Recenzija tkane marame: Oscha Okinami Aegle

Tkana marama Oscha Okinami Aegle u vel. 4.
Tkana marama Oscha Okinami Aegle u vel. 4.

Na posudbu sam dobila odličnu strojno tkanu maramu od pamuka i divlje svile koja se prelijeva u bojama zalaska sunca. Savršenstvo za posljednje dane ljeta!

Za one koji nisu upoznati sa škotskom tvrtkom Oscha evo nekoliko osnovnih informacija o njihovim tkanim maramama. Svaka njihova tkana marama ima 3 riječi u nazivu: prva riječ je naravno naziv tvrtke Oscha, druga riječ odnosi se na uzorak (u ovom slučaju Okinami), a treća na boje (Aegle). Tako smo uzmeđu preko 10 izdanih kolekcija, svaka u svojim bojama, i preko 40 mogućih uzoraka dobili predivnu maramu s uzorkom zapjenjenih valova na nemirnom moru u bojama zalaska sunca.

Uzorak Okinami rađen je prema monumentalnom obojenom drvorezu japanskog umjetnika Katsushike Hokusaija koji se zove Veliki val kod Kanagawe (japanski: 神奈川沖浪裏, Kanagawa-oki nami-ura), poznat i kao Veliki val ili samo Val.

Oscha Okinami Aegle tkanje: u krupnom planu.
Oscha Okinami Aegle tkanje: u krupnom planu.

Sastav, težina i dimenzije: 

25% divlja svila

25% pamuk

50% organski češljani pamuk

240 g/m2

357 cm x 65.5 cm (vel. kratka 4)

Oscha je vrlo mlada tvrtka ali od samih početaka otprije 5 godina prati ih izuzetno jaki marketing, koloritne i fotografski zanimljive kampanje koje prate nove kolecije, te visoki standard i u kvaliteti proizvoda i u kvaliteti korisničke podrške. S tom formulom uspjeh im je zagarantiran. Rijetko je koja druga tvrtka koja se bavi proizvodnjom tkanih marama, strukturiranih nosiljki od tkanih marama i šalova uspjela polučiti toliki uspjeh. Zapravo ima vrlo malo tvrtki koje uz nosiljke  od tkanih marama proizvode i šalove (koji se također mogu koristiti i kao nosiljke). Zapravo cijeli ovaj koncept je pomno osmišljen tako da kod svakog novog kupca stvori osjećaj pripadnosti Oschinom kolektivu i uvede ih u svijet ovisnosti o lijepom tekstilu. Svaka se njihova nova kolekcija prati, budno se iščekuju datumi izlaska novih marama, a rabljene marame i šalovi s egzotičnijim materijalima u sastavu prodaju se i po dvostruko višim cijenama od maloprodajnih.

Oscha Okinami Aegle vel. 4 u različitim vezovima. Lijevo: IOCHCC s kliznim čvorom. Sredina: kratki vez Hannah's Eyelet Knotless. Desno: WDH (Wendy's Double Hammock).
Oscha Okinami Aegle vel. 4 u različitim vezovima. Lijevo: IOCHCC s kliznim čvorom. Sredina: kratki vez Hannah’s Eyelet Knotless. Desno: WDH (Wendy’s Double Hammock).

Okinami Aegle najpopularnija je kratkim veličinama zbog divlje svile u sastavu. Idealna je za sva godišnja doma i fantastična je potpora za teške bebe i manju djecu i u jednoslojnim vezovima (za razliku od Tussah silk koja je jeftiniji i manje kvalitetni tip divlje svile kraćih vlakana).

U višeslojnim vezovima ljepota i boje ove marame najviše dolaze do izražaja. Treba naravno jedino pripaziti kako je marama okrenuta prije no što počnete s vezom kako valovi ne bi stajali naopako.

Oscha Okinami Aegle u vezu WDH
Oscha Okinami Aegle u vezu WDH.

 Dijagonalna elastičnost nije velika ali se svejedno odlično mota i veže budući da je jedna strana marame glatka i puderasta na dodir zbog češljanog pamuka a druga “ljepljivija” s naglašenijm teskturom koju daju nejednolikosti i nepravilnosti niti divlje svile. Slojevi se vrlo lako zatežu i sjedaju na mjesto zbog poprilično glatkog i jednolikog žakardnog tkanja. Nisam imala nikakvih problema ni s beščvornim završecima ni s kliznim čvorom. Dapače ova marama spada u kategoriju onih koje se i same plisiraju i “same motaju”. Stvarno je potreban minimalan trud da se savlada ova ljepotica. Ne znam koliko tome pridonosi činjenica da mi je ova marama posuđena već dobro razrađena. Ovo je jedna odlična tkana marama koja već polako radi svih navedenih kvaliteta stječe kultni status. Preporučam ju i početnicima i iskusnim “motalicama”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.