Usporedba nosiljki koje rastu s bebama: ISARA vs. Emeibaby

Emeibaby Full Mandala Lila baby sizei ISARA ISARA V3 Full Wrap Conversion - Raspberry (baby size)
Emeibaby Full Mandala Lila baby size i ISARA V3 Full Wrap Conversion – Raspberry  standard size (baby size)

Priča o ISARA i Emeibaby nosiljkama  je zapravo priča o dvije mame koje nisu mogle naći savršene nosiljke za svoje bebe. 

Obje su mame iste 2009. godine krenule s razvijanjem ideje o nosiljci koja raste s djetetom. Emeibaby je osnovan 2010. u Austriji, a Isara Babywearing Company 2012. u Rumunjskoj. Zanimljivo je vidjeti u čemu su našle inspiracije za takve prilagodljive nosiljke.

 

Emeibaby hibridna nosiljka
Emeibaby hibridna nosiljka

Emeibaby hibridna prilagodljiva nosiljka

Zašto hibridna?

Mama Daniela htjela je prednosti tkane marame uz nošenje bebe u jednoj nosiljci od rođenja bez vezivanja koje joj se činilo nepraktično. Smislila je nosiljku koja je zapravo hibrid, spoj između slinga i oblikovane nosiljke. (Više o vrstama nosiljki ovdje). Cjevasti oblik s po 2 prstena sa svake strane tvori donji dio panela koji je spojen na 32 cm širok (baby vel.) neproširivi gornji dio panela. S prstenima, baš kao na slingu, panel se prilagođava bebinom tijelu i namješta se tako da bebi pruža idealni položaj od koljena do koljena.

Emeibaby sjedište

Panel se može prilagođavati samo u širinu do čak 60 cm tako da postoje 2 veličine: baby i toddler plus. Baby veličina se zapravo može koristiti od rođenja do djetetove 4. godine bez ikakvih umetaka i jastučića, a toddler od bebine 1. godine pa sve do predškolske 5. godine. Razlika među njima je samo u tome što je toddler iskrojena veća: dulja je kapuljača i dulji je i širi panel (naramenice i pojas su isti kod obje vel.)

Značajke Emeibaby hibridne nosiljke
Značajke Emeibaby hibridne nosiljke

Poprečni remenčić nije uklonjiv budući da Emeibaby nosiljka nema mogućnost nošenja bebe na boku niti križanja naramenica jer su one ušivene u panel. Sve Emeibaby hibridne nosiljke izrađene su od Emeibaby tkanih marama koje također možete kupiti ili drugih tkanih marama. Nosiljka nema uklonjivu kapuljaču ali ima zgodne detalje: kapuljaču možete spremiti u skriveni džepić na gornjem dijelu panela gdje ona može poslužiti kao potpora glavici a taj gornji rub panela također možete i suziti trakicom. Dvije trakice se nalaze i na donjem dijelu panela i služe za fiksiranje panela budući da je on pričvršćen samo duljinom od 14 cm za pojas. Emeibaby također koristi Duraflexove kopče. Zgodno je što se pojas može zatezati iz dva smjera istovremeno i što je kopča zato centrirana.

Raspoloživa dodatna originalna oprema za kupnju su gricke (zaštita za naramenice od bebinog grickanja) i torba od tkane marame.

ISARA baby i toddler veličina
ISARA baby i toddler veličina
Isara Toddler i Tula Toddler. Tula Toddler nosiva je od 2 g. na dalje a Isara Toddler od 8 mj. na dalje jer raste s bebom. Kad je Isara Toddler skroz proširena i produljena jednako je široka kao Tula Toddler ali je viša od Tule 3 cm.

ISARA, meka oblikovana nosiljka koja raste s bebom

Mama Monica inspiraciju za svoju nosiljku našla je u prilagodljivosti i svestranosti mei taija i wrap taija. ISARA je stoga mekana strukturirana nosiljka kojoj se panel prilagođava u širinu i visinu. Naramenice se mogu križati pa je omogućeno i nošenje na boku, uz nošenje naprijed i na leđima. Nošenje bebe u ISARA klokanici na boku je iznenađujuće udobno i praktično. ISARA klokanice imaju uklonjivi poprečni remenčić koji osigurava naramenice pa ih možete i križati kad bebu nosite sprijeda. Imaju i gumice na kraju svakog remenčića pa možete uredno smotati i skloniti višak remenčića. Sigurnosne gumice nalaze se i na pojasu i na naramenicama.

ISARA je meka strukturirana nosiljka kojoj se panel može prilagoditi u širinu i visinu. Naramenice se mogu križati pa je omogućeno i nošenje na boku, uz nošenje naprijed i na leđima.
ISARA je meka oblikovana nosiljka kojoj se panel može prilagoditi u širinu i visinu. Naramenice se mogu križati pa je omogućeno i nošenje na boku, uz nošenje naprijed i na leđima. Na leđima se baby size može nositi poprilično visoko. Na fotografijama je moj sin (18 mj.)

Ova nosiljka je baby size tako da mom toddleru baza nije točno od koljena do koljena (što više i nije bitno radi razvoja kukova budući da on već trči i skače). Usprkos tome nisam primjetila da mu je neudobna ili ostavlja tragove jer je rub izdašno punjen spužvom. Spužva je i u naramenicama, a u pojasu je fina mekana pjena visoke gustoće. Sve kopče na klokanici su Duraflex, sigurnosne gumice na pojasu i naramenicama ponašaju se odlično a svi remenčići se vrlo lako zatežu. Naramenice se mogu zatezati i prema gore i prema dolje. Zgodan detalj su pomične kuke na naramenicama koje služe za učvršćivanje kapuljače za spavanje: mogu poslužiti i kao protuklizno “sidro” za torbu. Na leđima se može nositi poprilično visoko.

ISARA baby i toddler veličina razlikuju se pretežno samo u dimenzijama. Na svim ISARA klokanicama nalaze se Duraflex kopče. Panel se proširuje pomoću čičaka skrivenih u unutrašnjoj strani pojasa.
ISARA baby i toddler veličina razlikuju se samo u dimenzijama. Panel se proširuje pomoću čičaka skrivenih u unutrašnjoj strani pojasa. Na svim ISARA nosiljkama nalaze se Duraflex kopče: na tirkiznoj nosiljci je novi model Duraflex kopči.

Ako imate tkanu maramu Isara Babywearing Company može Vam od nje sašiti klokanicu, i čak i gricke, u sklopu usluge PIMP my Wrap. Inače koriste pamučno platno ili tkane marame za FWC (full wrap conversion; potpuno prekrojavanje iz tkane marame u klokanicu bez korištena drugih materijala poput npr. platna). Koriste francuske tkane marame kepernog tkanja Colimaçon & Cie (100% čisti organski pamuk s GOTS certifikatom). Pamuk je upreden u Portugalu a tkan i ekološki bojan u Francuskoj. Ova tkanina je idealna za krojenje mekih strukturiranih nosiljki: dovoljno debela da pruži potporu ali dovoljno tanka da bude udobna i meka.

Značajke ISARA klokanice
Značajke ISARA meke oblikovane nosiljke

Raspoloživa dodatna originalna oprema za kupnju su zimska navlaka, kapuljača za zimsku navlaku i gricke.

Značajke ISARA klokanice
Značajke ISARA meke oblikovane nosiljke

! Važna napomena: Bebu u mekoj oblikovanoj nosiljci (eng. SSC; Soft Structured Carrier) ne možete nositi od njenog četvrtog mjeseca na svojim leđima samo zato što je ta nosiljka možda napravljena od tkane marame. To je ipak i dalje oblikovana nosiljka pa trebate sačekati barem bebine prave pokušaje posjedanja kako ne bi preduboko upala u panel i zaglavila jer se još samostalno ne može ispraviti. Bebu od četvrtog mjeseca možete nositi u tkanoj marami na svojim leđima jer možete nositi visoko i pravilnim zatezanjem omogućiti bebi idealni položaj i izvrsnu potporu, uz prethodno iskustvo nošenja u tkanoj marami na leđima i/ ili uz pomoć savjetnice za nošenje. (Više o sigurnom nošenju ovdje.)

ISARA klokanica s produljenim i skraćenim panelom.
ISARA klokanica s produljenim i skraćenim panelom.

Razlike između ISARA nosiljke i Emeibaby hibridne nosiljke

ISARA je izuzetno lagana u ruci i punjenje u pojasu vrlo je lagano, čvrsto i prilagodljivo jer je od mekše memorijske pjene u odnosu na Emeibaby koja ima deblji, teži i tvrđi pojas. Emeibaby ima prilagođivače na naramenicama kojima ih se naramenice može produljiti kako bi panel pao niže i omogućio npr. udobno dojenje u nosiljci. Ti prilagođivači na ISARI ne produljuju samo naramenice nego i panel tako da dojite diskretno i beba dobiva dodatnu potporu. Po tom rješenju ISARA je bila jedinstvena dok se nedavno nije pojavila Tula Free-To-Grow i Soul Slings Anoona

Usporedbu s drugim nosiljkama možete pročitati ovdje.

Usporedna tablica nosiljki ISARA i Emeibaby
Usporedna tablica nosiljki ISARA i Emeibaby

Naramenice, istovremeno i panel, na ISARI mogu ostati i produljeni i ne gube na udobnosti za razliku od Emeibaby kod koje se ti prilagođivači ne mogu iskoristiti još za npr. udobnije nošenje ili produljavanje panela. Na Emeibaby se naramenice zatežu samo prema dolje dok se u ISARI zatežu u oba smjera što je zgodno za brzu i lako promjenu položaja: s leđa prema naprijed i obrnuto. Obje nosiljke izgledaju odlično i udobne su osobama sitnije i prosječne tjelesne građe.

Obje nosiljke bolje odgovaraju osobama krhkije i prosječne tjelesne građe.
Obje nosiljke bolje odgovaraju osobama krhkije i prosječne tjelesne građe.

! Važna napomena: Dojenje u nosiljci nije sasvim moguće bez ruku, pogotovo ne ako je u pitanju novorođenče koje još nema dobru kontrolu vratnih mišića. Uvijek držite svoje novorođenče na oku dok doji! Veće i iskusnije bebe mogu se namjestiti i same ali i njima treba mala pomoć. Dojenje za vrijeme nošenja smatra se naprednim nošenjem.

Nošenje bebe u ISARA klokanici na boku.
Nošenje na boku je kod klokanica samo dodatna mogućnost koju većina nikada ne koristi jer je neudobna. Nošenje bebe u ISARI na boku je iznenađujuće udobno i praktično.

Isara je na European Product Design Award 2017. odnijela zlato u kategoriji Baby Products, a u Los Angelesu je bila Silver Winner na International Design Award.

Obje nosiljke su dostupne na Ergonomske nosiljke za bebe – HEMA sport a Isara je dostupna i na Eko-butik Hrvatska 😉

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.