Recenzija oblikovane nosiljke: LIMAS Plus

Nosiljka s prave strane. Vidljivi su detalji poput mjesta proizvodnje (Češka) i čudno iskrojene naramenice.

Održavanje ovog bloga, grupe i stranice, youtube kanala, Nosiljkoteke, održavanje radionica i bebonosećih kava, pokretanje udruge Nošenje beba, uz brigu o dvojici mamoovisnika ponekad uzme maha… Neke recenzije, poput ove, jednostavno ostanu po strani i preko četiri mjeseca. Svašta je dolazilo na red prije Limasa, bilo bitnije, zanimljivije i, iskreno, udobnije. 

Nakon recenziranja Fidelline polukopčajuće nosiljke Limas Plus je jednostavno došao na red nakon što sam, eto, već isprobala nešto znatno bolje.

Kriva strana nosiljke Limas Plus. 

Očekivanja su mi bila previsoka pa me Limas malo razočarao. Najviše su me razočarale naramenice. Stalno su mi se penjale na vrat i nošenje bi postalo bolno nakon otprilike pola sata. Uvijek na istom dijelu naramenica urezivale su mi se u ramena.

Osim što su mi se stalno penjale na vrat i ja ih uporno širila i odmicala, stvarale su mi bolne točke pritiska uvijek na istom mjestu, uz samo punjenje naramenica…

Na više načina sam pokušala spriječiti penjanje naramenica na vrat no na duge staze nije bilo uspješno.

Dvostruko križanje (uvrtanje) naramenica obično spusti “X” na leđima niže, dalje od vrata, no to nije riješilo problem s urezivanjem naramenica.
Pokušala sam i križati naramenice odmah preko nogu (raširene i skupljene) kao u mei taiju, no to je stvaralo previše pritiska na nožice (lijevo, sredina). Za mog, tada tromjesečnog bebača, ipak je bilo najudobnije križanje pod guzom kakvo je i opisano u uputama (desno).

Sam Limas je tri mjeseca nakon što sam isprobala nosiljku  pustio u prodaju dodatak za naramenice, no on samo produljuje punjenje u naramenicama i nažalost ne može ga nikako proširiti.

Limasov uložak za naramenice. Izvor: Instagram.

Limas je zamišljen kao prilagodljiva nosiljka nosiva od rođenja do predškolske dobi. Je li to doista tako, kao u slučaju Fidelle, ili je on ipak samo baby size nosiljka?

Uz sužavanje širine panela u bazi čičkom, panel se može i skratiti gurtnama, te se konopcem može suziti i gornji rub.

Baza se lijepo može suziti a sam rub panela nije se urezivao čak niti mom (tada 3 mj. starome) prilično bucmastom bebaču.

Malo je nezgodan taj gonji rub panela koji se sužava konopcem. S unutrašnje strane panela ispod njega je prazan prostor kojega bi eventualno mogla malo popuniti srolana kapuljača.

Ovaj konopac u gornjem rubu panela ostavljao je mom bebaču crveni trag na vratu.
Još jedan njemački proizvođač nudi sličnu nosiljku. Storchenwiege BabyCarrier nosiljka je koja je utrla put polukopčajućim nosiljkama u Europi (ovo je stariji model, prije 2015.) Kod nje se kapuljača srola u potporu, i koju na mjestu, uz skraćivanje panela, drži patentni zatvarač. Ta rolica se ne urezuje bebi u vrat, a barem malo popuni i napne panel nosiljke. Vjerujem da bi slično rješenje bilo zgodno i na Limas Plus nosiljci. Storchenwiege sam isprobala sa svojim bebačem (sada 7 mj.) i bebicom od 3.5 mj. (dolje desno).

U Limasu baš ne bih htjela vidjeti novorođenčad no od trećeg mjeseca pa do barem godine i pol trebao bi biti sasvim u redu.

Limas Plus s dvomjesečnom bebom.
Limas Plus s trogodišnjakom. Panel je već kratak toliko da je nošenje u ovoj nosiljci već i nesigurno.
Za teške gegavce Limas u ponudi ima i oblikovanu nosiljku Flex, koja je hibrid onbuhima i klasične meke oblikovane nosiljke s pojasom. Fotografija je preuzeta sa stranice proizvođača.

Kod kapuljače je zgodno što se može kopčati na dva načina. Jedan je prozračniji (kada je naopako) a drugi više zatvara.

Kapuljača naopako (gore) i zakopčana na pravoj strani (dolje).

Nezgodno je kod kapuljače što se pričvršćuje trakicama za mekanu alkicu a nema nikakvog gumbića niti zatezača na kraju. Učvršćivanje kapuljače uspavanoj bebi jednom rukom može biti pravi izazov, no i tome se može doskočiti.

“Obična” Limasova polukopčajuća nosiljka vjerojatno bi mi bila udobnija, no Plus model je također našao svoje zagovornike koji su oduševljeni s njom.

Sa stranice proizvođača: Limas (lijevo) i Limas Plus (desno).

Ovo iskustvo uvijek je dobar podsjetnik na činjenicu da svaku nosiljku treba isprobati prije kupnje a u Zagrepčani to barem i mogu u našoj Nosiljkoteci.

Proljetos, prije četiri i pol mjeseca, isprobavali smo Limas Plus. Otada se zaredalo mnogo novih nosiljaka, a srećom sam promijenila i frizuru. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.