Veličine nosiljaka

Za detaljniji prikaz u PDF-u kliknite ovdje.

Terminologija nošenja raste i razvija se. Puno se tuđica prilagođava i našem jeziku, no neke traže dodatno objašnjenje jer se zadržavaju u svojem izvornom obliku.

Primjećujem da se javljaju nesporazumi zbog nerazumijevanja određenih termina. Ovaj put su u pitanju veličine nosiljaka: “newborn“, “baby/ infant“, “midi“, “toddler“, “preschool“.

Dakle termin “novorođenče” (eng. newborn) nije isto kao i veličina newborn. Novorođenče je beba starosti do 28 dana (u USA je do 7 tj. starosti). Veličina newborn odnosi se na razdoblje od rođenja do starosti od 3, ili najdulje 4. mjeseca.

“Baby/infant size” odnosi se na razdoblje od 2.(-4.) mjeseca sve do 18 mj. Kod određenih modela pokriva i raspon 2.-24 mj.

“Toddler veličina” odnosi se na razdoblje nošenja 8+ mj. ako je nosiljka prilagodljiva. Ako nosiljka nije prilagodljiva onda je vjerojatno nosiva s najranije 18 mj., a nerijetko s tek navršena 24 mj..

Toddler” znači “gegavac” i doslovno se odnosi na bebe koje su prohodale, tj. bebe sa ovom novom velikom motoričkom aktivnosti prestaju biti bebe i postaju mala djeca koja prohodavaju, tj. gegaju se, dakle to su gegavci. Najčešće je to s 12 mj.

“Preschool veličina” odnosi se na nošenje predškolaca, dakle na starost 3+ g. Naravno ovu veličinu mogu sasvim lijepo popuniti i veći dvogodišnjaci, što ne znači da su oni postali predškolci. 

Midi” je veličina između baby i toddler i nudi ju vrlo malo proizvođača.

Postoji i “one size” veličina nosiljaka, poput modularnih Bobe X, Isare The One, Manduce XT i Aseeme.

Dimenzije i krojevi svake od nosiljaka razlikuju se između proizvođača. Svaku nosiljku najbolje je probati i usporediti prije kupnje! “Isplativost” nosiljke ne odnosi se samo na razdoblje nošenja koje pokriva, položaje koje nudi, nego i na garanciju koju dobivate uz kupnju nosiljke te ono što garancija pokriva. Također se ne prodaju sve rabljene nosiljke za isti novac. U puno slučajeva tako će zapravo isplativija ispasti nosiljka koju ste više platili – jer puno vrijedi i rabljena.

O tome zašto nije dobro bebu nositi u veličini toddler i zašto se nosiljke ne kupuju unaprijed više pročitajte u tekstu o podešavanju nosiljaka.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.