Članak za portal Dječja posla: Navikavanje bebe na ruke

članak za portal Dječja posla

Nošenje bebe: Možete li se beba naviknuti “na ruke” i kako ju najbezbolnije nositi?

27. kolovoza 2016. od Gost autor: Iris Božić, savjetnica za nošenje

Pravilno nošenje bebe zadovoljstvo je za bebu, ali i mamu
Ne navikavaj ju na ruke!

Nek’ se nauči samostalnosti!

Manipulira s tobom!

Ako ga počneš nositi stalno će vrištati kada nisi blizu.

Nemoj…

Susjeda s kata, kumica s placa, šofer iz tramvaja, čak i onaj striček koji mijenja žarulje na javnoj rasvjeti – svi, baš svi imaju hrpu zastrašujućih upozorenja i savjeta za mladu neiskusnu mamu. Nitko ih nije pitao za njih, ali eto oni su tu i uzeli su si za pravo da Vam govore kako da budete savršen roditelj vlastitoj bebi, naravno po njihovom “provjerenom” receptu (jer oni su tako dobro “ispali”). Ako do sada niste znali – beba je jedno zlo biće koje je jedva čekalo da mami ispadne iz “one stvari” da ju može mučiti. To je uostalom podmuklo i planirala punih 9 mjeseci.

Šalu na stranu, naše je društvo opsjednuto s neutemeljenim, nesuvislim, nelogičnim, besmislenim mitovima o hladnim nogama, ubojitom propuhu i zlim bebama.

Kao prvo bebe nisu uopće sposobne za manipulaciju ili testiranje granica. Zločesto i neinformirano je uopće pomisliti takvo što. Bebe ne mogu preživjeti same. Treba im fizička blizina za optimalni psihomotorički razvoj. To je dokazana činjenica a ne mišljenje babe Bare koju su samu ostavljali u kući nakon što su ju našopali brašnom i vodom i otišli raditi na polje. To su bila sasvim druga vremena kad je bilo bitno samo doslovno preživjeti.

Kad Vam netko započne “a kako smo mi nekad” podsjetite ih slobodno da je u njihovo doba rahitis bio čest kao Trumanova jaja i da su taman tada obitelj sveli na nuklearnu (mama, tata i djeca) pa se mnogi nisu snašli u dalekosežnim posljedicama industrijske revolucije i praskozorju ljudskih i radničkih prava. Do nesretne revolucije “starimi Sloveni” nosili su svoje bebe i djecu.

U slavenskoj je tradiciji dugo nošenje i produljeno dojenje . Naravno “našim starima” je bilo lakše nego danas jer je bebu nije dojila i nosila samo mama, nego i teta, susjeda, čak i baka… Dojenje i nošenje su vrlo usko povezani, pa se iz savjetništva za dojenje rađa i savjetništvo za nošenje.

Istina je, savjetnica za nošenje je novo zanimanje koje je danas itekako potrebno budući da je nošenje vještina koju više ne možemo naučiti od naše mame i bake, baš kao ni dojenje. Nažalost. Dok smo smislili prejednostavno rješenje u prahu za glad, radi bebine neutažive potrebe za blizinom i bliskošću osvanula je cijela industrija s proizvodima koji utažuju bebinu potrebu za bliskosti, blizinom i kretanjem.

Rađanjem mita o bebi manipulatorici moderni se čovječuljak sa Zapada oprao od odgovornosti za bebine suze. To malo nedužno biće odjednom se našlo u svijetu u kojem očekuju da se rađa s diplomom a ono zapravo prvih mjesec dana tek uči kako isprazniti crijeva. Beba nije tu da se ona prilagođava Vašim željama i potrebama i nema pojma, niti treba znati zašto bi Vi baš sad morali kuhati ćušpajz i piti kavu u miru. Beba je beba a Vi odrasla osoba. Ne zamjenjujte uloge.

Terminske bebe su prva tri mjeseca zapravo tek u “četvrtom tromjesečju” i ne smatraju se uopće odvojivom cjelinom od majke. Blizina roditelja njima doista znači život ili smrt. Takav im je zapis u genetskom kodu. To smo mi, ljudi. Mi smo “nošenčad”. Da trebamo biti “samostalni” od rođenja rodili bismo se kao antilope ili konji i trčali za majčinom sisom od prvog sata, a ne bismo bili nošeni (i voženi) najmanje do prvih samostalnih koraka.

Sad kada Vam je jasno da Vi trebate odgovoriti na bebine potrebe a ne ona na Vaše reći ću Vam kakve veze nošenje u nosiljkama ima s tim. Pa.. Prije svega – ne navikavajte SEBE na nošenje bebe na rukama! To za Vas stvarno nije zdrava, praktična niti ugodna aktivnost. Znate li da 20% roditelja djece mlađe od 3 godine svaki dan pati od križobolje? Dobra nosiljka štedi Vaša leđa i oslobađa Vam ruke da popijete tu svoju kavu u miru dok Vam beba spava na prsima gdje joj je i mjesto.

Kako izabrati nosiljku?

Dobra nosiljka je ona koja bebi omogućuje idealan položaj a Vama udobnost, praktičnost, slobodu pokreta i radost nošenja. Nošenje bebe u nosiljci u kojoj joj vise noge tako da ju Vi koljenom udarate u pete dok se ona ljulja lijevo-desno naravno nikako nije idealno ali može biti barem sigurno nošenje.

Nosiljke koje ne mogu omogućiti idealni položaj ne moraju nužno biti štetne za bebu u smislu izazivanja displazije kuka, skolioza, lordoza i sl. ukoliko za tim u obitelji ne postoji i genetska sklonost (što većina ne zna pa je bolje, prevencije radi, nositi bebu u nečem što joj može pružiti bolju podršku). Najpopularnije preporučljive nosiljke su tkana marama i sling od rođenja do kraja nosećeg staža, elastična marama za novorođenčad, klokanica (meka strukturirana) i mei tai.

Na raspolaganju su Vam i lokalne grupe potpore na društvenim mrežama, savjetnice za nošenje i besplatne radionice s temom nošenja i razlikama u “babywearingu” i “babyhandlingu”. Više o dobrobitima i prednostima nošenja s manje sarkastičnih opaski, kao i vrstama nosiljki možete saznati na blogu nosenjebeba.com i na nekoj od predstojećih radionica i druženja s mamama, tatama i bebama. Želim Vam sretno nošenje!

Puni članak pisan za internetski portal Dječja posla možete pročitati ovdje.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.