Recenzija oblikovane nosiljke: Carriers by Freda onbuhimo

Moj gegavac (2.5 g) lijevo u toddlerici i Dora Cecelja s kćeri (1 g.) desno u onbuhimu baby veličine.

Iz osječkog start-upa Carriers by Freda odnedavno izlazi i nova vrsta meke oblikovane nosiljke. Zapadnjačka inačica japanskog tradicionalnog onbuhima postaje sve popularnija brza nosiljka za gotovo isključivo nošenje na leđima beba koje se već dižu uz namještaj (ili samo u iznimnim slučajevima za vrlo kratko nošenje beba koje su se tek samostalno posjele, no ipak idealno za one koje hodaju). 

Isprobala sam baby i toddler veličinu onbuhima, oba su bila pune konverzije od tkane marame (eng. FWC, full wrap conversion) od crne Colimaçon & Cie tkane marame, dok su ukrasni paneli od dopadljivijih tkanih marama (Artipoppe u baby veličini i LennyLamb u toddler veličini).

Onbuhimo u baby veličini (lijevo) i toddler veličini (desno). Osim po veličini razlikuju se i po obliku kapuljača.
Razlika u dimenzijama baby i toddler veličine Fredinog onbuhima.

! Idealno bi bilo kada bi ramena djeteta i nositelja bila u istoj visini, kada je dijete smješteno u onbuhimo tako da mu panel seže do pazuha, i kada baza panela daje punu potporu od koljena do koljena. Kod većih bebača može se izmaknuti panel prema gore tako da dobiju potporu za glavu u slučaju da zaspu prilikom nošenja ali to ne preporučam kod jednogodišnjaka koji su manji i ne popunjavaju toliko dobro panel, pogotovo ako onbu nije dovoljno stegnut jer bi mogli ispasti! Manja djeca se u onbuu nose s rukama izvan dobro stegnutog panela i čvrstom potporom do pazuha (ne niže!) ne samo radi udobnosti nošenja nego i radi sigurnosti

Moj gegavac (2.5 g.) je kao mala kornjačica jer se uvlači u baš svaki panel. Ne voli imati slobodne ruke no usprkos tome nisam imala baš nikakvih problema s neudobnosti ili općenito podešavanjem onbuhima.
Sinda i Karlo (2.5 g.) nisu imali baš nikakvih problema s podešavanjem toddler veličine.
Dora se ispočetka morala naviknuti na visoko nošenje u onbuhimu i drugačije postavljanje nosiljke u odnosu na meke oblikovane nosiljke s pojasom. Sad se namontiraju u tren oka!

Marina koja stoji iza brenda Carriers by Freda odabrala je prekinutu gurtnu i čvršće kompaktnije naramenice punjene hladnom lijevanom spužvom i čvrstim tekstilom. Naramenice se mogu skratiti u hodu zahvaljujući preokrenutim zatezačima a također su u ponudi i dvije veličine naramenica: standardne i dulje.

Naramenice se mogu skratiti s preokrenutim zatezačima tako da ih se povuče prema naprijed dok je dijete iza na leđima.
Čvrste i kompaktne naramenice s prekinutom gurtnom (prava i kriva strana).

! Gurtnu zovemo još i gurta, tvrda tkanica, remenčić, kušak ili webbing (eng.)

Gurtna je na naramenicama preokrenuta tako da može pratiti liniju tijela i ispraviti se kad je zategnuta: kada nosiljka stoji polegnuta s unutarnjom stranom prema gore gurtna na lijevoj naramenici treba biti presavijena udesno a gurtna na desnoj naramenici ulijevo.

Nosiljke su šivane vrlo uredno i precizno no od Carriers by Freda ni ne treba očekivati ništa manje od toga.

Zanimljivo je vidjeti kako se isti kroj nosiljke prilagođava različitim tipovima građa nositelja i nošenčeta.

 

Carriers by Freda uz nosiljke šije i produživače za trake na kapuljačama, ruksake, torbice, bisage, gricke (zaštite za naramenice od grickanja), čak i novčanike. 😉 Samim nosiljkama dodaje uši, mašnice, aplikacije od tkanih marama i ispunjava druge želje kupca koje masovna proizvodnja u stranim zemljama ne može zadovoljiti.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.