Testiranje oblikovanih nosiljaka

Standardizacija nerijetko znači i česte promjene u obaveznim testiranjima prema novim propisima.
Standardizacija nerijetko znači i česte promjene u obaveznim testiranjima prema novim propisima.

U ovom ću postu dati svoj osvrt na obavezno testiranje oblikovanih nosiljki namijenjenih europskom tržištu.

Testiranje i standardizacija dva su ključna procesa zaslužna za sigurnost naših beba i naš miran san. U ovom postu pokušat ću objasniti zašto su standardi bitni, zašto je bitno testirati zadovoljavaju li nosiljke postavljene standarde te koliko je sama standardizacija vrlo spor i težak proces.

Standard je skup zahtjeva ili smjernica koje treba primjeniti na predmet standardizacije (normizacije), tj. u ovom našem slučaju nosiljke. Standardizacija je spor, trom proces jer treba odgovoriti na zahtjeve kupaca, tržišta, proizvođača i uskladiti sa zakonskim odredbama i već postojećim standardima.

Testiranje nosiljki potrebno je kako bi se utvrdilo zadovoljava li određena nosiljka najniži prag kriterija kako bi je se proglasilo sigurnom za korištenje prema uputama proizvođača. Nosiljke se šalju na testiranje nezavisnim institucijama što krajnjem kupcu jamči da je nosiljka doista proizvedena prema propisanom standardu kvalitete i sigurnosti. Proizvođač može zatražiti dodatna testiranja kako bi imao šire pokriveno testiranje svog proizvoda s kojim lakše može privući kupce budući da je to ujedno i garancija kvalitete. Testiranje se tako može smatrati i ulaganjem u poslovanje a radi se o iznosima od 15 000 HRK na više.

Prva hrvatska testirana nosiljka LocoLobo Click&Go sa starijim bebačem Josipom koji doji u nosiljci.
Prva hrvatska testirana nosiljka LocoLobo Click&Go sa 16-mjesečnim bebačem Josipom koji doji u nosiljci.

Koji su trenutni važeći standardi?

Uz postojeće ISO i DIN standarde postoje standardi koji se odnose isključivo na nosiljke.

EN 13209-2

Ovaj europski standard odobrio je CEN (Europska komisija za standardizaciju) 1. srpnja 2005. Članovi CEN-a obvezni su poštovati zadani standard bez prava na vlastito tumačenje istog. Trenutno postoji u 3 službene varijante: engleskoj, njemačkoj i francuskoj. Trenutno važeće izdanje: CSN EN 13209-2 : 2015 (izdano 2016-06).

Članice CEN-a su trenutne članice EU i Island, Norveška, Švicarska, Republika Makedonija i Turska. Pridružene članice CEN-a s težnjom k punom članstvu su Albanija, Armenija, Azerbajdžan, BiH, Crna Gora, Egipat, Gruzija, Izrael, Jordan, Libija, Moldavija, Maroko, Srbija, Tunis i Ukrajina. Zemlje partnerice u standardizaciji su Australija, Mongolija i Kazahstan. 

Ovaj standard određuje sigurnosne zahtjeve i metode testiranja mekih oblikovanih (strukturiranih) nosiljaka (to su tzv. “dobre klokanice”), tj. nosiljaka bez potpore u obliku čvrstog okvira. Meke oblikovane nosiljke dizajnirane su za nošenje bebe ili djeteta u okomitom položaju dok je nosiljka pričvršćena za nositeljev trup. Ključno je da su nosiljke dizajnirane kako bi nositelju omogućile slobodne ruke dok stoji ili hoda.

NPR-CEN/TR 16512

Ovaj europski standard pokriva nosiljku koja nema integrirane oblikovane otvore za udove bebe ili djeteta. Integrirani oblikovani otvori za noge su oni koji su integrirani u panel nosiljke i ne nastaju postavljanjem panela nosiljke na nositeljev trup. Njome nositelj nosi bebu ili dijete na svom trupu i osmišljena je da nositelju oslobodi ruke dok stoji ili hoda. Takav tip nosiljke se u ovom najnovijem standardu naziva sling. Posljednje izdanje: CEN/TR 16512:2015. Nosiljke bez integriranih oblikovanih otvora za noge ne pokrivaju standardi EN 13209-1 i EN 13209-2. (Ukratko ovaj standard ne pokriva nosiljke u npr. tipu Babybjörna).

Tko je pažljivo čitao što definiraju ova dva standarda za oblikovane nosiljke i pratio što piše na pojedinim nosiljkama može primjetiti da većina trenutnih nosiljaka, čak i vodećih proizvođača, nije zadovoljila odgovarajući najnoviji europski standard. Prvi razlog tome jest da su trenutno u koliziji oba važeća standarda i da trenutno CEN/TR 1651 postupno zamjenjuje EN 13209-2 što se tiče nosiljaka koje nemaju integrirane oblikovane otvore za udove. Drugi razlog tome jest što je stjecanje certifikata za noviji i stroži standard (EN/TR 1651) dvostruko skuplje i kompliciranije.

Republika Hrvatska se još uvijek usklađuje s odredbama EU i nije do kraja prihvatila ove navedene standarde usprkos tome što je članica CEN-a stoga domaći proizvođači još uvijek nisu u potpunosti obavezni testirati svoje nosiljke.

Proizvođači, ili jednostavno znatiželjnici, koji žele vidjeti što se mijenja u pojedinom novom izdanom standardu trebaju platiti 50-250 € samo za skidanje dokumenta. Određeni proizvođači daju na uvid dijelove izvještaja sa svojih testiranja na izričito traženje kupaca ali u pravilu nisu dostupni za javno objavljivanje.

Dio uputa uz prvu hrvatsku testiranu meku oblikovanu nosiljku LocoLobo Click&Go.
Dio uputa uz prvu hrvatsku testiranu meku oblikovanu nosiljku LocoLobo Click&Go.

Koji minimum treba zadovoljiti proizvođač nosiljki da bi izašao iz sivog tržišta i počeo doprinositi domaćem bruto proizvodu i izbjegao kazne?

Osim registrirane djelatnosti i ulaska u porezni sustav trebaju se zadovoljiti minimalni propisani standardi. To se utvrđuje slanjem nosiljaka na obavezno testiranje i stjecanje odgovarajućeg certifikata, te poštivanjem propisa.

Kupcu moraju biti osigurane odgovarajuće informacije prilikom kupnje nosiljke, upute za uporabu trebaju biti napisane na određeni način s priloženim prijevodom na engleski jezik i sama nosiljka mora biti na određeni način označena.

Prema standardu EN 13209-2:2015 Child use and care articles-Baby carriers-Safety requirements and test methods-Part 2: Soft carrier testira se kemijski sastav i to kao topivost elemenata u vodi centrifugom i dodavanjem klorovodične kiseline za niži pH u testovima. Dakle kemijski test provodi se kao “migracija elemenata” (EN 71-3:1994), “grebanje površine materijala”, čak se provjerava i konac za porub i etiketa branda. Provjerava količinska prisutnost sljedećih elemenata prema CE/2009/48: Al, As, B, Ba, Cd, Co, Cr, Cu, Hg, Mn, Ni, Pb, Sb, Se, Sn, Sr, Zn (ili spektrometrijski Pb, Cd, Cr, Ba, As, Se, Hg).

Dio izvještaja s kemijskog testiranja nosiljke jednog proizvođača koji je nedavno nosiljke dao na testiranje. Izvještaj kemijskog dijela testiranja poslali su kao odgovor na pitanje zašto im se nosiljke loše ponašaju pod dugotrajnim opterećenjem (uobičajenim korištenjem) umjesto da pošalju dio izvještaja koji se odnosi na fizički i mehanički dio testiranja... Uz "fair trade" bilo bi lijepo i kada bi proizvođači poštovali "fair play" i ne bi vrijeđali inteligenciju kupca.
Dio izvještaja s kemijskog testiranja nosiljke jednog stranog proizvođača koji je nedavno nosiljke poslao na testiranje. Izvještaj kemijskog dijela testiranja poslali su kao odgovor na pitanje zašto im se nosiljke loše ponašaju pod dugotrajnim opterećenjem (uobičajenim korištenjem) umjesto da pošalju dio izvještaja koji se odnosi na fizički i mehanički dio testiranja… Uz “fair trade” bilo bi lijepo i kada bi proizvođači poštovali “fair play” i ne bi vrijeđali inteligenciju kupca.

Nosiljka se i fizički i mehanički provjerava: testira se statička nosivost i izdržljivost (CEN/TR 16512:2015) te gorivost.

Nosiljka mora također  biti na odgovarajući način označena nazivom proizvođača, uvoznika, distributora ili preprodavača. 

Na nosiljci mora biti trajno označeno upozorenje da se nosiljka ne može koristiti ako beba nije pod nadzorom i to upozorenje mora biti trajno: prisutno i nakon pranja ili čišćenja nosiljke.

Prilikom kupnje kupac mora biti upoznat s maksimalnom težinom djeteta koje može biti nošeno u nosiljci i modelom nosiljke.

Određena je čak i veličina slova u uputama

U uputama za korištenje veličina slova na upozorenju “IMPORTANT! KEEP FOR FUTURE REFERENCE” ne smiju biti manja od 5 mm uz prateću izjavu da kupac ne smije koristiti nosiljku ukoliko ne pročita priložene upute prije korištenja.

U uputama moraju biti prisutna sljedeća upozorenja, grupirana, i svakome mora prethoditi istaknuta riječ UPOZORENJE (“WARNING”):

  • Beba mora stalno biti pod nadzorom kako biste bili sigurni da su usta i nosić slobodni.
  • Potražite savjet liječnika prije nego li koristite nosiljku na nedonoščadi, bebama s malom porođajnom težinom i bebama i djecom s posebnim potrebama.
  • Kako bi se izbjeglo gušenje osigurajte da bebina brada nije na njenim prsima jer to ograničava disanje.
  • Kako biste izbjegli opasnost od pada provjerite je li beba postavljena u nosiljku na siguran način.

Upute za uporabu moraju sadržavati cijeli niz izjava od kojih većinu možete naći u postu Nošenje bebe i djeteta u nosiljci na siguran način.

Reklamni letak mekih oblikovnih nosiljki ISARA.
Reklamni letak mekih oblikovnih nosiljki ISARA.

! Ukoliko proizvođač nije testirao i certificirao svoje nosiljke onda tu obavezu na sebe preuzima uvoznik, dobavljač ili distributer.

Siva ekonomija, ljudska prava, siromaštvo i falsificirane nosiljke?

Siva ekonomija, prava žena i djece, siromaštvo, falsificirane nosiljke su u uskoj povezanosti. Savjestan kupac tražit će, nažalost još uvijek neobaveznu, oznaku Fair trade proizvodnje. 

U sivoj ekonomiji većina zaposlenih osoba su žene, ali ima i djece. Ljudska prava (prije svega prava žena i djece) izuzetno su ugrožena ali kriminalne ogranizacije zanima samo profit a borba protiv dotičnih je u obliku ogromnog, izuzetno sporog i korupciji sklonog birokratskog aparata. Najjednostvnija i najdjelotvornija borba protiv dotičnih je kroz molbu krajnjem kupcu da NE KUPUJE falsificirane nosiljke, odjeću, obuću, igračke (…) i da inzistira da proizvođač poštuje smjernice Fair trade proizvodnje.

Molim da ne kupujete falsificirane nosiljke čak i ako su one samo za nošenje lutki i plišanaca. Na fotografiji je moj 22-mjesečni sin s nosiljkom za lutke Boba Mini.
Molim da ne kupujete falsificirane nosiljke čak i ako su one samo za nošenje lutki i plišanaca. Na fotografiji je moj 22-mjesečni sin s nosiljkom za lutke Boba Mini.

Da su kopije dovoljno sigurne tj. da mogu proći testiranja ne bi imitirale nosiljku koja je testirana, nego bi njihov proizvođač krenuo s proizvodnjom svoje nosiljke i s ponosom imao originalni proizvod. Ergo, Beco i Manducu najčešće kopiraju jer se sve 3 nosiljke proizvode masovno. Kakve je kvalitete masovno proizvedena kopija masovno proizvedene nosiljke? Originali prolaze brojne testove i kontrole kvalitete- što sve puno košta, a kopiju će testirati  samo Vaša beba i odgovornost za moguće posljedice snosit ćete samo Vi.

Nemojte kupovati kopije jer ako neće puknuti kopča ili se razvući sigurnosne gumice, rašit će se šavovi, beba se nadisati formaldehida, pocuclati olovo i živu iz nekontroliranih jeftinih materijala…

Kupnjom falsificirane nosiljke financirate i sweatshopove i kriminalne organizacije. 

! Od 1. lipnja 2018. Narodna republika Kina na snazi ima prvi standard za oblikovane nosiljke GB/T 35270-2017.

Odnos savjetnica za nošenje prema netestiranim nosiljkama?

Nijedna savjesna savjetnica za nošenje ne može nikome preporučiti netestiranu nosiljku ali svatko ima pravo na kupnju uz informirani izbor od osobe sa registriranom djelatnosti koja uz svoj proizvod uredno izda i važeći račun. Nijedna savjetnica za nošenje, bez obzira na stupanj obrazovanosti, neće imati ništa protiv da Vi sami sašijete nosiljku za svoju bebu ili dijete i koristite ju na vlastitu odgovornost. Dapače može Vam pomoći s pokojim savjetom. 😉

Uostalom i na testiranim nosiljkama u pravilu stoje upozorenja “koristiti na vlastitu odgovornost” i “molimo koristite zdravi razum” usprkos tome što je ona testirana od nezavisnih tijela. Veliki proizvođači ne testiraju svaku nosiljku, uostalom to nije ni moguće. Testiraju se samo primjerci postojećih modela kada izađe novi standard a stari je prestao vrijediti za taj model nosiljke. Iz ovog razloga treba pregledati svaku novu nosiljku bila ona kupljena nova ili rabljena, pogotovo ako je istekao garantni rok prozvođača (čuvajte originalnu ambalažu i račune!) Svaka nosiljka označena je serijskim brojem i zato je moguće obavijestiti kupce o povlačenju cijele serije nosiljki određenog modela (kao u nedavnom slučaju onbua velikog poljskog proizvođača LennyLamb). Treba pregledati jačinu i debljinu korištenog konca (obavezno mora biti deblji industrijski konac), šavovi moraju biti uredni, na određenim mjestima mora postojati pojačanja u obliku “x-boxa”, višeparalelnih šavova, trokutića i sl., izbjegava se uporaba jeftinog kućnog tekstila i preporuča posebnog namjenskog koji je naravno izdržljiviji, i obavezno testiranih i pouzdanih acetatnih kopči (obične plastične pucaju). Šivalice mogu kupiti i već testirani tekstil certificiran Öko-Texom®, Standardom 100, tekstil koji sadrži potvrdu “Confidence in textiles”, Eu Ecolabel “Flower” i sl. Mogu se kupiti i provjereni i kvalitetno izvedeni gotovi krojevi nosiljaka.

! Napomena: Unutar tehničkog izvješća CEN/TR 16512:2015 napravljene su preporuke za nosiljke koje se može koristiti na n- načina: slingove, marame, mei taije, tobolce (poucheve), podegije i sl. Te preporuke uključuje opise pojačanja, jačine konca, težinu/ gustoću i jakost materijala, prstena i sl..) Dakle ne postoji regulirana obaveza nego samo preporuke kako te nosiljke trebaju biti napravljene.

Meka oblikovana nosiljka koju je sašila šivalica Mirna (zMajčice, BiH) prema nekim izmjenama do kojih smo zajednički došle testiranjem. (Recenzija uskoro!)
Meka oblikovana nosiljka koju je sašila Mirna (zMajčice, BiH) prema nekim izmjenama do kojih smo zajednički došle testiranjem.

Savjetnice za nošenje mogu sudjelovati u testiranju nosiljke u smislu provjere udobnosti nosiljke, prijedloga izmjena u dizajnu, kroju, vizualnom izgledu nosiljke i sl. te pisanju recenzija što bi bio završni korak u pripremi nosiljke za prodaju i predstavljanju nosiljke tržištu i kupcima.

Može se organizirati i testiranje između grupe roditelja kao u FB grupi Nošenje beba Zagreb kako bi doneseni zaključci i prijedlozi bili što smisleniji zbog većeg uzorka.

Update 20.02.2020.

Najnovije izmjene u standardu EN 13209-2:2016 donose preporuke koje se na prvi dojam čine kao kozmetičke, no zapravo su sigurnosne:

    • Gurtne, trake ili vezice kojima se skraćuje panel ne smiju biti dulje od 22 centimetara i uže od 18 milimetara. (Što sprječava proizvođače od padanja u napast da proizvedu preprilagodljivu toddlericu i deklariraju da je sigurna za nošenje novorođenčeta).
    • Preporučeno je da je uzglavlje panela podebljano.
    • Nosiljka ne smije imati biti dvostruke vezice (gumice, gume, ili trakice) na kapuljači. (Prilikom skidanja kapuljače gumica može udariti bebu u lice, ili može biti predugačka i izazvati gušenje. Većina proizvođača zato bira vezice sa drukerima.)
    • Važeći standardi za oblikovane nosiljke u Hrvatskoj su: EN 13209-2:2016, EN 13209-1:2008 i CEN/TR 16512:2016. (BIH i Srbija prihvatile su iste standarde godinu dana kasnije pa obje zemlje vrijede EN 13209-2:2017, EN 13209-1:2009 i CEN/TR 16512:2015).

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.