Recenzija oblikovane nosiljke koja raste s bebom: ERGObaby Omni 360 Baby Carrier All-In-One

ERGObaby Omni 360 Baby Carrier All-In-One s bebom od 6 mj.

U Mauiju na Havajima, centru za razvoj i istraživanja tvrtke Ergobaby, smišljali su ultimativnu nosiljku za roditelje i staratelje koji “moraju imati SVE mogućnosti”. Što je to “sve” (lat. omnis) i kako se takva nosiljka ponaša na različitim nositeljima i s različitom nošenčadi?

Preuzeto sa ergobaby.eu. Model je Omni 360 Khaki Green.

Mikroedra d.o.o. uvoznik i distributer za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, BiH i Mađarsku ustupila mi je za recenziju primjerak novog ERGObaby Omni 360 Baby Carrier All-In-One  u boji Khaki Green.

Ergobaby Omni 360.

Na prvi je pogled novi Omni jako sličan “starom” 360 modelu, no razlikuje se u tome što  je prilagodljiv pa nije potreban umetak za novorođenčad, pojas je drugačijeg oblika, naramenice se mogu križati bez tuđe pomoći radi čega je izvedivo nošenje i na boku. 

“Stari” Ergo 360 Cool Air s umetkom za novorođenčad. Preuzeto s: ergobaby.eu.
Pojas na Ergobaby 360 modelu je ravan i osigurava se širokim čičkom i kopčicom. (Na novijem modelu 360 Cool Air nema glasnog čička i pojas je identičan onome na Adaptu). Ergobaby Omni 360 ima zaobljenu gornju stranu pojasa kako bi kroz zaobljenje bolje padao panel i lakše se rotirala bebina zdjelica u sjedište.

Na drugi pogled čini se da je Omni zapravo hibrid “starog” 360 i Adapta. Slične su dimenzije panela no neka rješenja su malo drugačija.

Ergo-Usporedba
Usporedba Ergo modela. (Duljine pojaseva i naramenica mogu se razlikovati među različitim serijama). * Za detaljniju usporedbu čestih oblikovanih nosiljaka kliknite ovdje.

Na “starom” 360 naramenice se mogu otkopčati no samostalno križanje naramenica i nošenje na boku zapravo su neizvedivi jer treba gurtnu s kopčom ukopčati visoko u naramenicu bez tuđe pomoći.

Ergobaby 360 Cool Air pored Ergobaby Omni 360 (gore) i Ergobaby Adapt pored Ergobaby Omni 360 (dolje).

Na Omni 360 kopča je prebačena naprijed na panel kao i na Adaptu, s time da su radi dodatne sigurnosti na naramenicama kopče s osiguračima, koje sprječavaju slučajno otkopčavanje naramenica (usprkos tome što već postoje i sigurnosne gumice čija je uloga zadržavanje kopči ako eventualno dođe do slučajnog otkopčavanja).

Naramenice na Omni 360 treba otkopčati s dvije ruke jer kopče imaju osigurače. Ovo je zgodno rješenje za dodatnu sigurnost, no ima svoju cijenu: malo otežava rukovanje s nosiljkom.

Nošenje na boku u Omni 360 izvedivo je bez tuđe pomoći i udobno je za kraće nošenje. Treba obratiti pozornost na to da je bebina ruka iznad naramenice a ne ispod! (Dobila sam radnu varijantu printanih uputa uz ovaj primjerak Omnija 360 pa ne znam hoće li proizvođač neke napomene koje ću napisati ovdje predvidjeti i ubaciti ih prije završnog printa i puštanja u prodaju).

Treba pripaziti na to da je naramenica ispod a ne iznad bebine ruke! Naramenica se tijekom nošenja penje prema vratu pa ju je potrebno povremeno spuštati na rub ramena. Na fotografijama su Magdalena (165 cm) i Melina (6 mj., 69 cm, 7100 g).
Magdalena i Melina s križanim naramenicama u Omniju.

Osobama sitnije građe preporučam križati naramenice na Omniju 360 kad bebe nose sprijeda inače će im nosiljka biti prevelika,  beba će loše popunjavati panel i neće biti dovoljno stegnuta. Ova bi nosiljka bila odlična osobama višima od 170 cm po čemu se čini kao da je rađena za visoke ljude (prosječna Hrvatica visoka je 165,5 cm prema podacima NCD-RisC iz 2014.)

Omni s paralelnim naramenicama na osobi sitnije građe. Vidljivo je kako beba nije dobro upala u panel i da je mami nosiljka prevelika. Draženka (159 cm, oko 70 kg) s kćeri (6 mj., 66 cm i 6800 g).

Oblikovane nosiljke su kao traperice. Ne stoji svima sve jednako i zato je najbolje isprobati nosiljku prije kupnje!

Za sada se čini da Adapt bolje od Omnija pristaje osobama sitnije građe kada su im naramenice postavljene paralelno, tj. kada se ne križaju.

Zanimljivost: Omni je također naziv modela nosiljke švedskog proizvođača Najell. Ergobaby Omni 360 i Najell Omni su, dapače, sasvim različite nosiljke. Preuzeto sa najell.com.

Nošenje novorođenčeta u Ergu Omni 360

Jedan od najtežih kriterija za oblikovane nosiljke jest dizajnirati nosiljku tako da ona odgovara i nošenju novorođenčadi: daje potporu za glavicu i vrat i podupire leđa i kukovlje kako ne bi dolazilo do pasivnog posjedanja.

Nosiljke podešene za nošenje novorođenčadi. S lijeva na desno i odozgora prema dolje: Ergobaby Adapt, Tula FTG, Ergobaby Omni 360, Ruckeli.

! Pasivno posjedanje moramo razlikovati od samostalnog posjedanja. Pasivno posjedanje ometa zdravi razvoj i šteti razvoju kralježnice, a osobito je štetno bebama sa smetnjama u psihomotoričkom razvoju. U vertikalnom položaju u kojem je beba pasivno posjednuta pogoršava se svako patološko držanje. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se inzistira na nošenju beba u slingu ili tkanoj marami prvih nekoliko mjeseci. Više o tome ovdje.

Novorođenče u 3 različite nosiljke. Slijeva na desno: Ergobaby Adapt, Ergobaby Omni 360 i Tula FTG. Božica je sitnije građe (147 cm) a sin Lucas je star 18 dana, težak 3520 g i dug je 54 cm.
S boka je vidljivije kako jako mala beba popunjava panel i koliko potpore dobiva. Kod Adapta, 360 i Omnija obavezno je okretanje jastučića na panelu prema unutra da dodatno popune nosiljku!

Između Adapta, Omnija i Tule nejako novorođenče ipak najbolju potporu ima u Omniju. Tula i Adapt imaju osjetno šire panele, šire baze i daju previše mjesta tako malenom tijelu. Veseli me što Ergobaby za novorođenčad uskoro sprema jedno puno bolje i zanimljivije rješenje…. O tome uskoro nešto više. 😉

Update: Odnedavno Ergobaby ima u ponudi elastične marame od eukaliptusove i bagremove viskoze za prve mjesece. Marama ima oznaku sredine, drugačije označene rubove po duljini, i praktični skriveni džepić u kraku u koji možete pospremiti cijelu maramu, a na njega je ušiven i šalabahter. Vrlo je lagana i nježna, ali i elastična. Stvarno lijep uvod u nošenje!

Treba i pripaziti da za novorođenče bazu panela u Omniju ne širite rukama! Dogodit će se da će novorođenče onda plivati u panelu i kliziti iz panela na pojas.

Treba i pripaziti da bazu panela u Omniju ne širite rukama inače će se dogoditi ovo sa fotografija! (Ukratko stat će još jedno novorođenče.) Na fotografiji je Adam  (1 mj., oko 4500 g).

O nošenju novorođenčadi više ovdje.

Nošenje beba u SVIM položajima?

Ergobaby se trudio smisliti ultimativnu nosiljku za roditelje i staratelje “koji moraju imati sve mogućnosti”. To “sve” uključuje i nošenje beba sprijeda, okrenutih prema van, od nositelja.

Za položaj sprijeda i nošenje bebe okrenute od nositelja, prema van, zadržano je prepoznatljivo rješenje sa “starog” modela All Positions 360.

Kukovlje odlično izgleda u ovom položaju. Omni odlično zadržava rotiranu zdjelicu od nositelja prema van. Beba sjedi gotovo kao u stolcu.

Ergobaby Omni s bebom od 6 mj. koja se još nije samostalno posjela. Položaj s paralelnim naramenicama isproban je samo za potrebe recenzije.

Ergobaby je postrožio kriterije u uputama novog Omnija i granicu s “4 mjeseca” pomaknuo na “najranije 5 mjeseci” za nošenje bebe okrenute od nositelja, prema van. Pohvaljujem ovaj pozitivan korak i pokušaj pomirenja preliberalnog američkog tržišta i visokih europskih standarada. Usprkos tome što piše u uputama molim da u ovom položaju ne nosite bebe koje se nisu samostalno posjele jer i s ravnim i s križanim naramenicama beba nema dobru potporu leđa i doslovno sjedi.

Ergobaby Omni s bebom od 6 mj. koja se još nije samostalno posjela. Položaj s križanim naramenicama isproban je kratko samo za potrebe recenzije.

Posjedajte samo one bebe koje su se same posjele (ili u slučaju beba s posebnim potrebama posjedajte one bebe koje su prešle očekivanu dob za samostalno posjedanje i za to imaju zrelu kralježnicu. (Obavezno se savjetujte sa svojim liječnikom!)

Preuzeto s ergobaby.eu.

Koliko je dugo nosiv Omni 360?

Ovo pitanje najčešće određuje koliko je određena nosiljka isplativa. Omni vrlo dugo zadržava optimalnu visinu panela koja je bitna kako se beba ne bi mogla (voljno) izvijati.

Različitim dobima i uzrastima nošenčadi Ergobaby Omni 360 prilagođava se na sličan način kao i Ergobaby Adapt.

! Panel nosiljke trebao bi sezati barem do pazuha kako bi nošenje ostalo sigurno. 

Ergobaby Omni s mojim 2.5-godišnjakom koji se jako približio gornjoj nosivosti nosiljke (15 kg). *
Nošenje na leđima je stabilno i udobno s mirnim velikim gegavcem (2.5 g.)

Potpora od koljena do koljena nije nužna bebama koje su već prohodale za njihov pravilan rast i razvoj nego je više stvar njihove i udobnosti nositelja. Ukoliko imate živahnog bebača ili bebačicu koji vole zabacivati nožice tijekom šetnje ta potpora od koljena do koljena bit će bitna i nakon prohodavanja bebe radi Vaše udobnosti i osjećaja stabilnosti, a ne kao uvjet bebinog pravilnog rasta i razvoja.

Ivana i Filip (1 g., 80 cm, 10.3 kg). Ovdje se lijepo vidi i da je dio oko bebine ruke lijepo oblikovan kako ne bi žuljao ni veće bebače.

Sjedište se za potrebe nošenja većih bebača slobodno treba dodatno raširiti rukama.

Ergobaby Omni i Adapt su sličnih dimenzija no Adapt je efektivno malo veći jer su paneli drugačijih krojeva.
Preslika iz printanih uputa.

Presuda?

Možda nekome bude presudno i to što Ergobaby Omni 360 dolazi s torbicom za pojas!

Uz model Omni 360 dobivate i torbicu za pojas. Zamišljena je za nošenje pod bebinom guzom pa je nezgodno doći do onoga što ste pospremili u pretinac s patentnim zatvaračem. Srećom torbica se učvršćuje preklopom s čičkom pa ju možete učvrstiti i na pojas.

Vjerujem da će Omni biti najuspješniji Ergov model do sada. Zadržan je prepoznatljiv Ergov pečat i zanimljivo su spajana rješenja dva postojeća modela Ergovih nosiljaka. Iznutra je podstavljen mekanim i nježnim pamučnim platnom i na prvi dodir je mekši i nježniji od Adapta i “starog” 360 no “oklopan” je poput baš poput “starog” 360 modela. Ne bih ga preporučila osobama vrlo sitne građe kao ni onima koji ne vole čvrste i zaobljene pojaseve te onima kojima smeta raspoređivanje težine na bokove i ramena. Onima koji vole zaista meke oblikovane nosiljke veselit će podatak da će se i dalje proizvoditi Ergobaby Original.

Ovo je do sada najsvestraniji prilagodljivi Ergov model koji je zaista dugo nosiv, s tim kad se u obzir još uzme i da nije potreban dodatni umetak za novorođenčad, dolazi s torbicom za pojas i kapuljačom s UV zaštitom, doista opravdava dvjestotinjak kuna višu cijenu u odnosu na dosadašnje Ergove modele.

U SAD-u je Ergobaby Omni 360 Baby Carrier All-In-One već u prodaji a u EU stiže 28. kolovoza.

Ergobaby Omni 360: Ergov ultimativni spoj poznatih rješenja za roditelje i staratelje “koji žele sve mogućnosti”.

*update: Ergobaby je nosivost Omnija podigao na 20 kg (bez ikakvih izmjena na samim nosiljkama, iste su kao i prve).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.