Vrste nosiljaka

Iris 4
Sa sinom u tkanoj lanenoj marami vel. 6 u vezu DH (eng. Double Hammock; kalk. “dvostruka ležaljka”).

U velikoj ponudi nosiljki na svjetskom tržištu nije lako izabrati najbolju za svoju bebu. Savjete poput “pa što, moje dijete je nošeno u ovoj i ovoj pa je preživjelo” treba zanemariti. 

Nije cilj preživljavanje bebe u nosiljci nego udobno nošenje za mamu i bebu koje podržava pravilan razvoj bebine kralježnice i kukova, djeluje smirujuće i bebu dovodi u stanje aktivne tihe budnosti u kojemu se i najviše uči. Beba uči promatranjem svijeta oko sebe s visine na kojoj je i njena mama, tata, baka (…) tj. osoba koja nosi (nositelj). Ona proučava njihove reakcije i općenito međuljudske odnose, upoznaje strance i rano razvija svoj stav prema njima, i sve to uz fizički kontakt s osobom u koju ima beskrajno dječje povjerenje jer može odgovoriti na njene potrebe.

Nosiljke dijelim na slijedeće vrste, uzimajući u obzir one koje se trenutno najviše koriste u svijetu:

  1. Marame: tkane marame, elastične marame i hibridne marame
  2. Sling (nosiljka s prstenima, sling s prstenima, marama s prstenima, ring sling, sling marama, RS, WCRS)
  3. Tobolac (pouch, pouch sling)
  4. Meksički rebozo
  5. Afrička kanga (khanga)
  6. Peruanska manta
  7. Mei tai (MT, WCMT)
  8. Oblikovane nosiljke (nosiljke s kopčama, klokanice, SSC, meke oblikovane nosiljke, WCFB, hipseat)
  9. Onbuhimo (onbu)
  10. Planinarske nosiljke

S obzirom na čestotnost korištenja određenih vrsti nosijaka na zapadu možemo ih podijeliti na 5 najčešćih tipova: tkana marama, sling, elastična marama, češće oblikovane nosiljke (SSC i NBC) i ostale oblikovane nosiljke. Više o tome u PDF-u kojeg možete skinuti ovdje: VRSTE NOSILJAKA – kratki pregled.

Elastične i tkane marame, te slingovi najpreporučljivije su za bebe od rođenja, s tim da tkanu maramu možete koristiti od rođenja pa sve do kad se beba, ili dijete, želi nositi. Elastične marame (eng. stretchy), usprkos uputama, nisu udobne i preporučljive nakon bebinih 8 kg mada je na uputama većine proizvođača navedeno 15 kg (npr. Tabita, Hoppediz, Boba Wrap, Hug Bug). Nerijetko u sastavu pamučnog pletiva imaju i malo elastina. One su namijenjenu nošenju naprijed i na boku uvijek u 3 sloja. Nisu dobre ljetne nosiljke jer je u njima vruće. Dosta nalik elastičnim maramama su i hibridne nosiljke poput Cabooa kojeg možemo zamisliti kao križanca elastične marame i slinga s 2 prstena. Hibridne marame napravljene su od pamučnog pletiva poput elastičnih marama, ali to je pletivo čvršće zbog smanjene rastezljivosti, što ih približava tkanim maramama. Hibridne marame su u 3 sloja sigurne čak i za nošenje na leđima, a u njima je udobno nositi i veće bebe i djecu (npr. Manduca, Wrapsody, Ergobaby, Cybex u.GO). Kao i elastične marame hibridne marame treba vezati uvijek sa sva 3 sloja raširena. Tkana marama je dug komad tkanine tkan i krojen posebno za nošenje beba i djece. Ona ima dijagonalnu elastičnost ali ne i rastezljivost kao elastična ili hibridna marama koje su pletene. Sukladno tome neće bilo kakav materijal biti dobar, niti siguran, niti udoban za nošenje. Više o tkanoj marami ovdje.

Iris 5
Girasol Gold Rainbow WCRS

 Sling (nosiljke s prstenima, ring sling, RS) opterećuju trup nositelja dijagonalno pa su nakon bebinih 10 kg praktičnije za kraća nošenja. Sašivene su od tkane marame  (WCRS; wrap conversion ring sling), kepera za posebne namjene ili čvrstog lanenog platna, a mogu biti napravljeni i od čvrste sintetičke mrežice (to su slingovi za vodu). Na jedan su kraj ušivena 2 prstena, najčešće od lijevanog aluminija a rjeđe od plastike ili drveta, kroz koje se provlači tkanina i zateže pramen po pramen da usko stoji oko tijela nositelja i bebe, i podržava idealni položaj tijela u nosiljci. Nikako ne kupujte sling ako primjetite da prsteni imaju šav jer to znači da su vareni. Vareni šav može puknuti ako ga udarite ili preopteretite, a također i nerijetko polako kida tkaninu. Ovu nosiljku je popularizirao dr. William Sears, pedijatar i autor pojma povezujuće roditeljstvo, kupivši patent od Raynera Garnera koji je sling izumio za svoju ženu Sachi. Ovo je najbrža i najpratičnija nosiljka za novorođenčad ali i male hodače koji trebaju odmoriti noge ili se smiriti uz roditelja.

! Tko osjeća težinu na ramenu ima neodgovarajući tip ramena za svoju građu i/ili ne zateže dovoljno nosiljku. U slingu se nosi na trupu i sling nije vreća u kojoj beba visi na ramenu. Između Vas i bebe treba najviše biti dlan razmaka.

Najčešći tipovi ramena na slingovima. Slijeva na desno: Girasol, PixieKid, Milili Wraps & Slings.
Najčešći tipovi ramena na slingovima. Slijeva na desno: Girasol, PixieKid, Milili Wraps & Slings.

U Hrvatskoj su najčešći slingovi PixieKidovi i Tabitini s hibridnim tipom ramena Najudobniji tipovi ramena su nabrano, hibridno, plutajuće nabrano i plisirano (eng. gathered shoulder, hybrid style shoulder, floating gathered shoulder pleated).

LocoLobo laneni sling s plutajućim nabranim ramenom: od običnom nabranog razlikuje se u tome što su šavovi dvostruko udaljeniji od prstena.
Laneni sling s plutajućim nabranim ramenom: od običnom nabranog razlikuje se u tome što su šavovi dvostruko udaljeniji od prstena.

Sling je prva nosiljka koju ćete kupiti i zadnja koju ćete prodati. 😉

Laneni sling s prilagodljivim nabranim tipom ramena koji se prilagođava svačijoj građi. Odredite koja vam širina odgovara, povučete trakice, zavežete i kroj po mjeri je gotov!

! Bitno je razlikovati ovaj, pravi sling, od neprilagodljivog tzv. vrećastog slinga (eng. bag sling) koji je dolazio s uputom da se novorođenčad treba nositi u položaju kolijevke; poput zloglasnog modela Infantino SlingRider koji 2010. je povučen s tržišta zbog smrti dojenčadi.

Zloglasni vrećasti sling Infantino SlingRider, povučen 2010. Fotografija je preuzeta sa stranice proizvođača.

O nošenju na siguran način više pročitajte ovdje.

Mame 3
Pamela i Noa Blažičević u mei taiju (PixieKid)

Kad beba navrši 4 do 5 mjeseci, ili uz dobru kontrolu glave i trupa, može je se već nositi u mei taiju (MT), azijskoj mekoj nosiljci od platna ili tkane marame (eng. wrap conversion mei tai, WCMT, meh dai/ bei dai) s panelom i četiri trake koje se vezuju oko tijela nositelja. Iznimke su određeni modeli sašiveni od tkane marame koji imaju prilagodljivi panel i mogu se nositi od rođenja (Didymos DidyTai tj. Didy Meh-Dai, Girasol MySol, Hoppediz Hop-Tye), i podegi (pod, podegi) koji je također azijska nosiljka nalik mei taiju no on njega se razlikuje u tome što ima samo dvije naramenice i nema pravi panel pa se sjedište radi kao u tkanoj marami. Podegi se može nositi od rođenja do kraja nošenja.

Podegi s panelom od tkane marame i širokim plisiranim ravnim naramenicama iz splitske radionice Tabita.
Podegi s panelom od tkane marame i širokim plisiranim ravnim naramenicama iz splitske radionice Tabita.

Sve moderne meke oblikovane nosiljke (“dobre klokanice”) koje su doživjele procvat u posljednjih desetak godina potekle su od mei taija ili podegija.

Ivan Perkić sa sinom u Tula Baby klokanici
Ivan Tolić sa sinom u Tula Baby klokanici

Kad se beba samostalno posjedne (ili malo ranije ovisno o modelu nosiljke) preporučljive su i meke oblikovane (strukturirane) nosiljke sa širokom bazom poput raznih nosiljki s kopčama (to su mahom tzv. “dobre klokanice”; eng. soft structured carrier, SSC). Mogu biti i sašivene od tkane marame (eng. wrap conversion full buckle; WCFB). Svaka nosiljka ima pojas koji je najčešće punjen spužvom, vatelinom, filcom, pjenom ili nekim drugim punjenjem, i najpoželjnije je i da je on prošiven kako se ne bi presavijao i gubio oblik tijekom nošenja i tako postao neudoban. U pojas može biti umetnut i stipor pa beba na njemu može i doslovno sjediti kao što je slučaj kod hipseata (npr. I-Angel Hip Seat). Naramenice su također često ispunjene spužvom, vatelinom ili nekim drugim punjenjem kako bi bile udobne na ramenima i poželjno je da su one široke i da se mogu križati kako bi se smanjio pritisak na ramena ili spriječilo spadanje naramenica. Većini je sasvim dovoljan i poprečni remenčić s kojim su naramenice spojene.

Postoje i meke oblikovane nosiljke koje imaju pojas s kopčom a naramenice koje se vežu. To su tzv. “polukopčajuće nosiljke”, tj. half buckle.

Panel je mekan, sašiven od platna ili od tkane marame (eng. wrap conversion soft structured carrier, WCSSC) i najčešće je blago strukiran, tj. prati tijelo bebe. Na određenim modelima može se sužavati ili proširivati baza panela, također i produljivati i skraćivati,  kako bi pratila rast bebe (npr. ISARA The One, Ruckeli, Soul Slings AseemA, Emeibaby, Buzzidil, Storchenwiege, Liliputi, Fidella Fusion, Ergobaby ADAPT i Ergobaby Omni 360), ili se na bazu mogu pričvrstiti tzv. proširivači s remenčićima, drukerima ili čičkom (Boba 4G, Tula).  Na panel je našivena kapuljača s pomoćnim vezicama koje olakšavaju hvatanje kapuljače i fiksiranje djetetove uspavane glavice kada ga nosite na leđima. Mnoga rješenja na mekim oblikovanim nosiljkama preuzeta su s planinarskih ruksaka.

O usporedbi čestih oblikovanih nosiljki na našem prostoru više ovdje.

Ovdje možete saznati kako pravilno podesiti oblikovanu nosiljku.

Oblikovane nosiljke ne kupujte unaprijed. “Baby” model kupuje se za bebu (do 18 mj.), a “toddler” za starije od 18 mj. (osim ako proizvođač nije drugačije naveo). Dijete starije od 18 mj. možete nositi u “baby” veličini, no bebu nemojte nositi u “toddler” veličini: ako je baza preširoka i ide preko koljena ili se pak usijeca iza koljen čak i ako je rub baze punjen, može doći do prekida cirkulacije i/ ili hiperekstenzije nogu što nije samo neudobno nego može biti i vrlo bolno, ali nemojmo zaboraviti da je beba i hiperekstenziji i kada sjedi na podu. 🙂 Ako baza malo prelazi preko koljena ili je dovoljna mekana da se skupi i nabere kao marama/ sling i bebi to nije neudobno ni bolno možete koristiti klokanicu. Sve nosiljke osim tkane marame i slinga imaju određeno kraće razdoblje kad jednostavno nisu najpreporučljiviji izbor za bebu jer u određenoj razvojnoj fazi ili ne pružaju idealni M ili J (C) položaj, i/ ili stvaraju blagi pritisak na donji dio kralježnice što može, s dodatnim faktorima, potencirati trajne deformitete kod bebe u ubrzanom razvoju. Toddlera možete nositi u “baby” veličini jer su gotovo sasvim smanjene mogućnosti za displazijom kukova nakon što beba prohoda. Široka je baza nakon prohodavanja bebe najčešće samo pitanje udobnosti. Postoji više modela klokanica koji se s umecima i jastučićima, ili sličnim integriranim rješenjima, mogu koristiti i od rođenja no ne postižu sasvim idealan položaj tijela kao u elastičnoj marami, tkanoj marami ili slingu. “Klokanica” nije idealna nosiljka jer ne pruža uvijek i u svim dobima i za sve bebine faze idealni položaj, ali može biti idealno rješenje za određenu situaciju i/ili određenog nositelja jer odgovara na potrebe nositelja i pruža optimalan položaj. 😉

O veličinama oblikovanih nosiljaka više ovdje.

7
Ana Ostojić sa sinom u klokanici Ergobaby Sport

Otkad je procvala ponuda nosiljki na tržištu se pojavljuju i jeftine kineske kopije koje je često na prvi pogled teško razlikovati od originala, pogotovo nekome tko nije imao original u rukama. Najčešće se kopiraju Ergobaby, Beco i Manduca jer se masovno proizvode. Na kopijama pucaju kopče i koriste se najjeftinija platna tretirana formaldehidom i bojana su bojama koje sadrže teške metale, a često su šivane i bez pojačanja s vrlo lošim koncem koji lako puca. Pouzdani proizvođači mahom koriste YKK i Duraflex kopče. Ipak kako biste otklonili sumnju najbolje je kontaktirati proizvođača. Vrlo će Vam rado odgovoriti čak i ako je u pitanju kupovina rabljene nosiljke. Jedina  testirana meka oblikovana nosiljka domaće proizvodnje trenutno je LocoLobo Click&Go.

Više o testiranju oblikovanih nosiljaka možete pročitati ovdje.

Iz kreativnog studija ZMajčice: onbuhimo s kopčama u veličini “toddler” (eng. kalk. “gegavac” za 2+ g. starosti).

Onbuhimo je japanska tradicionalna nosiljka s mekim panelom koja u modernoj varijanti ima najčešće kopče, a rjeđe čičak ili prstenove. Razlikuje se od tipične meke oblikovane nosiljke po tome što nema pojas tako da je sva težina na ramenima i gornjem dijelu trupa nositelja. Bitno je da su naramenice izdašno punjene i vrlo široke jer se u onbuu najčešće nosi djecu težu od 11 kg.

Jelena P. sa sinom u pouchu (Hotslings).

Kad beba savlada posjedanje za kratka nošenja mogu poslužiti i pouch slingovi (“tobolci”) s bebom u sjedećem M položaju, na boku osobe koja ju nosi, s rukom na bebi. U rijetkim opravdanim slučajevima, na preporuku fizijatra, bebu se može nositi u pouchu i u drugim položajima kako bi se spriječilo npr. nekontrolirano izvijanje tipično za hipertonu djecu. Više o idealnim položajima u nosiljci možete pročitati ovdje. Najpopularniji modeli poucheva nemaju mogućnost namještanja i potebno ih je kupiti u jednoj od 5-7 veličina. Pouch je u osnovi tuljac od čvrstog platna s malim udjelom spandexa, kojeg se presavine na pola po širini stavi preko jednog ramena i u nastali tobolac smješta beba. Na ramenu se još materijal može izvrnuti i tako dodatno stegnuti i učiniti nosiljku udobnijom za rame.

Prema pravilima “babyhandlinga” (postupanja s bebom) bebu se nosi na rukama okrenutu gotovo prema naprijed i to nemojte brkati s “babywearingom” (nošenjem beba u nosiljci). Kada je beba na rukama tijelo osobe koja ju nosi prilagodi joj se, a osim toga nošenje na rukama ne traje dugo kao nošenje u nosiljci. (Pokušajte dva sata nositi deset kilograma krumpira u vrećicama, i zatim to isto pokušajte s pravilno zategnutim i udobnim ruksakom.)

Nošenje bebe u nosiljci okrenute od osobe koja ju nosi nikako nije preporučljivo niti radi psihičkog, niti radi fizičkog razvoja djeteta. Nosiljka namijenjena za nošenje bebe okrenute od osobe koja ju nosi mora imati usku bazu kako bi ju se moglo koristiti i u nepreporučljivom smjeru inače bi bila oblikovana poput stolca da pruži dobru potporu bebinim kukovima i kralježnici što bi za osobu koja nosi bilo još neudobnije od trenutnog rješenja!

Nosiljke s uskom bazom postoje jer postoji i potražnja na tržištu za njima, a to što su neke i vrlo skupe i brendirane ne znači da će ih preporučiti ijedna savjetnica ili savjetnik za nošenje, kao ni fizijatar upoznat s nošenjem beba i djece u nosiljkama.

U svijetu je većina djece nošena. Većina te djece nema pristup modernim nosiljkama koje su prošle sigurnosna testiranja. Sljedeće su tri nosiljke najzastupljenije etničke tradicionalne nosiljke. (Budući da imamo izraz “dojenče” za bebu koja doji, bebu koja je nošena mogli bismo zvati “nošenče“. :-p )

Meksički rebozo je kratka tkana marama vrlo živih boja i zanimljivih uzoraka koja se nosi na jednom ramenu. U njoj se tradiocionalno nose bebe od rođenja pa sve do 5 godina, a zapravo najčešće služi kao odjevni predmet. Sve je popularniji suvenir turistima upoznatim s pravilnim nošenjem beba i djece, a i zaljubljenicima koji nošenje doživljavaju i kao mogućnost za hobističko skupljanje nosiljaka. “Rebozo” je čest izraz i za kratke tkane marame vel. 2 tkane baš za nošenje djece. Više o veličinama tkanih marama ovdje.

Peruanska manta je veliki kvadrat vrlo debelog tkanog materijala od vune zanimljivih uzoraka i veže se oko tijela žene koja nosi bebu kojoj su ruke i noge povezane u nekoliko slojeva tkanine radi topline, a rekla bih i sigurnosti da se ne bi izmigoljila iz mante koja je labavo presavijena oko bebe kao izduljena koverta i svezana oko tijela mame ili bake. Beba je u položaju nakošene kolijevke, i poprilično nalikuje na obični zavežljaj kojeg se nosi na jednom ramenu. Još je uvijek vrlo popularna među Indiosima.

Afrička kanga (khanga) je praktički bilo koja tkanina koja je dovoljno duga da se mama i beba njome mogu omotati. Izgledaju najčešće kao šareno obojane kratke plahte dimenzija 1,5 x 1 m. Tisak na pamučnom platnu je vrlo zanimljiv i razlikuje se od područja do područja. Kanga je na sve 4 strane obrubljena zanimljivim repetitivnim otisnutim bordurama koje nerijetko sadržavaju i pozitivne misli i lijepe izreke poput “sve je u redu ako volimo jedni druge”.  Kako se vezuje kanga?  Dakle mama se nagne, bebu stavi na leđa, kangu rastegne preko bebe i svoga trupa, bebu namjesti u M položaj, stegne kangu i samo rubove umota same u sebe kao da se omata ručnikom nakon tuširanja. To, molim Vas, prvi put nemojte pokušavati sami! Afričke mame svoje iskustvo stječu odmalena i zato mogu s uspavanom bebom na leđima satima tući maslac s minimalnim popravljanjem kange. Postoji nekoliko zanimljivih vezova u tkanoj marami koji omogućuju sasvim slobodna ramena kao u kangi jer se vezuju oko trupa. Oni su naravno namijenjeni naprednom nošenju u tkanoj marami i nikako nisu preporučljivi početnici ili početniku. Beba je u kangi u blagoj hiperekstenziji i to ne čini nikakav problem. Manje bebe nerijetko znaju i do gležnja biti umotane u kangu, pogotovo ako su sklone ravnanju nogu i izbijanju sjedišta. Kangu možete naći i pod drugim nazivima poput african wax print, dutch wax, kitenge, ankara cloth, mud cloth, danfani…. Sve ovisi o mjestu i načinu proizvodnje. Više o afričkim platnima ovdje.

Više o tradicionalnom nošenju možete pročitati ovdje.

Deuter KangaKid
Planinarska nosiljka, fotografija preuzeta sa stranice vendora (Deuter KangaKid)

Planinarska nosiljka je namijenjena ljudima koji vole planinariti i žele to lijepo iskustvo podijeliti sa svojim djetetom. Svaka planinarska nosiljka ima čvrstu konstrukciju unutar koje se vezuje dijete a ima i prostor za nošenje stvari, pruža zaštitu od sunca, kiše, snijega i vjetra, a omogućuje udobnost i nositelju i bebi. Onima koji su navikli na marame i klokanice planinarske nosiljke se čine jako teške i nespretne, ali takve su jer moraju zaštititi bebu ili dijete od mogućeg pada.
Svaka od preporučljivih nosiljki ima svoje prednosti i mane pa ih većina roditelja koji nose svoje bebe posjeduje više. Tkana marama je najidealnija nosiljka i za osobu koja nosi i za dijete, no traži malo vježbanja i savjetovanja. To joj je doista jedina mana.

Iris 2
Osobno preferiram baš tkane marame za sve prigode, za sve uzraste, i sva psihofizička stanja bebe ili djeteta. Svaki je novi savladani vez u tkanoj marami baš poput nove nosiljke. Volim koristiti toliko puno mogućnosti u finom tkanom materijalu na bebin i moj užitak, taj osjećaj bliskosti i povezanosti, maženje dok smo u pokretu.

 U svakom bih slučaju početniku/ci preporučila kupovinu rabljene nosiljke jer je povoljnija i  jer je sa razrađenom i smekšanom maramom najlakše raditi i nježnija je prema osjetljivoj novorođenačkoj koži, jer je smekšani i razrađeni mei tai, meku oblikovanu nosiljku s kopčama i onbuhimo lakše namještati od novih, uz obaveznu provjeru svih šavova, kopči i eventualnih oštećenja koja mogu ugroziti sigurnost bebe ili djeteta.

Vrste nosiljaka možete isprobati i na bebonosećim kavama u sklopu Nosiljkoteke u prostorima udruge Vestigium u Zagrebu, a on-line podršku zatražiti u fb grupi Nošenje beba Zagreb.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.