Recenzija oblikovane nosiljke koja raste s bebom: LennyLamb LennyUp

 

Zahvaljujući uvoznici Dominiki Matijaš i eko-butik.com ovaj primjerak LennyUpa možete isprobati u Nosiljkoteci. Više o tome u grupi Nošenje beba Zagreb.

LennyUp je prva oblikovana nosiljka koja “raste s bebom” iz poljske tvornice LennyLamb. Očekivanja su bila vrlo visoka pogotovo jer je u kampanju bila uključena i savjetnica i influencerica Hedwych Veeman koja stoji iza popularne stranice Wrap You In Love. 

LennyUp. Preuzeto sa stranice proizvođača.

Neobično je to što se LennyLamb uopće odlučio na takav potez s obzirom na strogi i snažni utjecaj škole ClauWi koja brani nošenje u oblikovanim nosiljkama prije no što se beba samostalno posjedne. Pretpostavljam da je LennyLamb morao dati odgovor tržištu koje preplavljuje sve veći broj multifunkcionalnih prilagodljivih nosiljaka (Isara, Ruckeli, Anoona, Buzzidil, Storchenwiege, Tula FTG, Ergobaby Omni…) a s obzirom na to da je u kampanji sudjelovala savjetnica liberalnije Trageschule Hamburg logično je pomisliti da ciljaju na izvoz a ne na domaće poljsko tržište.

U tiskanim uputama piše da se bebe ne može nositi u LennyUpu na leđima prije prvog mjeseca starosti, a na stranicama u uputama piše ne prije četvrtog mjeseca (?!)

U samom početku ostavlja se dojam nedorečenosti i nedovršenosti. U tiskanim uputama koje dolaze uz nosiljku navedeno je ne samo da se beba može nositi u LennyUpu od rođenja nego i da se na leđima može nositi već od prvog mjeseca (?!) što ni nijedna škola nošenja ne dozvoljava. Na službenoj stranici piše da se u LennyUpu može nositi na leđima od četvrtog (?) mjeseca a inače ni najpopustljivije škole nošenja nikako ne preporučaju prije samostalnog posjedanja… Čini se kao da su upute pisane u hodu i da im je posvećena znatno manja pozornost nego samom dizajnu nosiljke.

Mama Marija Lončarić s malom mišicom od 3 tjedna starosti, 55 cm i 3.5 kg.

Budući da se tvrdi da je nosiv od rođenja LennyUp sam morala isprobati s novorođenčetom. Bebica nije imala dobru potporu, previše je utonula u nosiljku čak i sa skraćivanjem panela dodatnom gurtnom ispod guze. Nožice su također bile preraširene, a lice bebe nije bilo vidljivo. Više o sigurnom nošenju ovdje.

Novorođenče u LennyUpu bez dodatno skraćenog panela gurtnom koja spaja naramenice bebi ispod guze. Leđa nemaju potporu, dolazi do posjedanja, nožice su preraširene a lice nije vidljivo.
Novorođenče u LennyUpu s gurtnom ispod guze koja spaja naramenice i tako dodatno skraćuje panel. Višak materijala je i dalje tu samo je stegnutije oko guze

I na Lennyjevim službenim stranicama nema fotografije s malim novorođenčetom u LennyUpu, a ni za video uživo na svojoj službenoj stranici LennyLamb nije koristio demo lutku kraću od 68 cm, dapače i na njoj je također korištena dodatna gurtna za skraćivanje panela, no svejedno je dodatno skraćeni panel lutki dosezao uha.

Panel je sužen i skraćen do kraja.
Panel je do kraja produljen i proširen.

LennyUp djeluje znatno bolje s bebom od 4 mj.

Mama Maja Franković s malim Janom koji je star 4 mj., nosi vel. 62 i teži oko 6 kg. Krajnje desno Maja nosi Jana u Isari Standard.

Tek beba od deset mjeseci može izvući jednu ruku van, no očito je kako se time nategne gornji dio panela i vrši se pritisak na bebin pazuh. Ima i bebača koji su “kornjače” kao moj Adrian pa ne vole imati ruke vani. Za njih bi LennyUp bio odličan, ali ne prije četvrtog mjeseca.

Mama Nataša i mali Oliver (10 mj.)

Panel je izuzetno širok, vjerojatno iz pokušaja da se napravi nosiljka s čim većim rasponom nošenja.

Usporedba veličina LennyLamb SSC-a u veličini “baby” i LennyUpa.
Mjere LennyUpa. Preuzeto sa stranice proizvođača.
Mjere starijeg modela LennyLamb SSC-a u veličini “baby” koji je nosiv tek od 4. mjeseca. Preuzeto sa stranice proizvođača.

Oblikovana nosiljka ne može biti jednako nosiva u cijelom dugom razdoblju od 0 do 3 godine. Nosiljke s razlogom idu po veličinama (baby, tweeny tot, toddler, preschool). Spajanje veličina obično završi s nosiljkom koja se ne ponaša dobro u najmanjoj veličini jer ima previše materijala, kao što smo upravo imali priliku vidjeti.

(Želite li samo jednu nosiljku za cijelo razdoblje nošenja, od rođenja “do faksa”, odaberite tkanu maramu!)

Mama Kika i mala Vita. Premda Vita ima već 1 g. nije uspjela bez muke izvući barem jednu ruku van…
…što je završilo plačem. :-/ Također panel još nije proširen do kraja, a radi se o nosiljci koja bi trebala biti nosiva od rođenja.
Srećom je na boku bilo bolje jer je u tom položaju lakše izvući ruke.

Ukratko LennyLamb je napravio toddlericu na koju su stavili hrpu gurtni i zatezača te napisali da se od prvog mjeseca može nositi na leđima ako se dobro stegne, a panel uvijek možete skratiti s tamo nekom dodatnom gurtnom… Dakle uvijek bi se moglo reći da je kriv nositelj jer je krivo podesio nosiljku, no znamo da to nije istina.

Lenny Up s mojim velikim gegavcem koji će uskoro navršiti 3 godine. Znatno je udobnije s pojasom iznad trudničkog trbuha (gore) nego ispod (dolje).

Pozitivno jest to što je ovo doista vrlo dobra i udobna toddlerica! Naramenice su odlično punjene, pojas je malo deblji i čvršći u odnosu na prijašnje modele, kopča je bolja jer ima novi osigurač koji ne lomi nokte, a može se i nositi više na leđima u odnosu na prijašnje modele. (LennyLamb je podebljao naramenice i na starijim modelima no sve je drugo ostalo isto).

Osobnu zamjerku imam prema dizajnu naramenica. Točno na rame nasjeda mi prazni dio naramenice. Moguće da je problem i do moje građe jer mi se ponovila priča s LennyLamb onbuhimom starijeg kroja. U svakom slučaju nisam jedina. Ovo bi se lako moglo riješiti s uvođenjem dodatne podstave za naramenice u obliku uloška, nalik onima kakve u ponudi ima Girasol za MySol.

Još jedan maleni minus je u tome što su na LennyUpu nestale klapne s panela koje su do sada postojale na dosadašnjim modelima. Na tim mjestima gdje gurtne izlaze iz panela sada nema ničega, što bi moglo biti neudobno krupnijim osobama. Tula također nema te klapne a i način na koji se panel sužava sličan je Tulinom. Više o Tuli Free-to-Grow ovdje.

Za razliku od Tule, s kojom dijeli neke sličnosti, LennyUp ima mogućnost križanja naramenica i nošenja na boku.
Tula FTG i LennyUp sužavaju se na vrlo sličan način. Razlika je samo u tome što se Tula sužava drukerima a LennyUp čičkom.
Također se kapuljača postavlja na način sličan Tulinom, a tu je i džep na pojasu koji podsjeća na Tulin (nije ga bilo do sada na prijašnjim Lennyjevim modelima).

Uz dodatnu gurtnu koja se umeće između naramenica i postavlja bebi ispod guze, LennyUp je ipak jedinstven i po trostrukim gurtnama na vrhu panela.

Uz dodatnu gurtnu koja se umeće između naramenica i postavlja bebi ispod guze, LennyUp je ipak jedinstven i po trostrukim gurtnama na vrhu panela: jednom se skraćuje naramenica, drugom se sužava vrh panela, a trećom se skraćuju rubovi gornjeg dijela panela.

Ovu nosiljku ne bih preporučila za nošenje beba mlađih od četiri mjeseca. Preambiciozno su krenuli s dizajniranjem nosiljke koja bi trebala pokriti preveliki raspon nošenja. Također treba naglasiti da ovo nije nosiljka za bebe koje vole imati ruke izvan panela jer ni sa najvećim skraćivanjem panela četveromjesečna beba ne može izvući ruke van, dapače utone preko vrata u nosiljku. Vjerujem da uskoro možemo očekivati i Second Generation LennyUp s manjim rasponom nošenja od rođenja do godine i pol ili barem ispravke u uputstvu: da je nosiljka nosiva od najranije četiri mjeseca i da se na leđima može nositi od bebinog samostalnog posjedanja, a ne od prvog mjeseca (ili od četvrtog mjeseca) kako trenutno piše.  😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.