Recenzija jednostavne nosiljke za novorođenčad: Ergobaby Embrace Carrier

Nova nosiljka zove se “Zagrljaj” (eng. Embrace).

Među više od trideset različitih proizvoda za bebe pod Ergobaby brandom našao se i jedan novi za novorođenčad. Nova nosiljka je vrlo jednostavna i pristupačna cijenom.

Panel, naramenice, pojas i samo 3 kopče čine osnovu vrlo jednostavnog dizajna nove Ergobaby nosiljke.

Embrace omogućuje nošenje samo sprijeda, na 3 različita načina: sa skraćenim panelom za novorođenčad (do 58 cm), sa neskraćenim panelom (za bebe dulje od 58 cm)  i nošenje bebe od sebe (za bebe dulje od 66 cm s odličnom kontrolom vrata i glavice, idealno za one koje su se samostalno posjele). Embrace je malena nosiljka, nosiva najdulje do bebine prve godine (3.2 kg- 11.3 kg). 

(Preuzeto sa stranice proizvođača.)
Uvoznica Ergobaby nosiljaka (Mikroedra d.o.o.), savjetnica za nošenje beba Neda Zubović Mihaljević, namješta Embrace. Prije nekoliko tjedana novu nosiljku isprobavale smo “na slijepo”, tj. bez ikakvih uputa, naravno osim onih ušivenih u samu nosiljku.

Ideja Ergobaby dizajnerskog tima bila je stvoriti vrlo jednostavnu nosiljku za korištenje, imajući na umu roditelje koji nemaju baš nikakvo prethodno iskustvo nošenja i zastrašuju ih uobičajenija rješenja za nošenje novorođenčadi. Usprkos tome što sama nosiljka ima samo panel, pojas, naramenice i samo 3 kopče ipak traži podešavanje. Za novorođenčad panel treba skratiti dvostrukim presavijanjem panela preko pojasa, zatim skupljanjem panela rukama kako bi i najmanjim bebama doista pružala podršku “od koljena do koljena”, uz jaku potporu preko leđa uz zadržavanje novorođenčetu prirodnog zakrivljenog oblika kralježnice.

Ovdje sam namještala Embrace s bebom dugom 55 cm i teškom oko 4600 g. Pojas nije dvostruko presavinut preko pojasa, kako bi trebalo prema uputama ušivenima u nosiljku.
Dok je beba bila budna panel joj se sezao do uha u dvostruko presavijenim/ omotanom panelu oko pojasa. Visina panela se naravno može regulirati i dubinom upadanja guze u sjedište. 
Embrace u neskraćenom panelu s novorođenčetom (50 cm, 3500 g). Idealno bi bilo da je panel dvostruk presavinut/namotan preko pojasa no visina se može regulirati i s dubinom upadanja guze u sjedište, slično kao kod mei tai ili half buckle nosiljaka. Na ovom je primjeru jasno da je panel “pojeo” bebu i da bi joj sezao školski do uha da je nosiljka namještena prema svojim uputama. 
Iz uputa proizvođača.
Bebice koje su u duljinama između jednog i dva namotaja oko pojasa mogu ostati bez potpore glavice ako upute ne shvatite “opisno”, kakve doista i jesu. Na fotki je bebica stara 2 tj., duga oko 52 cm. Da je pojas dvostruko omotan prema van sezao bi do pazuha, a ovako okrenut prema unutra seže do pola vrata. Sa pojasom samo jednom preokrenutim na vanjsku stranu panel ga pak previše “pojede”(fotografija niže). 

Iz Ergobaby videoupute jasno je da sjedište može biti vrlo duboko.

Embrace je dizajniran uzimajući u obzir mala odstupanja među visinama i težinama novorođenčadi. Panel omogućuje samo dvije visine, i malo varijacija između ako se poigrate s dubinom sjedišta.

Embrace je malena, kompaktna i jednostavna nosiljka. Panel je u bazi širok 30 cm, a dug je 42 cm. Panel se može skratiti tako da ga se do dva puta omota oko pojasa. 

Pokušala sam samo jednom presavinuti panel oko pojasa. Iz fotografije niže jasno je zašto mi to baš nije bila dobra ideja. Cijeli pojas tako završi naopako, s kopčom s unutrašnje strane. Osim toga panel je tako previsok za novorođenče.

Pojas stoji naopako ako je panel jednostruko presavinut preko pojasa. S demo lutkom veličine novorođenčeta. 

Naramenice se mogu razvući kada bebu nosite prema sebi, no ako ju želite okrenuti od sebe naramenice morate držati skupljenima i dobro zategnutima.

Mada je ovo vrlo jednostavna nosiljka nije lako bebu nositi od sebe. Osim što beba treba zadovoljiti makar minimalne uvjete za sigurno nošenje treba znati i koji položaj treba postići, te kako. Ima tu puno sitnih detalja i sve ih je početnicima teško pohvatati. Za nošenje bebe od sebe zaista je daleko jednostavniji i praktičniji Ergobaby Omni. Možda se varam, no ne vjerujem da će itko kupovati nosiljku za novorođenče imajući na umu okretanje bebe od sebe.

Uz nove nosiljke Ergobaby daje svoj ErgoPromise, tj. obećanje da će u obliku doživotne garancije besplatno zamijeniti nosiljku ili dio nosiljke ukoliko pronađete tvorničku grešku.

Najavu nosiljke Embrace popratili su komentari o tome kako je to zapravo nosiljka koja popunjava “prazninu” između elastične marame Ergobaby Aure i Ergobaby mekih oblikovanih nosiljaka.

Embrace (lijevo) i Ergobaby Adapt (desno), obje nosiljke namještene za novorođenče.

Embrace sam, naravno, isprobala i s većim bebačima. S bebačem dugim 69 centimetara i teškim 8 kilograma ponašao se odlično i bio je vrlo udoban.

Nedostatak se primjetio na ljetnoj vrućini. Embrace je vrlo topla nosiljka. Daleko bolji izbor za ljetnu novorođenčad bila bi Ergobaby Aura. Nadam se da Ergobaby ima u planu izbaciti mrežasti Embrace za sljedeće ljeto.

Budućnost visokokomercijalne proizvodnje oblikovanih nosiljaka je u sintetičkim materijalima. Prirodnih materijala ima sve manje, a i većini su sve skuplji i nedostupniji.
Beba stara 7 mj. i prosječne građe polako gubi potporu “od koljena do koljena” u Embraceu, no položaj je dobar. Sam materijal je dovoljno mekan i ugodan nježnoj bebinoj koži tako da ostaje samo očekivani natisak i nema urezivanja. 

Sa svojim mlađim sinom (14 kg, 1.5 g.,) mogla sam samo isprobati gornju granicu nosivosti Embracea. Budući da moj sin ima 3 kilograma previše za ovu nosiljku bilo je sasvim očekivano da će se sintetičko pletivo pod njegovom težinom malo razvući i on propasti dublje u sjedište.

Ergobaby Embrace je doista malena nosiljka! Stane u baš svaku torbu za pelene.

Na našem će tržištu Embrace konkurirati drugoj hibridnoj nosiljci za novorođenčad: britanski  Close Parent Caboo Carrier ima samo dva para prstena, no Caboo je nosiljka u dva dijela, a zahtijeva još i vezanje čvora.

Moram primjetiti i da se pojavio novi trend na bebonosećem tržištu. Nakon što su “sve-u-jedan” prilagodljive i modularne nosiljke koje “rastu s bebom” dosegle svoj vrhunac, u modu se vraćaju daleko jednostavnija rješenja: nosiljke koje po svojim veličinama prate bebe kako rastu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li većini biti primamljivija ideja nosiljke oko koje se moraju potruditi, ili će pak biti primamljivija ideja kupovina nove nosiljke kada im beba preraste prethodnu.

Embrace će ispočetka biti dostupan u tri boje (Heather Gray, Pure Black i Oxford Blue) za 599 HRK u webshopu i fizičkim trgovinama.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.