Recenzija nosiljke koja raste s bebom: Baby Tula Free-to-Grow

Tula FTG, model Wonder. Što li se krije u poprilično laganom i kompaktnom smotuljku s istaknutim logom..?

Prije gotovo godinu dana Boba je kupila Beco, a prije no što se prašina uopće slegnula vlasnica i osnivačica Urszula (Ula) Tuszewicka prodala je Tulu Ergu, i to za čak 37.8 milijuna dolara! Sada, godinu dana kasnije, sve  jako zanima Ergula

Mikroedra d.o.o. uvoznik i distributer za Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, BiH i Mađarsku ustupila mi je primjerak nove Tule Free-to-Grow za recenziju.

[Please scroll down for the English summary]

Nova Tula iznenađuje i mjestom proizvodnje. Ne radi se ni o Poljskoj ni o Meksiku nego Indiji! Može li se iz ovoga pretpostaviti strategija Erga tj. Tule? Hoće li Tula krenuti sa širenjem na tržištu? (Hoće li uskoro trebati pripaziti na pojavu falsificiranih Tula, fejk Tula, tj. “Frula” kao i što već ima stvarno puno fejk Erga, tj. “Ferga”?)

Fanovi “stare” poljske Tule dizali su uzbunu već na prve vijesti o prodaji američkom Ergu. Nagađalo se o tome kako će Amerikanci obezvrijediti Tulu nekim frankenštajnovskim dizajnom,  krenulo je opraštanje s Tulinim brendom i pokrenula se nagađanja o tome kako će starim Tulama skočiti vrijednost… Tula je zapravo razvijena u SAD-u a samo je proizvodnja do sada bila u Poljskoj (ili Meksiku).

Zanimljivost: kad je 2011. u Poljskoj Ula Tuszewicka predala zahtjev za priznavanjem patenta u EU morala je promijeniti ime iz Tuli u Tula jer je već postojao patent pod istim nazivom.  

Tuli elastična marama. Fotografija je preuzeta s nosidelkatuli.blogspot.com

U ovih tjedan dana kako je nova Tula već u prodaji u SAD-u neke rjeđe Tule konvertirane od skupljih tkanih marama doista jesu dobile na vrijednosti, no još se uvijek ne zna hoće li Ergula nastaviti Tulinu praksu šivanja nosiljki od marama kupaca i puštanju rjeđih FWC* Tula u prodaju ili ne.

Poprilično jednostavan kroj “stare” Tule koja će se i dalje proizvoditi uz novi Tula FTG model. Tulu je Ula Tuszewicka prije samo šest godina osmislila kao funkcionalnu nosiljku s kojom će se svaka mama osjećati lijepo i posebno.

Poljske savjetnice za nošenje i drugi fanovi Tule zazirali su od bilo kakvih promjena u dizajnu. Jedan od razloga izlazi iz stava koji zastupa, bez obzira na preporuku proizvođača, strogu poprilično krutu struju u europskom nošenju: nijedna oblikovana nosiljka nije preporučljiva prije navršenih bebinih 6. mjeseci tj./ ili samostalnog posjedanja. (Ista struja također nije blagonaklona prema umetcima koji omogućuju nošenje od rođenja i elastičnim maramama zbog straha od razvojne displazije kuka). Moj osobni stav, a i stav većine domaćih savjetnica, jest da beba bude barem u prvim tjednima nošena u marami ili slingu. Novi Tulin dizajn ista je kruta struja dočekala kao pljusku. Srećom po njih i vjerne obožavatelje “stara” Tula i dalje nastavlja s proizvodnjom uz novi FTG model, dapače nova i stara Tula se zapravo ne razlikuju puno: nova Tula FTG ima prilagodljivi panel umjesto umetka ali sam panel ima gotovo identičan oblik, “ergastije” naramenice i “ergastiju” kapuljaču. Očuvan je idejni Tulin dizajn s kojim je osnivačica i dizajnerica Ula Tuszewicka prije samo šest godina pokrenula novi brend. Htjela je jednostavnu funkcionalnu nosiljku približiti svakoj mami, i da se s njenom nosiljkom svaka mama osjeća lijepo i posebno.

Novi Tulin Free-to-Grow dizajn.

Američke demonstratorice nošenja** s oduševljenjem su dočekale novu Tulu jer za razliku od “stare” Tule za novu nije potreban umetak budući da ima prilagodljiv panel. Nova Tula u visinu raste s 27 na 35 cm a u širinu s 20 na 34 cm.

Produljeni panel (gore) i skraćeni panel (dolje) s novim načinom kopčanja kapuljače (u krugu).

Način na koji se produljuje i skraćuje gornji dio panela nosiljke posljednje četiri godine bio je jedinstven za sasvim drugu nosiljku koja raste s bebom: ISARA Baby Carrier. Bez obzira na (ne)originalnost rješenje je odlično jer lišava nosiljku nepotrebne gurtne i zatezača, drukera, vezica i sl. na samom panelu a istovremeno skraćuje naramenicu. Slično rješenje pojavilo se kod još jedne nove nosiljke i ozbiljnog konkurenta Tuli FTG: Soul Slings AnoonA. Kod Tule FTG malo je nezgodno što je teško uhvatiti vrlo kratku gurtnu pod zatezačem kad treba skratiti panel.

Kapuljača se više ne pričvršćuje na panel drukerom (učvrsnicom) nego sjeda u platnenu alkicu i zatim se kopča drukerom. To daje veću fleksibilnost pa vjerujem da će ova nova kapuljača biti manje gubljena u odnosu na prijašnju.

Usporedba nosiljki slijeva nadesno: Tula, Isara, LennyLamb.

Tim iz Tule i Erga prilagođavanje širine panela riješio je tako da je kroz panel provučena široka gurtna, na to našivena tri drukera sa svake strane i sve to našiveno na pojas. Svjesna sam toga da je u 21. stoljeću teško biti originalan, pogotovo kad je štošta već izmišljeno, ili smo već jednostavno dočekali vrhunac u dizajnu oblikovanih nosiljki.

Malo novorođenče u nosiljci Beco Gemini. Preuzeto sa stranice proizvođača.

Ovo rješenje podsjeća na Beco Baby Carrier; konkretno plitkim sjedištem i sustavom drukera na model Beco Gemini. Srećom Tula se ne prerasta toliko brzo kao Beco što je čini znatno isplativijim ulaganjem. Također je i puno mekša i udobnija nosiljka, bez sumnje bolji izbor za ljeto jer nema nezgrapni debeli punjeni panel.

Tula FTG s bebicom od 11 dana. Osobno nisam za to da je beba prvih mjesec dana uopće nošena u oblikovanim nosiljkama. Ovo je bilo samo za potrebe recenzije i provjeru je li Tula FTG uopće dobra za krhku novorođenčad.

Panel je proširiv od 20 do 34 cm što Tulu Free-to-Grow čini baby size nosiljkom prosječne veličine. Okomiti šav koji spaja panel i pojas do sada je imao samo Kokadi Flip.

Tulu sa sličnim nosiljkama možete usporediti ovdje.

Prilagođavanje širine panela sustavom od 3 drukera na pojasu nosiljke. Panel je proširiv od 20 do 34 cm.

Spomenula sam već da bebina guza upada plitko u panel u odnosu na slične nosiljke i da kukovlje ima potporu u samo tri točke: vrhu guze i iza koljena pri čemu bedra ostaju bez potpore, a taj dio nosiljke ostaje “prazan” čak i na Tulinim fotografijama na njihovoj stranici babytula.eu. Primjetila sam i da bebe s debelom modernom platnenom pelenom (MPP) na guzi bolje “sjedaju” u panel u odnosu na bebe s tankom jednokratnom pelenom (JP). Zanimljivo jest da u Tulinom promo videu sve bebe imaju velike guze zbog debelih MPP.

Fotografija s dvije točkice je s bazom na 2 drukera, a dvije fotografije s jednom točkicom na jednom drukeru.

Ono što je nezgodno kod Tule FTG jest da je bebu teško centrirati i zadržati centriranu u panelu kad je na jednom ili dva drukera. Beba se tijekom šetnje “nagne” na stranu, “iscuri”, i jedna nožica ostane više u odnosu na drugu. (Slično se događa i s umetkom unutar Erga pa ovo pripisujem nezgodnom razdoblju nošenja u ovoj nosiljci). Također se ne može insistirati na idealnom M položaju već samo optimalnom. Ovo je vidno spretnije riješeno u ERGObaby ADAPT modelu.

Nezgodno kod svake nosiljke jest ono čudno međurazdoblje između veličina kao i razdoblje kada se treba koristiti umetak. Kod ove nosiljke beba stabilno ne popunjava bazu panela sve dok ne preraste proširivanje baze. Čini mi se kao da je Tuli, usprkos promjenama u dizajnu, najbolje bez ikakvih umetaka i prilagođavanja baze. Najbolje se ponaša kao jednostavna nosiljka koju se može nositi samo naprijed ili na leđima, bez križanja naramenica, s kopčom samo na pojasu i poprečnom remenčiću.

Tula FTG Blossom s novorođenčetom: potpora nije od koljena do koljena i guza ne upada duboko u M položaj ni na stranici proizvođača.
Bebica s prethodne fotografije sprijeda. Preuzeto s babytula.eu.

Lijepo je vidjeti da Tula promovirajući FTG promovira i to da je nošenje za svakoga: nose se bebe različitih dobi, iz različitih obitelji, boja, nose ih roditelji i staratelji različitih oblika tijela. Više o uključivosti možete pročitati ovdje.

Tula FTG bila mi je udobna za nošenje sprijeda i na leđima do pola sata. I s originalnom Tulom imam sličan problem, pogotovo s nošenjem teškog gegavca sprijeda. Moram priznati da nisam pokušala ići u dugu šetnju u Tuli toddler s mojim dvogodišnjim toddlerom i da je sasvim moguće da mi se u tom slučaju pojas veće nosiljke ne bi urezivao u leđa ili trbuh. Moj dvogodišnjak se nije bunio na Tulu FTG.

Panel se s dvogodišnjakom ponaša odlično!

Tula FTG s bebom od 7 mj.
Ista beba s prethodnih fotografija je u Isari radi usporedbe dubine i popunjenosti panéla.
Jesu li ovi unutrašnji i vanjski šavovi krivi za kockasti izgled baze panela i to što je sama baza plitka kao kod npr. Beco Gemini nosiljke? Kod “stare” Tule šavovi nisu okomiti samo izvana nego i iznutra.
Tula FTG i Isara.

Nakon što sam se raspisala o bebećim guzama i panelima vrijeme je da naglo skrenem temu na naramenice! Dakle nove Tuline naramenice su zapravo Ergove (kao i kapuljača). Udobne su, dobro se namještaju i fino su se uklopile u stari ali i novi Tulin izgled. Široke su 7-8 cm a duge 60-127 cm pa će većini odgovarati bez obzira na tip građe nositelja.

Sitnu zamjerku imam prema preuskim gumicama na kraju gurtni. Višak se ne da dovoljno srolati.

Veseli me što je Tula FTG stvarno mekana nosiljka i što će i pojasom odgovarati većini nositelja s rasponom od 67 do 137 cm. Kvalitetno je odrađena, dapače čini mi se da su sada pomnije birani materijali i preciznije odrađeni šavovi nego kod starije poljske prethodnice.

Tula FTG s bebicom od 5 tj.

Većina koja će birati ovu nosiljku nema puno ili pak nema nikakvog iskustva s oblikovanim nosiljkama tako da će i bez prethodnog iskustva biti oduševljeni jednostavnošću ove nosiljke i jednostavnom činjenicom da je udobna i nosiva od bebinih 3.2 kg (rođenja) do otprilike godine do godine i pol.

Baby Tula nosiljke osmišljene su za majke koje žele izraziti svoju individualnost u dizajnerskoj nosiljci. 

Tula
Za razliku od “stare” Tule nova Tula FTG ima na čak pet mjesta istaknut logotip: na kopči, džepu, lijevoj naramenici, desnoj strani panela i ako skratite panel mjesto logotipa može zauzeti logotip na kapuljači ako ju pustite da slobodno pada.

Vjerujem da je Ergu i Tuli bilo teško napraviti nosiljku koja istovremeno prikazuje spajanje ali i očuvanje dvaju brendova, odgovoriti na konkurenciju, istovremeno dati nešto novo i originalno na tržištu, a bazu postojećih starih obožavatelja održati živom. Isto se tako nadam da će se sitne zamjerke prepoznati kao prilika za rast i razvoj obećavajućeg proizvoda od kojeg se očekivalo ali i još uvijek očekuje jako puno i nastaviti dobar odnos i otvorena komunikacija s kupcima i obožavateljima. Zadržavanje proizvodnje “starog” modela bez sumnje ide u prilog tome. Posjetite stranicu Tula In The Wild želite li više informacija o kultu oko Tule, zašto su rabljene i dvostruko skuplje u odnosu na nove, zašto obožavatelji viču Tula in the wild (eng. kalk Tula u divljini. Tula na slobodi.) kad jednu uoče na ulici i zašto im vlasnik/ca odgovara Caw! Caw!

Tula FTG s mamom Kikom i bebom Vitom (5 mj.) Tula u divljini!

Jeste li već vidjeli koju novu Tulu u divljini?

Najnoviji Tulin model Explore omogućuje i nošenje bebe okrenute prema van. 

*FWC- Full Wrap Conversion; nosiljka u potpunosti sašivena od tkane marame.

**demonstratorica nošenja (eng. babywearing educator; slično kao uloga demonstratora na fakultetu, a drugačije od  samoukih ili priučenih “vršnjačkih savjetnica”)- u Europi postoje savjetnice (eng. consultants) koje se razlikuju od demonstratorica po tome što snose punu odgovornost za ono što nauče roditelje tj. staratelje i od njih se očekuje da pomažu u povezivanju roditelja i bebe, dok se od “demonstratorica” (eng. educators) očekuje da preuzmu stav svoje organizacije i ne miješaju se u odnos nositelja i nošenčeta i nositelja nauče samo kako da na siguran način koristi nosiljku). Razlike u američkim i europskim recenzijama odraz su ovih različitih polazišta. U svakom slučaju nova je Tula FTG doista sigurna i jednostavnija za korištenje u usporedbi sa “starom” Tulom i umetkom.

 

 

Summary: Review of Baby tula Free-to-grow carrier

Translated thanks to Ana Laura and Lidija Turić ❤

Urszula (Ula) Tuszewicka, the owner and founder of Tula, sold her company to Ergo last year for a whopping 37.8 million dollars. Now everyone is interested in the new Ergula.

Mikroedra d.o.o., the importer and distributor for Slovenia, Croatia, Serbia, BiH and Hungary, has sent me a newly released Tula Free-to-Grow carrier for review.

Fans of the “old” Polish Tula disliked the very idea of Tula being sold to an American company, fearing abominable design changes and speculating there would be a rise in price of old Tula carriers.

Tula was actually developed in the US, and only produced in Poland (and Mexico). Stricter schools of thought within European babywearing (those discouraging the use of soft structured carries with babies under 6 months or babies who sit up unassisted) had been especially weary of potential design changes and therefore dismayed when such changes did occur. Luckily for them and for all Tula fans, Tula continues with production of the old model alongside the new FTG. In fact, the two carriers are not very different – the FTG has an adjustable panel instead of an infant insert (although the panel is almost identically shaped) with straps and hood that are more Ergo-like. The original appeal of Tula has been preserved, so the FTG remains in line with the idea Ula Tuszewicka had when she started her brand only 6 years ago: to produce a functional and simple carrier so that every mother can feel nice and special just carrying her child in it.

American babywearing educators applaud the new Tula because its adjustable panel makes an infant insert unnecessary. The panel height varies from 27 to 35 cm, and the width from 20 to 34 cm, which makes the FTG an average baby size carrier.

The panel length is adjusted in a way that had until now been unique for another carrier that grows with your baby: Isara Baby Carrier. Regardless of its lack of ingenuity, it is a good solution that adds no additional webbing, snaps, fasteners or drawstrings etc. on the panel, while shortening the straps at the same time.

The hood is no longer attached to the panel with snap fasteners, but is inserted through a canvas hoop and snapped in place, which makes losing it less likely. There is a wide strap going through the bottom of the panel, with three fastener snaps on each side. The snaps are used for panel width adjustment. Again, a solution that we have already seen on other carriers, like the Beco Gemini, but I am aware that originality is difficult to achieve in the 21st century. Maybe we’ve simply reached the pinnacle of structured carrier design.

Unlike with other similar carriers, baby’s bottom doesn’t fit deep into the panel and the hip area is only supported in three points: the center of the bottom and both knee pits. The thighs remain visibly unsupported, even in the official photos at babytula.eu. The promotional videos feature only babies in cloth diapers and I have also noticed they help fill the excess space in the panel.

A very undesirable thing occurs with a narrowed panel (one or two fastener snaps on each side): it is difficult to maintain the baby’s central position within the panel while walking, so the baby ends up leaning to one side and with lopsided legs. In general, the baby fits well in the panel only after it has grown enough for the maximum width. The ideal M position of the legs cannot be achieved, only an optimal one. The Ergobaby Adapt is far better in this aspect. Tula seems to be at its best when used as a simple non-adjustable front/back carrier without crossed straps and with only two buckles (on the waistbelt and shoulder strap).

I found the Tula FTG comfortable for front and back carrying for only half an hour. I have a similar problem with the original Tula, especially when front carrying my heavy toddler. Admittedly, I have never gone on a longer walk in a toddler size Tula, in which the straps quite possibly wouldn’t hurt my back or stomach. My two year old had no complaints to the Tula FTG.

The straps on the new Tula are actually Ergo straps (and so is the hood). They are comfortable, easy to adjust and they fit well in the old and new Tula design. They are 7-8 cm wide and 60-127 cm long, so they will suit most babywearers. I have a slight objection to the rubber band at the end of the straps. It is too narrow, so the strap excess can’t be fully rolled.

I am happy that the Tula FTG is a really soft carrier and that the waistbelt will suit most babywearers with a span of 67-137 cm. The carrier is well made, and it even seems to me that the materials and stiching are of better quality than on its Polish predecessor.

Most buyers of this carrier will be relatively inexperienced with soft structured carriers, so I am sure they will be thrilled by its simplicity, comfort and usability from baby’s 3.2 kg to 18 months of age.

I believe it was difficult for Ergo and Tula to create a carrier that simultaneously reflected the merger, but also the preservation of both brands, responded to competition with something new and original on the market, and kept the existing fan base. I hope that the small objections will be recognized as opportunities for the growth and development of a promising product which had and still has a lot of expectations to meet. I am also looking forward to the continuation of a good relationship and open communication with customers and fans. Maintaining production of the “old” model is undoubtedly a step in that direction. Visit the Tula In The Wild website if you want more information about the cult of Tula, the double prices of used Tula carriers as opposed to unused ones, why the fans shout “Tula in the wild” when they see one in the street and why the wearer responds with: “Caw! Caw!”

Have you already seen the new Tula in the wild?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.