Mehanika nošenja: zašto je najlakše nositi u marami

U određenim klokanicama moguće je nositi visoko skoro kao u tkanoj marami. Lijevo: Strojno tkana svilena marama Oscha Okinami Aegle vel. 4 u vezu WDH (Wendy's Double Hammock). Desno: meka oblikovana nosiljka Isara V3 FWC Toddler Turquoise (Full Wrap Conversion- nosiljka u potpunosti sašivena od tkane marame).
U određenim oblikovanim nosiljkama moguće je nositi visoko skoro kao u tkanoj marami. Lijevo: Strojno tkana svilena marama Oscha Okinami Aegle vel. 4 u vezu WDH (Wendy’s Double Hammock). Desno: meka oblikovana nosiljka Isara V3 Toddler.

Zašto me bole leđa od nošenja u oblikovanoj nosiljci? 

Je li normalno da me nosiljka “vuče” prema naprijed? 

Što je udobnije: tkana marama ili neka oblikovana nosiljka?

Nosi li se onbuhimo nisko ili visoko na leđima? 

Mogu li nositi u trudnoći?

Jednostavne odgovore na ova i mnoga slična pitanja pokušat ću Vam dati ovim kratkim uvodom u mehaniku koja stoji iza nošenja beba i djece u nosiljkama.

Često viđam roditelje, staratelje, kako nose bebe nisko i u labavim nosiljkama. To nije ni privlačno ni praktično, dapače neudobno je i bolno za nositelja a ni beba nije u idealnom položaju. U ovom tekstu u fokusu mi je nositelj a ne nošenče.

(Više o sigurnom nošenju imate ovdje i položajima tijela u nosiljkama ovdje.)

Naši dlakavi domišljati preci australopiteci smislili su koncept nošenja u nosiljkama. Navodno je je čak sama nosiljka upravo ona “karika koja nedostaje“.

Dakle do nekoliko jednostavnih pravila udobnog i zdravog nošenja dolazilo se kroz tisuće godina pokušaja i pogrešaka te prilagodbi u građi našeg tijela: 

  • Težište je u razini pupka nositelja. 
  • Nosiljka treba biti iznad kukova, u razini pupka ili više za novorođenče (za starije bebe između pupka i razine kukova, ovisno o veličini bebe).
  • Nosiljka mora biti dobro stegnuta kako ne bi previše opterećivala leđa nositelja i remetila statičko-dinamičku ravnotežu nositelja.
  • Što je nosiljka stegnutija beba je “lakša” jer se približava osi ili pada u os težišta nositelja. Također što je nosiljka labavija i pada niže, beba se više udaljava od osi težišta i može se činiti puno teža no što doista jest, usto sva ta težina vrši sve jači pritisak na lumbalni dio kralježnice.
  •  Bebine noge i kukovi su u “M” položaju (položaju “žabice”, raširenom čučnju) s koljenima malo iznad razine guze).
  • Nositelj mora pripaziti i na vlastito držanje! Kada stojite uspravno uho, kuk, koljeno i peta moraju vam biti poravnani u istom pravcu. 

Osjećaj težine tijekom nošenja ovisi o građi tijela, držanju, kondiciji, vrsti i tipu nosiljke, dizajnu nosiljke i podešavanju. 

Ukoliko ste sitnije ili krupnije građe nosit ćete svoju bebu prirodno malo niže za razliku od osoba prosječne građe. Jeste li primjetili kako većina muškaraca svoje bebe nosi u nosiljkama čiji je pojas toliko nisko da je gotovo u ravnini remena na hlačama, tj. vrlo nisko na samim kukovima?

! Dojite li tijekom nošenja ne zaboravite podići nosiljku u prvotni položaj i stegnuti ju kad je beba gotova sa sisanjem! 

Nošenje bebe ili djeteta u nosiljci sprijeda.
Nošenje bebe ili djeteta u nosiljci sprijeda.

! Nošenje sprijeda vuče nositelja prema naprijed i prema dolje pa treba obratiti pozornost na pravilno držanje.

Gore navedena pravila primjenjiva su na sve vrste nosiljki, no neke su nosiljke udobnije od drugih.

Tkana marama je bez sumnje najudobnija nosiljka ukoliko je pravilno vezana: na dobroj visini i dobro stegnuta. Ona se u potpunosti prilagođava oblicima tijela nositelja i nošenčeta. Ukoliko je tkana marama loše stegnuta ona se može urezivati u ramena nositelja, pogotovo ukoliko je pitanu tanje marama i vrlo mala gustoća tkanja.

Vez odličan za teške bebe: DH (op. a. kalk. "dvostruka ležaljka") sastoji se od dva horizontalna sloja u kojima leži bebina guza. Oni prebacuju težinu na trup nositelja i približavaju bebu osi težišta, a "križ" pod guzom osigurava vez i "diže" bebu uvis.
Vez odličan za teške bebe: DH (op. a. kalk. “dvostruka ležaljka”) sastoji se od dva horizontalna sloja u kojima leži bebina guza. Oni prebacuju težinu na trup nositelja i približavaju bebu osi težišta, a “križ” pod guzom osigurava vez i “diže” bebu uvis.
Osim što je vez DH udoban za nositelja, on bebi omogućuje idealan položaj i sprječava izbijanje sjedišta i izvijanje. Iz ovih se razloga DH zove i "zatvor za gegavce" ("toddler prison").
Osim što je vez DH udoban za nositelja, on bebi omogućuje idealan položaj i sprječava izbijanje sjedišta i izvijanje. Iz ovih se razloga DH zove i “zatvor za gegavce” (“toddler prison”). Ovo je ručno tkana marama Madalo Pablo Blanco u vel. 6.

Tkana marama ili oblikovana nosiljka?

Najčešće se uspoređuje udobnost nošenja u mekoj oblikovanoj nosiljci i tkanoj marami. Meke oblikovane nosiljke oblikovane su tako da raspoređuju težinu bebe uglavnom na kukove nositelja. Iz ovog razloga se u oblikovanim nosiljkama bebe ne može nositi visoko kao u tkanoj marami koja dopušta puno veću slobodu: tkana marama je nosiljka koju vi oblikujete vezanjem u preko 50 mogućih vezova. Naravno treba malo vremena za stjecanje vještine vezanja u tkanoj marami i stoga je većini jednostavnije početi koristiti oblikovanu nosiljku s kopčama. Također ne odgovaraju sve oblikovane nosiljke svima, za razliku od tkanih marama. Treba voditi računa i o tome da se svaki vez u tkanoj marami ponaša poput druge nosiljke. Tako postoje vezovi u kojima se nosi izuzetno visoko, čak i više nego u onbuu (npr. vez “ruksak”), a postoje višeslojni vezovi u kojima se nosi niže i radi toga su preporučljivi starijim bebama: npr. vez DH za bebe starije od 6 mj.

Nošenje bebe ili djeteta u nosiljci na leđima.
Nošenje bebe ili djeteta u nosiljci na leđima: iz infografike je vidljivo zašto je lakše nositi kada se krećemo nego kada stojimo. Kada se krećemo lagano se naginjemo prema naprijed pa je tako beba još bliže našoj osi težišta.

Više o podešavanju oblikovanih nosiljaka možete pročitati ovdje.

Visoko nošenje

U tkanoj marami, mei taiju i podegiju može se nositi sprijeda, na boku i na leđima, i to vrlo visoko. Što je beba nošena više i bliže nositelju, to je osjećaj težine manji jer je tako bliže osi težišta tijela nositelja. Naravno izuzetno visoko nošenje nije moguće sprijeda nego samo na leđima za što je većina beba spremna tek samostalnim posjedanjem (ili ranije ukoliko je u pitanju tkana marama, uz savjetovanje sa savjetnicom za nošenje).

Oblikovane nosiljke poput onbuhima i planinarskih nosiljki trebaju se nositi vrlo visoko jer u suprotnom su vrlo neudobne, čak i nesigurne. Onbuhimo je na idealnoj visini kad su ramena bebe i nositelja u istoj razini. Ukoliko je onbuhimo npr. prevelik za bebu (i/ili nositelja) on stoji prenisko, postaje nestabilan a višak težine ne može se prenijeti na kukove i donji dio tijela budući da ne postoji pojas koji može preuzeti težinu koja doslovno visi s ramena i vuče prema dolje. Mnogi se boje dovoljno stegnuti onbuhimo jer misle da njihova beba treba više “mjesta” za migoljenje. Dakle u onbuhimu ruke Vaše bebe/ djeteta trebaju biti vani, uz obaveznu minimalnu potporu do pazuha. Vaše zlato ima slobodne i ruke i noge za migoljenje i vrpoljenje što je i više nego dovoljno. Slobodno stegnite taj onbuhimo, kralježnica će Vam biti zahvalna!

U onbuhimu je moguće nošenje naprijed radi npr. dojenja no neka to nošenje bude čim kraće budući da je sva težina na ramenima i tako vuče nositelja prema naprijed i nepovoljno mu utječe na držanje i osjećaj ravnoteže. Možemo to čak usporediti s nošenjem bebe sprijeda u klokanici licem prema van, okrenutim od nositelja.

Nošenje u nosiljci s uskom bazom, bez pojasa: Težina pada na ramena i vuče nositelja iz ravnoteže prema naprijed. Ovo nije preporučljivi položaj za nošenje, niti je preporučljiva klokanica budući da nije udobna nositelju niti bebi ne omogućuje idealni položaj.
Nošenje u nosiljci s uskom bazom, bez pojasa: Težina pada na ramena i vuče nositelja iz ravnoteže prema naprijed. Ovo nije preporučljivi položaj za nošenje, niti je preporučljiva nosiljka budući da nije udobna nositelju niti bebi ne omogućuje idealni položaj.

Bebe teže od 8 kg, uz uvjet da su se samostalno posjele, nositelju je najzdravije nositi na leđima. Samostalno posjedanje navodi se kao uvjet jer se time osiguravamo da beba ima odličnu kontrolu mišića glave i vrata, i može se samostalno ispraviti ukoliko je upala preduboko u panel. (Ovo je još jedan razlog zašto treba nosiljku dobro stegnuti!) Bebu možete nositi već od njenih 4. mj.  visoko na leđima u jednoslojnom vezu u tkanoj marami uz pomoć savjetnice za nošenje. Diljem svijeta se bebe na leđima nose već od rođenja, ali u pitanju je veliko iskustvo koje je stjecano od malena nošenjem braće, sestara i rođaka uz nadzor odraslih.

Više o podešavanju oblikovanih nosiljaka ovdje.

Nošenje u trudnoći?

I trudnice mogu nositi svoje starije bebe i manju djecu, no s nužnom dozom opreza i obaveznim savjetovanjem sa svojim liječnikom. Lakše je nositi onim trudnicama koje već imaju iskustvo nošenja, kojima se tijelo naviklo na nošenje i  mišićni tonus jačao s polaganim i postupnim povećavanjem težine koju nose. Treba uzeti u obzir veliku težinu koja pada na stopala i u skladu s time treba dobro odabrati obuću (s mekanim savitljivim ali debljim amortizirajućim potplatom i dobrim uloškom). Posebnu pažnju treba posvetiti i jačanju mišića dna zdjelice jer se oni pod velikim opterećenjem mogu i spustiti. Budući da u poodmaklom stupnju trudnoće trbuh vuče prema naprijed preporučuje se nošenje isključivo na leđima, što čak može pomoći i vraćanju osjećaja ravnoteže s obzirom na pomaknuto težište. Naravno preporučuju se nosiljke i vezovi u tkanoj marami koji nemaju pojas kako bi trbuh ostao rasterećen, te nošenje visoko u dobro stegnutoj nosiljci. Upamtite da je puno lakše, udobnije i zdravije nositi bebu i dijete u nosiljci nego na rukama.  Nemali broj žena iz opravdanog opreza i straha izbjegava nosiljke i onda pedesetak puta dnevno na rukama dižu svoje gegavce kojima još uvijek treba mamina nježnost i blizina, pogotovo radi velike promjene u obitelji koja pogađa i njih. Nošenje na rukama opterećuje lumbalni dio kralježnice i trbušni zid pa može izazvati neželjene kontrakcije. 

Ana Bilešić Jelkić u visokoj trudnoći nosi kćer (2 g.) u nosiljci Ruckeli. Ova je nosiljka specifična po tome što pojas ne nosi težinu djeteta.

Jedan od odličnih vezova u tkanoj marami za nošenje u trudnoći je i Russian Jordan’s Back Carry.

Više o nošenju u trudnoći možete pročitati ovdje.

Koju ste god nosiljku (ili nosiljke) odabrali neka bebi podržava idealni položaj a Vama udobno i zdravo nošenje na obostrano zadovoljstvo i radost nošenja. Za pomoć i savjet obratite se Vašoj savjetnici za nošenje i lokalnoj grupi potpore. Ukoliko ste iz Zagreba provjerite može li Vam možda pomoći i susjed: FB grupa Nošenje beba Zagreb.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.