Recenzija meke oblikovane nosiljke koja raste s bebom: Boba X

Na recenziju je stigao najnoviji model Bobe X, šareni Ziggurat.

Boba je kupila Beco prije više od dvije i pol godine. U tom dugom iščekivanju nove Bobe nagađalo se da će se lansirati nosiljka koja je nosiva od rođenja do kraja bebonosećeg staža, i to bez umetka za novorođenčad. Prije nepuna tri mjeseca pojavila se nova Boba X.

Boba na prvi pogled, po nekoliko svojih značajki, nalikuje na Isaru The One. Usprkos tome što su slično riješeni odvojivi proširivači pojasa, da se naramenice stežu u dva smjera i mogu se križati, te se s istim dvosmjernim zatezačem skraćuje i produljuje panel, i skraćuju i produljuju naramenice, ipak je riječ o drugačijoj nosiljci.

Stiže i Isarin odgovor na dizajn Bobe X od same dizajnerice nosiljaka Isara i vlasnice Monice Olariu: ISARA stvara podesive nosiljke od 2013. godine, a od samog početka su i panel i baza nosiljke prilagodljivi. Čini se da smo trendsetteri u industriji, što je za nas čast. Ne nadahnjuju najlošiji na tržištu nego najbolji. 🙂 ISARA The One sažima dvije godine rada i naše znanje. Širom smo otvorenih ušiju slušali sve povratne informacije koje smo dobivali od naših kupaca. Pozitivne povratne informacije pomogle su nam odlučiti što dalje zadržati, a negativne povratne informacije (koje su jako cijenjene ovdje u ISARI) pomogle su nam s novim idejama. Tako je rođena The One, s najboljim nadahnućem: našom nosiljkom ISARA V3, danas poznatom kao The Trendsetter. 

Ovako izgleda sasvim nova Boba X, upravo izvađena iz kutije.
Boba X s krive strane. U oči odmah upada poznati Bobin zakrivljeni oblik naramenica, s daškom Beca. 🙂 Neobično je što pojas nema sigurnosnu gumicu kao Boba 4G, niti kopču s osiguračem kao Beco Gemini (oboje nema ni Beco 8). 
Upute su pisane vrlo jednostavno i pregledno. Idealno za neispavane i zbunjene nove roditelje.

Krenimo redom u pregled značajki nove Bobe X!

Pod rukom je nova Boba tanja, mekša i glatkija od prethodnice, Bobe 4G. Imala sam ju priliku isprobati odmah u dugoj večernjoj šetnji i kasnije za uspavljivanje tijekom vruće i sparne ljetne večeri. Da, bilo je vruće, ali ništa više no što bi bilo u većini drugih oblikovanih nosiljaka.

Ispočetka su gurtne bile izuzetno krute no nakon kraćeg razrađivanja prestale su zapinjati u zatezačima.

Dvosmjerni zatezači na naramenicama: jedan smjer za skraćivanje/produljivanje panela i drugi smjer za skraćivanje/produljivanje naramenica.
Klizači na naramenicama su praktično i zanimljivo rješenje ako ne želite vidjeti gurtnu po većini naramenice. Slične klizače imaju i Beco 8, Stokke MyCarrier, BABYBJÖRN One, Ruckeli, Ergobaby 360 Cool Air, Ergobaby Omni Cool Air...
Poprečni remenčić ima amortizer (ušivenu gumicu) za veću udobnost, kao npr. Isara V3, Manduca i noviji Beco 8.
Na naramenici se nalazi i pričvrsnica za naramenicu torbice, igračkice, dude i sl. (desno). Kapuljača je skrivena u džepu panela i može se ukloniti tako da džep možete iskoristiti i za nešto drugo.
Na pojasu se nalazi još jedan džep s gornjim otvorenim dijelom za npr. maramice ili dudu, a sa strane je manji i uži s patentnim zatvaračem za novac, kartice i sitnice. Malo je nezgodno što se džep tijekom stezanja pojasa također stegne pa u njega zapravo stane tek nekoliko sitnijih stvari. 
Baza panela nosiljke sužava se klizanjem po gurtni koja je ušivena na pojas. Prošireni panel (gore) i suženi panel (dolje).
Proširivači pojasa učvršćuju se čičkom s donje strane i patentnim zatvaračem skrivenom u panelu nosiljke s gornje strane.

Nakon što smo nosiljku pregledali  uzduž i poprijeko vrijeme je za isprobavanje

Modeli su mi moja dva sina (3.5 g.  težak 16 kg i 6 mj. težak 9,6 kg) i demo lutka koja odgovara veličini prosječnog donešenog novorođenčeta.
Ono kad moraš držati brata da ne pobjegne jer je proizvođač naveo da je nosiljka nosiva 0-24 mjeseca, a on ima 43 mjeseca. 🙂
Nosiljka je vrlo udobna i s 3.5-godišnjakom teškim 16 kg, a proširivači panela daju potporu gotovo od koljena do koljena.
Kapuljaču je lako uhvatiti i prevući, a čak nije prekratka ni za jednu veliku glavu.
Sa 6-mjesečnom bebom na leđima također se odlično ponaša, mada u gornjem dijelu ima dosta mjesta za naginjanje usprkos kapuljači koja dodatno napinje i popunjava panel.
Boba X s križanim naramenicama (lijevo, sredina) i na boku (desno). Moram priznati da mi je puno udobnije nositi naramenice paralelne nego prekrižene. Na boku je nošenje udobno i stabilno, no vjerujem da ne bi bilo dugo jer se naramenica penje na vrat. Uostalom rijetko je koja meka oblikovana nosiljka uopće udobna za nošenje na boku. 
U Bobi X nije moguće nošenje sprijeda i prema van. Nošenje sprijeda je izuzetno udobno, no bojim se da bi naramenice bile premale krupnijim ljudima, a preduge izuzetno sitnima. Ne postoji nosiljka koja odgovara svima. 
Demo lutka veličine prosječnog donešenog novorođenčeta upada preduboko u nosiljku, a panel je također i preširok u bazi.
Kada izvadite kapuljaču iz džepa za malu bebu bit će previše mjesta (4 puna prsta) oko ramenog obruča i vrata. Ovo je bila boljka i prethodnice, Bobe 4G. Šteta što proizvođač nije naveo da se može urolati tetra pelena u džep za dodatnu potporu ako se izvadi kapuljača.

Bobu X ne bih preporučila za nošenje novorođenčadi no za njih je siguran izbor Boba elastična marama (za ljeto je odlična elastična Boba od bambusove viskoze!) Vjerujem da bi panel bebama starijima od dva mjeseca bio odličan po dubini, visini i širini.

Ovo je odlična nosiljka za ljude koji planiraju aktivno i dugo nositi bebu u samo jednoj nosiljci, a ponekad bi se nositi htio i stariji brat ili sestra. Lako ju je podesiti i po drugom članu obitelji, a nošenje bi mu bilo izuzetno udobno ukoliko nije jako krupne ili izuzetno sitne građe.

Mi ćemo svoju Bobu X često nositi u prirodu jer se lako pere i brzo suši, a vrlo je udobna na duge staze. Ponudu možete provjeriti i na boba.hr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.