Recenzija tkane marame: SensiMo Slings Hinda i Tone & Pellicano Baby Pihass i Zamira

Slijeva na desno i odozgora prema dolje: SensiMo Hinda, SensiMo Tone, Pellicano Pihass i Pellicano Zamira
Slijeva na desno i odozgora prema dolje: SensiMo Hinda, SensiMo Tone, Pellicano Pihass i Pellicano Zamira

Na razrađivanje za daljnje testiranje stigle su mi 4 marame iz dvije sestrinske tvrtke. SensiMo Slings i Pellicano Baby proizvode strojno tkane marame u Poljskom Poznańu.

LIjevo: SensiMo marame; desno: Pellicano marame
LIjevo: SensiMo marame; desno: Pellicano marame

Marame na testiranju i razrađivanju:

  • SensiMo Slings Tone Gold Sand tester vel. 7 (~280g/m2, 100% dvostruko uvijeni češljani pamuk, širine 70 cm, 59 € za vel. 6)
  • SensiMo Slings Hinda Spring Dream vel. kratka 6 (~240 g/m², 100% dvostruko uvijeni češljani pamuk, širine 64 cm, 119 €  za vel. 6)
  • Pellicano Baby Pihass (Phicass?) Jeans vel. 4 (~300g/m2, 70% dvostruko uvijeni češljani pamuk i 30% lan, širine 64 cm, 189 € za vel. 6)
  • Pellicano Baby neimenovani Zamira tester, vel. duga 6 (~270g/m2, 100% dvostruko uvijeni češljani pamuk, širine 70 cm, 189 € za vel. 6)

Vrlo je velika razlika u cijeni njihovih tkanih marama a razlika u kvaliteti je stvarno neznatna. SensiMo marame imaju  grublje i rahlije tkanje, što im daje i bolju prozračnost, a Pellicano marame su (pre)gusto tkane što ih čini teškima za razrađivanje i neprikladnima za ljeto jer gotovo uopće ne “dišu”. Od SensiMa nisam ništa posebno očekivala no ugodno su me iznenadili, a od Pellicano marama očekivala sam previše pa su me uspjele razočarati.

Lijevo: SensiMo Hinda; desno: SensiMo Tone.
Lijevo: SensiMo Hinda Spring Dream; desno: SensiMo Tone Gold Sand. Obje marame su vezane u DH varijacije (Double Hammock).

SensiMo Slings Hinda Spring Dream je čvrsta ali mekana i prozračna tkana pamučna marama bogate teksture, baš kao i Tone Gold Sand koji je osjetno deblji. Hinda je plava marama s lijepom gradacijom prema zelenoj i “paisley” uzorkom koji se također prelijeva iz crvene u ljubičastu. Ova kombinacija boja daje izuzetno zanimljive i jake kontraste koji odlično izgledaju u višeslojnom vezu. Za razliku od ostalih triju marama ovu bih mogla preporučiti i za nošenje novorođenčadi kad bude u potpunosti “slomljena” (razrađena). Tone Gold Sand je zanimljiva mekana “dekica” s crveno-zeleno-plavom osnovom i žutom potkom što iz daljine izgleda kao decentna boja senfa. Zanimljiva je i tekstura. Na prvi pogled djeluje jako skromno no u vezanju me ugodno iznenadila, uzimajući u obzir da je još nerazrađena. Obje su se marame počele smekšavati već u drugom vezu, dobro se mota s njima i vjerujem da bi bile odlične s još samo nekoliko peglanja. Kod mene su bile vrlo kratko pa bih ih htjela probati još jednom kada budu u potpunosti slomljene.

Pellicano Baby Phicass (Pihass) tkana marama u vezu SRBC (short ruckless bikini carry) sa kližućim čvorom radi preciznijeg zatezanja veza.
Pellicano Baby Phicass (Pihass) tkana marama vel. 4 u vezu SRBC (Short Ruckless Bikini Carry) s kližućim čvorom radi preciznijeg zatezanja veza.

Pellicano Baby Pihass (Phicass?) tkanu maramu uspjela sam  poprilično smekšati nakon nekoliko dana. Na početku je bila jedva nosiva; urezivala mi se u ramena, vez se spuštao za desetak centimetara  nakon samo pola sata šetnje, ali nakon malo provlačenja kroz prstene za nošenje vlakna su se počela izduljivati i smekšavati. Na Pellicanovoj web stranici navedeno je kako su njihove marame “obrađene i završene” no nije mi sasvim jasno na što se to odnosi (jesu li marame oprane ili su na neki način niti obrađene da tkanje lakše i brže sjedne..?) Ovo je lanena marama no doista ju ne mogu preporučiti za ljeto čak ni u jednoslojnom vezu jer je tkanje izuzetno gusto. Bojom, kontrastom, tkanjem i teksturom Pihass me neodoljivo podsjeća na lanenu tkanu maramu Bronte George proizvođača Danu Slings iz Sjeverne Irske. Ovo je jedno izuzetno lijepo žakardno tkanje s prekrasnom nijansom kobaltne plave na bijeloj osnovi.

Ovo je jedan od pokušaja "lomljenja" tkane marame Pellicano Zamira: svezala sam ju kao ljuljačku u kvartovskom parkiću za djecu.
Ovo je jedan od ne baš previše uspješnih pokušaja “lomljenja” tkane marame Pellicano Zamira: svezala sam ju kao ljuljačku u kvartovskom parkiću za djecu. Ovo je moje entuzijastično lice.

Pellicano Baby Zamira jedna je izuzetno gusto tkana lanena marama koja bi na prvi dojam bila u više odgovarajućem obliku da se reinkarnira kao torbica, jakna ili cipele. U ruci je izuzetno gusta, glomazna i teška. Vrlo je naporno vezati s njom jer je pregusto tkana i izuzetno je “drvena” u zatezanju. Crni Zamira uzorak predivno dolazi do izražaja u gradaciji žute, zelene i dvije nijanse plave i izuzetno je upadljiv i dopadljiv kao i sve Pellicanove Zamire do sada, ali lijep dizajn nije dovoljna utjeha kad se borite s ovakvom nemani. Prvo sam se preznojila kad sam se hrvala s njom da navučem drugi sloj u vezu, zatim sam se preznojavala i kad sam samo stajala u njoj (u klimatiziranoj prostoriji).  Očekivala sam puno više od ove marame i jako sam joj se veselila u ovom testiranju. Nadam se da ću je još imati prilike isprobati kad je dobro slomljena jer fantastično izgleda u vezu DH (Double Hammock; “dvostruka ležaljka”). Možda onda pokaže neku drugu stranu s više poželjnih kvaliteta.

Pellicano Baby neimenovani Zamira tester u vezu DH s CCCB (Candy Cane Chest Belt).
Pellicano Baby neimenovani Zamira tester u vezu DH s CCCB (Candy Cane Chest Belt).

One Reply to “Recenzija tkane marame: SensiMo Slings Hinda i Tone & Pellicano Baby Pihass i Zamira”

  1. SensiMo Slings Hinda Spring Dream je idealna tkana marama za početnike.Vrlo je mekana i udobna bebi i meni.Zaljubili smo se na prvi pogled!Moj sin je odmah zavolio a od sreće maše i rukicama i nogicama!Hvala vam na mogućnosti testiranja.Svakako ću imati na umu upravo nju kupiti ili bar sličnu.Mi smo uživali!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.