Recenzija meke oblikovane nosiljke: Love & Carry AIR

L&C AIR sa zarolanim prvim slojem panela u kojemu se nalazi džep s patentom u kojeg praktično stane i kapuljača.
L&C AIR  Tales of Australia sa zarolanim prvim slojem panela u kojemu se nalazi džep s patentom u kojeg praktično stane i kapuljača.

Gina iz Minigreenyja donijela mi je još jednu nosiljku na ocjenjivanje. Love & Carry tvrtka je iz Ukrajine koja proizvodi više vrsta nosiljaka za bebe proizvedene u skladu sa standardima koje propagira International Hip Dysplasia Institute.

AIR je trenutno jedna od najpopularnijih oblikovanih nosiljaka u Hrvata i to prvenstveno radi niske cijene.  Upakirana je u kartonsku kutiju s ručkom od materijala od kojeg je napravljena, uredno su napisane specifikacije na više jezika od kojih je onaj na engleskom doista mogao i biti na engleskom a ne na nekoj njegovoj tvrdoj ukrajinskoj inačici . 😀

Specifikacije su napisane na ukrajinskoj redakciji engleskog :D
Specifikacije su napisane na ukrajinskoj redakciji engleskog jezika 😀

Uz nosiljku dolaze još i knjižica s uputama, torbica s patentnim zatvaračem za klokanicu i produživači za noge za starije bebe i djecu. Produživači su zgodno izvedeni i sasvim se pristojno ponašaju u hodu.

5

Beba sjeda duboko u panel i zauzima idealan položaj. Kopča na pojasu je jako tvrda, možda se još razradi s korištenjem, a sigurnosna gumica ju drži na mjestu i čak i ako kopča dobro ne klikne kod zatvaranja. Postoje još dvije sigurnosne gumice na naramenicama koje ne mogu zadržati kopčice, ako se nekim čudom uspiju otkopčati, jer su jednostavno prelabave. Ovo sam isprobala s pridržavanjem bebe i otkopčavanjem kopči u sva tri položaja: naprijed, na boku i leđima, mada nije nužno da sigurnosne gumice uopće budu ušivene i na naramenicama.

Kopčica pojačanja koja drži naramenice znala je pucati radi najvjerojatnije grubog i krivog rukovanja.
Sporna kopčica poprečnog remenčića koja drži naramenice znala je pucati najvjerojatnije radi grubog i krivog rukovanja.

Kad bebu odlučite nositi naprijed doista vam trebaju obje ruke da zakopčate kopču poprečnog remenčiča na leđima. Pokušate li zakopčati remenčić sa samo jednom rukom postoji mogućnost da svinete kopčicu ili ju čak i slomite ako dobro ne klikne, što se upravo i znalo događati, radi čega je proizvođač navodno promijenio kopče. Dakle ako rukujete pažljivo s nosiljkom i uzmete u obzir da to nisu heavy duty kopče ovakvih problema zaista ne bi trebalo biti.

Plastični drukeri mi se na ovoj nosiljci ne sviđaju. Srećom oni se nalaze samo na remenčiću koji pridržava zarolani prvi sloj panela i na rubu panela tj. kapuljače. Patentni zatvarači su poprilično dobri i naramenice su udobne i ne urezuju se mada su punjene jednim slojem vatelina i tanje spužve. Pojas je krut i čvrst, u položaju naprijed udoban no kad bebu nosite na leđima malo se urezuje u trbuh jer padne ukoso budući da se naramenice ne mogu dovoljno stegnuti u tom položaju.

7

Budući da imam problema s kralježnicom, što je jedan od cijelog niza razloga zašto preferiram marame, odlučila sam prekrižiti naramenice jer s raznim pokušajima dizanja i spuštanja pojasa, namještanja naramenica i pojačanja nisam uspjela postići bezbolno nošenje u šetnji duljoj od jednog sata. Ova mogućnost nije navedena u uputama no izvediva je i udobna s ovom nosiljkom mada ne izgleda privlačno na fotografiji radi viška remenčića i kopči.  Također treba malo spretnosti da se naramenice tako zakopčaju i otkopčaju budući da se remenčići naramenica kopčaju u naramenice a ne obrnuto.

Lijevo: nošenje s paralelnim naramenicama kao što piše u uputama. Desno: nošenje prekriženih naramenica što je udobnije ali estetski manje privlačno, i nije navedeno u uputama.
Lijevo: nošenje s paralelnim naramenicama kao što piše u uputama. Desno: nošenje prekriženih naramenica što je udobnije ali estetski manje privlačno, i nije navedeno u uputama.

Nošenje na boku opisano je kao mogućnost no ne preporučam ovaj položaj u AIRu jer je  vrlo neudoban za nošenje dulje od 15-ak minuta: naramenica se popne na vrat i tu radi neudoban pritisak. Ovaj položaj ne izgleda udobno ni u uputama.

Nošenje na boku je kod većine drugih klokanica također moguće no to većina ne koristi jer položsj na boku u klokanici nerijetko neudoban, nepraktičan ili oboje.
Nošenje na boku je kod većine drugih nosiljaka također moguće no to većina ne koristi jer položaj na boku u njima nerijetko neudoban, nepraktičan ili oboje.

Pokušala sam nositi i na leđima no nisam uspjela dovoljno zategnuti naramenice da mi sin (1.5 g) ne leluja lijevo-desno. Također je nisko pao i panel zajedno s njim, niže no što što bi bio u nekoj drugoj oblikovanoj nosiljci. Radi poprilično dugog dijela naramenice gdje je punjena vatelinom remenčići se ne mogu dovoljno stegnuti. Vjerujem da bi ovo bio pun pogodak za osobu krupnije građe ako joj opseg struka ne prelazi 119 cm (jer se pojas ne može više od toga rastegnuti). Usprkos tome nisam imala osjećaj da nosim na puno manje siguran način.

Naramenice se ne mogu dovoljno stegnuti pa panel i beba padnu niže i lelujaju u šetnji.
Naramenice se ne mogu dovoljno stegnuti pa panel i beba padnu niže i lelujaju u šetnji.

Za onog tko si ne može ili ne želi priuštiti skuplju nosiljku ovo je dobar omjer cijene i kvalitete uz upozorenje da ovo nije tip nosiljke namijenjen tome da se više generacija nosi u njoj. Kako bi cijena nosiljke ostala niska Ukrajinci su morali pribjeći jeftinijim materijalima. (Il’ da skratim: kol’ko para, tol’ko muzike.)

Materijal je lagan, mekan i prozračan.
Materijal je lagan, mekan i prozračan.

Ova AIR, ljetna, varijanta meke oblikovane nosiljke stvarno je “hladnija” zahvaljujući mrežici, u čemu je i cijela poanta ove nosiljke. U ovoj nosiljci vidim mamu koja uglavnom naprijed nosi bebu, i uz AIR koristi još barem jednu nosiljku ili nošenje kombinira s češćom vožnjom u kolicima. Vidim i jednog tatu kako nosi svoju bebu i ne dijeli svoju nosiljku ni sa kime drugime (ali stvarno, nosiljke se ne dijele, zar ne, pogotovo nakon što ih naštimate prema sebi i u svom omiljenom položaju?) 😀

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.