Pravilno nošenje beba i djece u nosiljkama

modernoroditeljstvo

Pravilno nošenje beba i djece u nosiljkama

Nošenje sprijeda u uspravnom položaju- već od rođenja

Pravilno nošenje podrazumijeva korištenje nosiljki na siguran način tako da one omogućuju bebi podržavanje idealnog položaja bez ugrožavanja njene sigurnosti. Idealan položaj je onaj kojeg njeno tijelo samo zauzme kad ju privinemo na prsa: koljena se dižu u položaj žabice a kralježnica je blago savijena u obliku slova C. Nosiljka bi trebala imati mekani panel koji bebi ne ispravlja kralježnicu nego podržava C položaj tako da joj onemogućuje izvijanje unazad, u stranu ili padanje prema naprijed duboko u prsa nositelja. Također bi idealno bilo da je beba u okomitom položaju jer u položaju kolijevke kukovi su stisnuti i postoji mogućnost gušenja. Nošenje bebe sprijeda i okrenute prema van nije preporučljivo u nošenju u nosiljkama (eng. babywearing; njem. babytragen) jer ne vidite bebino lice i teško možete spriječiti pretjeranu stimulaciju a ni beba se ne može okrenuti prema nositelju. Postupanje s bebom (eng. babyhandling) je nešto sasvim drugo i na kratko bebu možete pridržati u rukama jer joj se prilagodite cijelim tijelom. U tom položaju bebu nemojte nositi na rukama jer Vam je kralježnica tako pod vrlo velikim opterećenjem. Pridržavanje i postupanje nisu isto što i nošenje. (Nije beba ta koja se navikava na nošenje na rukama nego Vi i to sasvim sigurno nije zdrava navika. Mislite na svoju kralježnicu i nabavite si dobru nosiljku). Babywearing i babyhandling dvije su vrlo korisne i praktične vještine koje se savršeno nadopunjuju. Još je jedan problem s tim položajem, u kojem je beba nošena sprijeda i okrenuta prema van, što bebi u tom položaju noge vise, tj. sva težina bebe pada na međunožje a kralježnica se na silu ispravlja što potencijalno može uzrokovati spondiloze, skolioze, lordoze (slično kao kod hodalice). Sama nosiljka da bi omogućila taj položaj mora imati usku bazu koja nije preporučljiva jer bebi ne pruža potporu od koljena do koljena, tj. ne podržava prirodan položaj žabice, tj. položaj u obliku slova M (postoji nekoliko modela strukturiranih, tj. oblikovanih nosiljki koje su iznimke jer se u njima beba može nositi na van do pola sata kada ovlada mišićima glave, vrata i trupa). Uska baza vrši pritisak na međunožje i kukove bebe i može uzrokovati displaziju kukova ukoliko postoje i genetske sklonosti (znate li možda postoje li?)

Zdrave bebe s normalnim mišićnim tonusom mogu biti nošene u slingu, tkanoj marami, elastičnoj marami, testiranoj mekoj oblikovanoj nosiljci koja ima široku bazu i mekani panel te odgovarajući umetak za novorođenče ili prilagodljivi panel u širinu i visinu. Bebama s hipo/hipertonusom, distonijom i sl. preporučljivi su samo tkana marama i slingovi (s čvrstom ali mekanom i neelastičnom tkaninom) koji trebaju biti pravilno i čvrsto stegnuti oko bebinog i tijela nositelja jer unutar oblikovanih nosiljki imaju previše slobonog mjesta za izvijanje čak i kad su remenčići dovoljno stegnuti. Tkana marama i sling moraju biti taman dovoljno stegnuti da podržaju idealni položaj i spriječe izvijanje ali da beba nije sputana tj. može izvući ruke i gledati oko sebe ako želi. Bebe s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju također trebaju blizinu roditelja za optimalan oporavak i razvoj, kao i stimulaciju kroz pasivno i aktivno praćenje gibanja drugog tijela. Za svakoga se može naći najbolje rješenje kroz individualni pristup. U vezi toga se trebate savjetovati i s fizijatrom upućenim u nošenje i vrste nosiljki a ne samo sa savjetnicom za nošenje jer ona nije liječnik i ne postavlja dijagnoze.

Nošenje na boku- idealno za istraživanje svijeta

Za roditelje i staratelje koji misle da beba želi dodatnu stimulaciju i ovladala je mišićima glave, vrata i trupa mogu početi nositi na boku. Beba tako gleda i prema naprijed i Vas te sama regulira koliko joj je stimulacije dovoljno. Ovaj položaj je odličan za izlazak iz tzv. “četvrtog tromjesečja”.

Nošenje na leđima- za bebe koje su se samostalno posjele i spremne su na prvi mali korak u samostalnost

Beba mora dobro ovladati svojim mišićima za nošenje na leđima kako bi se sama uspravila iz mogućeg lošeg položaja u nosiljci ako ona nije dovoljno stegnuta ili nije dobro centrirana unutar nje. Beba Vas ima na oku, kao i svijet oko sebe, uz novi osjećaj kontrole i sigurnosti s visine. Ona vidi što i Vi. Mnogim roditeljima se jako sviđa sloboda koju pruža nošenje na leđima pa vole požuriti dok bebe još nisu spremne. Mislite prvo na bebinu sigurnost i pričekajte još malo.

Sigurno nošenje

Nosiljka uvijek mora biti dovoljno stegnuta da između Vas i bebe stane najviše dlan i najjača potpora bebi treba biti najmanje do pazuha. Novorođenčad i bebe koje su zaspale u nosiljci moraju imati dobru i stabilnu potporu glave i vrata. Na maramama i mei taijima koristite samozatežući čvor, a nosiljke s koočama kopčajte po preporuci proizvođača. Trebate uvijek pripaziti da vidite bebino lice i da ima slobodne dišne puteve: brada joj ne smije padati na njena prsa (na Vaša prsa može, dapače!) Više o ovoj i sličnim temama možete naći na blogu nosenjebeba.com.

Provjerite postoji li u Vašem mjestu ili okolici organizirana radionica, potražite savjetnicu za nošenje, razmjenjujte iskustva s drugim roditeljima i starateljima u lokalnoj grupi potpore (npr. https://www.facebook.com/groups/babywearing.Zagreb/ )

Ovim putem zahvaljujem i portalu Moderno roditeljstvo na interesu za nošenjem i širenju nošenja kao pozitivne vještine koja zbližava roditelje i bebe, pomaže da se s lakoćom prilagode i usvoje nove životne uloge i svojim bebama pokažu jedan jednostavniji, veseliji i nasmijaniji svijet od onoga kakvoga smo mi imali da izrastu u zadovoljne, sretne i ispunjene ljude.

Želim Vam sretno, pravilno i zdravo nošenje, na zadovoljstvo i Vas i Vaše bebe!

Link na članak objavljen na portalu Moderno roditeljstvo

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.