Testiranje i recenzija oblikovane nosiljke: Onbuhimo by ZMajčice

onbu zmajčice
U testnom onbuu s mojim sinom koji je nedavno navršio 2 godine. U roku od 5 minuta je ovaj izgubljeni pogled u daljinu postao duboki san.

Nedavno mi je na testiranje i recenziju došao onbuhimo iz bosanskog kreativnog studija ZMajčice. Mirna Perendija-Kučević spojila je nekoliko zanimljivih rješenja u zapadnjačku inačicu tradicionalne japanske nosiljke bez pojasa koju se koristi isključivo za visoko nošenje na leđima starijih bebača koje su već prohodali, ili barem pokušavaju.

Idealno bi bilo kada bi ramena djeteta i nositelja bila u istoj visini, kada je dijete smješteno u onbuhimo tako da mu panel seže do pazuha, i kada baza panela daje punu potporu od koljena do koljena. Kod većih bebača može se izmaknuti panel prema gore tako da dobiju potporu za glavu u slučaju da zaspu prilikom nošenja ali to ne preporučam kod jednogodišnjaka koji su manji i ne popunjavaju toliko dobro panel, pogotovo ako onbu nije dovoljno stegnut jer bi mogli ispasti! Manja djeca se u onbuu nose s rukama izvan dobro stegnutog panela i čvrstom potporom do pazuha (ne niže!) ne samo radi udobnosti nošenja nego i radi sigurnosti

Spavanje u onbuu: panel se može navući kao potpora za glavu jer je sjedište vrlo duboko.
Spavanje u onbuu: panel se može navući kao potpora za glavu jer je sjedište vrlo duboko.

Isprobala sam toddler veličinu. U pitanju je zaista velika toddlerica namijenjenima starijima od 2 godine. Takav tip nosiljke koji je namijenjen nošenju 14+ kg mora izuzetno je veliki izazov za šivanje ali i krojenje. Mirna je odlučila da se onbu neće prilagođavati ni u visinu ni u širinu jer je to u slučaju onbuhima sigurnije i udobnije rješenje: teško je izvesti proširivanje/ sužavanje baze koje neće nažuljati nositelja, dijete ili oboje a biti sigurno za stabilno nošenje toliko kilograma. (Kada se samo sjetim iskustva s češkom Maggion moram se složiti s njom.)

Testni onbu iz radionice ZMajčice. Vanjska strana panela sadrži 20% vune pa uz uzorak, remene u boji i metalne prstene na poprečnom remenčiću daje dašak luksuza.
Testni onbu iz radionice ZMajčice. Vanjska strana panela sadrži 20% vune pa uz uzorak, remene u boji i metalne prstene na poprečnom remenčiću daje dašak luksuza.

Naramenice su široke i izdašno punjene spužvom. Sviđa mi se što je izbjegla kopče i koristila samo zatezače jer kopče na onbuu stvarno nisu potrebne budući da se naramenice neće križati a i time se naravno izbjeglo i eventualno otvaranje ili pucanje kopči (budući da ima mjesta samo za 2-3 kopče umjesto 4-5 kao na klokanicama). Pohvaljujem izbjegavanje potencijalnih opasnosti. Usprkos korištenju isključivo zatezača ušila je i sigurnosne gumice. Što se mene osobno tiče to je nepotreban potez ali vjerujem da će većini to biti simpatičan detalj. Na ovom testnom onbuu htjela je testirati i 2 različite dimenzije pojačanja: nisam iskreno primjetila nikakvu razliku ni u funkcionalnosti ni u udobnosti između duljeg i kraćeg “x boxa”. Onbu se izuzetno lako zateže povlačenjem remenčeća prema dolje čak i pod opterećenjem, za razliku od LennyLambovog onbuhima.

Nisam primjetila razliku u funkcionalnosti ni u udobnosti između različitih veličina pojačanja ("x box") na naramenicama.
Nisam primjetila razliku u funkcionalnosti ni u udobnosti između različitih duljina pojačanja (“x box”) na naramenicama.

Onbu je onoliko udoban koliko se dobro može namjestiti i zategnuti. Idealno bi bilo kada između djeteta i nositelji ne bi stalo više od dlana. Ovaj testni onbu nema predugačke naramenice pa se može dovoljno stegnuti. Visoka sam samo 161 cm no nižim osobama od mene vjerojatno bi odgovaralo da su naramenice za nekoliko centimetara kraće. Ovaj onbu kao da je krojen za mene jer kada ga stegnem do kraja panel savršeno prianja.

Poprečni remenčič s prstenima.
Poprečni remenčić s prstenima.

Naramenice spaja poprečni remenčić koji se ne zateže i osigurava kopčom nego prstenima. To je ne samo vrlo zanimljivo nego i izuzetno udobno rješenje koje se ne urezuje i ne ostavlja tragove a nije nimalo teže niti nezgodnije za korištenje u odnosu na inače uobičajeniju kopču. Korištenje prstena na poprečnom remenčiću do sada sam vidjela samo kod američkog proizvođača 2Lambie Creations koji je prošle 2016. godine osvojio Wear Conference Award za Best New Arrival Carrier radi zanimljivih rješenja i novosti koje su u kratko vrijeme uveli u svijet nošenja i krojenja nosiljaka po narudžbi. Ovo mi je dovoljan znak da je ovaj tester došao iz radionice osobe  koja prati novosti, usudi se riskirati i osluškuje glas roditelja. Zamjerka mi je jedino što kraj remenčića nije oblikovan uže, npr. poput trokutića i zašiven na suprotnu stranu kako bi još lakše ušao u prstene, i u jednom se potezu izvukao i iz prstenova i iz naramenice prilikom skidanja nosiljke. Budući da je u pitanju testna nosiljka iskreno vjerujem da će Mirna smisliti zgodniji završetak na ovom remenčiću. Općenito su svi remeni predugi jer ovim testiranjem tek treba odrediti najbolje duljine .

Poprečni remenčić s prstenima trebao bi biti smješten ispod ključne kosti. Ukoliko je prenisko težit će tome da se “popne” ispod ključne kosti i posljedično će se onbu spustiti niže. Više o mehanici nošenja ovdje.

onbuhimo zmajčice

Ovaj onbuhimo je izuzetno zgodno izveden i osmišljen, vrlo je jednostavnog i elegantnog kroja koji ne trpi šlampave šavove i pogreške. Kvalitetno je izveden i jako mi se sviđa što je rub panela punjen silikonskim kuglicama jer osim što daje oblik cijeloj nosiljci, i stoga olakšava postavljanje, djetetu ne ostavlja apsolutno nikakve tragove nošenja.

onbuhimo zmajčice

Trenutno nisam u poziciji preporučiti ovaj onbuhimo bez testiranja u nezavisnoj instituciji i stjecanja certifikata.

Zmajčica Mirna napravila je i novi model. Više o tome ovdje.

2 Replies to “Testiranje i recenzija oblikovane nosiljke: Onbuhimo by ZMajčice”

    1. Navečer ću postaviti link na prijavu za testiranje u FB grupu Nošenje beba Zagreb. Za mjesec i pol kad se nosiljka vrati nakon testiranja i sjednu dojmovi, sugestije i ideje, organizirat ću darivanje ovog testnog onbua tako da mogu izabrati nasumičnog pobjednika/ pobjednicu. 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.