Nošenje beba ljeti

Laneni sling je uvijek najpopularniji izbor za nošenje beba ljeti. Na fotografiji: LocoLobo sling. 

S dolaskom sve toplijih dana polako sa sebe skidamo slojeve odjeće, veselimo se bržem odlasku u šetnju s manje stvari,  planiramo ljetovanje i češće izlete u prirodu.  Neki planiraju i kupovinu “ljetnih nosiljaka”.

Kad je pakleno vruće znojimo se i bez bebe i nosiljke na sebi pa bi bilo dobro pratiti neke osnovne savjete kako ne bismo pregrijali bebu i sebe. 

! Simptomi sunčanice i toplinskog udara vrlo su slični: grče se mišići, pojavljuju mučnina i povraćanje, glavobolja, opća slabost, razdražljivost, ubrzavaju se otkucaji srca i disanje, a može oći i do nesvjestice. Najbrži lijek za toplinski udar je tuširanje, pijenje puno tekućine uz nadoknadu elektrolita (npr. Rehidromiks), odmor, te masaža zgrčenih mišića.

Do pregrijavanja može doći naglo ili postupno, već kad je vanjska temperatura iznad 26 °C! Bebin organizam je jako malen i osjetljiv: lako se može pregrijati i nekoliko puta brže u odnosu na odrasli organizam. Čak će pet puta brže doći do temperature više od 40 °C, tj. toplinskog udara. Bez obzira na uzrok i sumnju na pregrijavanje, pametno je bebu skinuti ako vidite da usred toplog ljeta razvija povišenu temperaturu.

! Bebinu temperaturu nikada ne provjeravajte pipanjem nožica ili ručica! NORMALNO je da su im nožice i ručice uvijek hladnije jer imaju slabiju cirkulaciju od odraslih ljudi, pogotovo ako se još ne kreću samostalno. Temperatura bebe se provjerava guranjem prstiju uz kožu na leđima ispod vrata. 

Molim vas NE pregrijavajte bebe. Odijevajte bebu onako kako ste vi odjeveni.

! PREGRIJANA BEBA NEĆE SE PROBUDITI IZ SNA I ODREAGIRATI NA OPASNOST: zujanje stršljena u kolicima, gušenje na igračku, padanje glave na prsa u autosjedalici.. Bilo koja od tih opasnih situacija moguća je i u nosiljci (manje vjerojatno jer su vam bebe doslovno pod nosom ALI IPAK treba biti na oprezu!)

Tkane marame i prozračna tkanja uvijek su mudar izbor. Na fotografiji je tkana marama Caspian od 100% egipatskog pamuka britanskog proizvođača Liora Rae Wovens.

Najčešće preporučivane ljetne nosiljke odlične su za nošenje tijekom cijele godine, no ljeti su najpopularnije jer zadržavaju najmanje tjelesne topline, a to su:

  • sling
  • onbuhimo
  • tkane marame u jednoslojnim vezovima (iskusniji biraju kraće marame jer manje tkanine znači i manje zadržavanja topline)
  • meke oblikovane nosiljke s panelima od tkane marame i/ili lanenog platna, meke oblikovane nosiljke s mrežastim panelima i UV zaštitom
  • podegi (podaegi)
  • mei tai (meh dai, bei dai)
  • mrežaste nosiljke za vodu (slingovi, marame, tobolci, oblikovane nosiljke)

Najpopularniji materijali su lan, egipatski pamuk, čak i svila i konoplja (koje inače “griju”) ako se nalaze u sastavu rahlijih, prozračnijih tkanja. Za novorođenčad i manje bebe odličan su izbor tencel i bambus, dok se isti u sastavu nosiljaka za teškaše uglavnom nalaze u gustim, teškim i manje prozračnim materijalima.

O materijalima tkanih marama više ovdje.

S Isarom kroz godišnja doba. Najčešće preporučivane ljetne nosiljke odlične su za nošenje tijekom cijele godine, no ljeti su najpopularnije jer zadržavaju najmanje tjelesne topline.

Za zaštitu od jakog sunca u nuždi možete umjesto suncobrana koristiti kišobran, velike šešire sa širokim obodom, sprejeve s vodom… Za bebe i djecu postoje čak i ljetne štucne, marame i trake od mikrovlakana s UV zaštitom i učinkom rashlađivanja (slično sportskim ručnicima za hlađenje koji hlade isparavanjem sa svoje jedinstvene velike površine). 

Svijetle boje nosiljaka i svijetle kapuljače ne zagrijavaju se na suncu, pogotovo ako su iskrojene od tkane marame. Na fotografiji je ISARA V3 Full Wrap Conversion Transylvanian Mountains toddler.

Uz savjete za odabir nosiljke i brigu o vašem nošenčetu morate misliti  i na sebe: 

  • Uzmite u obzir da se lakše pregrijavate ako uz bebu nosite još i puno stvari.
  • Puno je hladnije nositi na leđima nego sprijeda.
  • Planirajte svoje izlaske i ne zaboravite se odmoriti!

Više o zimskom nošenju ovdje.

Infografika: Savjeti za nošenje beba ljeti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s