Recenzija tkane marame: Ankalia Nevaeh

Ankalia Nevaeh je jedna neobična strojno tkana pamučna australska marama. Na fotografiji je vez 'Poppins Back Carry'.
Ankalia Nevaeh je jedna neobična strojno tkana pamučna australska marama. Na fotografiji je vez ‘Poppins Back Carry’.

Na lomljenje mi je ovaj tjedan stigla jedna neobična strojno tkana pamučna marama u vel. 6 (4,6 m) iz Australije.

Ankalia je brand koji se pojavio 2014. Začetnice Alex i Kellie krenule su istovremeno s dobro osmišljenim kampanjama za domaće i strano tržište te za kupce plićeg i dubljeg džepa. Linija Fusion je ekskluzivnija radi potpisa umjetnika s kojima su ostvarile suradnju a Elements pristupačnija za istu kvalitetu no manje autentičan industrijski dizajn.

(Ankalia i američki Bijou bili su često spominjani brandovi iza napada na Didymos. Više o tome ovdje.)

Vez 'Poppins Back Carry' u tkanoj marami Ankalia Nevaeh.
Vez ‘Poppins Back Carry’ u tkanoj marami Ankalia Nevaeh.

Tkana marama Nevaeh bila je prva predstavljena marama u jeftinijoj Ankalijinoj Elements liniji i u njihovoj stalnoj ponudi košta 140€. Industrijski geometrijski dizajn kroz zamagljene dugine boje i zanimljive kombinacije gustih kepernih tkanja daju zanimljivu dubinu i pločastu teskturu ovoj maramu. Marama je široka 73 cm i teška oko 265 g/m2.

Budući da mi je marama došla na lomljenje bila sam vrlo nezadovoljna prvim rezultatima: s neslomljenom maramom je teško raditi a ova je po svojstvima vezanja i općem dojmu neodoljivo podsjećala na obični stolnjak od debljeg damasta.

Ankalia Nevaeh ima vrlo gusto, neprozračno, glatko i plošno keperno tkanje.
Ankalia Nevaeh ima vrlo gusto, neprozračno, glatko i plošno keperno tkanje.

Vlasnica ju je kupila novu i iz neupotrebljivog ‘kartona’ ju peglanjem i provlačenjem stotinjak puta kroz prstene pretvorila u maramu pogodnu za nošenje beba. Nakon nekoliko dana pletenja, frkanja, nošenja, provlačenja i malo peglanja uspjela sam iz nje izvući preciznije zatezanje i malo rastezljivosti. Vjerujem da će se kroz još mjesec dana nošenja pretvoriti u sasvim dobru maramu za svakodnevno korištenje.

Gusto tkanje čini ju otpornom na izvlačenje niti (ne morate strahovati pred stolcima od ratana ili slomljenim noktima) ali istovremeno ju čini neprozračnom usprkos tome što je tanka. Za jednu maramu istkanu usred usijanog australskog ljeta očekivala bih više rahlosti.

Vez 'Knotless Secure High Back Carry' u Nevaeh.
Vez ‘Knotless Secure High Back Carry’ u Nevaeh.

Marama ima tanak porub i oznake sredine samo na jednoj strani. Precizno je rubljena i na prvu podsjeća na poljski prugasti keperni Little Frog, s jednom malom razlikom: Ankalia koristi vidno kvalitetniji pamuk, mada to nimalo ne utječe na sama svojstva vezanja već tek osjećaj veće mekoće pod prstima i činjenicu da se znatno brže lomi.

Vez 'Double Hammock Tied At Shoulder' (DH TAS) s preokrenutim slojem preko prsa ('sweetheart neckline') i CCCN ('Candy Cane Chest Belt') u tkanoj marami Ankalia Nevaeh vel. 6.
Vez ‘Double Hammock Tied At Shoulder’ (DH TAS) s preokrenutim slojem preko prsa (‘sweetheart neckline’) i CCCB (‘Candy Cane Chest Belt’) u tkanoj marami Ankalia Nevaeh vel. 6.

Nevaeh je neuništiva, izuzetno kvalitetna, lako se veže i u višeslojnim vezovima i ima manji čvor. Odlična je za sve dobne skupine. Kad ova marama u potpunosti bude razrađena bit će savršena peri-deri marama, tj. ‘beater wrap’ kako to maramaši(ce) s anglosaksonskog govornog područja vole reći.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.