Usporedba čestih oblikovanih nosiljaka, s tablicom

Jedni ih zovu “nosiljke s kopčama”, a većina ih zna kao oblikovane nosiljke- tj. “klokanice”.

Dijelovi klokanice (na fotografiji je prva domaća klokanica LocoLobo Click&Go iz PixieKidove radionice.
Dijelovi klokanice (na fotografiji je prva domaća klokanica LocoLobo Click&Go iz bivše PixieKidove radionice.

U ovu kategoriju ubrajaju se i nosiljke s uskom bazom (eng. NBCnarrow based carrier) i preporučljivije meke oblikovane (meke strukturirane) nosiljke sa širokom bazom (eng. SSCsoft structured carrier).

Najčešća pitanja koja svakodnevno dobivam u sandučić su:

Koja je najbolja?

Koja je najkvalitetnija s obzirom na cijenu?

Koja je najljepša?

Koja ima…?

Razmislite što želite od nosiljke, tko će ju najviše koristiti u obitelji, koliko možete izdvojiti za nju. Tj. imate li dovoljno novaca da kupujete jeftino? Ili ipak želite sigurno ulaganje koje će Vam se isplatiti?

Detaljne specifikacije svih navedenih nosiljki u ovom postu: Usporedna tablica nosiljaka

(Ne možete li  otvoriti tablicu s prethodnog linka kliknite ovdje).

Boba 3G, prethodnica Bobe 4G.
Boba 3G, prethodnica Bobe 4G.

Boba 4G

Boba 4G bila je najpopularnija američka nosiljka. Dizajn je inspiriran planinarskim ruksacima i ima nekoliko izuzetno praktičnih i zgodnih rješenja npr. držač za torbicu na naramenicama- koja sprječava Vašu torbicu da otklizi s ramena! Izuzetno je udobna i kvalitetna, mada neki zamjeraju što je “Made in China”. U Bobi 4G nije moguće nositi na boku niti križati naramenice, baš kao ni u Tuli. Dolazi u paketu sa stremenima, jastučićem i uklonjivom kapuljačom, a sve to možete i dokupiti ukoliko nešto izgubite ili oštetite.

Raspoloživa dodatna originalna dodatna oprema za kupnju: gricke (zaštita za naramenice).

Boba 4G
Boba 4G sa stremenima za noge (odlično rješenje za nošenje djece) i zgodnim jastučićem za nošenje malenih beba.

Najnovija, prilagodljiva varijanta Bobe je Boba X.

Manduca First

Manduca je još jedna nosiljka kojoj su starije serije modela First bile “Made in China”, ali ovaj put iz Njemačke. Dizajn je odličan, a integrirani umetak za novorođenčad stvarno pun pogodak. Nosiljka ima mogućnost produljivanja panela s jednostavnim rješenjem: otvaranjem patentnog zatvarača.

Manduca Olive s produljenim i neproduljenim panelom.
Manduca Olive s produljenim i neproduljenim panelom.

Najveći nedostatak Manduce (First) jest što se masovno proizvodi pa se prečesto falsificira baš kao i Ergobaby i Beco. Tržište je preplavljeno jeftinim i nesigurnim kineskim kopijama i nekome tko nije držao original u rukama teško je prepoznati što je original a što kopija sve dok  se nosiljka ne počne drugačije ponašati: blijediti, rastezati materijal, pucati kopče, ispadati drukeri… Ukoliko niste sigurni imate li kopiju ili original kontaktirajte direktno proizvođača. Naramenice se mogu križati pa možete bebu nositi i na boku, uz naravno, nošenje naprijed i na leđima.

Noviji model Manduce je Manduca XT.

U svakom slučaju ovo je jedna zaista odlična nosiljka, pogotovo za manje bebe

Raspoloživa originalna dodatna oprema za kupnju: gricke (zaštita za naramenice), grijači za ruke, tople čizmice za nošenje, torbica koja se može pričvrstiti na pojas nosiljke ili nositi odvojeno, ZipIn (višebojna trakica koja samo mijenja izgled panela i ne utječe na funkcionalnost nosiljke), ExTend proširivač baze i Size-It remen za sužavanje baze.

Manduca Vivid Green, limited edition.
Manduca (First) Vivid Green limited edition.

Love & Carry Air

Više o ovoj nosiljci možete pročitati ovdje.

Raspoloživa dodatna originalna oprema za kupnju: tanke gricke.

Love & Carry Spring Melody
Love & Carry Air Spring Melody

Tula Baby! Tula in the Wild!

Hmmm…. Tula je kult u SAD-u. Spazi li tko Tulu u javnosti treba povikati “Tula in the wild” (Tula u divljini) i dobiti divlji odgovor “Caw! Caw!” Određeni primjerci vrijede i po 1000 € na sivom tržištu, u moru FB grupa. Tula je trenutno jedna od najpopularnijih nosiljaka podrijetlom iz Poljske: radi lakoće korištenja mada joj većina zamjera neudoban i glomazan tvrdi pojas. Baš kao i Ergobaby modeli (svi osim novog modela Ergobaby Adapt) Tula ima umetak s jastučićem što je rješenje koje omogućuje nošenje već od rođenja. Umetak u Tulinoj izvedbi novorođenčetu doista omogućuje idealan položaj, no ovo je izuzetno toplo rješenje koje nikako nije dobro za ljetne uvjete. Ljetna novorođenčad može se rashladiti u nosiljkama s ugrađenim umetcima, slingovima i tkanim maramama. U Tuli nije moguće nositi na boku, niti križati naramenice, baš kao ni u Bobi. Tula odlično pristaje osobama krupnije građe.

Raspoloživa dodatna originalna oprema za kupnju: proširivači baze/ produživači za noge, umetak s jastučićem za nošenje novorođenčadi i malih beba, torba od tkanih Tulinih marama.

Od travnja 2017. u EU je dostupan model Tula Free-to-Grow za koji nije potreban umetak za novorođenče, a od studenog 2018. i model Explore.

Tula Baby Later Gator
Tula Baby Later Gator

LocoLobo Click&Go

Click&Go je prva domaća oblikovana nosiljka. Kvalitetna je i testirana, s heavy duty YKK kopčama i mekanim ali izdržljivim materijalom.

LocoLobo Click&Go.
LocoLobo Click&Go. Šavovi su odrađeni s kirurškom preciznosti, a materijal je mekan, udoban i lagan, ali izuzetno izdržljiv. Gricke su odrađene u 3 sloja: gornjem pamučnom s printom u motivima nosiljke, srednjem upijajućem s debelim frotirom, te donjim od istog izdržljivog materijala od kojeg je napravljena cijela nosiljka.

Kapuljača je zamišljena kao produžetak panela pa nije uklonjiva, ali inovativna su rješenja tu: poprečni remenčić koji spaja naramenice može se ukloniti kako Vam ne bi bio neudoban i neugledan dok na leđima imate prekrižene naramenice, i na panelu se nalazi duboki i široki džep za ruke (odlično rješenje za većinu, uključujući i mene, koja ne zna kamo s rukama kad je beba u nosiljci).

LocoLobo Click&Go. "Loco lobo" možemo prevesti kao "Ludi vuk". :-p Na fotografiji su dodaci koji dolaze u paketu s nosiljkom.
LocoLobo Click&Go. “Loco lobo” možemo prevesti kao “Ludi vuk”. :-p Na fotografiji su dodaci koji dolaze u paketu s nosiljkom: torbica za pojas koju možete nositi i odvojeno, debele gricke i odvojivi poprečni remenčić.

Za sada nema raspoložive originalne dodatne  opreme za kupnju ali Click&Go dolazi u kompletu sa grickama, torbicom za pojas i odvojivim poprečnim remenčićem. Ovo je nova nosiljka na našem tržištu ali ni najmanje ne sumnjam da će postati najčešća, baš kao što su i druge nosiljke iz bivše PixieKidove radionice već 10 godina. Više o Click&Go možete pročitati ovdje. Odnedavno je dostupna i u manjoj, prilagodljivoj varijanti za koju nije potreban umetak.

U klokanici Click&Go desno je moj sin od 1.5 g. a lijevo, radi eksperimenta, sitna beba od 3.5 mj. s Ergovim jastučićem. Panel je toliko mekan da se ponaša kao marama: prilagođava se tijelu bebe.
U Click&Go lijevo je moj sin od 1.5 g. a desno, radi eksperimenta, sitna beba od 3.5 mj. s Ergovim jastučićem. Panel je toliko mekan da se ponaša kao marama: prilagođava se tijelu bebe.

Ergobaby Organic ili Ergobaby 360?

Obje nosiljke mogu se koristiti od rođenja s umetkom i jastučićem, samo s jastučićem od 3. mjeseca ili bez jastučića od 5. mjeseca na dalje (ovo poprilično ovisi i o veličini bebe). Ovo korištenje Erga samo s jastučićem ima svojih nedostataka. Jastučić bez umetka “pliva” unutar panela pa beba uvijek nekako završi s jednom nogom višljom u odnosu na drugu. Kod 360 modela bebicama se može utiskivati rub baze u nogice ako se koristi samo jastučić. Korištenje umetka nikako ne preporučam ljeti. Ukoliko imate ljetno novorođenče razmislite o nekoj drugoj nosiljci s ugrađenim umetkom, slingu ili tkanoj marami.

Desno je Ergobaby 360 a lijevo rjeđi Ergobaby Ventus.
Desno je Ergobaby 360 a lijevo rjeđi Ergobaby Ventus.

Još jedan nedostatak Ergobaby modela jest u tome što se, baš kao i Beco i Manduca, masovno proizvode pa se često falsificiraju. Ukoliko niste sigurni imate li kopiju ili original kontaktirajte direktno proizvođača.

Mjerenje šire baze (za nošenje bebe prema nositelju) i uže baze (za nošenje bebe prema van).
Ergobaby 360: Mjerenje šire baze (za nošenje bebe prema nositelju) i uže baze (za nošenje bebe prema van).

Model Ergobaby 360 ima užu i širu bazu, te viši i niži panel što su nužne prilagodbe kako bi se omogućilo nošenje bebe sprijeda okrenute od nositelja, prema van. (Usprkos uputama uz nosiljku ne preporučam uopće ovaj položaj bebama mlađima od 6 mj., tj. onima koje se još nisu posjele samostalno). “Obični” 360 ima pojas koji se učvršćuje čičkom i osigurava kopčicom a noviji Ergobaby Four Position 360 Cool Air Mesh Carrier je ljetna varijanta bez tog dosadnog i glasnog čička u pojasu. Zanimljivo je da noviji model 360 Cool Air ima gotovo istu potporu za lumbalni dio leđa kao i Ergo Adapt i vodilice za klizače na naramenicama kao Ruckeli.

Od 28. kolovoza na europsko tržište dolazi Ergobaby Omni 360, model za koji nije potreban umetak za novorođenče.

Ergo Organic Quartz
Ergo Organic Quartz

Raspoloživa dodatna originalna oprema za kupnju: umetak (s jastučićem), gricke, zimska i kišna navlaka.

LÍLLÉbaby CarryOn

Ovo je američka nosiljka s najduljim popisom dodatne originalne opreme za kupnju. Dolazi s odličnom uklonjivom potporom za lumbalni dio leđa koji može poslužiti i kao “tummy tuck” (steznik za trbuh) kad bebu nosite na leđima da vam se remenčić pojasa ne urezuje. Pojas se može suziti do čak 34 cm bez potpore za lumbalni dio leđa. Nosiljka je stabilna, kvalitetna, udobna no malo kruta dok nije razrađena nošenjem. CarryOn omogućuje nošenje naprijed, na boku i leđima te ima mogućnost križanja naramenica. Za razliku od drugih nosiljki koje su “Made in China” ova se rijetko falsificira.

LÍLLÉbaby CarryOn Seahorse (Toddler) i LennyLamb Summer (Baby)
LÍLLÉbaby CarryOn Seahorse (Toddler) i LennyLamb Autumn (Baby)

Raspoloživa dodatna originalna oprema za kupnju: stremeni za bebine noge (ponašaju se kao proširivači baze, dižu noge u M položaj), “tummy tuck” (steznik za trbuh koji se navuče na pojas kad bebu nosite na leđima kako vam se remenčić pojasa ne bi urezivao), proširivač za pojas za osobe jače građe, ogledalce koje možete prikvačiti na nosiljku da vam služi kao retrovizor dok bebu nosite na leđima, tvrda i čvrsta potpora za lumbalni dio leđa.

Fidella Fusion Toddler i Lenny Lamb Baby (i Toddler)

Ovo su  WCSSC (wrap conversion soft structured carrier) tj. meke oblikovane nosiljke iskrojene od tkane marame. Cijela Fidellina nosiljka izuzetno je mekana i lako se prilagođava tijelu nositelja i bebe. Punjeni dio naramenica je kraću u odnosu na LennyLamb Toddler SSC i stoga je prikladnija za osobe vrlo sitne i krhke građe budući da se da jače zategnuti. Ima meki pojas, kao i LennyLamb SSC, no i lošije punjene naramenice i nižu gornju granicu težine. Sa obje se nosiljke kapuljača ne može skinuti jer je zamišljena kao produžetak panela. Nekim bebama se rub baze Fidellinog panela urezivao iza koljena ili u bedra. LennyLamb koristi malo deblje marame za krojenje u nosiljke a i rub je šire punjen (ne deblje, samo šire). LennyLamb nosiljka jedina je u ovoj usporedbi koja ima remenčiće naramenica koji se zatežu prema gore. Sve druge zatežu se prema dolje. Fidella je njemački brand koji šije svoje nosiljke u Kini od marama tkanih u Turskoj, a LennyLamb poljski brand koji svoje nosiljke izrađuje u Poljskoj.

Raspoloživa dodatna originalna oprema za kupnju uz Fidella Fusion: trakica za dudu.

Raspoloživa dodatna originalna oprema za kupnju uz LennyLamb Baby / Toddler: gricke i produživači za zatezače kapuljače.

Fidella Fusion (toddler) s neuklonjivom kapuljačom, stegnutom i optuštenom.
Fidella Fusion Rock n Rolla Scarlet (toddler) s neuklonjivom kapuljačom, stegnutom i otpuštenom.
Fidella Fusion: Usporedba veličina baby i toddler. Preuzeto sa stranice proizvođača.
Fidella Fusion: Usporedba veličina baby i toddler. Preuzeto sa stranice proizvođača.

BABYBJÖRN One

BABYBJÖRN je švedsko-američki brand koji je zaslužan za koješta pozitivnoga u svijetu nošenja. Šokantno! Nisu “zločesti i opaki” radi toga što imaju nekoliko modela klokanica (s uskom bazom). Od ’80-ih promoviraju zbližavanje očeva s bebama, a reklame s očevima i bebama u nosiljkama u nekim su zemljama izazivale žestoke kontroverze. Također su zaslužni za prva klinička istraživanja o važnosti razvijanja bliskosti s bebom za njen optimalan rast i razvoj.

O dobrobitima i prednostima nošenja više ovdje.

BABYBJÖRN One s neodvojenim panelom (lijevo) i panelom odvojenim od konstrukcije (desno).
BABYBJÖRN One s neodvojenim panelom (lijevo) i panelom odvojenim od konstrukcije (desno).

Nakon kratkog uvoda osvrnut ću se na noviju “Bjornicu”: BB One. Dakle beba se zajedno s punjenim čvrstim panelom otkopčava od konstrukcije s naramenicama i potporom za lumbalni dio kralježnice. U ovoj nosiljci nije moguće nošenje na boku. Vrlo je slična modelu Chicco Close to You, s tim da ima malo užu bazu od Erga 360. Pruža optimalan položaj bebi do otprilike 8. mjeseca (ovisno o veličini bebe). Naravno može se koristiti i dalje ali nositelj treba biti svjestan da baza više neće pružati podršku od koljena do koljena. (Model s mrežicom s fotografija ima znatno mekši panel od drugih One modela čiji je panel poprilično krut!)

Raspoloživa dodatna originalna oprema za kupnju su zimska navlaka od flisa i vodootporni slinčeki.

BABYBJÖRN Original (lijevo) i One (desno).
BABYBJÖRN Original (lijevo) i One (desno).

BABYBJÖRN Original

Ovo je jedna vrlo popularna “Bjornica” s uskom bazom, bez kapuljače i bez pojasa. Naramenice su postavljene u križ, u konstrukciju, i ne mogu se drugačije namjestiti. Beba se zajedno s punjenim čvrstom panelom otkopčava od konstrukcije koja s panelom pričvršćenim u bazi ostaje visiti na nositelju. U reklami ove klokanice stoji “Bonding in the first months of life” (“Povezivanje u prvim mjesecima života”) pa je jasno da ju ni proizvođač nije zamislio kao nosiljku koju bi se koristilo kroz dulje razdoblje, a niti duge šetnje s težom bebom budući da su naramenice uske 6 cm i vrlo blago punjene tanašnim slojem spužve. Ovo je “nosiljka za povezivanje i uspavljivanje” a za nošenje su napravili BB One model. 😉 U ovoj klokanici nije omogućeno nošenje na leđima i boku. Kao i sve Bjornice i ova se proizvodi u Kini.

Raspoloživa dodatna originalna oprema za kupnju su zimska navlaka od flisa i vodootporni slinčeki.

Chicco Close to You

Vrlo je slična nosiljci BABYBJÖRN One, uz to što Chicco ima još bolju uklonjivu potporu za lumbalni dio i cijela leđa nositelja. Materijali su vrlo kvalitetni, šavovi pojačani i uredni. Nosiljka je iznimno udobna za nositelja i djeluje izuzetno sigurno. Pruža optimalan položaj bebi, gotovo idealan, do 5.-6. mjeseca. Naravno može se koristiti i dalje ali nositelj treba biti svjestan da baza više neće pružati podršku od koljena do koljena. Dolazi u paketu sa slinčekom koji se montira na nosiljku. Naramenice su postavljene u križ , u konstrukciju, i ne mogu se drugačije namjestiti. U ovoj nosiljci nije moguće nositi na boku. Beba se zajedno s punjenim mekim panelom otkopčava od konstrukcije s naramenicama i potporom za  leđa; panel ostaje visiti na pojasu učvršćen za uži ili širi dio baze. Panel je moguće u potpunosti ukloniti s pojasa.

Nema nikakve druge originalne dodatne opreme koju možete naći za ovu nosiljku.

Chicco Close to You
Chicco Close to You
Pognae nosiljka. Dajana Josipović s kćeri (1 g.)
Pognae nosiljka. Dajana Josipović s kćeri (1 g.)

Pognae Baby Carrier

Nosiljka iz Južne Koreje vrlo brzo osvaja svijet radi izuzetno pristupačne cijene, kvalitete i udobnosti. Testirana je u skladu s EU standardima i koriste isključivo Duraflex kopče. Ova koju sam imala priliku fotografirati za dopunu ovog posta nosi već treću bebu!

Duraflex kopča na naramenici.
Duraflex kopča na naramenici.

Naramenice su punjene rjeđim tipom pjene, malo gušćim od uobičajene spužve, a pojas je punjen srednje tvrdom memorijskom pjenom. Na naramenicama i pojasu nalaze se sigurnosne gumice, očekivano, iza kopči. Naramenice se teoretski mogu križati ali za taj pothvat biste trebali pomoć druge osobe jer se naramenice ne kopčaju u panel nego visoko kod lopatica. Isto vrijedi i za nošenje na boku. Nošenje naprijed i na leđima izuzetno je udobno i praktično jer se nosiljka vrlo lako namješta.

Vanjski sloj panela može se otvoriti patentnim zatvaračem, zarolati i pričvrstiti za čičak na pojasu: ispod njega se nalazi ljetna ventilacijska mrežica. U gornjem cijelu panela nalazi se džepć s još jednim patentnim zatvaračem u kojeg možete spremiti kapuljaču ali i sitnice poput maramica i dude, bez straha da će Vam ispasti iz nosiljke. Sam gornji rub panela iskrojen je kao prst debela rolica i punjen je vatelinom kako bi bebi bilo još udobnije.

Možete kupiti jednostavnu jednobojnu Pognae nosiljku ili platiti 10 € više za panel s uzorkom.

Dolazi u paketu s uklonjivom dodatnom potporom za glavu, a od dodatne originalne opreme za nosiljku možete kupiti gricke, umetak za novorođenče, produživač za pojas i zimsku vjetrootpornu pamučnu navlaku s kapuljačom koju možete iskoristiti i na kolicima.

Prava i kriva strana Pognae [po:gne] nosiljke.
Prava i kriva strana Pognae [po:gne] nosiljke.

Babymoov Physiological Baby Carrier

Francuzi, za razliku od nekih drugih, ne osjećaju potrebu naglašavati kako je njihova nosiljka ergonomski ispravna budući da je sasvim razumljivo da je ona prilagođena za ljudsku uporabu poštujući osnovne ergonomske principe. U komercijalne svrhe koriste jedan drugi termin za slogan: fiziološka nosiljka, budući da podržava fiziološki položaj bebe. (Još jedan francuski proizvođač, Je Porte Mon Bébé (JPMBB), ima fiziološki ispravnu nosiljku: PhysioCarrier.)

Babymoov Physiological Baby Carrier s prave i krive strane.

Babymoov podržava idealni (fiziološki) položaj bebe od rođenja s ugrađenim umetkom u obliku gaćica (slično rješenje ima Manduca) i kad beba preraste umetak sam panel održava idealni položaj do bebine prve godine.

U hrvatskim trgovinama ovu nosiljku, kako bi je razlikovali od klokanice (u smislu krute nosiljke s uskom bazom koju imaju u više modela), najčešće nazivaju “mei tai s kopčama“.

Na pojasu se nalazu kruta i glasna Duraflexova kopča s osiguračem (kakvu ima i LennyLamb SSC) a sam pojas je mekan i fleksibilan a naramenice su punjene mekanom spužvom. Kapuljača za spavanje se ne može ukloniti no jednostavno se sprema u skriveni džepić u panelu.

Kapuljača se sprema u skriveni džepić u panelu.

Na samom pojasu pod panelom nalazi se džepić u kojem je navlaka s UV zaštitom koja može prekriti cijelu nosiljku.

Babymoov Physiological Baby Carrier odgovarat će ljudima od sitnije do krupnije građe ali ne i jako visokim osobama kao i onima sa širokim leđima. Naramenice su dvodijelne kao na Ruckeliju ali padaju pod drugačijim kutem i samo raspodjeljivanje težine je drugačije, tj. Babymoov PBC raspodjeljuje težinu kao tipična meka oblikovana nosiljka: na ramena i kukove. 

Ono što je zanimljivo jest da francuski proizvođač dječje opreme Babymoov daje doživotnu garanciju za ovu nosiljku (dakle vendori daju 1-5 g.)

Za ovu nosiljku ne možete kupiti dodatnu originalnu opremu.

Babymoov Physiological Baby Carrier s prekriženim i paralelnim naramenicama. Križanje naramenicama visokim će ljudima umanjiti neugodno urezivanje drugog kraka naramenice pod rukom.
Babymoov Physiological Baby Carrier

Recenzije nosiljaka koje rastu s bebama:

Isara vs. Emeibaby

Isara The One

Ergobaby Adapt

Ergobaby Omni 360

Ruckeli

Tula Free-to-Grow

Tula Explore

AnoonA

AseemA

Boba X

LennyLamb LennyUp

Ne postoji savršena nosiljka, ali postoji savršena nosiljka za nekoga, barem u određenom razdoblju nošenja.

Oblikovane nosiljke nisu idealne nosiljke jer ne pružaju uvijek i u svim dobima i za sva bebine faze idealni položaj, ali mogu biti idealno rješenje za određenu situaciju i/ili određenog nositelja jer odgovara na potrebe nositelja i pruža bebi optimalan položaj. Svaki roditelj želi sebi i bebi maksimalnu udobnost dok odgovara na primarnu bebinu potrebu za toplinom i bliskosti.

Također za sada nije dokazano da klokanice s uskom bazom štete sasvim zdravoj bebi bez genetskih sklonosti deformacijama kralježnice ili kukova. Kifoze, lordoze i skolioze mogu uzrokovati i traume u porodu, padovi, hodalice, dubaci, posjedanje bebe dok se ona sama još nije posjela. (Bebe ne “učite” sjediti i hodati. Sa svakim neinformiranim uplitanjem u prirodni i spontani psihomotorički razvoj  potencijalno štetite svojoj bebi).

(Više o vrstama nosiljaka ovdje.)

Ukoliko je Vaša beba neurorizična, ima poteškoća s mišićnim tonusom, ima displaziju kuka, nedonošće je- bolji Vam je izbor sling ili tkana marama jer pružaju zaista idealan i čvrst položaj  za Vašu bebu kad su dobro namješteni i zategnuti.  Svakom takvom slučaju se pristupa individualno uz obaveznu suradnju s fizijatrom. Svaki vez u tkanoj marami je poput druge nosiljke i s cijelim nizom vezova i njihovim varijacijama može se napraviti idealno rješenje koje na bebu može djelovati terapijski. (Više o položajima ovdje.) Ako niste sasvim sigurni što želite, ili što bi Vam odgovaralo, ne libite se poći na radionicu nošenja i isprobati različite nosiljke, nazvati savjetnicu za nošenje ili joj poslati poruku i zatražiti savjet. 😉

I jedna malena molba za kraj…

Ukoliko na društvenim mrežama krene rasprava o jednoj i jedinoj savršenoj nosiljci često se osuđuje roditelje koji nose bebe u klokanicama s uskom bazom. Kao savjetnica  za nošenje općenito ne preporučam takve nosiljke jer težim tome da nosiljka pruža bebi idealan položaj a roditelju ili skrbniku bude zaista udobna za duže nošenje. Naravno postoje slučajevi u kojima je preporučljivija nosiljka s užom bazom i zato nikako nije u redu napadati roditelje radi njihovog izbora. Biste li se osjećali ugodno da Vam netko nasrtljivo preporuča nsoiljku sa širokom bazom a Vi npr. imate bebu s prirodno uskim kukovima i nogama koje pod drugačijim kutem ulaze u zglobne čašice jer ima npr. Downov sindrom? Mišlju, rječju i djelom moramo biti otvoreniji prema osobama koje nam se čine drugačije kako bi od prvih dana aktivno i ravnopravno sudjelovale u društvu. Nošenje je za sve bebe. Recite DA inkluziji!

(Više o uključivosti (inkluziji) ovdje…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.