji se prvi put susreću s oblikovanim nosiljkama ali vjerujem da će pokoji savjet dobro doći i iskusnim bebonoscima.

Pojas

Pojas je često previsoko ili prenisko, prelabav i bebina guza sjedi na njemu a nositelju se zabija u leđa. Najčešće je i sasvim krivo zakopčan. Postoje kopče s osiguračem ili pak sigurnosne gumice kroz koje treba provući kopču. Što bi se dogodilo da kopča krivo klikne i otkopča se?

Kopče s osiguračima čine se jako zgodne ali mana im je što otežavaju prijenos uspavane bebe iz nosiljke u krevetić. Kopče poput onih na Lenny Lamb ili Kokadi nosiljkama treba otkopčati s obje ruke.

Evo kako se treba zakopčati pojas kad uz kopču postoji i sigurnosna gumica:

Kopču i gurtnu treba provući kroz sigurnosnu gumicu te zakopčati i zategnuti pojas.

…i kako se treba otkopčati.

Prvo malo otpustite gurtnu i otkopčajte kopču, zatim mobilni dio kopče okrenite u gumicu i izvucite.

Podsjećam i na nekoliko jednostavnih preporuka za nošenje na siguran način ovdje.

Pojasevi na nosiljkama mogu biti tvrdi ili mekani, ravni ili zaobljeni. Sam njihov oblik utječe na to koliko ćete ih trebati zategnuti i na kojoj visini nositi. 

Pojasevi na nosiljkama mogu biti različitih oblika.

Pojas treba stegnuti toliko da kroz njega ne možete provući ruku, a najbolje da možete jedva ugurati dlan. Gornji rub pojasa treba bi biti paralelan s podom (to će malo ovisiti i o Vašoj građi). Zaobljeni pojas treba stegnuti jače od ravnog inače će se nakositi, i tijekom duljeg nošenja može uzrokovati križobolju. Zaobljeni pojas treba nositi niže od ravnog.

U LÍLLÉbaby nosiljci možete nositi više no u nosiljkama s mekim zaobljenim pojasom. Na fotografijama: U LÍLLÉbaby toddler nosiljci je Ema (17 mj.)

Naravno postoje i malo drugačije oblikovane nosiljke koje težinu bebe ne raspodjeljuju na ramena i kukove nego na trup nositelja. Kada pojas ne nosi težinu vrlo je lako njime manipulirati što je vrlo zgodno rješenje za trudnice. Nekoliko savjeta za nošenje u trudnoći možete pročitati i ovdje.

Ana Bilešić Jelkić u visokoj trudnoći nosi kćer Idu (2 g.) u nosiljci Ruckeli.

Kod nosiljaka koje težinu raspoređuju u pojas i naramenice nerijetko su naramenice i pojasevi širi i tvrđi. Najudobnije su široke naramenice, a sasvim je nepotrebno da su ujedno nezgrapne i debele. Kod naramenica koje nemaju tzv. “prekinutu gurtnu”, šavom ili doslovno prerezanu, nerijetko su jako debele i nezgrapne jer su zapravo jastučići gurtnama koje nose težinu.

naramenica
Što je veća površina koja nosi težinu, to je naramenica udobnija (gore). Debela naramenica nije garancija udobnosti ako je samo jastučić uskoj gurtni koja nosi svu težinu (dolje).

Kako zakopčati poprečni remenčić?

Gdje poprečni remenčić uopće treba biti zakopčan?

Imate li prekratke ruke?

To što Vaša nosiljka ima kopče ne znači da ćete ju doslovno samo zakopčati i krenuti u šetnju. Redoslijed postavljanja i upute proizvođača postoje s razlogom.

Dakle prvo nosiljku zakopčamo na siguran način, dobro stegnemo pojas na odgovarajućoj visini i odemo po bebu. Bebu podignemo i postavimo u idealni položaj i podignemo panel. Preko panela jednom rukom bebu pridržavamo dok drugom navlačimo naramenice. Kad su obje naramenice na ramenima onda kopčamo poprečni remenčić koji nam je ispod vrata gdje ga možemo dohvatiti.

Sa zatezanjem naramenica se poprečni remenčić spušta na idealnu visinu između lopatica. Ukoliko ste stegnuli naramenice do kraja i poprečni remenčić nije tamo gdje bi trebao biti zamolite nekoga da ga pomakne, pa će sa sljedećim postavljanjem biti na Vama savršenom mjestu.

Kada nosiljku želite skinuti prvo treba olabaviti naramenice da se poprečni remenčić popne visoko tako da ga možete uhvatiti i otkopčati. 

Kada nosite naprijed poprečni remenčić na leđima mora s naramenicama poprimiti oblik slova H. Najčešća je greška prezatezati poprečni remenčić umjesto jednostavno zategnuti naramenice ako su labave. Prezategnuti poprečni remenčić na sebe preuzima težinu umjesto da samo pridržava naramenice koje nose dio težine. To također može biti uzrok križobolje.

Kada nosite na leđima poprečni remenčić bi trebao biti na prsima prst ili dva ispod ključne kosti, a zategnut tek toliko da pridržava i amortizira težinu naramenica. Isara ima u poprečnom remenčiću i gumicu s kojom je lako vidjeti je li remenčić prezategnut a također pomaže i u amortizaciji.

Ukoliko vam je nošenje paralelnih naramenicama i dalje neudobno usprkos pravilnom namještanju poprečnog remenčića pokušajte prekrižiti naramenice ako to vaša nosiljka dopušta. Križanje naramenica je odlično rješenje i ako imate poteškoća zbog smanjene pokretljivosti ramenog obruča. 

Još jedno rješenje za postavljanje oblikovane nosiljke ljudima koji imaju smanjenu pokretljivost ramena i ramenog obruča:

postavljanje SSC
Alternativno rješenje za postavljanje oblikovane nosiljke za ljude sa smanjenom pokretljivosti ramena i ramenog obruča.
1
…i vađenje bebe iz nosiljke!

Centriranje unutar nosiljke

Bebi jedna noga visi a druga je previsoko? Baza panela je nabrana i nagužvana? Tijekom šetnje jedna strana nosiljke vuče prema dolje?

Sve ove probleme vrlo lako možete riješiti tako da ugurate ruke u panel ispod bebine guze, nagnete se prema naprijed i guzu smjestite točno na sredinu panela. Kad se uspravite dignite guzu prema gore i zategnite nosiljku. Nakon centriranja uvijek se pojavi višak materijala pa treba dodatno zategnuti naramenice. Možete provjeriti i jeste li naramenice jednakomjerno zategnuli tako da gurtne povučete ispred sebe i vidite jesu li jednake duljine. Ukoliko imate mogućnost skratiti naramenicu i/ili panel zatezačem provjerite možete li time dati bebi i sebi dodatnu potporu asimetričnim zatezanjem ukoliko se beba nagnula ili nakrenula na stranu.

Centriranje.

Umetak ili prilagodljiva baza?

Umetak služi tome da popuni panel nosiljke umjesto bebe i koristi ga se dok ga beba ne preraste, tj. dok ne poraste dovoljno da može sama popuniti panel kako bi se izbjeglo posjedanje. Ukoliko imate nosiljku koja “raste s bebom” umetak nije potreban jer bi se nosiljka treba prilagoditi veličini bebe.

Barem u bebinim prvim tjednima nosite bebu u slingu ili tkanoj marami jer je u njima lako postići idealni položaj budući da nikakav umetak ne skriva i ne iskrivljava bebin prirodan fiziološki položaj (elastična/ hibrida marama ukoliko je jako stegnuta dobar je izbor za zimske mjesece).

Ergobaby umetak s jastučićem. Preuzeto sa stranice proizvođača.

Problem s umecima jest upravo to što se s umecima pokušava spriječiti, a to je posjedanje. Umetak treba dobro znati namjestiti unutar nosiljke i bebu unutar umetka a to je većini roditelja koji se prvi put susreću s nosiljkom jednostavno previše.

! Pasivno posjedanje moramo razlikovati od samostalnog posjedanja. Pasivno posjedanje ometa zdravi razvoj i šteti razvoju kralježnice, a osobito je štetno bebama sa smetnjama u psihomotoričkom razvoju. U vertikalnom položaju u kojem je beba pasivno posjednuta pogoršava se svako patološko držanje. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se inzistira na nošenju beba u slingu ili tkanoj marami. (Možete se opustiti ako je UZV mozga vaše bebe bio uredan, tonus mišića u redu i refleksne reakcije u skladu s očekivanjima. Pedijatar bi vam do sada već rekao ukoliko nešto nije sasvim u redu, ali ako niste sigurni uvijek možete zatražiti drugo mišljenje.)

Lijevo je nosiljka s umetkom (Ergobaby) a desno umetak (Tula). Preuzeto sa stranica proizvođača.

Usprkos naoko jednostavnim i jasnim uputama proizvođača u stvarnom životu umeci nikad ne izgledaju tako lijepo namješteni kao na promotivnim fotografijama.

Usprkos naoko jednostavnim i jasnim uputama proizvođača u stvarnom životu umeci nikad ne izgledaju tako lijepo namješteni kao na promotivnim fotografijama. Na fotografiji je model Karolína Kurková sa sinom u Ergobaby nosiljci s umetkom. Izvor: celebritybabies.people.com

Sve nosiljke osim tkane marame, slinga i podegija imaju određeno kraće razdoblje kad jednostavno nisu najpreporučljiviji izbor za bebu jer u određenoj razvojnoj fazi ili ne pružaju idealni M ili C položaj, i/ ili stvaraju blagi pritisak na donji dio kralježnice što može, s dodatnim faktorima, potencirati trajne deformitete kod bebe u ubrzanom razvoju. 

Kad beba preraste umetak ali joj još uvijek treba jastučić iz umetka nerijetko se događa da i jastučić i beba kliznu na stranu. Nažalost to je uobičajeno i mnogi si roditelji pokušavaju pomoći time da bebama smotaju ručnik pod guzu jer takav improvizirani jastučić ne “pleše” unutar nosiljke. Ukoliko Vas to živcira najbolje bi bilo promijeniti nosiljku ili koristiti drugu dok beba ne preraste jastučić.

Nosiljka je premala ili ima usku bazu pa bebi noge “vise”

Dvogodišnjaka možete nositi u “baby” veličini jer su gotovo sasvim smanjene mogućnosti za razvojnom displazijom kukova nakon što beba prohoda. Široka je baza nakon prohodavanja bebe najčešće samo pitanje udobnosti, bitnije je da veliki gegavac ima potporu panela najmanje do pazuha. Preuska baza panela može utjecati na stabilnost nositelja i osjećaj ravnoteže ako nosite vrlo živahno dijete koje se naginje i skakuće u nosiljci. Postoji više modela oblikovanih nosiljaka koje se s umecima i jastučićima, ili sličnim integriranim rješenjima, mogu koristiti i od rođenja no ne postižu sasvim idealan položaj tijela kao u tkanoj marami ili slingu. Razliku između idealnog i optimalnog položaja pročitajte ovdje.

Tijekom nošenja težimo čim idealnijem položaju, onome kakvo bi beba imala da je u Pavlikovim remenčićima ili abdukcijskim gaćicama kako bi se kukovlje i kralježnica zdravo i neometano razvijali. Izvor: Royal Children’s Hospital. Melbourne, Australia.

Ukoliko se unutar vaše obitelji pojavljuje dijagnoza displazije kuka pripazite na pravilan babyhandling i babywearing jer oboje djeluje i preventivno i terapijski ukoliko im se pristupa ozbiljno i s razumijevanjem.

Ako beba unutar nosiljke nema dobar položaj a baza nosiljke ide od koljena do koljena pokušajte prvo s rotacijom zdjelice:

Rotacija zdjelice. Primjetite kako odmah i kralježnica poprima poželjan zakrivljeni oblik unutar panela nosiljke.

Ako je baza panela uska možete si kratkoročno pomoći sa šalom:

Kada proširite bazu primjetit ćete i to da vam je lakše nositi i da je beba puno stabilnija u nosiljci. Više o mehanici nošenja ovdje.

Moram napomenuti da nikada nije dokazano da nošenje u nosiljci s uskom bazom može naštetiti zdravoj bebi (ali nije dokazano ni da ne može). (Nije dokazano ni da zdravoj bebi može naštetiti krivi babyhandling.) Takva istraživanja nisu nikada provedena jer ne bi bila etična.

Usprkos tome što je određena nosiljka ocijenjena izvrsnom ne može biti bolja od tkane marame u postizanju idealnog položaja.

Nosiljka je prevelika

Oblikovane nosijke ne kupujte unaprijed. “Baby” model kupuje se za bebu (do 18 mj.), a “toddler” za starije od 18 mj. (osim ako proizvođač nije drugačije naveo). Dijete starije od 18 mj. možete nositi u “baby” veličini, no bebu nemojte nositi u “toddler” veličini: ako je baza preširoka i ide preko koljena ili se pak usijeca iza koljena čak i ako je rub baze punjen, može doći do prekida cirkulacije i/ ili hiperekstenzije nogu što nije samo neudobno nego može biti i vrlo bolno, ali nemojmo zaboraviti da je beba i hiperekstenzijskom položaju i kada sjedi na podu. 🙂 Ako baza malo prelazi preko koljena ili je dovoljna mekana da se skupi i nabere kao marama/ sling i bebi to nije neudobno ni bolno možete koristiti nosiljku.

O veličinama nosiljaka možete više pročitati ovdje.

Roditelji tijekom korištenja prevelikih nosiljki nerijetko pribjegavaju kojekakvim nespretnim “uradi sam” rješenjima.

Što se tiče podešavanja tzv. neprilagodljivih modela mei taija- istina je zapravo da ne postoje “neprilagodljivi” mei taijevi. Postoje mei tajevi sa šturim uputama. Primjerice ako je bebi panel preširok u gornjem dijelu možete ga vezati tako da naramenice prvo provučete sebi ispod ruke i zatim prebacite na suprotno rame: kao što se tradicionalno veže podegi ili tkana marama u vezu FWCC. Visina panela se može “skratiti” tako da se mei tai u pojasu veže kao pregača.

Podešavanje mei tai
Mei tai se može vezati na više različitih načina. Samo su najčešći u uputama proizvođača.

Visina nošenja

Dobra visina za nošenje sprijeda jest kad bebu možete poljubiti u glavicu. U posljednje se vrijeme dodaje da bebu treba poljubiti u glavicu bez saginjanja glave što bi značilo da ne vidite kuda hodate. Dakle beba biti na toj visini da ju možete poljubiti u glavicu a u slučaju da se popiknete ne možete udariti s bradom (pogotovo ne u fontanelu!) Najniža točka u koju možete spustiti bebu jest da je vrh njene guze u ravnini s vašim kukovima, a najviša da vrh bebine glavice ne prelazi vašu liniju brade. 

Više o nošenju na siguran način ovdje.

Roditelji beba starijih od 6 mj. primjetit će da su postale poprilično velike i da su ih počeli nositi nisko, ili su ih već s kontrolom glave i vrata prebacili na bok. Kada se beba samostalno posjedne idealan je trenutak da savladate nošenje na leđima! 

Lijevo Heartiness ručno tkana marama i desno 2Lambie toddler onbuhimo djelomično iskrojen od Pellicano tkane marame (eng. semi WC).

U visokim vezovima u tkanoj marami ili onbuhimu lako je nositi visoko.

Zapadnjačka inačica japanskog tradicionalnog onbuhima postaje sve popularnija brza nosiljka za gotovo isključivo nošenje na leđima beba koje se već dižu uz namještaj (ili samo u iznimnim slučajevima za vrlo kratko nošenje beba koje su se tek samostalno posjele, no ipak idealno za one koje hodaju).

Idealno bi bilo kada bi ramena djeteta i nositelja bila u istoj visini, kada je dijete smješteno u onbuhimo tako da mu panel seže do pazuha, i kada baza panela daje punu potporu od koljena do koljena. Kod većih bebača može se izmaknuti panel prema gore tako da dobiju potporu za glavu u slučaju da zaspu prilikom nošenja ali to ne preporučam kod jednogodišnjaka koji su manji i ne popunjavaju toliko dobro panel, pogotovo ako onbu nije dovoljno stegnut jer bi mogli ispasti! Manja djeca se u onbuu nose s rukama izvan dobro stegnutog panela i čvrstom potporom do pazuha (ne niže!) ne samo radi udobnosti nošenja nego i radi sigurnosti

Postizanje visine u onbuhimu: istovremeno podižite bebaču guzu (1.) i zatežite naramenicu u smjeru gurtne (2.). [Model obuhima je 2Lambie Creations “toddler” vel.]

Onbu je onoliko udoban koliko se dobro može namjestiti i zategnuti. Idealno bi bilo kada između djeteta i nositelji ne bi stalo više od dlana.

Duljina i visina panela kod onbuhima ovise o tome koliko duboko sjedište podvučete pod bebinu guzu.

! Važna napomena: Bebu u oblikovanoj nosiljci (klokanici) ne možete nositi od njenog 4. mjeseca na svojim leđima samo zato što je ta nosiljka možda napravljena od tkane marame. To je ipak i dalje oblikovana nosiljka pa trebate sačekati barem bebine prve pokušaje posjedanja kako ne bi preduboko upala u panel i zaglavila jer se još samostalno ne može uspraviti. Bebu od 4. mjeseca možete nositi u tkanoj marami na svojim leđima jer možete nositi visoko i pravilnim zatezanjem omogućiti bebi idealni položaj i izvrsnu potporu, uz prethodno iskustvo nošenja u tkanoj marami na leđima i/ ili uz pomoć savjetnice za nošenje.

Nošenje u Isari toddler više i niže.

Visina nošenja u oblikovanoj nosiljci ovisi o samoj oblikovanosti nosiljke. Pojasevi na nosiljkama mogu biti tvrdi ili mekani, ravni ili zaobljeni. Sam njihov oblik utječe na to koliko ćete ih trebati zategnuti i na kojoj visini nositi. Naravno veliku ulogu igraju i duljina naramenica i dubina sjedišta. Plitke nosiljke nose se niže, a duboke se mogu nositi i nisko i visoko. Vrlo bitni čimbenici su i vaša građa kao i veličina bebe. 

U nosiljkama poput Tule i Ergobaby ne može se nositi visoko. Sama konstrukcija nosiljke to ne dozvoljava. Preuzeto sa stranice proizvođača. 
ISARA je meka strukturirana nosiljka kojoj se panel može prilagoditi u širinu i visinu. Naramenice se mogu križati pa je omogućeno i nošenje na boku, uz nošenje naprijed i na leđima.
ISARA je meka strukturirana nosiljka kojoj se panel može prilagoditi u širinu i visinu. Naramenice se mogu križati pa je omogućeno i nošenje na boku, uz nošenje naprijed i na leđima. Baby size veličina može se nositi više od toddler veličine nosiljke.
LennyLamb toddler meka oblikovana nosiljka i toddler mei tai.

Mei tai se radi ravnog pojasa i naramenica koje se mogu maksimalno zategnuti može nositi visoko a oblikovana nosiljka istog proizvođača ne može.

Lenny Lamb meke oblikovane nosiljke (SSC) zamišljene su isključivo za vrlo nisko nošenje. Ukoliko nosiljku pokušate podići više beba će upasti preduboko u panel i leđa će ostati bez potpore tako da ćete osjetiti lelujanje tijekom šetnje, a beba se činiti teža no što bi bila u dobro postavljenoj i zategnutoj nosiljci.
Lenny Lamb toddler mei tai.
Ema (17 mj.) u Kinderpack Standard nosiljci.

Nosiljke treba prije kupnje isprobati jer svakome drugačije pristaju, baš kao i npr. traperice.

Kinderpack s “petite” vel. naramenica mogla bih nositi visoko. Standard je stegnut čak i do kraja moguće nositi visoko gotovo kao Isaru toddler.
Ukoliko nosiljka ima dvosmjerne kopče poput Isare i LennyLamba prije nošenja na leđima nosiljku trebate pripremiti pomicanjem kopči tako da gurtne možete vući prema naprijed.
Ukoliko nosiljka ima dvosmjerne kopče poput Isare i LennyLamba prije nošenja na leđima nosiljku trebate pripremiti pomicanjem kopči tako da gurtne možete vući prema naprijed: za nošenje sprijeda pomaknite kopče bliže naramenicama, a za nošenje na leđima bliže panelu. 

Za nošenje u zdravoj trudnoći poželjno je visoko nošenje na leđima.

(Kod samog prebačaja s boka na leđa (eng. “hip scoot”) podlakticom svom malcu zatvaram “otvorenu” stranu, onu prema leđima, jer se on voli naginjati u SSC-u, i ni u jednom trenutku ne ispuštam naramenice dok nisu osigurane poprečnim remenčićem.)

Improvizacije tijekom nošenja

Korištenje ručnika umjesto jastučića u panelu i vezanje baze već sam spomenula, a roditelji nerijetko imaju i maštovitija rješenja. 😀

Pretvaranje mei taija u onbuhimo jedno je od domišljatijih rješenja na tragu tradicionalnog onbuhima. Ovo rješenje može biti opasno ukoliko se koriste krivi čvorovi.

Čvorove inače nikada nije preporučljivo vezati tamo gdje ih ne možete vidjeti, pogotovo ako ne vežete samozatežući/ muški/ ambulantni čvor. Uputa je ovdje.

Mnogim se roditeljima ne sviđa što njihova nosiljka ima plitko sjedište, a usto bi malo htjeli skratiti nosiljku pa preokrenu pojas kao da vežu pregaču.

Na prvi pogled ovakvo nošenje ne djeluje ni nesigurno ni opasno. Nosiljke nisu dizajnirane za nošenje na takav način i dolazi do velikog opterećenja šavova na krivim mjestima.

Proizvođači ne daju garanciju za korištenje nosiljke na način kakav nisu opisali u uputama!

Jedno od maštovitih rješenja je i spetljati meku oblikovanu nosiljku kao onbuhimo (nosiljku bez pojasa). Roditelji to čine kako bi isprobali sviđa li im se onbuhimo kao vrsta nosiljke ili ne.

“Ćušpajzimo”.

Ovakva improvizacija nema smisla jer će dati osjećaj ćušpajzima a ne onbuhima.

Oblikovana nosiljka može biti idealno rješenje za određenu situaciju i/ili određenog nositelja jer odgovara na potrebe nositelja i pruža optimalan položaj usprkos tome što ne pruža idealni položaj u svim dobima bebe. 😉

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.