Recenzija oblikovane nosiljke: 2Lambie Buckle Onbuhimo – Pellicano Sonus Prototype (Semi Conversion)

2Lambie Buckle Onbuhimo - Pellicano Sonus Prototype (Semi Conversion). Preuzeto sa stranice proizvođača 2lambie.com.
2Lambie Buckle Onbuhimo – Pellicano Sonus Prototype (Semi Conversion). Preuzeto sa stranice proizvođača 2lambie.com.

Prošle 2016. godine američki proizvođač 2Lambie Creations osvojio je Wear Conference Award za Best New Arrival Carrier radi zanimljivih rješenja i noviteta koje su u kratko vrijeme uveli u svijet nošenja i šivanja nosiljaka po narudžbi. Ove godine odabrali su brand ambasadore, među kojima sam i ja, koji će predstavljati 2Lambie brand u svijetu.

[Please scroll down for an English summary]

Dakle…

Predstavljam Vam 2Lambie onbuhimo!

2lambie onbuhimo u toddler veličini stigao je u neobično malenom paketu.

Kad je onbuhimo stigao iznenadila me veličina paketa! Nije mi bilo jasno gdje je stala nosiljka koja s fotografija djeluje poprilično masivno. Iz malene plave vrećice izvukla sam vrlo lagani, mekani i gipki onbuhimo od baršunastog industrijskog kepera s ukrasnom vanjskom stranom panela od prototipne strojno tkane marame Pellicano Sonus.

Jedno od prepoznatljivih obilježja 2Lambie onbuhima je i ručno šivani poprečni remenčić od kepera ili tkane marame s lijevanim aluminijskim prstenima za nošenje XS veličine.
Jedno od prepoznatljivih obilježja 2Lambie onbuhima je i ručno šivani poprečni remenčić od kepera ili tkane marame s lijevanim aluminijskim prstenima za nošenje XS veličine.

Odabrala sam neutralnu toplu sivu boju kepera i vanjski ukrasni dio panela od tkane marame. To je tzv djelomična konverzija (eng. Semi Wrap Conversion, SWC).

Polukonverzija (eng. Half Wrap Conversion, 1/2 Conversion, HWC) je nosiljka s cijelom vanjskom stranom, naramenicama i panelom od tkane marame, a puna konverzija (eng. Full Wrap Conversion, FWC) s unutrašnjom i vanjskom stranom nosiljke od tkane marame.

Kriva i prava strana nosiljke.

Iznenadila me jednostavnost kroja: nosiljci daje elegantan izgled a ne gubi na punoj funkcionalnosti ni udobnosti s izbacivanjem dijelova viška poput zatezača na samim naramenicama (PFA ili reverse PFA), prilagođivače dimenzija panela, kapuljače i sl.

Moj dvogodišnjak voli držati ruke unutar nosiljke.

Vjerujem da se pitate kako je moguće da jedna oblikovana nosiljka nema gurtni, gurti, tvrde tkanice, remenčiće, kušake ili eng. webbing. 😀

Gurtna, dakle, prenosi težinu na sebe pri čemu naramenica postaje tek punjena podstava gurtni i sprječava njeno urezivanje u rame, uz osjetnu liniju pritiska na rame Ako izbacite gurtnu iz jednadžbe naramenica ne treba biti jako punjena već samo dovoljno široka i mekana kako bi se oblikovala prema ramenu i pravilno rasporedila težinu. Sjetite se samo da je najudobnije nositi u tkanoj marami, a “naramenice” u vezovima poput ruksaka nemaju spužvu, memorijsku pjenu, vatelin, silikon i sl. punjenja.

2Lambie nudi i šivanje nosiljki po narudžbi, u potpunosti prilagođenoj tjelesnoj građi kupca, s dodatnim karakteristikama poput zatezača na naramenicama, remenčića šivanih od materijala od kojih je šivana i nosiljka, prsteni ili kopča na poprečnom remenčiću, prilagodljivost panela, čak i drugačije tipove onbuhima poput tradicionalnih ili obratnih (“preokrenutih”; eng. reverse onbuhimo).

Tako je 2Lambie minimalističkim pristupom i redefinicijom pristupa, kroja koji se smatrao “kanoniziranim” ozbiljno uzdrmao svijet nošenja. Ponekad je doista najrevolucionarniji pristup jednostavno krenuti od početka, od ideje, i gledati svijet očima djeteta, punima čuđenja i mogućnosti.

U ovom onbuhimu izuzetno je lako postići udobno visoko nošenje.

Ovo je izuzetno udobna nosiljka čak i za dulje nošenje. Panel je oblikovan tako da daje visoku potporu a da dijete može ili ne mora izvući ruke iz nosiljke.

!Podsjetnik: U onbuhimu je radi sigurnosti beba mlađih od godine dana bitno da su nošene s rukama izvan panela, tj. da imaju potporu do pazuha i pod pazuhom. Kod velikih gegavaca to doista nije bitno jer sigurno neće ispasti iz nosiljke ako se nagnu na stranu.

Detalji.

Naramenice ulaze pod kutem pojačane s domišljatim šavovima koji se polukružno šire od ulaznog mjesta u panel. Rubni dio panela koji tvori sjedište punjen je vrlo mekanom memorijskom pjenom, kao i naramenice, za veliku udobnost. Široke gurtne koje izlaze iz panela i spajaju se s naramenicama preokrenute su kako bi mogle pratiti oblik tijela i omogućiti lako zatezanje u pokretu. U svakom detalju vidi se naglašeni smisao za lijepo, preciznost i mirna ruka za kvalitetnim šivaćim strojem.

Jednostavna nosiljka koja se lako prilagođava svakom obliku tijela.

Veliki broj vlasnika 2Lambie onbuhima uopće ne koristi poprečni remenčić. Kažu da nemaju osjećaj da će naramenice spasti bez njega. Naravno to ne preporučam zbog sigurnosti, ali daje jasnu ideju da je njegova glavna uloga da bude lijep. 🙂 Poprečni remenčić na sebe ne smije preuzimati težinu već treba biti stegnut tek toliko da lijepo sjedne u prstene i ne zateže naramenice nego ih samo osigurava od eventualnog klizanja s ramena. Ukoliko su naramenice labave treba zategnuti – naramenice.

Poprečni remenčić se na uobičajeni način koristi tako da se provuče kroz keperne utore na naramenici. 2Lambie onbuhimo dizajniran je za ovaj način korištenja. Budući da on na sebe ne preuzima nikakvu težinu kad se koristi na ovaj način zapravo je sasvim svejedno u kojem će utoru biti sve dok se nositelju ne urezuje u vrat. Meni iz navike odgovara srednji utor jer mi tako poprečni remenčić pada za debljinu prsta ispod ključne kosti.

Postavljanje poprečnog remenčića.

Koji utor ćete koristiti postaje bitno tek kad poprečni remenčić provečete kroz utore i oko same naramenice. Ovaj način korištenja omogućuje dodatno zatezanje i skraćivanje naramenica ljudima sitnije građe, pri čemu ujedno sprječava ružno deformiranje naramenice. S ovakvim načinom nošenja poprečni remenčić preuzima težinu, stvaraju se točke pritiska na prsima, pa bi najbolje bilo da one padaju negdje između pazuha i kraja ključne kosti kako bi nošenje ostalo udobno. Ovo nije idealno rješenje ali je jedna od mogućnosti kako onbuhimo prilagoditi osobi sitnije građe. Osobama koje se ne uklapaju u pretpostavljene dimenzije preporučam da si daju šiti nosiljku po mjeri.

Poprečni remenčić može se koristiti na dva načina.

 Više bi mi odgovaralo  da naramenice budu za koji centimetar kraće ali je nošenje u 2Lambie onbuhimu i ovako udobno. Kako će moj dvogodišnjak rasti tako će i bolje popuniti panel i zategnuti naramenice pa se bez sumnje u ovoj nosiljci vidim i sljedeće godine.

Koristite li i vi onbuhimo za brzo postavljanje na leđa i rješavanje obaveza dok Vaš trčuljak i(li) jednostavno maza trebaju Vašu blizinu?

 

Summary

In 2016 2Lambie Creations won the Wear Conference Award for Best New Arrival Carrier.

I was surprised by the simplicitiy of the design and the clean lines which give an elegant look without the loss of functionality and comfort. 2Lambie’s minimalist approach redefined the approach to carrier design. Sometimes the most revolutionary thing one could do is to start from the beginning, from an idea, to see the world through the eyes of a child, full of wonder and possibility. Every detail in the making of this carrier reveals a significant sense of beauty, precision and a steady hand behind a high quality sewing machine.

The size of the package shocked me on arrival. On the photos the carriers seemed massive, but from a small blue bag I’ve pulled a very light, soft and flexible onbuhimo made from velvety soft gray canvas with a decorative panel made of a prototype machine woven wrap Pellicano Sonus.

2lambie’s onbuhimo is very comfortable even in long walks. The panel is designed to provide high support for a child that may or may not be worn with arms in.

A large number of 2Lambie owners do not use the chest strap. They say they do not have the feeling that the straps would fall off without it. Of course this is not recommended due to safety, but gives a clear idea that the chest strap should primarily give a nice bling. 🙂 It should be tightened just enough to sit nicely in the rings and prevents the eventual slipping the shoulder straps off the shoulder.

The cross strap is originally placed by pulling through one of the slots on the shoulder strap. 2Lambie onbuhimo is designed for this method of use. Because it is not tightened in a way it can create any pressure points, it does not matter which slot will be used as long as the strap is not choking the wearer on the neck. I use the middle slot out of a habit; because the chest straps is positioned a width of a finger below my collarbone.

Which slot you use becomes important only when the cross strap is pulled through the slots and wrapped around the shoulder straps. This method enables further tightening and shortening the shoulder strap, while at the same time prevents uglier creasing and deforming of both the slot and the shoulder strap padding (in comparison with overtightening the original way). This method creates pressure points on the chest, so it would be best that they fall somewhere between the armpit and the end of the collarbone. This is not an ideal solution, but merely an option for achieving a better fit for petite persons. I recommend ordering a custom carrier from 2Lambie for the best possible fit.

Wearing an onbuhimo is one of the best choices for an active and healthy pregnancy.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.