Recenzija nosiljke: Infantino Cuddle Up Ergonomic Hoodie Carrier

Jeftina nosiljka s dopadljivom kapuljačom na čičak i drukere. Je li dovoljno da je samo povoljno?

Infantino je američki proizvođač sa sjedištem u San Diegu, što mu je zajedničko s Tulom. Proizvode igračke, hranilice i jednostavniju dječju opremu, no u zadnjih nekoliko godina odvažili su se i na proizvodnju nosiljki koje s promotivnih fotografija i plaćenih recenzija zaista izgledaju obećavajuće. Flip, Flip Advanced, Cuddle Up, Carry On, Gather su nosiljke u iznosu od 250 do 400 HRK (35-50 USD).

 Je li ovo proizvod pravedne trgovine?

Neke će ovo izuzetno razveseliti dok će oni savjesniji zabrinuti. Nisam mogla naći apsolutno nikakve dokaze o pravednoj trgovini (eng. fair trade) a sudeći po cijeni dalje ih niti ne treba gledati.

Fair Trade (pravedna trgovina) je trgovinsko partnerstvo utemeljeno na dijalogu i društveno-odgovornom poslovanju u kojem se plaćanjem poštene cijene za sirovine, proizvode ili rad marginaliziranim proizvođačima i radnicima u zemljama u razvoju osigurava održivost, isplativost i konkurentnost. Vizija Fair Tradea je svijet u kojem su pravda i održivi razvoj okosnica trgovine, a krajnji cilj je ukidanje siromaštva (izvor: Udruga Fair Trade Hrvatska).

Nosivost ove nosiljke provjeravala sam na mamama i bebama različite građe, Na fotografiji su bebice od 5 i 6 mj.

Možemo i raspravljati ima li smisla uopće razgovarati o pravednoj trgovini u Hrvatskoj koja je siromašna, prezadužena i značajan broj ljudi uopće ne radi. Ili bismo baš radi toga trebali birati fair trade proizvode kako bismo postali svjesniji toga da postajemo ono što kupujemo..? Uz dizajn nosiljke, kvalitetu materijala i trajanje garancije htjela bih da obratite pozornost i na okolnosti unutar koji nastaje predmet u kojemu nosite svoju bebu, usprkos tome što vjerojatno mislite da o pravednoj trgovini trebaju razmišljati samo oni koji žive u pravednim uvjetima. Što ako je ova dopadljiva uha šivala žena u smjeni od 14 h dnevno, nije zaradila dovoljno da si vidi dijete pa mora spavati u tvorničkom smještaju s 20 drugih žena u sobi, s minijaturnim obrocima unutar pogona i bez pauzi..? Što ako si ta žena ne može priuštiti tu nosiljku? 

Cuddle Up ima bazu panela široku tek 26 cm i panel visok 37 cm.

Kvaliteta i dizajn

Cuddle Up je 5 cm uži od Ergobaby 360 modela i 3 cm od Chicco Close to You, dakle širok je tek 26 cm. Visok je 37 cm što je prosjek za baby size nosiljke (do 18 mj.) Namijenjena je bebama težima od 5.4 kg što bi odgovaralo prosječnoj četveromjesečnoj bebi koja ima izvrsnu kontrolu mišića glave i vrata. Cuddle Up možete usporediti sa češćim oblikovanim nosiljkama na hrvatskom tržištu  i ovdje.

Cuddle Up ima “otvore za noge” koji nastaju sklapanjem panela na konstrukciju.

Ovaj tip nosiljke s “otvorima za noge”, tj. panelom odvojivim od konstrukcije ne uklapa se u najnoviji europski standard CEN/TR 16512:2015 što ne znači da je ova nosiljka “ergonomski neispravna” već da je ovaj tip nosiljki odvojen u posebnu kategoriju. Više o tome ovdje.

Kada vidite koliko malo prirodnih materijala ima u ovoj nosiljci postaje jasnije zašto cijena nije viša.
Jedna velika prednost sintetičkih materijala jest lako održavanje. Nema veze ako je beba bljucnula, sve ide dolje s vlažnom maramicom.

Ova nosiljka ima nevjerojatno glasne i tvrde kopče. Dakle ne samo da ćete vi čuti da ste zakopčali nosiljku nego bi susjed mogao pomisliti da postavljate slike na zid! Šalim se, dobro je da su kopče glasne jer bi se inače mogle samo zaglaviti i ne zakopčati kako treba.

Uz to što su kopče glasne gurtne trebaju dosta razrađivanja jer imaju previše teksture pa zapinju.

Sva su pojačanja na mjestu no cijela je nosiljka malo nespretno sašivena, s pokojim upadljivijim neurednim šavom. (Možda je ovo jedan on najboljih pokazatelja uvjeta rada u kineskom pogonu…)

Nigdje ne izostaje nijedan šav i nosiljka djeluje sigurno no neuredni šavovi doprinose “jeftinom” općem dojmu. Sasvim očekivano, s obzirom na cijenu.

 Kakav je Cuddle Up za nošenje?

Vrlo je pozitivno što odgovara i sitnim i vrlo krupnim osobama kao i većina nosiljki ovog tipa. Većina se složila i da je udobna nosiljka za nošenje.

Cuddle Up je, kao i većina nosiljki ovog tipa, vrlo nezgodan za dojilje.
Naramenice će plivati na vama ukoliko niste jako krupne građe jer su ušivene pod kutem. Što ih jače zategnete više strše.
Na prvi pogled ovo je široka baza koja pruža podršku od koljena do koljena, ali ta je podrška zapravo više “ukrasna” bebama mlađima od 10 mj. Bebina guza ima potporu samo užeg dijela baze i diže nogice kako bi kompenzirala činjenicu što joj loša potpora “ravna” kralježnicu.
Ovdje je vidljivo kako u gornjem dijelu panela također nema potpore. Vita (5.5 mj.) se u ovoj nosiljci doslovno posjeda.

Kako bi u ovoj nosiljci izbjegli posjedanje ne mogu ju preporučiti za nošenje beba koje nisu savladale samostalno posjedanje. Ova je nosiljka sasvim u redu za kratku šetnjicu od stana do automobila.

Isto vrijedi i za nosiljku Chicco EasyFit koja također postaje sve popularnija isključivo radi niske cijene.  

Također njena nosivost od 18 kg ne znači ništa osim nosivosti. Ovo je baby size a ne preschool size nosiljka.

! Važna napomena: Na nosiljkama je označeno gornje ograničenje težine 12-20 kg ne radi toga što nosiljka ne može izdržati taj teret nego radi toga što i nosiljka i teret bitno utječu na raspodjelu težine i ravnotežu osobe koja nosi jer joj mijenjaju težište i utječu na promjenu držanja i načina kretanja. O tome posebno treba voditi računa prilikom nošenja u tandemu!

! Pasivno posjedanje moramo razlikovati od samostalnog posjedanja. Pasivno posjedanje ometa zdravi razvoj i šteti razvoju kralježnice, a osobito je štetno bebama sa smetnjama u psihomotoričkom razvoju. U vertikalnom položaju u kojem je beba pasivno posjednuta pogoršava se svako patološko držanje. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se inzistira na nošenju beba u slingu ili tkanoj marami. (Možete se opustiti ako je UZV mozga vaše bebe bio uredan, tonus mišića u redu i refleksne reakcije u skladu s očekivanjima. Pedijatar bi vam do sada već rekao ukoliko nešto nije sasvim u redu, ali ako niste sigurni uvijek možete zatražiti drugo mišljenje.)

Usku ili premalu bazu panela možete “popraviti” vezanjem marame: rotira se zdjelica i kralježnica se ispravlja u položaj koji odgovara zdravom fiziološkom razvoju u skladu s dobi bebe. Ovo je zgodno privremeno rješenje.
Rotacija zdjelice. Primjetite kako odmah i kralježnica poprima poželjan zakrivljeni oblik unutar panela nosiljke.

Više o podešavanju oblikovanih nosiljaka ovdje.

U Cuddle Upu ni Ema (17 mj.) nema dobru potporu kukovlja. Budući da je veća bolje popuni panel. Za bebe koje već hodaju široka je baza koja podržava što idealniji M položaj zapravo samo pitanje udobnosti.

O ovoj upadljivoj “samostojećoj” kapuljači s početka priče mogu reći samo to da bebama starijima od 6-8 mj. u nju više ne stane glava. Ona nije zamišljena kao potpora za glavu uspavanoj bebi kao na tipičnim mekim oblikovanim nosiljkama (eng. SSC-  Soft Structured Carrier) nego samo kao zaštita od vjetra i sunca (nema UV zaštite). U rubu kapuljače je žica koja joj drži oblik pa podsjeća na “push up” grudnjak.

Hani (6 mj.) glava više ne stane u kapuljaču. :-/

Moram priznati da je zgodan detalj džep za ruke na panelu. Tko god je stavio ruke u njega odmah je bebi išao popravljati položaj.

Jesu li uha bitna?

Ne znam što bih točno zaključila o ovoj nosiljci… Vjerujem da može biti vrlo privlačna radi tih uha na kapuljači i niske cijene no većina stvarno nema novaca da kupuje “jeftino”. Za onoga tko će koristiti nosiljku više “iz šminke”, uglavnom ju držati ispod kolica, ili ju koristiti za vrlo kratke šetnje od stana do auta (ukoliko beba još ne sjedi samostalno), ovo može biti vrlo praktično i štedljivo rješenje.

4 Replies to “Recenzija nosiljke: Infantino Cuddle Up Ergonomic Hoodie Carrier”

  1. Hеlⅼo every one, here every person is sharing these knowledge,
    therefore it’s fastidіous to read this weƄ site,
    and І used to visit this blog ⅾaily.

  2. I have been browsing on-line more than threе hours lately, Ьut I never found
    any interesting article lіke yours. It’s lovely value sufficient for me.
    In my view, if aⅼl website oԝners and bloggers made good content as you did, the
    internet shall be much more useful than ever before.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.