Recenzija meke oblikovane nosiljke koja raste s bebom: Manduca XT

Nova Manduca XT (lijevo) i izvorna Manduca First (desno) sa Size-It podloženim remenom za sužavanje baze za Manducu First.

Nađete li se kojim slučajem u određenim njemačkim rodilištima, Manduca je prvi bebonoseći brand s kojim ćete se susresti: vidjet ćete da sestre nose bebe u nosiljci s gusjenicom.

Manduca je najprodavanija njemačka nosiljka.

Nacrt Manduce XT. Iz uputa.

Kada je prije točno godinu dana novi XT model pušten na tržište izvorni stariji model Manduce nazvan je First. Oba modela se i dalje proizvode. Ipak je nakon desetak godina izvorna Manduca zaslužila povjerenje milijuna ljudi, još dok je bilo neobično da umetak za novorođenče ne treba biti odvojiv od nosiljke. Na prvi su pogled modeli su jako slični, pa ću ih za početak prvo usporediti.

Lijevo je nova XT, a desno izvorna Manduca First.

Izvorna Manduca First je tzv. “3-u-1 model”: ima ušiveni umetak za novorođenče (tzv. “gaćice”) i produljivi panel u kojem se mogu nositi i predškolci. Umjesto umetka može se koristiti i Size-It remen koji sužava bazu panela. ZipIn umetak za panel First modela ima samo estetsku funkciju: panel se može produljiti bez njega. Umetak ZipIn Ellipse je zaobljeni umetak za panel Manduce First i za prva 4 mjeseca osigurava zakrivljeniji položaj i bolju potporu bebinoj kralježnici od običnog ZipIn umetka.

XT (lijevo) i First (desno).

First model ima 2 moguće visine panela, a XT model ih ima 3. ZipIn umetak za panel kod XT modela omogućuje i srednju visinu panela. Naravno ako ga i izgubite uvijek možete kupiti drugi, u kojem god od raspoloživih boja i uzoraka.

Manduca XT s tri visine panela.

Sama širina panela kod XT modela se vrlo lako prilagođava. Nema nikakvih čičaka, drukera, gumbića niti trakica. Usprkos tome što nema nikakvog načina učvršćavanja kroj nosiljke je toliko dobar da sjedište nigdje ne bježi kad je beba u panelu.

Manduca First (dolje), Manduca XT (gore), koja s oblikom sjedišta malo podsjeća na Aseemu.
Manduca XT: sužavanje baze panela.
Sužavanje baze Manduce First sa Size-It remenom nezgodno je jer savija panel i pojas. Ovo može biti neudobno ili djelovati nesigurno ljudima koji prelabavo nose pojas. (Bojim se da većina pojas nosiljke nosi kao remen na hlačama.)
Kopča s osiguračem je na oba modela ista. Može se pomicati tako da ju možete zakopčati na boku ili na sredini, sprijeda ili na leđima. 

Duljina naramenica je na oba modela ista, no Manduca XT je veća nosiljka: budući da ima dulji panel, to istovremeno produlji nosiljku i za ljude krupnije građe, a i krupnije predškolce. Na oba modela je poprečni remenčić uklonjiv, no na XT modelu je klizač izveden od tkanine i s unutarnje strane je podložen s mekim punjenjem. Odlično se ponaša, ne deformira naramenicu pod opterećenjem, i vrlo je udoban kad se i veće dijete nosi na leđima: cijenit ćete to ako ste koščate građe i poprečni remenčić vas na nosiljkama inače grebe i natiskuje.

Duljine naramenica su iste, no Manduca XT je efektivno veća nosiljka. Na oba modela se poprečni remenčić može ukloniti. Također se na oba modela mogu u dva smjera pomicati kopče na naramenicama. First je lijevo, a desno je XT model.
Poprečni remenčič na XT modelu.

Manduca je inače poznata kao odlična nosiljka za male bebe. Je li XT model doista bolji od izvorne Manduce?

 

Manduca First ima dva načina prilagođavanja za novorođenčad: s umetkom (tzv. “gaćicama”) ili sa Size-It remenom koji sužava bazu.

Manducu First isprobala sam s bebicom od 7 tjedana, dugom 56 cm i teškom oko 4800 g. Isprobala sam oba načina prilagođavanja za novorođenčad: s “gaćicama” i s remenom sa sužavanje baze, a zatim sam isprobala i kako stoji u XT modelu. Manduca First sa Size-It remenom i XT model zapravo jako slično daju potporu maloj bebi. Naravno najveća je razlika u tome što je to s XT modelom jednostavnije napraviti.

Lijevo je Manduca First s bebom u “gaćicama”, a desno je beba u XT modelu.

Sama duljina panela bolja je u Manduci First dok je beba u “gaćicama”. Model XT sam namjestila na srednju visinu panela; dakle paneli su jednako visoki u obje nosiljke. Razlika je u tome što u Manduci First beba nasjeda prvo u “gaćice” što ju podigne više, a u XT modelu beba upada dublje u panel i panel pokrije cijela uha. Na najkraćoj visini panela čini se kao da beba nema dovoljno potpore za glavicu jer joj jedva dođe do uha. Naravno s Manducom niti to nije problem jer se tome lako može doskočiti s kapuljačom: kad je beba budna ona se može zarolati za bebin vrat.

Kapuljača se na Manduci može pospremiti u panel i tako iznutra bolje popuniti mjesto u panelu u ravnini bebinih ramena i vrata (u dobi 0-3 mj.), ili se može navući preko glavice dok beba spava, ili pak zarolati za vrat dok je beba budna. Može se zakopčati za gurtnu na naramenici s gumbićem, ili se pak zakvačiti za kvačicu za naramenici.

Nedostatci kapuljače su što se ona ne može ukloniti (ili je to ipak možda prednost jer ju ne možete izgubiti..?) i  kada je pospremljena u panel teško ju možete izvući ako je beba npr. zaspala.

Kapuljača je dovoljno duga i za predškolce! Kvačice za koje se učvršćuje mogu se pomicati prema potrebi.
Određivanje i namještanje visine panela u Manduci XT u uputama su opisno prikazane.
Lijevo je Manduca First s bebom u “gaćicama”, a desno je beba u XT modelu.

Dok je beba u “gaćicama” u First modelu može doći do aktivacije refleksa automatskog hoda budući da će se beba stopalima upirati o sjedište panela. U XT modelu su nožice slobodne od prvog dana, i to bez ikakvih dodataka.

U “gaćicama” su nožice manje razdvojene nego u XT modelu pa je za novorođenčad malo bolje rješenje First model s umetkom nego XT koji malo jače širi nogice. U svakom slučaju su u obje nosiljke položaji beba odlični, a u First modelu za nijansu bolji za najmanje bebe, gotovo identičan onome u marami. Kad beba više nije novorođenče onda First model počinje zaostajati za XT modelom.
Manduca je odličan izbor i za bucmaste bebice. Na fotki je bebač dug 66 cm i težak oko 9200 g. Mama je sasvim prosječne građe.
Manduca XT odlična je i za manju građu, no ako je osoba baš sitnije građe bolji bi izbor bio Manduca First ili Ruckeli Slim jer će Manduca XT biti preširoka u ramenima i neće je biti moguće dovoljno stegnuti bez križanja naramenica.
Manduca XT je odličan izbor i za korpulentne osobe. Naramenica se može fino produljiti tako da se gurtne ne urezuju.
Manduca XT odlična je nosiljka i za korpuletnije ljude i velike predškolce. Na fotografijama su moj muž i sin (4.5 g.)

Manduca je nosiljka koja odgovara stvarno jako širokom rasponu različitih građa. S čvrstim i tvrdim pojasom, produljenim s mekanim punjenjem i mekanim naramenicama koje se može produljiti i skratiti odgovara gotovo svima.

Manduca XT se, baš kao i prethodnica, može nositi sprijeda, na boku i na leđima. U svim je položajima zaista udobna, lako se namješta i dobro pristaje.

XT je udobna i na boku, a naramenica ostaje na mjestu. Za razliku od većine oblikovanih nosiljaka koje nude ovaj položaj, naramenica Manduce ne penje se na vrat a sjedište panela ostaje u ravnini s podom.

Naravno slijedi jedno “ali”. U uputama je navedeno da se Manduca može nositi na boku i leđima od bebinih 3 mjeseca na dalje, dakle čim počne samostalno držati vrat i glavicu. Manduca, baš kao i mnogu proizvođači, drže seminare za savjetnice za nošenje gdje predstavljaju svoje nosiljke uz edukaciju, čime daju “dodatnu vrijednost proizvodu”, tako da glavni argument za tako rano nošenje na leđima, dok se još beba nije posjela samostalno, navode spremnost savjetnica za nošenje i njihov stupanj obrazovanosti. Tu istu argumentaciju preuzimaju i određene savjetnice za nošenje i tako se zapravo “natječu” među sobom. Postoji cijeli niz razloga protiv preranog nošenja na leđima, usprkos tome što bi možda u određenim nosiljkama ono bilo sigurno. Manduca definitivno jest sigurna i udobna nosiljka za visoko nošenje na leđima (što je i sigurnosni uvjet za nošenje malih beba na leđima), ali s ranim nošenjem na leđima bebu se potiče na hodanje dok za to još nije motorički spremna, tj. moglo bi se bebu potaknuti na preskakanje ili skraćivanje faze puzanja, koja sa sobom nosi posljedice za motorički razvoj vidljive tek u školskoj dobi (poput nerazvijene grafomotorike).

Manduca XT visoko na leđima s malim teškim gegavcem (15 mj. i 15+ kg). U Manduci First se može nositi još i više nego u Manduci XT. 
U Manduci XT se lako može dojiti.
…a lako je i u hodu promijeniti položaj!

Dobro je znati da je u iznimnim situacijama moguće visoko nošenje na leđima, čak i bebica koje se nisu samostalno posjele, no bez savjetnice za nošenje molim da ne pokušavate sami. Nošenje bi trebalo pratiti bebin motorički razvoj, a ovakav pritisak na savjetnice smatram nepotrebnim, dapače čak i štetnim za promociju nošenja kao vještine, koje se sa cijelim nizom dobrobiti i prednosti za bebu i cijelu obitelj, treba vratiti u svakodnevicu.

Manduca XT s križanim naramenicama. Osobno su mi paralelne naramenice bile puno udobnije. Poprečni remenčić se da i skinuti tako da sve može izgledati puno urednije.
Budući da Manduca nema vlastitu lumbalnu potporu možete na nju staviti Tulinu, za udobnije nošenje sprijeda, ali i na leđima (praktično sakrije stršeće obline). 😉
Manduca XT na leđima.

Manduca XT je još jedna odlična nosiljka njemačke kvalitete, koja će na našem tržištu stati uz bok Ruckeliju, Ergu i Tuli, s garancijom od čak 2 godine. Mada mnogi Manduci zamjeraju na agresivnoj promidžbi jasno je da bi i bez toga došla do svjetske popularnosti. Uostalom preko desetljeća prodaje i stalnog usavršavanja svojeg prvog modela meke oblikovane nosiljke dovoljno govore u prilog tome da je Manduca odlična nosiljka za cijeli bebonoseći staž.

U Zagrebu Manducu First i XT možete isprobati na bebonosećim kavama, ali i isprobati i kupiti u Eko-butiku.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.