Tkana marama

Više vrijedi dobra marama nego pedeset knjiga o roditeljstvu… 

15
Sa sinom u pamučnoj kepernoj tkanoj marami Didymos Lisa vel. 5 u vezu BWCC.

Tkane marame su mi osobno najdraža vrsta nosiljki i uvod u nosiljke rado započinjem upravo s njima.

Radi preglednosti ću, samo za ovaj početak, ukratko nabrojati vrste nosiljki:

  1. Marame: tkane marame, elastične marame i hibridne marame
  2. Nosiljka s prstenima (sling s prstenima, marama s prstenima, ring sling, RS, WCRS)
  3. Tobolac (pouch, pouch sling)
  4. Meksički rebozo
  5. Afrička kanga (khanga)
  6. Peruanska manta
  7. Mei tai
  8. Oblikovane nosiljke (nosiljke s kopčama, klokanice, SSC, meke oblikovane nosiljke, hipseat)
  9. Onbu (onbuhimo)
  10. Planinarske nosiljke

Više o vrstama nosiljki ovdje.

Marame mogu biti

  • elastične (udobne su do 8 kg u praksi, po uputama proizvođača često je navedeno i do 15 kg)
  • hibridne (dozvoljavaju čak vezivanja i na leđima bez narušavanja sigurnosti bebe) i
  • tkane marame

   Tkana marama (eng. woven wrap, njem. Tragetuch, Babytragetuch) je dugačak komad tkanine proizveden ciljano za nošenje beba i djece. To je jedina nosiljka koju možete koristiti od rođenja pa sve do predškole. Mogli bismo ju definirati i kao meku nestrukturiranu (neoblikovanu) nosiljku od materijala tkanog za posebnu namjenu – tj. nošenje. Među svim je nosiljkama marama najudobnija za osobu koja nosi (nositelja/icu) i bebu, i s njom se najbolje postiže idealni položaj djetetove kralježnice i kukova (kralježnica u obliku slova C/ J, a noge i kukovi u obliku slova M). Više o idealnim položajima ovdje.

Idealni položaj kukova i kralježnice
Idealni položaj kukova i kralježnice. Izvor: jeportemonbebe.com

Rukovanje ovom najsvestranijom nosiljkom traži malo vježbe i strpljenja, no već se u svega nekoliko pokušaja uz malo motivacije i stručno vodstvo, vrlo lako nauče osnovni prednji vezovi. Posebna se pozornost obraća na tkanje koje mora biti dijagonalno elastično ali čim manje rastezljivo, kako se marama ne bi urezivala u ramena osobe koja nosi, i kako bi se mogla pravilno zategnuti, te bila sigurna i udobna za dijete. To su uglavnom keperna i žakardna tkanja. Sama je tkanina najčešće teška od 170 do 340 g/m2, a najčešća je srednja težina od 220 g/m2. Marama je široka od 45 do 80 cm i dolazi u 8 standardnih veličina od kojih je najčešća vel. 6 (4,7 m) jer odgovara kofekcijskim brojevima od XS do XL i omogućava nošenje sprijeda, na boku i na leđima, u vrlo velikom broju mogućih vezova i njihovih maštovitih i kreativnih varijacija.

Marama je vrsta mekane nestrukturirane nosiljke koja se u potpunosti prilagođava svakom obliku tijela nositelja, te dobi i težini djeteta.

Veličine tkanih marama

Nedostatak duge marame (vel. 8, 7, 6) jest u tome što se u početku vezivanja repovi mogu vući po podu, što zna biti nezgodno na npr. blatnoj stazi dječjeg parka (i tome se može doskočiti, no s malo iskustva i uz dobre savjete, npr. stavljanje repova marame u džepove).

   Nakon malo stečenog iskustva već se biraju srednje (vel. 4, 5) i kratke (vel. 2, 3) duljine marama za vezivanja na boku i najčešće leđima.

Kratke marame su vrlo praktične jer ih možete nositi oko vrata kao modni dodatak i kasnije po potrebi svezati vašeg umornog dvogodišnjaka. Kratke marame nisu preporučljive početnicima jer su uglavnom teže i kruće, time i deblje, pa za vezivanje treba iskusnija ruka.

Više o veličinama marame ovdje.

Dijelovi marame

Krajevi marame su suženi, rezani ukoso tako da marama ima oblik paralelograma. Krajevi ne ulaze u duljinu marame, i njihova sama duljina specifična je za svakog proizvođača, baš kao i širina marame.

tapered ends

Svaka marama ima i oznaku sredine prema kojoj se možemo orijentirati prilikom vezivanja. Lijevo i desno od oznake sredine nalaze se krakovi, odnosno repovi marame. Neki proizvođači čak dodaju i oznake “pomaka od centra” (eng. “off center”) koje su praktične za vezove u kojima počinjete s jednim kraćim i jednim duljim repom. Marame za početnike, koje jako vole i iskusni nositelji, često imaju pojačani deblji rub u kontrastnim bojama što olakšava vezanje.

5
Sa sinom u žakardnoj pamučnoj marami BabyMonkey King of Pumpkins vel. 3 u vezu WDHwR

Nekoliko riječi o tkanju i materijalima

Marame mogu biti tkane ručno ili strojno. Najčešće se koristi pamuk, zatim kombinacije s lanom, bambusom, svilom, vunom i konopljom. Koriste se netoksične boje jer djeca nerijetko ližu i grickaju maramu. Uzorci na maramama su u pravilu utkani a ne printani. Naravno postoje i hipoalergene marame koje su u prirodnoj boji certificiranog organskog pamuka.

Tkanje s dvije potke na jednoj osnovi (eng. triweave) marami daje voluminoznost i težinu, ali ujedno i mekoću, veliku dijagonalnu elastičnost...
Tkanje s dvije potke na jednoj osnovi (eng. triweave) marami daje voluminoznost i težinu, ali ujedno i mekoću, veliku dijagonalnu elastičnost…

Što određuje cijenu jedne tkane marame?

O kvaliteti i dostupnosti korištenih materijala, izrade, te ograničenosti proizvedene serije, ili unikatnosti, ovisi i cijena marame, tako ona može biti najjeftinija ali i najskuplja nosiljka. Skuplje marame i nakon nositeljskog staža zadržavaju svoju vrijednost, što nije slučaj s drugim vrstama nosiljaka (osim ako nisu sašivene od neke rijetke marame). Rabljene marame iz ograničenih serija (eng. LE; limited edition) nerijetko promijene i desetak vlasnika.

Početnicima svakako preporučam kupovinu rabljene marame jer je provjerena, odmah mekana (“slomljena”), i spremna za korištenje i s novorođenčetom.

Firespiral Albus Twilight Starmap
 Strojno žakardno tkana vunena marama za nošenje.

 

Opširnije o tkanju tkanih marama kroz rječnik osnovnih pojmova

Budućim vlasnicima tkanih marama bilo bi dobro znati nekoliko osnovnih pojmova o tkanju i tkaninama, kao npr. što su potka i osnova, koje su vrste tkanja, materijalima i njihovim svojstvima, te pravilnom održavanju kako bi vas vaše marame dobro služile mnogo godina.

Warp_and_weft

Osnova (eng. warp) su niti razapete po dužini na razboju. To su one niti koje se nalaze po cijeloj dužini tkane marame. U većini tkanih marama osnova je od 100%-tnog pamuka.
Potka (eng. weft) su niti provučene kroz osnovu razapetu na razboju. To su niti raspoređene po širini tkane marame. Boje potke utječu na promjenu izgleda cijele marame. Kada naručujete ručno tkane marame (npr. Mima) često vam se nudi mogućnost biranja boje potke. Tamne boje potke daju intenzivnije boje, a svjetlije neutralnije.

Platneni vez (eng. plain weave) čest je kod ručno tkanih marama. On je najjednostavniji i najgušći vez (s najvećim brojem veznih točaka): naizmjence se isprepliću osnovine i potkine niti. U platnenom vezu možemo naći pamučne, lanene, vunene i svilene niti (tkanine od biljnih niti u platnenom vezu zovu se platno, od vune sukno a od svile taft). Tkanine platnenog veza često su najsjanije jer su u tkanju i potka i osnova jednako vidljive. Marame od 100%-tnog lana ili svile u pravilu su tkane platnenim vezom.

Keperni vez (eng. twill weave) možemo prepoznati kad vidimo da potkina nit u jednom redu naizmjenično prolazi ispod jedne osnovine niti, pa zatim iznad dvije do tri osnovine niti po cijeloj širini tkanine. Ima manji broj veznih točaka od platnenog veza. Unakrsni vez (unakrsno-keperni vez; eng. cross twill weave) je vez u kojem potkine niti u obliku križa prolaze preko osnove. Ovo daje dijagonalnu rastezljivost u dva smjera i najpoželjniji je oblik tkanja tkanih marama. Primjeri kepernih tkanja su i riblja kost i dijamantno tkanje.

Madalo
Različiti tipovi kepernih tipova tkanja. Izvor: http://www.facebook.com/MADALOhandmade/

Žakardni vez specifičan je po tome što mu ne postoje ograničenja u izgledu poput strogih geometrijskih oblika prisutnih kod tzv. listovnih tkanina (platnenih i kepernih). Šare i oblici mogu biti različitih veličina što daje vrlo zanimljive i raznolike uzorke. Kod žakardnih tkanina specifična je hrapava tekstura, te lice i naličje sa suprotnim bojama koje vidimo u “pravoj” i “krivoj” strani marame. U pravilu se žakardni vez tka strojno

Skupocjenije marame često su istkane triweave tehnikom: s dvije osnove i jednom potkom, a u posljednje su vrijeme popularne i višeslojne tkane marame (eng. pocket weave).

Težina, tj. gustoća tkanja marame izražava se u g/m2 i odnosi se na gustoću osnove tkanja. Većina marama su srednje gustoće 220-250 g/m2.

Bitno je znati i svojstva materijala tkane marame kako bismo ju znali pravilno oprati, posušiti i ispeglati. Ovo je bitno jer pranjem se dovršava proces tkanja. Tkanje tako “sjeda” i omekšava: niti se opuštaju i izduljuju, a sama se tkanina malo skupi. Više o lomljenju ovdje.

Kako odabrati svoju prvu tkanu maramu? Saznajte ovdje.

One Reply to “”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.