Recenzija tkane marame: Oscha Sekai Balefire LE 2016

Škotska strojno tkana marama u vel. 3: Oscha Sekai Balefire, LE 2016.
Škotska strojno tkana marama u vel. 3: Oscha Sekai Balefire, LE 2016.

Na posudbu sam dobila ponovno jednu Oschinu maramu za recenziju. Ovu ljepoticu vjerojatno nećete tako skoro vidjeti jer se radi o marami ekskluzivno tkanoj za fb grupu Oscha Fire and Brimstone u odabranim bojama vatre i sumpora u postojećem Oschinom dizajnu Sekai.

Helena sa sinom (10 mj.) u vezu IOCHCC.
Helena sa sinom (10 mj.) u vezu IOCHCC.

Sama Oscha zadržava pravo da ju sama ponovno istka tako da marame napravljene u ovakvim prednarudžbama zapravo imaju upitnu ograničenost svoje serije ali i ekskluzivnost. Na svu sreću cijena ovakvih marama gotovo je identična onima iz Oschinog shopa.

Helena i sin u Sekai Balefire.
Helena i sin u Sekai Balefire.

Marama ima oko 280 g/m2 mada se ta težina ni debljina uopće ne osjećaju. Dapače tanka je i lagana u ruci. Dapače imala sam osjećaj da se radi o marami teškoj oko 210 g/m2. Usprkos 22% divlje svile u sastavu nisam osjećala tu potporu u veličini 3 kao što ju osjećam s konopljom, lanom pa čak ni divljom svilom u zanemarivo većem postotku kao u Oschi Okinami Aegle. Bila sam uvjerena da je u pitanju jeftinija bourette svila kratkih vlakana nerijetko upredena u niti od ostataka kvalitetnijih prediva.

Oscha Sekai Balefire
Oscha Sekai Balefire

Dijagonalna elastičnost tkanja je odlična. Marama se izuzetno dobro oblikuje prema tijelu nositelja i bebe, lijepo se ponaša tijekom vezanja. Problem nastaje kasnije, nakon dvadesetak minuta… Marama se rasteže kao žvaka. Divlja svila je inače poznata po odličnoj potpori i amortizaciji, no izgleda da se u Sekai uzorku rastegne i jednostavno ne vraća nazad na mjesto. Vjerujem da se to ne osjeća u dugoj marami, troslojnim vezovima i s manjim i lakšim bebama. Sekai Balefire  ne mogu preporučiti kao kratku maramu za teške bebače.

Poslužila mi je za dugu šetnju i uspavljivanje mog dvogodišnjaka. Dok se on nije bunio meni je nakon dva sata došlo da vrištim koliko mi se objesila i počela urezivati u ramena. Ponovno zatezanje pomoglo je samo na petnaestak minuta. Idući dan ga nisam mogla nagovoriti na vezanje u ovu maramu. Možda je shvatio da nisam sretna s njom, a možda je ovo jednostavno bila prva marama koja se stvarno i njemu nije svidjela.

Oscha Sekai Balefire poslužila mi je za dugu šetnju i uspavljivanje mog dvogodišnjaka. Dok se on nije bunio meni je nakon 2 sata došlo da vrištim...
Oscha Sekai Balefire poslužila mi je za dugu šetnju i uspavljivanje mog dvogodišnjaka. Dok se on nije bunio meni je nakon 2 sata došlo da vrištim…

Nakon nekoliko dana pokušali smo ju ponovno vezati za kraća nošenja no nažalost ništa se nije promijenilo. Pitam se jesu li naša očekivanja ponekad previsoka pa se zato više i razočaramo ili je sasvim u redu jednostavno očekivati više od određenih proizvođača jer ste za njih i spremni dati više?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.