Testiranje prototipa: Podegi by Tabita

Mama Kika i Vita (3 mj.) isprobavaju Tabitin podegi: prvi put u podegiju i dojenje? Zašto ne!
Mama Kika i Vita (3 mj.) isprobavaju Tabitin podegi: prvi put u podegiju i dojenje? Zašto ne!

U Splitu prije više od 12 godina Jelena Grbelja počela je raditi svoje prve nosiljke. Tada u Hrvatskoj nije bilo ozbiljne ponude a niti informacija o nosiljkama kao ni nošenju općenito.  Uz petero djece su joj itekako trebale slobodne ruke. Počela je sa slingovima, mei taijima i pelenama za prijatelje a zatim je interes naglo porastao pa je otvorila i vlastiti obrt Tabita. Prijatelj joj je predložio to ime prema biblijskom liku milosrdne žene koja je šivala za siromašne mada većina misli da je obrt dobio ime prema liku vještice iz popularne televizijske serije za djecu. Neki su, poput mene, mislili da je Tabita ime vlasnice. 😀 

Baš kao i o biblijskoj Tabiti o Jeleni se ne zna puno. Spominju se samo neka imena koja su radila za nju, ili im je udijelila krojeve jer su se predstavili kao potrebiti. Uz puno lijepih iskustava nakupilo se i nešto loših radi kojih se povukla a na njenom su manjku borbenosti drugi profitirali. Ljubav prema nosiljkama vratila joj je volju i donijela neke nove ideje. Ovaj će put biti zanimljivo pratiti kojom će brzinom, tko, i na koji način odgovoriti na ovu zaista odličnu ideju, ali i provedbu.

Prototip podegija iz radionice Tabita.
Prototip podegija iz radionice Tabita.

Zašto baš podegi?

Podegi je nosiljka koju možete nositi od rođenja pa sve do predškole!

Veže se brže od mei taija, pogotovo sa starijim bebačima na leđima, a zauzima vrlo malo mjesta u torbi i smatra se idealnom ljetnom nosiljkom (pogotovo ako je panel iskrojen u jednom sloju od lana ili tkane marame).

Podegi (eng. podaegi) vezan na tradicionalni podegi način: trake idu prvo pod ruke, križaju se na leđima, zatim preko ramena idu naprijed, križaju pod guzom, vraćaju iza te vežu u čvor na leđima.
Podegi (eng. podaegi) vezan na tradicionalni podegi način: trake idu prvo pod ruke, križaju se na leđima, zatim preko ramena idu naprijed, križaju pod guzom, vraćaju iza te vežu u čvor na leđima. Podsjeća li Vas ovo na FWCC u tkanoj marami?

Podegi (포대기) je tradicionalna korejska poluoblikovana nosiljka nalik pregači. Na panelu (dekici) se s gornje strane nalazi duga traka koja se proteže u dvije naramenice. 

Postoji više tipova no dva su tipa glavna: podegi s uskim panelom i tradicionalniji podegi sa širokim panelom (eng. narrow i wide blanket podaegi). Podegi se od mei taija razlikuje po tome što se može nositi i torzično jer nema “pojas”.

Više o tradicionalnom nošenju možete pročitati ovdje.

Kod tradicionalnog načina vezanja podegija težina se prenosi na trup, a ako se nosi kao mei tai onda se pak težina prebacuje na ramena i kukove. Kod konkretno ovog prototipnog podegija ideja jest da se on može koristiti na podegi način i na mei tai način. Prototip nije sasvim bez greške ni u jednom načinu ali je daleko udobniji od uobičajenijih mei taija ako se veže na podegi način (pri čemu trake idu prvo pod ruke). Mei tai način (trake idu prvo preko ramena) ne omogućuje dovoljno dobro zatezanje gornjeg dijela nosiljke što znači da težina visi na ramenima (što je vidljivo na posljednoj fotografiji u sljedećem nizu).

Podegi vezan kao mei tai: trake prvo idu preko ramena, zatim se križaju na leđima, križaju naprijed pod guzom i vraćaju na leđa te vežu u muški čvor.
Podegi vezan kao mei tai: trake prvo idu preko ramena, zatim se križaju na leđima, križaju naprijed pod guzom i vraćaju na leđa te vežu u muški čvor.

Ovaj problem s labavijim gornjim dijelom prilikom nošenja na leđima je gotovo neprimjetan.

(Moj dvogodišnjak ništa nije primjetio budući da je prespavao cijelo fotkanje!)

Podegi način nošenja podegija podrazumijeva nošenje bebe niže budući da je visina gornjeg ruba ograničena visinom pazuha nositelja. Naravno u podegiju se može nositi i visoko ali za to je obavezan mei tai način nošenja: tako da se prilikom montiranja nosiljke trake prvo prebace preko ramena umjesto tradicionalno ispod ruke.

Podegi se može vezati na iznimno puno načina, pogotovo na leđima. Ovdje je podegi ponovno vezan na mei tai način.
Podegi se može vezati na iznimno puno načina, pogotovo na leđima. Ovdje je podegi ponovno vezan na mei tai način.
Gotovo sve ukrasne završetke koje možete zamisliti sa tkanom maramom možete izvesti i s podegijem. Podegi je ovdje vezan na tradicionalniji način.
Gotovo sve ukrasne završetke koje možete zamisliti sa tkanom maramom možete izvesti i s podegijem. Podegi je ovdje vezan na tradicionalniji način.

Izuzetno je teško napraviti nosiljku koja savršeno odgovara na oba načina. Dapače mislim da je to nemoguće. Kut naramenica je savršeno pogođen, a to je najteži dio posla, pa vjerujem da bi se ovi sitni nedostaci vrlo lako dali ispraviti sa zaobljavanjem gornjeg punjenog ruba i strukiranjem panela u gornjoj trećini.

Srećom gđa Jelena će izrađivati i podegije prema željama i sklonostima kupaca. Htjela bih isprobati podegi sa sasvim ravnim nestrukiranim panelom i ravnim nezakrivljenim naramenicama jer ga želim koristiti kao pravi podegi. Mei taije već imam i ne pada mi na pamet da ih koristim kao podegije (jer ne vidim kako bi to uopće moglo biti sigurno;  mei tai ima jednostavno premali panel da bi bio išta drugo osim mei tai).

Baš me zanima što će se svidjeti većini.

Još bi malo oblikovanja u 2 poteza omogućilo Tabitinom prototipu da bolje odgovori na vrlo zahtjevan izazov nošenja na podegi i mei tai način.
Još bi malo oblikovanja u 2 poteza omogućilo Tabitinom prototipu da bolje odgovori na vrlo zahtjevan izazov nošenja na podegi i mei tai način.
Jastučić iz naramenica. Godine iskustva vidljive su u svakom šavu.
Jastučić iz naramenica. Godine iskustva vidljive su u svakom šavu.

Naramenice su ukošene i punjene spužvom samo radi nošenja na mei tai način. Za podegi način nošenja punjenje nije potrebno jer se težina ne prenosi na ramena ali bi možda bilo zgodno da su naramenice šire nekoliko cm radi torzičnog nošenja.

Kriva strana naramenice (gore) i prava strana naramenice (dolje). Pohvalno jest što gđa Jelena nije štedjela na maštovito izvedenom pojačanju.
Kriva strana naramenice (gore) i prava strana naramenice (dolje). Pohvalno jest što gđa Jelena nije štedjela na kreativno izvedenom pojačanju.
Ovdje sam Tabitin podegi vezala na boku kao dugu tkanu maramu u vezu Robin's.
Ovdje sam Tabitin podegi vezala na boku kao dugu tkanu maramu u vezu Robin’s.

Pravi tradicionalni način nošenja podegija je torzično: s trakama oko trupa!

Za to panel treba biti vrlo širok  ili naramenice trebaju biti šire. Ovaj prototip ima moderni uski tip panela koji se ne može omotati oko tijela nositelja i bebe ali zato ima šire naramenice kao podegiji sašiveni od marame tkane za nošenje.

S ovom udobnosti nošenja ne može se mjeriti nijedan mei tai.
S ovom udobnosti nošenja ne može se mjeriti nijedan mei tai.

Nošenje podegija s trakama oko trupa mi je nesumnjivi favorit! Jedva čekam ljeto da stvarno osjetim sve prednosti nošenja u jednom sloju, pogotovo sa slobodnim ramenima.

podegi Tabita

Što biste Vi htjeli isprobati?

Ovaj prototip bit će dostupan na radionicama i u testiranju članovima fb grupe Nošenje beba Zagreb a gđa Jelena vrlo rado prima nove ideje i prijedloge na adrese tabita.nosiljkeATgmail.com i infoATdodoty.com.

Tabitin tradicionalniji podegi s panelom ("dekicom") od Soul Slings tkane marame.
Tabitin tradicionalniji podegi s panelom (“dekicom”) od Soul Slings tkane marame.

Update 05.03.2017.

Stigao je i moj tradicionalniji podegi s panelom od Soul Slings strojno tkane Maze Honey marame  (točnije od Soul Slings Snuggly dekice od tkane marame) i ravnim širokim plisiranim naramenicama bez punjenja.

Tabita podegi

4 Replies to “Testiranje prototipa: Podegi by Tabita”

  1. Vidjela sam podaegi na stranim stranicama, ali ovo je prvi put da bas vidim kako se nosi! jako zanimljivo izgleda! sad jedno bedasto pitanje-bi li za pocetnika, koji nije imao doticaja s icim osim ssc-a, podaegi bio dobar izbor? strasno me privlaci i podaegi i x-bu, ali se pitam je li to realno obyirom da ni maramu nikad nisam probala.

    1. Draga Pia,

      podegi je vrlo jednostavna nosiljka, dapače početnicima ju je lakše savladati jer nemaju iskustvo drugih nosiljki. Dapače preporučuje se i početnicima i novorođenčadi. Podegi je definitivno bolji izbor od onbuhima u kojoj god izvedbi. Za onbuhimo beba mora surađivati dok podegi možete koristiti i u situacijama kad bebi nije po volji baš sad ići na npr. liječnički pregled kojeg čekate već 6 mj. 😉 Tkana marama je toliko svestrana da uz malo truda stvarno može poslužiti u svim situacijama i umjesto svih drugih nosiljki, ali taj stupanj spretnosti s podegijem nije potreban- sam po sebi je jako intuitivan. Kao i sa svakom nosiljkom najbolje ga je prvo probati radi npr. oblikovanja naramenica i sl. Nosiljke su kao traperice. Ne paše svima baš sve.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.