Recenzija tkane marame: Neko Slings Efes Paisley Sky i Smyrna Leaf Sky

Tkana marama Efes Paisley Sky u vezu CCC (Charlie's Cross Carry).
Tkana marama Efes Paisley Sky u vezu CCC (Charlie’s Cross Carry).

Prije otprilike 5 mjeseci testirala sam dvije pamučne strojno tkane marame sasvim novog branda. Neko Slings se tek probijaju na tržištu s nekoliko postojećih dizajna i boja, s tkanim i elastičnim maramama, slingovima i oblikovanim nosiljkama od tkane marame. Ljetos je Neko Slings pobudio dosta zanimanja radi tada iznimno pristupačne cijene.

Neko tkane marame dolaze u platnenoj vrećici sa printanim logotipom na kojem je prepoznatljivi otisak šape, pretpostavljam mačje.
Neko tkane marame dolaze u platnenoj vrećici sa printanim logotipom na kojem je prepoznatljivi otisak šape, pretpostavljam mačje.

Nakon velikog njemačkog sajma dječje opreme Kind und Jugend 2016. porasli su im apetiti. Vidjeli su da interes raste i shvatili koliko Kokadi naplaćuje svoje marame koje su tkane u istoj tvornici kao i njihove. Preporučena maloprodajna cijena popela se s početnih 60-ak na 110 € za vel. 6 (4,6 m) u samo 5 mjeseci. Za usporedbu Yaro Slings strojno tkana marama  iz Poljske istog sastava, veličine i gramaže košta barem 30 € manje.

Tkana marama Efes Paisley u boji Sky. Vez je klasični DH (double hammock).
Tkana marama Efes Paisley u boji Sky. Vez je klasični DH (double hammock).

Turska je najveći proizvođač tekstila u Europi i nažalost nije poznata i po dobrim uvjetima rada u tvornicama. Tekstilne radnice teško je razlikovati od socijalnih slučajeva.

„Plaće u turskoj tekstilnoj industriji nisu dovoljne kako bi pokrile osnovne životne troškove. Poslodavci se ne drže ni minimalca“, kaže Hasan Arslan iz turskog sindikata DISK. Tomu još dolazi i činjenica da je preko 40 posto zaposlenih u tekstilnoj industriji, kako svjedoči Arslan, zaposleno neslužbeno, što znači da se poslodavac ne mora držati zakona o minimalcu, a nije obvezan ni uplaćivati socijalna davanja…  U prosjeku radnici u Turskoj rade 67 sati tjedno, a prekovremeni sati se u pravilu ne plaćaju”, tvrdi Arslan. (Izvor: http://dw.com/p/1Cy22)

 Vlasnica branda Neko Slings i tvrtke Tuniko je Hülya Çobanoğlu Cinsçiçekçi iz grada Izmira u Turskoj. Na upite o fair tradeu odgovara na sljedeći način: Zasigurno se trudimo sve raditi prema fair trade načelima. Radimo samo s legalnim tvrtkama koje dobro plaćaju radnike i ostvaruju im radnička prava. Samo takve tvrtke mogu svaki put osigurati odličnu kvalitetu. Male i ilegalne tvrtke nam ovu kvalitetu ne mogu osigurati.

Vlasnica svojoj izjavi može dati legitimitet jedino stjecanjem certifikata o fair trade poslovanju (npr. Ecocert) jer je iz izjave sasvim jasno kako vlasnica ne razlikuje fair trade od legalnog poslovanja…

Tkana marama Efes Paisley u cvjetanju (eng. blooming; bloom shot). Fotografije prikazuju dobivanje na volumenu opuštanjem i rastezanjem vlakana te sjedanjem tkanja nakon prvog pranja i peglanja.
Tkana marama Efes Paisley u cvjetanju (eng. blooming; bloom shot). Fotografije prikazuju dobivanje na volumenu opuštanjem i rastezanjem vlakana te sjedanjem tkanja nakon prvog pranja i peglanja.

Fidella i Kokadi također proizvode u Turskoj ali brandovi su registrirani u Njemačkoj. Od 2012. Neko Slings je prvi i jedini registrirani brand u Turskoj koji proizvodi tkane marame, slingove i meke oblikovane nosiljke od tkane marame.

Nisu inspirirani tobolčarima ni primatima. “Neko” na japanskom znači mačka. Odabran je taj naziv jer “mačka s puno brige i lakoćom, prirodno i instinktivno nosi svoje mačiće”.

Tvrde da im je certifikacija jako bitna i da stoga koriste isključivo pamuk s GOTS certifikatom (The Global Organic Textile Standard) i da su materijali također tkani na certificiranim tkalačkim strojevima. GOTS podrazumijeva zadovoljavanje i određenih socijalnih kriterija poput prava na sindikalno udruživanje i isplatu barem minimalne plaće pa se nadam da je to korak do stjecanja certifikata za fair trade.

Jednoslojni vez za dugo vruće ljeto u Neko Slings pamučnoj tkanoj marami s orijentalnim tkanim uzorkom.
Jednoslojni vez za dugo vruće ljeto u Neko Slings pamučnoj tkanoj marami s orijentalnim tkanim uzorkom.

Sama tkana marama Efes Paisley izuzetno je mekana i podatna čak i nova, ravno iz platnene vrećice s otiskom šape. Oznake sredine su pomalo neuredno našivane naknadno na maramu no nije sasvim jasno hoće li takve biti i u prodaji, jesu li ovakve već u prodaji, ili je pak u pitanju samo testni primjerak. Druga Neko Slings tkana marama u istoj Sky boji ali drugog uzorka, Smyrna Leaf (uzorak lista mirte), imala je također naknadno i neuredno našivane oznake sredine s logotipom branda.

Neko Slings Smyrna Leaf Sky tkana marama u vezu Wendy's double hammock s CCCB završetkom u vel. 6.
Neko Slings Smyrna Leaf Sky tkana marama u vezu Wendy’s double hammock s CCCB završetkom u vel. 6.

Ovo su vrlo udobne marame, prozračnog tkanja, mekane i podatne. Vrlo su slične Kokadi tkanim maramama na dodir i po samoj vrlo blago izraženoj teksturi. Ne zapinju prilikom zatezanja u višeslojnim vezovima, drže na mjestu i imaju odlično uravnoteženu dijagonalnu elastičnost samog tkanja s rastezljivosti slabije upredenog pamuka u kojem je zapravo tajna podatnosti i mekoće marame. Te rahle niti dovoljno su jake u tkanju da marama bez problema može nositi i teškog gegavca, čak i u jednoslojnom vezu, bez prethodnog lomljenja. Naravno bilo bi lijepo kad bi se to odrazilo i u maloprodajnoj cijeni jer to znatno pojeftinjuje proizvodnju.

U svakom slučaju ove bih marame definitivno mogla preporučiti početnicima, čak i za nošenje novorođenčadi jer se s njima vrlo lako vezuje bez ikakvog posebnog uloženog truda.

Mama Kristina Leščan s dvomjesečnom kćeri Vitom u Neko Slings tkanoj marami Smyrna Leaf Sky.
Mama Kristina Leščan s dvomjesečnom kćeri Vitom u Neko Slings tkanoj marami Smyrna Leaf Sky.

 

Dodatak 30.01.2017.

Očitovanje vlasnice branda Neko Slings i vlasnice tvrtke Tuniko na ovaj post

Hi, I am manufacturer of nekoslings. Writing this comment to clear some issues

– Market value of my products were always the same. You are confused cause you mix my domestic website (www.tuniko.com) with my EU shop (www.nekoslings.com)
We-as Turkish people-dont earn Euro and dont sell Euro. We manufacture in Turkey and sell Turksih Lira and sure cheaper price. But www.tuniko.com is closed to EU customers. We dont directly ship to EU customers. We direct moms to the closer country’s distributor.
– Turkey is incredibly perfect about textile. Many brands are manufactured in Turkey but labels are “Made in EU”. When it comes to working conditions, there are good factories and also international factories who are paid well salary and supply workers good health&social insurance. We never work with any factory that doesnt supply us their GOTS certificate or ISO&CE certificate. Nekoslings dont publicise these certificates cause over these certificates, factory details are written. Its my confidential information but make sure its impossbile to weave this quality with a company who doesnt suppply “fair trade”
– My factories (both weaver and seamstresses) have GOTS certificate. GOTS includes many things like fair trade. http://www.global-standard.org/the-standard/general-description.html
If a company has trouble about fair trade, authorities dont give them GOTS
– About label stitching, these 2 wraps were samples to give distributors/testers/bloggers to be. We dont use this labelling for production.
– Our wrap conversion carriers are also tested by Intertek laboraties. We are proud to meet EN safety standarts and also are member of BCIA (Baby Carrier Industry Alliance)

If anyone wants to contact me pls welcome hulya@tuniko.com 

Sincerely,

Hülya Çobanoğlu Cinsçiçekçi

 

 

4 Replies to “Recenzija tkane marame: Neko Slings Efes Paisley Sky i Smyrna Leaf Sky”

 1. Postovana, s obzirom da ste napisali da su Neko i Kokadi marame tkane u istoj tvornici, a iz teksta je vise nego ocito da sumnjate u Nekov fair trade, da li to implicira da je i kod Kokadi nosiljki upitan fair trade?

  1. Dobro pitanje!
   Nažalost nigdje nisam vidjela da jesu fair trade, što ne znači da nisu sudeći po tome da isto imaju GOTS certifikat za pamuk i strojeve.

 2. Zar GOTS ne podrazumijeva i fair trade?!

  ” It is important to note that the Global Organic Textile Standard (GOTS) also guarantees fair working conditions and fair wages for workers in the supply chain. GOTS also has the environmental component – requiring organic fibers, prohibiting use of toxic chemicals in the weaving and finishing of the fabrics, and requiring water treatment. And GOTS can be applied to the finished product , such as apparel or bedlinens, and it extends even to packaging of the goods (prohibiting PVC plastics, for example). And finally, GOTS does encompass all natural fibers”
  Izvor: https://oecotextiles.wordpress.com/2010/10/13/fair-trade-what-does-it-mean/

  1. Navela sam u tekstu da bi po samim odrednicama GOTS certificiranja trebalo, no da je u praksi zaista tako fair trade certificiranje ne bi trebalo biti potrebno. Turska i Hrvatska su zemlje s izuzetno visokim stupnjem korupcije a znamo kako to već kod nas ide. :-/ Uostalom Neko Slings i Kokadi ima GOTS certifikate za sirovinu a ne za gotove nosiljke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.