Testiranje: Mrežaste nosiljke

Nosiljke s mrežastim panelima.

Ljeti se vrlo često poteže pitanje o tome koja je nosiljka najhladnija. Trenutno su izuzetno popularne mrežaste nosiljke, no istovremeno skeptici sumnjičavo dižu obrve jer su takve nosiljke “plastične”.

Jesu li doista hladnije ili je to samo marketinški trik?

Odlučila sam to provjeriti.

Odlučila sam testirati Baby Tulu Free-to-Grow (gore lijevo; model Mystic Meadow), Ergoababy Adapt Cool Air Mesh (gore desno; model Pearl Grey), Ergobaby Adapt (dolje lijevo; model Azure Blue) i Baby Tulu Free-to-Grow Coast, model s mrežicom (dolje desno; model Moood).

Za svako smislenije testiranje potrebni su kontrolirani uvjeti i prepoznavanje i uklanjanje svih čimbenika koji bi mogli utjecati na konačne rezultate. Naravno potreban je i precizan mjerni uređaj.

Prvotna ideja mi je bila da šećem jedan sat sa svakom nosiljkom i nakon šetnje fotografiram i uspoređujem znojne mrlje na majicama. 😀

Metoda

Svaku od četiri nosiljke postavila sam s bebačem na sebe i u roku od pola minute napravila prvi snimak toplinskog zračenja, zatim nakon točno 10 minuta napravila drugi snimak da provjerim koliko smo se ugrijali. Bila sam kod kuće, na stabilnih 25 ºC. Između promjene nosiljaka imala sam pauze po 20 minuta. Bebač je na sebi imao platnenu pelenu i pamučnu potkošulju a ja pamučnu majicu s kratkim rukavima. Snimala sam s preciznom FLIR termovizijskom kamerom.

Snimanje

“Obični” Ergobaby Adapt: U intervalu od samo 10 minuta temperatura koja se mogla očitati s površine panela nosiljke skočila je s 25,3 ºC na čak 33,2 ºC! Moram priznati da mi je počelo biti vruće već nakon prve minute.

“Obični” Ergobaby Adapt (s desna na lijevo): U intervalu od samo 10 minuta temperatura je skočila s 25,3 ºC na čak 33,2 ºC! 

Nakon pauze od dvadesetak minuta snimanje sam ponovila s mrežastom, ljetnom varijatnom iste nosiljke i dobila vrlo zanimljivi i neočekivani rezultat. U intervalu od 10 minuta nije se gotovo ništa promijenilo! Za nepuni stupanj ºC temperatura je porasla samo iznad pojasa gdje nema 3D mrežice.

Ergobaby model s 3D mrežicom (s desna na lijevo): U intervalu od 10 minuta nije se gotovo ništa promijenilo!

Mada na prvi pogled mrežice djeluju plastično Ergova saćasta 3D mrežica doista hladi. Hoće li mekša i tanja Tulina mrežica davati sličan rezultat?

Saćasta 3D mrežica na Ergobaby Mesh modelu (lijevo) i tanja mekana mrežica kakvu imaju Baby Tula Coast modeli (desno). 

Očekivala sam da će “obična” Tula Free-to-Grow grijati jednako kao Ergo Adapt. Srećom prevarila sam se. Temperature se podigla za tek pola stupnja u gornjem dijelu nosiljke, a u donjem za puni stupanj jer je moj sinčić, očito, napunio pelenu.

Baby Tula FTG (s lijeva na desno): Temperature se podigla tek za pola stupnja u gornjem dijelu nosiljke, a u donjem za puni stupanj ºC jer je moj sinčić, vidljivo, napunio pelenu (lijevo). 🙂

Budući da je obična Tula toliko iznenadila očekivala sam da mrežasta Tula može imati isti ili neznatno bolji rezultat. Iznenadilo me što je temperatura pala (!) za pola stupnja tijekom intervala od 10 minuta, no upravo u trenutku snimanja druge snimke moj je sin počeo dojiti u Tuli Coast.

Tula FTG Coast (s lijeva na desno): Iznenađujuće jest što je temperatura pala za pola stupnja nakon 10 minuta! Na desnoj snimci moj sin upravo taj tren počeo dojiti.

Vidljivo je da je dojenje podiglo temperaturu u samo 5 minuta za 1,5 ºC. Ipak je to fizička aktivnost koja zagrijava nošenče pa tako i nositelja.

Ono što također utječe na dizanje temperature jest i i držanje ruke na panelu, nošenje odjeće od umjetnih materijala, pojačana fizička aktivnost, zagrijavanje nosiljke na suncu, loša cirkulacija zraka…

Ono što također utječe na promjenu temperature jest i držanje ruke na panelu: jasno se vidi otisak dlana (lijevo). Vidljivo je da fizička aktivnost, poput dojenja (desno), podiže temperaturu za 1,5 ºC u samo 5 minuta.

Svi ti rezultati mjerenja temperatura površina panela odražavaju prozračnost i toplinsku vodljivost materijala nosiljke. Dakle u mrežastim nosiljkama je bebi nesumnjivo lakše tijekom vrućeg ljetnog dana, no temperatura između nositelja i nošenčeta ne mijenja se bitno s izborom nosiljke. Tu samo moram napomenuti da ukoliko se beba i krene zagrijavati zbog lošeg izbora materijala nosiljke naše će tijelo, jer je veće, preuzimati bebinu toplinu i tako ju hladiti. Mi ćemo zato steći osjećaj da je u određenoj nosiljci odjednom postalo jako vruće, makar su na nama zapravo samo naramenice i pojas. (Naše tijelo ne može djelotvorno preuzimati bebinu toplinu ako na sebi imamo odjeću od sintetičkih materijala ili ako smo slojevito odjeveni!)

! Ako nošenjem i kožiranjem (eng. skin-to-skin) želite spustiti bebi temperaturu zbog bolesti trebate se skinuti do pasa i bebu skinuti samo u pelenu. Ukoliko temperatura prelazi 39ºC temperaturu skidajte i lijekovima i nazovite dežurnu ambulantu!

Mjerenje temperature između dvaju tijela neposredno nakon nošenja u običnom Ergobaby Adaptu (desno) i Ergobaby Adaptu s mrežastim panelom (lijevo). Temperature su iste.

Iznenadili su me rezultati ovog malog testiranja pa sam testirala i marame i slingove. 

Moram podsjetiti i na nekoliko napomena za zdravo, sigurno i lagodno nošenje beba ljeti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.