Recenzija tkane marame: MADALO “Erin Verde”

Koloritno savršenstvo ručno istkano u organskom pamuku u dalekom Meksiku.
Koloritno savršenstvo ručno istkano u organskom pamuku u dalekom Meksiku.

Na posudbu sam prošli tjedan dobila novu pamučnu tkanu maramu njemačkog branda Madalo. Za kupnju Madala potrebno je nešto novaca i malo sreće da vas izvuku za pravo na kupnju budući da se ručno tkaju u ograničenim količinama u Meksiku.

Madalo Erin Verde tkana je kombiniranjem dvaju tipova kepernog tkanja: dijamantnog s ribljom kosti. Ovaj tip kombiniranog tkanja daje meko, prozračno tkanje s velikom dijagonalnom elastičnosti i osjetnom horizontalnom elastičnosti što daje marami zanimljivu karakteristiku da se oblikuje prema tijelu bebe i nositelja s vrlo malo zatezanja. Iz ovog razloga ova marama podnosi i loše vezanje u brzini, a s teškim bebačem je baš poput oblaka na ramenima.

Erin Verde se odlično ponaša u višeslojnim vezovima. Na fotografiji je u vezu "Christina's Ruckless".
Erin Verde se odlično ponaša u višeslojnim vezovima. Na fotografiji je u vezu “Christina’s Ruckless”.
Dimenzije tkane marame Madalo Erin Verde nakon pranja i peglanja: široka je 70 cm a duga 414 cm (vel. 5), gustoće ~ 280 g/m2. Na donjoj fotografiji vidi se koliko je marama "procvjetala" nakon pranja i peglanja; vlakna su se opustila i izduljila pa je marama dobila na volumenu i neznatno izgubila na duljini.
Dimenzije tkane marame Madalo Erin Verde nakon pranja i peglanja: široka je 70 cm a duga 414 cm (vel. 5), gustoće ~ 280 g/m2. Na donjoj fotografiji vidi se koliko je marama “procvjetala” nakon pranja i peglanja; vlakna su se opustila i izduljila pa je marama dobila na volumenu i neznatno izgubila na duljini.

Marama je izuzetno mekana  i pahuljasta već i prije prvog pranja. Osjetno je drugačija od druge Madalo koju sam imala prilike isprobati. Za razliku od marame Pablo Blanco ova se marama zanemarivo skratila nakon pranja, osjetno je mekša i lakša u ruci, udobnija je, a i lakše se zateže.  Također sam primjetila da Erin Verde ima porube po duljini dok je Pablo Blanco tkana točno po širini i nije bila porubljena. S Erin Verde se također veže izuzetno velik čvor, gotovo veličine glave novorođenčeta, no bez osjećaja težine zimskog pokrivača.

Svog uskoro dvogodišnjaka rijetko nosim sprijeda jer mu noge postaju preduge za brzo i precizno namještanje. S Erin Verde nisam imala osjećaj kao da me vuče prema dolje svojom visinom i težinom.
Svog uskoro dvogodišnjaka rijetko nosim sprijeda jer mu noge postaju preduge za brzo i precizno namještanje. S Erin Verde nisam imala osjećaj kao da me vuče prema dolje svojom visinom i težinom.

Ovo je predivna, mekana, divna marama, savršeno posloženih boja. Smaragdno zelena prelijeva se po širini marame u boju petroleja, zatim tamnu boju ciklame i hladnu ljubičastu. Odlično se ponaša i u višeslojnim i u jednoslojnim vezovima, a vjerujem da bi bila odlična i u vrlo kratkoj duljini. Madalo je još jednom dokazao da odlična ručno tkana marama uopće ne mora biti basnoslovno skupa i teško dostupna.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.