Recenzija oblikovane nosiljke: Baby Tula Explore

Nikolina i Evelina (4 mj.) u Tuli Explore na srednjem podešavanju.

Imala sam priliku prvi put probati Explore prije dva mjeseca. Tada mi se činilo da je ova najnovija Tula najmekši dosadašnji model. Dapače na prvi pogled uopće nije izgledala kao Tula…

Tula Explore (lijevo) i Ergobaby 360 (desno).

Prije dvije i pol’ godine Ergobaby je kupio Baby Tulu. Nakon prvog zajedničkog modela Free-To-Grow bilo je sasvim očekivano da će napraviti još ergastiji model. Meka Tula Explore neodoljivo podsjeća na kruti Ergo 360.

Tula Explore s prave (gore) i krive strane (dolje).

Cijela Tula Explore ima obloženi, deblji panel od Tule FTG, Standard i Toddler,  no također ima zadebljane i pojačane vanjske dijelove panela jer omogućuje i nošenje prema van, kao i Ergo Omni, bez osjećaja da na sebe navlačite oklop.

Tula Explore (lijevo) i Tula Free-To-Grow (desno) u ljetnom izdanju s mrežastim panelom.

Explore je puno mekši, i udobniji model u odnosu na Free-To-Grow. Naramenice su također zakrivljene, no tanje su, mekše i oblikovanije (6 cm široke na najužem i 8 cm široke na najširem dijelu), no pojas je isti. Na naramenicama uopće nema zatezača (eng. PFA; Perfect Fit Adjuster) kao na ostalim modelima. Ni na Explore modelu ne postoji mogućnost križanja naramenica niti nošenja na boku, baš kao i na svim dosadašnjim Baby Tula modelima. I dalje Tula je jednostavna nosiljka sa samo dvije kopče.

Također je sjedište na modelu Explore dublje u odnosu na Free-To-Grow.

Tula Explore (lijevo) ima dublje sjedište u odnosu na Tulu FTG (desno).
Kapuljača je odvojiva i na novom modelu Explore, uz jedan novitet.

Kapuljača je odvojiva i na novom modelu, uz jedan novitet: može se učvrstiti u niži ili viši utor, ovisno o visini nošenčeta.

Panel se produljuje i skraćuje s jastučićem u tri položaja.

Jastučić za potporu glavi može se namjestiti u tri položaja: prema unutra (za novorođenče), prema van, i prema gore. 

U tri položaja se može namjestiti i širina panela, bez ikakvih jastučića i umetaka identično kao kod Free-To-Grow.

Panel namješten 0-3 mj. (dolje), za 3-9 mj. (sredina), i za starije od 9 mj. (gore).

Naravno morala sam isprobati sva podešavanja.

Budući da proizvođač navodi da je ova nosiljka nosiva od rođenja, i nakon isprobavanja s demo lutkom (novorođenačke veličine) bilo je jasno da je za to jednostavno prevelika.

Demo lutka veličine novorođenčeta nije mogla biti u ovoj nosiljci podržana u idealnom položaju. Nožice su padale prenisko i panel ih je previše širio. Također ako se malene ručice dobro ne namjeste onda propadaju kroz otvore sa strana panela, kroz koje i inače trebaju prolaziti no tek kada se bebu nosi prema van, okrenutu od nositelja.

S pravom bebicom, malo većom od demo lutke, nosiljka se već puno bolje ponašala.

Marina nosi malog Bora (6 tjedana, oko 5 kg) na istom podešavanju no položaj i podrška su znatno bolji kada veće tijelo zauzima mjesto u panelu.

Na srednjem podešavanju s četveromjesečnom bebom (na početku recenzije) nosiljka se ponašala odlično, no nezgodno je što beba prosječne visine ne može izvući ruke iznad panela sve do devetog mjeseca.

Na tom posljednjem, trećem podešavanju, nosila sam oba sina (7.5 mj. i 3.5 g.)

Tula Explore s mojim 7.5-mjesečnim bebačem koji više visinom i težinom odgovara bebi od 9-10 mjeseci.
U položaju na leđima.

Tula Explore mi naravno ne bi bila prvi izbor za gegavce starije od dvije godine jer, uostalom, s razlogom postoji i Tula Toddler model.

Tula Explore mi nikako za starijeg sina ne bi bila prvi izbor, no može poslužiti.

Tula Explore je očekivano neočekivana i šokantna nosiljka za velike Tuline fanove koji su ju dočekali na nož, no za sve nove Tuline kupce koji očekuju od nosiljke da ima i treći položaj dočekana je s oduševljenjem. U ovom položaju, naravno, nećete koristiti kapuljaču. Prema Tulinim uputama bebu se može nositi prema van najranije otkad može čvrsto* držati glavu. To je naravno prerano, jer tako dolazi do posjedanja, no tako je malenoj nejakoj bebici barem nosić iznad panela, kad već nije i cijela glava (što je obično s pet mjeseci). Tako neće doći do gušenja, što je za sada ipak glavni preduvjet za prisutnost na američkom tržištu.

Tula Explore podešena za nošenje prema nositelju (gore) i podešena za nošenje prema van, od nositelja (dolje): jastučić je zakopčan prema van a unutarnju gumbići skupljaju panel u sjedište za nošenje na van. 

Za nas Europljane bitno je da se bebu pasivno ne posjeda dok se ona ne posjedne samostalno pa će oni rijetki koji će uopće koristiti ovaj položaj samo za kratko nošenje u poznatom okruženju (za djedove, bake i krštenja), koristiti istovremeno kad bebu već mogu nositi i na leđima. Ovaj položaj može se najdulje koristiti do bebinih godinu dana. 

U položaju prema van. Napomena: Baby Tula ne proizvodi i ne prodaje dodatke za svoje nosiljke pa ćete zaštitu za naramenice morati potražiti drugdje. Ovakve kutke gricke odlično su rješenje i za zaštitu gornjeg dijela panela od bebine sline i zubića. 

Za razliku od drugih proizvođača nosiljaka koji nude isti položaj Tula se ne podešava tako da se skupi baza panela za nošenje prema van. Tulu Explore treba uvijek nositi prema van s panelom raširenim do kraja. 

Lijevo: na srednjem podešavanju. Vidljivo je kako bebino bedro pada prema dolje i težina se prebacuje na prednji dio panela nosiljke. Tako i nositelja vuče prema naprijed. Desno: s panelom raširenim do kraja bebino bedro je u ravnini sa sjedištem. Ovako ni nositelja ne izbacuje iz ravnoteže.

U Tuli Explore bilo je malo vruće budući da sam ju isprobavala tijekom posljednjih dana ljeta. Vjerujem da Tulin dizajnerski tim već radi na panelu bez punjenja i s mrežicom za sljedeće ljeto. Osobno navijam i da na ovom tragu naprave i prilagodljivu toddler nosiljku jer je ovo najudobnija Tula do sada.

Tula je nosiljka koju se kupuje prvenstveno radi izgleda a Ergo nosiljka koju se kupuje radi udobnosti. Explore je spoj tih dvaju svjetova. 

Nosim Tulu Explore sa svojim bebačem (7.5 mj.)

Tula Explore je zanimljiva nova američka nosiljka koja će svojim dezenima i dopadljivim dizajnom još većem broju ljudi približiti nošenje i razbiti mit da nošenje beba “uništava leđa” i da se bebe tako “navikava na ruke”.

Pročitajte i recenziju najnovijeg Tulinog Half Buckle modela.

*ovo se odnosi na one “napredne” roditelje koji tvrde da im je njihova dvomjesečna beba, koje je tek nedavno naučila kakati, rekla da baš želi jako gledati prema van. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.