Recenzija nosiljke koja raste s bebom: ERGObaby ADAPT

ERGObaby ADAPT sa sitnom mamom i bebom od 3.5 mj.
ERGObaby ADAPT sa sitnom mamom i bebom od 3.5 mj.

Od uvoznika i distributera ERGObaby nosiljki Mikroedre d.o.o. dobila sam na testiranje novi ERGObaby ADAPT. Ergo je pokušao ispuniti veliku želju mnogim roditeljima i napravio meku oblikovanu nosiljku (“dobru klokanicu”) koja pokriva cijelo razdoblje nošenja od rođenja pa sve do 4. godine i odgovara gotovo svim tipovima građe. 

Nosiljka podržava 3 položaja i za nju možete dodatno kupiti originalne gricke, zimsku i kišnu navlaku. I velika novost: nije više potreban umetak s jastučićem za malene bebe.

ERGObaby ADAPT s mojim gegavcem od 20 mj. Prosječne sam do jače građe.
ERGObaby ADAPT s mojim gegavcem od 20 mj. Prosječne sam do jače građe.

Ovo je nosiljka koja je preporučljiva od rođenja do prohodavanja (newborn to toddler) no prvih mjesec dana ipak bih preporučila neku drugu nosiljku: elastičnu maramu, tkanu maramu ili sling. Cijela nosiljka je poprilično kruta kad je nova i treba ju razraditi i razmekšati ako ju mislite koristiti s malom bebom. I inače nijednu nosiljku ovog tipa ne preporučam za nošenje tijekom bebinih prvih mjesec dana jer se nosiljka, pogotovo s tako malom bebom, treba u potpunosti oblikovati prema malom tijelu tako da joj može podržati idealni prirodni položaj kralježnice i kukova.

ERGObaby ADAPT i Original imaju jednako širok panel no ADAPT može biti znatno viši ako se podigne jastučić.
ERGObaby ADAPT i Original imaju jednako širok panel no ADAPT može biti znatno viši ako se podigne jastučić.

ERGObaby ADAPT može se nositi u 3 položaja: sprijeda, na leđima i na boku. Naprijed je udobno nositi čak i velikog bebača radi potpore za lumbalni dio leđa s memorijskom pjenom ugrađenom u pojas. U tom položaju je zatezanje drugačije nego na dosadašnjim Ergovim modelima; zateže se prema gore što traži malo navikavanja. Naramenice se mogu i križati (poprečni remenčić nije uklonjiv). Na leđima je nošenje vrlo udobno no beba stoji poprilično nisko kao u većini oblikovanih nosiljaka (ako pokušate nositi višlje nećete moći dovoljno zategnuti naramenice). Položaj na boku, kao i kod većine nosiljaka kod kojih se naramenice mogu križati, stoji u uputama samo kao mogućnost. Nošenje na boku, tj. poluboku, nije udobno: naramenica se penje visoko na vrat a beba nema dobru potporu s vanjske strane jer druga naramenica pada jako nisko budući da se nisko kopča u panel.

Nošenje na boku kod većine klokanica stoji kao mogućnost jer je teško dizajnirati nosiljku koja može podržati sva 3 preporučljiva položaja.
Nošenje na boku kod većine nosiljaka stoji kao mogućnost jer je teško dizajnirati nosiljku koja može podržati sva 3 preporučljiva položaja.

Nosiljka izgleda zanimljivo, sasvim drugačije od dosadašnjih Ergovih modela. Neke značajke su mi poznate s njihovih prethodnika: s Erga 360 preuzeti su čičak na pojasu i potpora za glavu i vrat (jastučić), a tu su i zakrivljen oblik naramenica kao na planinarskim ruksacima i naravno prepoznatljive tvrde Ergove kopče koje posebno za njih proizvodi Duraflex.

Klasične tvrde Ergove kopče koje za njih proizvodi Duraflex. Kao i na dosadašnjim modelima nosiljki kopča treba sjesti do kraja kako bi napravila
Klasične tvrde Ergove kopče koje za njih proizvodi Duraflex. Kao i na dosadašnjim modelima nosiljki kopča treba sjesti do kraja kako bi napravila “klik”, no ako možda isklizne iz ruke može ju zadržati sigurnosna gumica ako kopčate na siguran način.
LÍLLÉbaby, planinarski ruksak i Ergo 360: proizvođači oblikovanih nosiljki nerijetko dobra rješenja radi udobnosti i odličnog raspoređivanja težine preuzimaju s planinarskih ruksaka.
LÍLLÉbaby nosiljka, planinarski ruksak i Ergo 360: proizvođači oblikovanih nosiljki nerijetko dobra rješenja radi udobnosti i odličnog raspoređivanja težine preuzimaju s planinarskih ruksaka.

Zanimljivo je osmišljeno prilagođavanje panela i baze panela tako da odgovara različitim dobnim skupinama (0-4 mj., 4-9 mj., 9+ mj.) Korišten je čičak ali ne tako da baza nosiljke klizi po pojasu nego tako da se čičkom prilijepi na pojas.

Rješenja s čičkom za prilagođavanje širine panela na različitim nosiljkama: ERGObaby ADAPT i ISARA V3.
Rješenja s čičkom za prilagođavanje širine panela na različitim nosiljkama: ERGObaby ADAPT i ISARA V3 toddler.
Različita rješenja za prilagođavanje širine panela tako da
Različita rješenja za prilagođavanje širine panela tako da “raste” s bebom. Gore: ERGObaby ADAPT. Dolje: odlična njemačka oblikovana nosiljka Ruckeli.

ERGObaby ADAPT ima panel koji se prilagođava s unutarnje i vanjske strane što omogućuje oblikovanje nosiljke tako da beba može duboko upasti. Ova značajka olakšava mladim roditeljima pravilno namještanje bebe u nosiljku budući da većina uopće ne zna da beba treba duboko “sjesti” guzom u panel.

ERGObaby ADAPT ima panel koji se prilagođava s unutarnje i vanjske strane.
ERGObaby ADAPT ima panel koji se prilagođava s unutarnje (širina panela) i vanjske strane (dubina panela).
Prilagođavanjem panela s vanjske i unutarnje strane oblikuje se nosiljka tako da sugerira duboko sjedanje bebe u panel.
Prilagođavanjem panela s vanjske i unutarnje strane oblikuje se nosiljka tako da sugerira duboko sjedanje bebe u panel.
Prilagođavanje visine panela dizanjem ili spuštanjem potpore za glavu i vrat u obliku jastučića. Do 1. mjeseca može se preokrenuti i prema unutra da bolje popuni panel i da potporu bebici. Potporu treba dignuti kako biste mogli doći do kapuljače. 
Prilagođavanje visine panela dizanjem ili spuštanjem potpore za glavu i vrat u obliku jastučića. Do 1. mjeseca može se preokrenuti i prema unutra da bolje popuni panel i da potporu bebici. Potporu treba dignuti kako biste mogli doći do kapuljače.

Ovo je još jedna nosiljka koja “raste” s bebom.

ERGObaby ADAPT u usporedbi nosiljki koje rastu s bebama.

Usporedbu čestih oblikovanih nosiljaka možete pročitati i ovdje.

ADAPT je poprilično topao pa se nadam da će za sljedeće ljeto smisliti i neko prozračnije izdanje. Zgodan detalj je i džep na pojasu nosiljke, no malen je i plitak pa u njega stane samo mobitel ili paketić maramica. U  džep na panelu gdje se sprema kapuljača stane nešto više no treba paziti da ono što u njega spremate ne radi pritisak na bebina leđa. Džep na Originalu je puno veći i voluminozniji te se dao zatvoriti patentnim zatvaračem tako da iz njega ništa ne može ispasti. Nadam se da ERGObaby ima u planu napraviti i novu torbicu za pojas za ovu nosiljku tako da zaokruže dosadašnju ponudu originalne dodatne opreme. Prije je Ergo imao u ponudi torbicu za pojas no ona ne odgovara ovo nosiljci: ne može se otvoriti radi panela koji nalijega točno na patentni zatvarač ako se torbica nakači na uobičajeno mjesto (široku traku pod panelom).

ERGObaby ADAPT prilagođen velikom gegaču ili gegačici koja već trči uokolo i majušnom novorođenčetu.
ERGObaby ADAPT prilagođen velikom bebaču ili bebačici koja već trči uokolo i majušnom novorođenčetu.

Cijela nosiljka je izuzetno kvalitetno izvedena i odlično je rješenje za neiskusne i nesigurne mlade roditelje sa zdravim bebama od 1. mjeseca na dalje. Nakon otprilike godinu dana starosti ne pruža više potporu od koljena do koljena, ali to je i manje bitno za razvoj bebinih kukova jer ona već hoda.

Iskreno preporučam kupnju prije nego što se pojave prve kopije. Za kraj zato imam malo upozorenje:

Ergo ili Fergo*?

Da su kopije dovoljno sigurne da mogu proći testiranja ne bi imitirale nosiljku koja je testirana, nego bi njihov proizvođač krenuo s proizvodnjom svoje nosiljke i s ponosom imao originalni proizvod. Ergo, Beco i Manducu najčešće kopiraju jer se sve 3 nosiljke proizvode masovno u Kini (osim modela Adapt koji se proizvodi u Vijetnamu). Što mislite kakve je kvalitete masovno proizvedena kopija masovno proizvedene nosiljke? Originali prolaze brojne testove i kontrole kvalitete- što sve puno košta, a kopiju će testirati  samo Vaša beba i odgovornost za moguće posljedice snosit ćete samo Vi.

Nemojte kupovati kopije jer ako neće puknuti kopča ili se razvući sigurnosne gumice, rašit će se šavovi, beba se nadisat formaldehida, pocuclati olovo i živu iz nekontroliranih jeftinih materijala… Prevaranti još sve lijepo znaju začiniti s otrovima za štakore da kopije ne progrizu gladni štakori na brodovima. Ako niste sigurni imate li kopiju ili original možete slobodno poslati upit na ERGObaby. Rabljeni pravi Ergo može se naći već upola cijene.

(ADAPT je nova nosiljka pa ćete morati pričekati barem godinu dana da se krenu prodavati putem osobnih oglasa).

 

Recenziju najnovijeg Ergobaby modela možete pročitati ovdje.

*eng. fake Ergo, lažni Ergo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.