Recenzija oblikovane polukopčajuće nosiljke: Baby Tula Half Buckle

Nakon Fidelle FlyClick i Limasa na red za recenziju dolazi i Tula Half Buckle u modelu Play.

Baby Tula odlučila je još malo proširiti paletu nosiljaka sa sve popularnijim polukopčajućim nosiljkama (eng. half buckle). Tula Half Buckle je zapravo Tula Free-To-Grow sa drugačijim naramenicama. Sve drugo je zapravo isto.

Tula Half Buckle (model Play).

Tula HB je zbog drugačijeg kuta zatezanja panela i bolje podrške tzv. M položaja, budući da se naramenice vežu, ipak bolja za manje bebe od Tule FTG.

Naramenice Tule HB su jednako široke kao naramenice Tule FTG, a jednako je dug i punjeni dio naramenice. Ono po čemu se razlikuju jest što su naramenice Tule HB mekše, gipkije i dvostruko prošivene, i meni osobno puno udobnije. Odgovara mi to što imam slobodnije ruke kada mi  se naramenice ne spuštaju direktno s ramena i prolaze odmah uz pazuhe.

Naramenice Tule Half Buckle i Tule Free-To-Grow.
Naramenice se mogu vezati raširene i skupljene, ovisi kako je kome zgodnije. Na fotografijama su Sara i Matea s bebama od 8 i 10 mj.
Naramenice Tule HB proširuju se s unutrašnje strane.
Kapuljača se pričvršćuje baš kao i kapuljača Tule FTG.
Kao i kod Tule FTG i Explore nedostaje mi duljine u trakicama kojim se učvršćuje kapuljača. Teško ju je uhvatiti s leđa kada beba zaspi.

Panel Tule Half Buckle se skraćuje i sužava isto kao i panel Tule Free-To-Grow.
Tula lumbalna potpora
Za dodatnu udobnost možete dokupiti i Tulinu lumbalnu potporu, za udobnije nošenje sprijeda, i ljepše i udobnije nošenje na leđima. 

Tula HB će biti zanimljiva ljudima koji imaju probleme s kralježnicom, onima kojima dosadašnji Tulini modeli nisu odgovarali zbog opterećenja na ramenima i bokovima ili jednostavno onima koji traže nešto još jednostavnije od “klik-klik”.

Pojas Tule HB identičan je pojasu Tule FTG.

Jednostavnije od “klik-klik” je, naravno,”klik” i to samo onaj na pojasu, jer nezgodni poprečni remenčić u ovom dizajnu nije potreban. Dapače to je samo još jedan plus za ljude sa slabijom pokretljivosti ramenog obruča.

Pohvalno je da se u uputama našao i muški čvor!  Osim što je siguran, njega je nemoguće i zapetljati. Više o čvorovima ovdje

Ovakav tip polukopčajućih nosiljaka obično je sašiven od tkane marame. Tula ima i takve modele u ponudi no koštaju preko 300 USD.  Ovakvi modeli od kepera ispočetka su kruti no već nakon prvog pranja i nekoliko vezanja osjetno se slome (razrade) i pružaju svojim malim vlasnicima više godina uživanja u  nošenju i maženju.

Tulu Half Buckle isprobala sam sa svojim jednogodišnjakom (~12 kg, 12 mj., vel. 80/86). Panel sam mu malo morala skratiti jer mu je sezao do uha. Budući da se polukopčajuće nosiljke, baš kao i mei tai/ meh dai  mogu vezati na jako puno načina dala sam si slobodu ne slijediti slijepo Tuline upute (više o tradicijskim nosiljkama ovdje). To mi je baš dobro došlo za nošenje na boku budući da mi predloženi način u uputama ne odgovara.  Cijeli obzor mogućnosti otvara se tek s nošenjem na leđima: možete imati drugu nosiljku sa svakim novim vezanjem!

Tula HB sprijeda. Križanje naramenica koju nemaju ni Tula Standard, ni Explore, ni FTG omogućuje prijenos težine s ramena i bokova na trup.

Tula Half Buckle nema mogućnost nošenja bebe sprijeda okrenute od nositelja, baš kao ni Tula FTG i Standard. To u ovom slučaju stvarno nije potrebno budući da se u Tuli HB vrlo udobno može nositi na boku.

(Za one koji ipak žele bebu okrenuti od sebe Tula je napravila model Explore.)

Na boku.
Na leđima.
S različitim vezanjima naramenica/ traka možete sami odrediti visinu nošenja, način raspoređivanja težine, udobnost, praktičnost i dati osobni pečat jednoj zapravo izuzetno jednostavnoj nosiljci. Na prvoj fotografiji upotrebila sam prsten za nošenje vel. S. Sva 3 vezanja su beščvorna

Polukopčajuća Tula je do sada najudobnije i najjednostavnije Tulino rješenje. Početnicima moglo biti odbojno to što se naramenice mogu vući po podu tijekom vezanja, mada čak i da se uprljaju taj dio naramenica niti ne dolazi bebi blizu lica. Naravno naramenice se mogu pridržati, ugurati u džep, nosiljka se svezati unaprijed pa se bebu može uvući u panel kao u sling, pa naknadno stegnuti… Trikova ima zaista mnogo, samo se treba poigrati s mogućnostima.

Za sam kraj stavljam i kratke video preglede Tule HB u prednjem, bočnom i položaju na leđima. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.