Recenzija meke oblikovane nosiljke: Fidella FlyClick

Iz Eko-butika su stigla dva zanimljiva paketa iz njemačke Fidelle.

Jedan od poznatijih njemačkih proizvođača tkanih marama, slingova, mekih oblikovanih nosiljaka i dodataka nedavno je na tržište pustio svoju inačicu trenutne hit nosiljke: half buckle.

FlyTai je mei tai, tj. Fidellina zapadnjačka inačica tradicionalne nosiljke naroda Hmong (kantonski 孭帶 ; eng. meh-dai, bei-dai). Mei tai je nosiljka koja se veže. Veže joj se pojas i vežu se naramenice.

Mjere nosiljaka FlyClick i FlyClick Plus preuzete su sa stranice proizvođača.

Fidella je ojačala pojas svog mei taija i dodala je kopču, dakle ovo je polukopčajuća meka oblikovana nosiljka, tzv. half buckle, koju treba razlikovati od, primjerice, Fidelle Fusion koja se u potpunosti kopča (eng. full buckle). FlyClick je zapravo FlyTai s kopčom. 

Fidella puštanjem ovog tipa meke oblikovane nosiljke staje uz bok većinom njemačkih proizvođača poput Fräulein Hübsch, JoNo, Baby-Roo Huckepack, Girasol, Kokadi, Bondolino (Hoppediz), Didymos, Limas, Natibaby, Cybex Yema… Svi oni nastali su iz malih šivaonica i odlučili proizvoditi jednu od najdražih nosiljaka koje se uglavnom rade po narudžbi (jedna od najpoznatijih je ObiMama). 

Više o vrstama nosiljaka možete pročitati ovdje.

Fidella je svoju proizvodnju smjestila u Tursku. Na nosiljkama se vidi ipak “njemački dodir” jer je su FlyClickovi izuzetno uredno sašiveni a tkane marame od kojih su krojeni nemaju niti jednu greškicu. Fidelline marame su izuzetno mekane i ne traže nikakvo prethodno razrađivanje.

Tvrdu kopču s osiguračem možda ćete i moći zakopčati s jednom rukom, no definitivno ćete ju trebati otkopčati s obje (kao i na Fidelli Fusion).

Kao i FlyTai, očekivano, FlyClick postoji u veličini baby (FlyClick) i veličini toddler (FlyClick Plus). Fidella u svojoj usporednoj tablici navodi poprilično drastične razlike u veličinama i nosivosti ove dvije veličine FlyClicka.

Ovo su FlyClick i FlyClick Plus, u potpunosti raširene na sva 3 mjesta za podešavanje i položene jedna na drugu.

Kao što se vidi iz gornje fotografije zamjetna je razlika jedino u visinama panela, dok se širine vrlo malo razlikuju, poput “new size” i “toddler size” kod FlyTaija.  Sama baza panela “proširuje” se dodatno i sa širokim trakama naramenica prilikom vezanja.

FlyClick i FlyClick Plus podešavaju se na tri mjesta na panelu: širine panela podešavaju se gore i dolje (desno), te se visina panela podešava sa strane (lijevo).

Malo je nezgodno što se panel treba podesiti prije no što je beba u nosiljci, no u svojim  uputama Fidella predlaže zgodno rješenje: bebu možete prvo izmjeriti i zatim prema mjeri podesiti panel. 

Za one koji ne vole jako široke naramenice Fidella je lansirala FlowClick, jednostavniji i malo manji half buckle. 

Iz uputa proizvođača.

FlyClick (veličina baby) je nosiljka navodno nosiva od rođenja pa sam ju isprobala i na svom uskoro dvomjesečnom sinu, no s panelom suženim i skraćenim do kraja.

Budući da mi je bebač malo dulji i teži za svoju dob (2 mj., 6300 g.+) mogu pretpostaviti da bi ovako u panel sužen i skraćen do kraja upadala tromjesečna beba.

Ne bih rekla da je FlyClick (kao ni FlyTai) doista nosiv od rođenja jer bi dvostruko lakšoj i desetak centimetara kraćoj bebici od moje bilo previše labavog materijala u panelu koji se nikako ne može stegnuti. Kada bi postojali utori bočno na panelu kao na nosiljci Chimparoo Mei Tai FIT tada bi se sav višak materijala mogao fino stegnuti i prilagoditi i za najmanje bebe.

Chimparoo Mei Tai FIT. Kada se trake (naramenice) provlače kroz utore mogu se vezati na leđima, ili križati na leđima pa vezati pod guzom. Mada su utori ojačani nisu namijenjeni nošenju beba težih od 7.5 kg.

Također se pojas malo savija ispod panela ako je panel sužen do kraja. Nisam primjetila da to utječe na udobnost ali moglo bi ljepše izgledati. (Isto ne primjećujem na FlyTaiju jer je pojas znatno tanji i mekši.) Osobna preporuka mi je da je ovo odlična nosiljka za bebe starije od dva mjeseca, ili malo ranije ako je beba veća. 

Budući da već dobro drži glavu uspavljivala sam ga na poluboku. 

FlyClick je prema Fidellinoj preporuci nosiv prvih 12 mjeseci. Ne bih se složila s tim, dapače nadam da je u pitanju greška u pisanju na njihovoj stranici.

Jelena sa sinom Andrejem, također sasvim prosječne građe za gegavca starog 14 mj. Visina panela seže mu do ramena.
Kolegica Nina sa kćeri koja je sasvim prosječne građe za 16-mjesečnu djevojčicu. Baza panela seže joj od koljena do koljena, a visinom seže sve do uha. 

FlyClick Plus je naravno udobnija za nošenje većih bebača, no potrebu za njime vidim jedino ako doista kupujete half buckle za gegavca starijeg od godine (i pol).

Nina sa kćeri u većoj FlyClick Plus. Nosiljka joj je malo prevelika bez ikakvih skraćivanja i sužavanja panela.

Fidella navodi da je FlyClick Plus nosiv do 30 kg što nikako ne preporučam. 30 kg je već težina prosječnog sedmogodišnjaka i težina čiji utjecaj na kretanje i ravnotežu (pod)nose samo izuzetno dobro utrenirani pojedinci, primjerice profesionalni vojnici.

Na leđima sa svojim trogodišnjim sinom teškim 15 kg. Fidella navodi da je FlyClick Plus nosiv do 30 kg.

Moram priznati da mi je FlyClick osobno udobniji i zanimljiviji od FlyTaija, mada nisam mislila da ću ikad prednosti dati ičemu s kopčom, makar samo jednom.

Ove nosiljke možete isprobati i posuditi u Nosiljkoteci zahvaljujući donaciji Eko-butika. ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.