Dobrobiti i prednosti nošenja beba i djece

Postoje brojne dobrobiti nošenja za bebu, za mamu, za tatu i za druge skrbnike.

Nošenče” je aktivnije, više i bolje spava, brže uči, puno manje plače, organiziranije je, ima bolji imunitet, bolje napreduje na težini i u visini, ima stabilnije otkucaje srca i pravilniji ritam disanja, bolje podnosi refluks (gastroezofagealni refluks, GER), bolje regulira tjelesnu temperaturu, ima blažu i zdraviju reakciju na neizbježni stres i bolje podnosi bol…

Ukratko svi organski sustavi u svakom organizmu teže homeostazi (održavanju stabilnog unutrašnjeg okruženja unatoč vanjskim fluktuacijama). Kad je vanjsko okruženje poznato i stabilno unutrašnji sustavi ne troše energiju na nadvladavanje vanjskih nepovoljnih uvjeta nego ju mogu trošiti za rast, razvoj, zacjeljivanje… Zapravo se sve navedeno svodi na: kad Vam je beba blizu opuštena je i sigurna, a u takvom joj stanju svi fiziološki sustavi rade optimalno i ona se najbolje razvija. Ovo su sve poznate i znanstveno dokazane činjenice na kojoj počiva klokanska njega, tj. “kožiranje” (njega kontaktom kože o kožu). Više iz znanstvenih izvora ovdje.

14
“Kožiranje” dokazano pomaže i starijim bebama. Ovako se moj sin tješio, smirivao i uspješno skidao temperaturu nakon cijepljenja.

Mama se nakon poroda može bolje povezati s bebom i priviknuti na svoju novu životnu ulogu i novo tijelo, lakše uspostavlja laktaciju i dojenje, prije se, češće i više kreće s bebom van sigurnosti vlastitog doma i osjeća se slobodnije i samouvjerenije, posvećuje više vremena sebi i drugim članovima obitelji. Mama koja nosi je sretnija mama jer ima slobodne ruke i mirniju savjest: ne ostavlja uplakanu bebu a može se posvetiti npr. starijem djetetu da bolje prihvati novog člana obitelji.

Nova životna uloga, stres, neispavanost, umor,  turbulentne hormonalne promjene mogu kod mame izazvati ne samo baby blues nego prerasti u dugotrajno emocionalno nestabilno depresivno stanje, tj. postporođajnu depresiju. Nošenje novorođenčeta pomaže mami da se poveže i oslobodi anksioznosti radi nedostatka privrženosti i osjećaja krivnje, vraća izgubljeni osjećaj slobode jer se jednostavno može slobodno kretati s bebom bez ovisnosti o drugima, rješava osjećaja nesposobnosti za udovoljavanjem zahtjeva bližnjih.

Kad je beba nošena razina kortizola, hormona stresa, pada svim članovima obitelji, a najviše mami i bebi koje 18 mjeseci veže vrlo jaka povezanost: 9 mjeseci prije i 9 mjeseci poslije rođenja (dr. Sears). Ako razmišljamo da “gestacija” traje zapravo 18 mjeseci i biva kratko prekinuta rođenjem bolje ćemo razumjeti dobrobiti nošenja, i zašto zapravo antropolozi nazivaju ljude tobolčarima. Beba okružena poznatim zvucima i ritmovima koje je upamtila još u utrobi majke (ritam hodanja, kucanje srca, ritam disanja…) pada u stanje tihe budnosti u kojemu može učiti o svojoj okolini i razvijati se.

Nenošena beba koja samo bespomoćno leži na leđima u kolicima ili krevetiću (osim, naravno, za hranjenje, previjanje ili smirivanje kad je uznemirena) teži čim bržem uklapanju i prilagođavanju okolini bez regulirajuće prisutnosti mame, tate ili drugog skrbnika, i tako sama razvija neorganizirane obrasce poput sisanja palca ili dude, ritmičkog živčanog ljuljanja u mjestu, tikova, prekinutog sna i sl. te gubi energiju na smirivanja same sebe umjesto da uči o svojoj okolini i neometano se razvija uz regulirajuću i smirujuću prisutnost roditelja. Ignoriranjem bebinih primarnih potreba koje su jače i od gladi razvijaju se rane razvojno-odnosne traume (T. Kuljiš, “Roditeljstvo i rani razvoj”) koje su uzrok kasnije eksplozivnosti, impulzivnosti, osjećanja nevrijednosti i narcisoidnosti, sklonosti ovisnosti radi unutarnjeg nemira i neostvarenih potencijala. (To je rješivo u zrelijoj dobi temeljitim i ustrajnim radom na sebi kroz osvješćivanje problema…)

Nošenčad u samom ranom početku svog života ima veliku prednost u ostvarivanju vlastitih potencijala i odrastanju u zdravu, sretnu, samouvjerenu i smirenu osobu koja ulazi u kvalitetne i dugotrajne međuljudske odnose.

Nošenje pomaže i tati da pronađe mir i zbliži se s bebom nakon dugog radnog dana. Na fotografiji je muž sa sinom u Botaničkom vrtu.

Nošenje pomaže i tati da pronađe mir i zbliži se s bebom nakon dugog radnog dana.

Jedna od najčešće isticanih dobrobiti nošenje beba i djece jest podržavanje prirodnog i pravilnog razvoja kukova i kralježnice. Mnoge bebe završe u Pavlikovim remenčićima, abdukcijskim gaćicama ili nečem trećem radi razvojnih poremećaja zgloba kuka. Bebe su očajne što se ne mogu okrenuti, pomaknuti, rastegnuti, izraziti a njihovi roditelji još jadniji uz njih jer ne znaju kako im olakšati. Srećom pravilno nošenje podrazumijeva korištenje nosiljki koje omogućuju idealne položaje tijela u nosiljci, i koji su istovjetni položaju kojeg daju Pavlikovi remenčići. Više o tome ovdje.

S nošenjem u marami svaka beba lakše podnese Pavlikove remenčiće (na fotografiji je Nikolina Kovačić s kćeri)
S nošenjem u marami svaka beba lakše podnese Pavlikove remenčiće (na fotografiji je Nikolina K. sa kćeri). Bebe je moguće u remenčićima nositi u marami, no to je sasvim nepotrebno. Tijekom nošenja bolje je da je beba samo u marami jer je položaj identičan onome u remenčičima. 

Nošenje beba s posebnim potrebama poput “palčića” (nedonoščadi) koja su često i hipotona i puna cjevčica itekako je moguće, dapače i poželjno. Potrebna je nosiljka koja se  u potpunosti oblikuje prema tijelu bebe i nositelja tako da daje potporu krhkom tijelu ali ne svija i blokira cjevčice i žice, i nije potrebno skidati bebu s aparata da bi ju se namjestilo u nosiljku. Dakle preporučljivi su slingovi s prstenima i tkane marame, a ostale vrste nosiljki možete koristiti tek uz odobrenje liječnika kad beba ojača. Više o inkluzivnosti (uključivanju) ovdje.

Ako se ne osjećate sigurno, dovoljno je da bebu polegnete na sebe, držite ju na grudima i samo pokrijete s maramom, i uživate u prvim zajedničkim trenucima dok kožiranje čini čuda za Vašu bebu. Više o tkanoj marami ovdje.

Nošenje ima i brojne prednosti

Nošenje je praktično i jednostavno. Ne morate uokolo vući kolica, autosjedalicu, košaru, boriti se s preuskim pločnikom, gužvom, pokretnim stepenicama u trgovini ili pak biciklistima koji voze posvuda osim po označenoj stazi! U tramvaju ili autobusu ne zauzimate mjesta za četvero ljudi, možete ići u šetnju i kada kiši i imati samo kišobran u rukama, prošetati i psa i bebu bez po’ muke, maziti se sa svojim blizankama dok npr. pazite da ručak ne zagori, ili nosite jednog blizanca dok drugome mijenjate pelenu…

Mama Antonija Krčelić sa svojim preslatkim blizankama <3
Mama Antonija Krčelić sa svojim preslatkim blizankama ❤ Ovo je nošenje u tandemu

Nošenje u nosiljci štedi ruke i kralježnicu. Mnogi roditelji koji imaju bolnih problema s kralježnicom tvrde da im se s nošenjem povećao tonus leđnih mišića i smanjili bolovi. Nošenje u nosiljci puno je lakše i jednostavnije od nošenja na rukama, a i sigurnije je. Beba je smještena u nosiljci u vašem težištu pa se težina ravnomjerno raspoređuje i ne utječe Vam na ravnotežu, i ne opterećuje kukove i kralježnicu kao kod dugotrajnog nošenja na rukama.  Više o mehanici nošenja ovdje i sigurnom nošenju ovdje.

Ne nose se samo bebe. Nose se i djeca.

Nije li izvaditi sling s prstenima iz torbice i staviti prestimuliranog dvogodišnjaka u njega jednostavnije od borbe s njegovim tantrumima, i pokušajima smirivanja usred izložbe ili posjeta zoološkom vrtu?

I opaki “trinejdžeri” osjećaju se sigurnije kad znaju da se mogu zavući u maramu blizu roditelja kad svijet postane prevelik i preglasan. 

Prednosti i dobrobiti

Prenosite vlastito iskustvo nošenja kako biste i druge upoznali s dobrobitima i prednostima nošenja beba

Vezivanje marame  ima terapeutski učinak na mene. Po prirodi sam “živac” pa me ritualno provlačenje jakih ali nježnih raznobojnih niti kroz prste tkanih u lijepim uzorcima smiruje, a vezivanje oko bebe i mene povezuje nas, ova dva tijela koja će uvijek dijeliti neraskidivu povezanost. Kada smo oboje omotani maramom ponovno smo jedno.

O nosiljci možemo razmišljati kao o “prijelaznoj maternici”

U “četvrtom tromjesečju” kad se  oči mame i bebe pronađu na krenutak se izgube u svom malom sigurnom svijetu i tu se razvija beskrajna ljubav i povjerenje. S tri-četiri mjeseca beba još oslanja uho na majčino srce ali pogled bježi oprezno i znatiželjno k vanjskom svijetu iz sigurnosti majčinog boka, a još malo kasnije s leđa dopire brbljanje i smijeh uz ulijetanje bucmastih prstića u vidno polje koji pokazuju nešto jako zanimljivo tamo dalje, neko novo iskustvo koje beba već dijeli… Volim rasti zajedno sa svojim djetetom, ponovno se otvarati, vratiti se onome što je stvarno i bitno.

Bolje je nositi, čak i u lošoj nepreporučljivoj nosiljci i na rukama, nego ne nositi uopće! Naravno najbolje je nositi bebe u idealnim položajima i preporučljivim nosiljkama.

Štogod odabrali  znate da radite u najboljem interesu i sebe i svojega djeteta. Sve su to Vaše odluke i Vaši izbori, uostalom, Vi ste najbolji roditelj vlastitom djetetu! Mnogi roditelji ne mogu nositi svoje bebe i djecu iz npr. zdravstvenih razloga, ili pak ne žele jer im se ne uklapa u stil roditeljstva. Neki se jednostavno nisu pronašli u nošenju dok to drugi smatraju stilom života. U 21. stoljeću dostupno je more informacija a informatička je pismenost sve veća, no mnogi se jednostavno izgube pa u toj šumi informacija ne vide drveće. Ako nekome želite ukazati na dobrobiti i prednosti nošenja beba i djece stvarno se u to upuštajte s dobrom namjerom, bez očekivanja i bez kritika ičijeg stila roditeljstva i roditeljskih izbora i odluka. Molim Vas budite smireni i nenametljivi. Grubost i militantnost sasvim su u suprotnosti s nježnim, povezujućim i ispunjavajućim nošenjem beba i djece. Budite primjer. Tako ćete najjednostavnije pozitivno djelovati na promjene u društvu.

Više o najznačajnijim prednostima i znanstveno dokazanim dobribitima nošenja ovdje.

Letak za print: Letak NEW

Fb grupa podrške: Nošenje beba Zagreb

One Reply to “”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.