Čemu savjetnica za nošenje?

S kolegicom na tjednom bebonosećem druženju gdje se iz naše Nosiljkoteke mogu isprobavati i posuđivati nosiljke.

Doista… Čemu savjetnica za nošenje kad za sve postoji Google? 😀

Kaže se da dvije glave pametnije misle pa ću na ovo i slična pitanja odgovoriti s dragom kolegicom Ninom Briški. Dakle… Što znači savjetovati i čemu uopće služi poziv savjetnice za nošenje?

Čemu savjetnica za nošenje?

Nina: Savjetnica za nošenje je tu da pomogne i olakša roditeljima snalaženje u šumi nosiljaka, da im pomogne u odabiru onoga što najbolje odgovara njihovim potrebama, i da im pomogne u savladavanju pravilnog korištenja odabrane nosiljke. Kod većine nosiljaka postoje brojne mogućnosti, pa kako beba raste  tako se roditelji okreću drugim mogućnostima u nošenju, i tu se onda stvara veza između savjetnica i roditelja. One su tu da pomognu i s novim izazovima kao što je nošenje na leđima, koje roditeljima daje slobodne ruke. 🙂 To je odnos koji se gradi i održava u malim bebonosećim zajednicama koje onda prerastaju u nešto puno veće.

Nina sa kćeri. Najviše voli nošenje na leđima jer tako ima slobodne ruke a kćer blizu. 

Iris: Savjetnik ili savjetnica za nošenje je osoba koju zovu izmučeni roditelji, rodbina i skrbnici da im hitno olakša život! 😀 Šalu na stranu biti savjetnica znači uhvatiti se u koštac s problemima modernog roditeljstva u betonskoj džungli: naučiti roditelje kako da odgovore na potrebe vlastitog djeteta ne zapostavljajući sebe i obitelj. Danas ima svakakvih “savjetnica” pa je sam izraz postao mrzak većini, a i istina je da mi zapravo ne dijelimo savjete nego predlažemo rješenja, odgovaramo na pitanja koja postavljaju roditelji (ili staratelji) tj. komunikacija je otvorena, a sa dijeljenjem savjeta komunikacija se zatvara. Točnije bi bilo reći da smo učiteljice nošenja

Savjetnica mora znati prenijeti i radost koju nosi nošenje.

Zašto se vidimo u savjetovanju 

Nina: Uživam raditi s ljudima. Počelo je davne 2006. godine kada sam prošla edukaciju za instruktoricu snowboardanja i dobila licencu. Tada sam shvatila da me podučavanje baš ispunjava, da je naša mala zajednička pobjeda kada polaznik škole snowboardanja shvati što znači nagnuti se na prednju nogu. 🙂 S obzirom da nošenje beba u Hrvatskoj tek na početku i da je savjetnica malo, pogotovo izvan Zagreba, prirodno mi je došlo, noseći moju Eli,  pomagati Iris na našim bebonosećim kavama, jer sam stvarno puno toga imala prilike naučiti od nje; u početku preko nekoliko individualnih savjetovanja, a kasnije kroz druženja na kavama. Tu se sve počelo kotrljati a sada dolazi sve više roditelja koji prepoznaju prednosti nošenja, međutim i uviđaju da je to ipak vještina koju i treba naučiti, ma koliko god ona bila prirodna, i da se izborom prave nosiljke i pravilnim namještanjem dobiva puno više od samog nošenja.

Nina u prirodnom okruženju: na snijegu.

Iris: Vidim se u savjetovanju jer je to odličan način da utvrdim vlastita znanja i uskustva, te napredujem dalje. Kažu mi da znam napraviti pozitivnu atmosferu i dajem jednostavne upute a to je itekako bitno izgubljenim i zbunjenim roditeljima. Savjetovati za mene znači slušati, i stvarno čuti i prepoznati probleme koji utječu na nošenje, bebu i osobu koja ju nosi.  

Na radionicama, ponekad i s vlastitim sinom.

Kakvu smo edukaciju završile i koji su nam planovi

NinaZavršila sam osnovni, napredni stupanj edukacije te certifikaciju njemačke Die Trageschule, prve škole nošenja u Njemačkoj iz koje su se razvijale ostale škole. Planova je puno. Puno više nego slobodnog vremena, budući da radim puno radno vrijeme na poslu koji me jednako ispunjava kao i sve vezano za nošenje. Stoga puno radim na tome da sve pokušam izbalansirati kako ni jedan aspekt života ne bi patio, a moj miš mi je definitivno prioritet i tu sam se recimo uhvatila da sam povukla crtu i zbog punog radnog vremena odlučila da individualna savjetovanja i radionice dolaze u obzir samo preko vikenda, budući da ju preko tjedna onda ne bih niti vidjela. Sigurna sam da se uz dobru organizaciju vremena sve može kvalitetno napraviti, a entuzijazam me neumorno gura dalje. I kava, naravno! 🙂

U tkanoj marami se najljepše uspavljuje.

Iris: Završila sam osnovni i napredni stupanj školovanja za savjetnicu za nošenje, te i certifikaciju škole Die Trageschule Dresden. Veselim se svakoj radionici na kojoj sudjelujem i svakoj koju organiziram u svrhu promoviranja zdravog i preporučljivog nošenja beba i djece u nosiljkama. Ponekad te aktivnosti uključuju i ambasadorstva za neke brendove budući da je to jedan od načina kako mogu doći do nosiljaka koje mi trebaju za rad. Bila sam brand ambasadorica za Soul Slings, 2Lambie Creations, Chimparoo i Isaru, a trenutno sam brand ambasadorica za Tulu. Da, tek smo krenule i osim borbe s vjetrenjačama znam da me čekaju i vrlo lijepi, doista ispunjavajući trenuci kad vidim zadovoljnu bebu i sretne roditelje. Osim radionica, individualnog savjetovanja i promoviranja zdravog i preporučljivog nošenja testiram i nosiljke, te pišem recenzije već dostupnih nosiljaka, a i redovito popunjavam fond Nosiljkoteke, male knjižnice nosiljaka oko koje su organizirane bebonoseće kave unutar grupe Nošenje beba Zagreb

Uz znanje stečeno obrazovanjem važno je i ono stečeno vlastitim iskustvom. Doručak s nogu u Nosiljkoteci sa starijim sinom na leđima i mlađim još u trbuhu dok namještam nosiljku. Bi li to bilo moguće bez nošenja? 

Koja je uloga savjetnice za nošenje i zašto je danas potrebno takvo zanimanje?

Nina: Iako je nošenje nešto najprirodnije, i ako zanemarimo pametovanja poput “naučit ćeš ga na ruke” i “neka jača pluća”, od čega mi se diže kosa na glavi, činjenica je da je danas izbor nosiljki toliko šarolik da se i meni na početku činilo nemoguće u toj šumi mogućnosti naći nešto idealno za nas. U tu igru ulazi savjetnica za nošenje. Mi smo tu da vam objasnimo ne samo dobrobiti nošenja, koje prepoznajete budući da ste odlučili da ćete nositi svoju bebu, nego da vam kroz razgovor, na jednostavan način, o vašim sklonostima i željama suzimo izbor na nekoliko nosiljaka, te da vas naučimo kako brzo, jednostavno i ispravno koristiti odabranu nosiljku. Tu smo i da vas pratimo u vašem nošenju, jer kako beba raste tako se mijenjaju i njene potrebe. Vašim otkrivanjem svijeta nošenja rađaju se i nove želje pa se nekako dobar dio roditelja nakon nekoliko mjeseci ohrabri na korištenje pet  metara duge krpe i onda se tek otvaraju nove dimenzije nošenja. Na tom cijelom putu smo uz vas mi da dijelimo vaše uspjehe, pokušaje i sjaj u očima prilikom otvaranja prvog fluffy maila.

Iris: Uloga savjetnice jest da sasluša i prepozna probleme roditelja ili skrbnika, stvori pozitivno okružje u kojem se roditelji i beba mogu posvetiti jedni drugima uz sustavni pristup.  Ubrzani način života jednostavno ne dozvoljava da se samostalno posvetimo proučavanju vještina i steknemo sva potrebna znanja kako bismo bili uspješni u životu. Zato i postoje financijski savjetnici, savjetnice za dojenje, savjetnice za nošenje. Naravno da se lako nađe video uputa na youtubeu za gotovo svaku nosiljku no većina postaje svjesna koliko se zapravo malo iz toga može shvatiti dok ne pokušaju sami. Jedno je pogledati snimak a drugo nosiljku osjetiti u rukama, i još uzimajući u obzir eventualne probleme s mišićnim tonusom bebe, specifičnosti u građi, ili zdravstveno stanje. Video se ne može prilagoditi specifičnosti situacije, roditelja i bebe, ali zato postoji osoba koja je upravo za to i osposobljena. 

Nošenje u tandemu. U ovoj fazi promoviranja nošenja kao korisne vještine neizbježno je ispreplitanje dokumentiranja vlastite svakodnevice i otkrivanja ponekog intimnog trenutka kako bi roditelji prepoznali sebe i vidjeli da postoji rješenje, ono intuitivno i blisko. Svi se trebamo nositi sa svakodnevicom a savjetnice su tu da vas nauče jedan od načina kako.

Kakva bi osoba trebala biti savjetnica?

Nina: Entuzijast. Istinski zaljubljenik u nošenje. Dobar poznavatelj nosiljaka i raznih mogućnosti. Savjetnica bi na jasan i razumljiv način trebala prenositi znanje roditeljima, dati im do znanja da je ona tu da im pomogne na njihovom putovanju, međutim ne pričati samo iz svoje perspektive jer zna da ono što odgovara jednom ne mora nužno odgovarati i drugome. Savjetnica bi trebala nepristrano iznijeti prednosti i mane različitih tipova nosiljaka, ona je tu da usmjerava roditelja a ne da nameće svoje ideje, a i često je tu za pokoju utješnu riječ. Možda nam to nije u ‘opisu posla’, no to je dio nas, jer za ovakav tip rada moraš voljeti rad s ljudima, i to s onom ranjivom skupinom, koja u rukama ima nešto najvrjednije. Samim time treba se poštovati i emocionalno stanje novopečenih roditelja, pristupiti im s puno razumijevanja, saslušati ih i pomoći im u odabiru i učenju. Onaj instant trenutak kada bebica zaspi po prvi put u dobro namještenoj nosiljci, taj trenutak kada se aktivira sleepy dust, taj trenutak je neprocjenjiv, i meni najdraži.

Iris: Savjetnica mora biti fokusirana na roditelja i bebu. Oni i njihove poteškoće postaju njezin svijet čim prekorači prag, uz veliku odgovornost. Savjetnica treba uz individualizirani i sustavni pristup predložiti i provesti rješenja, uvjeriti se da su ih roditelji razumjeli i da ih mogu bez poteškoća i samostalno primjeniti, treba biti na raspolaganju roditelju za sve eventualne nedoumice i poteškoće vezane uz nošenje i nakon individualnog savjetovanja. Savjetnica ne smije biti nametljiva osoba koja insistira isključivo na jednom rješenju makar to roditeljima ne odgovara, ona treba imati razvijene komunikacijske vještine i sposobnost da umiri i ugasi nervozu novopečenih roditelja, kao i onih koji su otkrili nošenje s drugim ili trećim djetetom.

Iris Božić i Nina Briški

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.