Testiranje i recenzija: Milili Wraps & Slings

 

Uvijek je uzbudljivo biti dijelom kaotičnog procesa stvaranja nečeg novog. Testere sam isplela i uvila jer je potrebno još razrađivanja materijala. To se u slengu nošenja zove "lomljenje".
Uvijek je uzbudljivo biti dijelom kaotičnog procesa stvaranja nečeg novog. Testere sam isplela i uvila jer je potrebno još razrađivanja materijala. To se u slengu nošenja zove “lomljenje”.

Što je to testiranje?

Testiranje proizvoda izuzetno je bitan dio proizvodnog procesa. Provjeravaju se kvaliteta, sigurnost, kako proizvod radi ono za što je namijenjen te odgovara li zadanim standardima. Prilikom testiranja potencijalni kupci imaju prilike čuti prve dojmove, a mi koji testiramo imamo priliku s novim idejama, sugestijama i primjedbama poboljšati konačni proizvod. Ako je odlična komunikacija između osoba ili tima koji testira i proizvođača, te ima puno mjesta za poboljšanja, tester može biti puno drugačiji od konačnog proizvoda. Jedno je sasvim sigurno: uvijek je uzbudljivo biti dijelom kaotičnog procesa stvaranja nečeg novog! 
Čak i kad je proizvod već gotov i spreman za prodaju očekuje se od kupca, potrošača da eventualne primjedbe obrazloži prodavaču ili proizvođaču. Ta komunikacija je ključan dio kulture potrošačkog društva u kojemu svi dobivaju: i potrošač, i proizvođač, a tako i samo društvo.
 gč uig
“Po djetinjstvu se čovjek poznaje, kao po jutru dan”. (John Milton)
 Iz Milili radionice na testiranje je stigla velika ružičasta kutija s knjižicom uputa, ružičasta koverta iz koje se mogla izvući jedna mala simpatična čestitka s misli tjedna, te ono ključno –

 2 marame i 2 slinga:
  • New Music sling od tkane marame u vel. S i (~283 g/m2, širina: 68 cm)
  • Sunny Yellow sling od debelog lana u vel. S (~300 g/m2, širina: 70 cm)
  • New Music marama tkana od organskog pamuka u vel. 6 (~283 g/m2, širina: 68 cm)
  • Deep Orange marama od šantung svile u vel. 7 (~120 g/m2, širina: 63 cm)
Cilj ovog testiranja je utvrditi jesu li materijali prikladni za nošenje beba i na koji ih se način može poboljšati.
Cilj ovog testiranja jest utvrditi jesu li materijali prikladni za nošenje beba i na koji ih se način može poboljšati
Milica iz Miliija šila je plisirani tip ramena koji njoj odgovara na slingovima, a meni primjerice odgovaraju nabrani (eng. “gathered”) i hibridni tipovi ramena na slingu. Radi tih različitih želja i anatomskih razlika među ljudima svojim je kupcima ostavila otvorenu mogućnost da sami odaberu što im odgovara.
Najčešći tipovi ramena na slingovima. Svi slingovi su okrenuti na krivu stranu da se bolje vidi kroj. Slijeva na desno: Girasol, PixieKid, Milili.
Radi meni neodgovarajućeg tipa ramena oba slinga su mi bila neudobna no s pravim tipom ramena to bi bila pjesma. Budući da su u pitanju testeri, i prvenstvena namjena testiranja bila je isprobavanje samih materijala i određenih rješenja, jednostavno ću zanemariti sve šavove jer se podrazumijeva da će biti uredniji i manje upadljivih boja u konačnom izdanju. I lan i tkana marama lako prolaze kroz prstenove, lako se zatežu i ne proklizavaju, lijepo se oblikuju prema tijelu. Moj sin je uživao u nošenju i slingovima, taman su dovoljno široki da se u njih udobno može ugnijezditi i spavati i moj mali umorni gegač (op. a. “toddler”). Lan je poprilično debeo ali  “diše” i odlično raspodjeljuje težinu. Ima veliku dijagonalnu rastezljivost i prozračnost zahvaljujući rahlijem tkanju. Sling od tkane marame vrlo je udoban i  daje odličnu potporu baš kao i marama od tog istog tkanog materijala.
Milili Sunny Yellow sling od debelog lana. Pokušala sam razvući materijal preko ramena no tako su mi prsteni pali prenisko. U prodaju idu slingovi s tipom ramena po želji kupca.
Milili Sunny Yellow sling od debelog lana. Pokušala sam razvući materijal preko ramena no tako su mi prsteni pali prenisko. U prodaju idu slingovi s tipom ramena po želji kupca.
Milili New Music sling od tkane marame vrlo je udoban i daje odličnu potporu baš kao i marama od istog tkanog materijala.
Milili New Music sling od tkane marame vrlo je udoban i daje odličnu potporu baš kao i marama od istog tkanog materijala. “Woven in Sweden. Made in Serbia.”
Milili sling od tkane marame s nabranim tipom ramena.
Milili sling od tkane marame s nabranim tipom ramena. Izvor: www.facebook.com/mililiwraps

Oba materijala prikladnija su za veće bebe i djecu, a šantung svila izvrsna je za novorođenčad. Tkana marama je vrlo gusto tkana i nije razrađena, ali nakon nekoliko nošenja i peglanja osjetno se počela smekšavati. Moram priznati da mi se nije svidjela na prvu no s postupnim razrađivanjem počela je otkrivati svoje kvalitete.

Tkana marama New Music, prvo nošenje u vezu ruksak s tibetanskim završetkom
Tkana marama New Music, prvo nošenje u vezu ruksak s tibetanskim završetkom
Marame su tkane u Švedskoj gdje Milica iz Mililija ima partnere. Tamo je duga tkalačka tradicija, od 17. stoljeća, a njihov je također i kvalitetni organski pamuk. Na pitanje kako to da se nije odlučila za  srpske tkaonice odgovara sljedeće:

Kada je postojala Juga tekstilna industrija bila je jako dobra, među najjačima. To je naravno ratom uništeno. Uverila sam se da ovde ne postoji niti kvalitetan pamuk niti mogućnost tkanja. Sve se radi od poliestera. Moja je odluka pre svega zbog kvaliteta pala na Švedsku. Obzirom da ne uračunavam duplu cenu za materijal, kako se inače radi, onda ni PDV nije problem tako da će se cene kretati izmedju 110€ i 260€ što je standard za takve materijale. Kao majci i kao preduzetnici bilo mi je važno da je kvalitetno, i zato mi nije palo na pamet da recimo koristim indijske prekrivače kao pojedini proizvođači nego sam se okrenula kvalitetu i našla mogućnost da sopstvene vizije izrazim i kroz npr. dizajn. Isto tako vodila sam računa da u sam proces tkanja nije uključeno izrabljivanje dece kao što je slučaj kod Kineza. To bi bilo malo nemoralno, zar ne? A ljudi to rade pogotovo ako žele laku zaradu. Zato sam se i okrenula nečemu što u startu zahteva ozbiljno ulaganje jer je kvalitet ipak bitna stvar.

S ovime se stvarno moram složiti. U cijeloj industriji opreme i igračaka za djecu savjesnim kupcima bitno je da je to što kupuju proizvedeno prema načelima i pravilima pravedne trgovine:

Fair Trade (pravedna trgovina) je trgovinsko partnerstvo utemeljeno na dijalogu i društveno-odgovornom poslovanju u kojem se plaćanjem poštene cijene za sirovine, proizvode ili rad marginaliziranim proizvođačima i radnicima u zemljama u razvoju osigurava održivost, isplativost i konkurentnost. Vizija Fair Tradea je svijet u kojem su pravda i održivi razvoj okosnica trgovine, a krajnji cilj je ukidanje siromaštva (izvor: Udruga Fair Trade Hrvatska).

U svakom slučaju izuzetno sam ugodno iznenađena kvalitetom marama i veseli me što će u još boljoj varijanti izaći na tržište. New Music tkane marame ići će u prodaju s manje zbijenim, mekšim tkanjem i bit će tkane od češljanog organskog pamuka, i za razliku od ovog testera bit će u potpunosti crno-bijele. Stvarno mi se jako svidjela i voljela bih ju još isprobati u kraćoj veličini.

Tkana pamučna marama New Music već se s drugim nošenjem osjetno razradila.
Tkana pamučna marama New Music već se s drugim nošenjem osjetno razradila.
Marama Deep Orange od šantung svile lako se veže, glatka je pod rukom i prozračna u jednom sloju. Za velike bebe i manju djecu prikladna je u troslojnim vezovima no to preporučam samo onima s više iskustva. Budući da je marama izuzetno tanka treba ju zaista pažljivo vezati kako bi bila udobna i nositelju i bebi. Mom sinu je bilo zanimljivo škripanje čiste svile kad se zateže. 😀
Svilena marama Deep Orange u vezu DH saltwater. Čvor je minijaturan ali marama je puno udobnija no što se čini.
Svilena marama Deep Orange u vezu DH saltwater. Čvor je minijaturan ali marama je puno udobnija no što se čini na prvi pogled. Boja je odlična!
 Kad sam prvi puta čula za Milili bila sam izuzetno skeptična. Nekako su mi reakcije drugih djelovale preentuzijastično i općenito prenapuhano. Teško svoje povjerenje dajem nečemu što nema niti jednu negativnu ocjenu. Sad nakon tjedan dana provedenih s ovim materijalima i puno razmijenjenih misli i ideja iskreno vidim Mililiju svijetlu budućnost. Ovo je veliki potencijal kojeg će, iskreno se nadam, kupci prepoznati i zapitati se odakle dolaze sve one jeftine nekvalitetne nosiljke koje preplavljuju ovo naše tržište južnije od Alpa, i koga zapravo financiraju svojim novcem.
    Bez ikakve sumnje znam da će Milili doći do ciljanog tržišta i zadržati kvalitetu, te nastaviti razvijati krojeve i dizajn. Svaki dan imaju sve više fanova. Jeste li i Vi među njima?
New Music tkana marama uvjerila me da je moguće napraviti odličnu tkanu maramu i na balkanskom tržištu usprkos propaloj tekstilnoj industriji
New Music tkana marama uvjerila me da je moguće napraviti odličnu tkanu maramu i na balkanskom tržištu usprkos propaloj tekstilnoj industriji. Iskreno se nadam da će se i ona uskoro oporaviti i podići kvalitetu kako bi ju birali i domaći proizvođači.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.