Recenzija oblikovane nosiljke: Kloko

24
Izložena nosiljka na Sajmu ženskog stvaralaštva u okviru “Festivala savremene žene 2019.” u Bingo City Centru u Tuzli.

Veseli me što konačno recenziram nosiljku koju bi većina uspjela podesiti nakon prvog čitanja uputa. U posljednje su vrijeme nosiljke sve kompliciranije kako bi zadovoljile isplativost ulaganja u ergonomsku nosiljku; tj. moraju zadovoljiti nošenje „od rođenja do predškole“. Kupci očekuju da su takve nosiljke za baš svačiji džep, a istovremeno dovoljno posebne, proizvedene lokalno, i s obzirom prema željama većine kupaca.

Kloko dolazi u svojoj kutiji sa grickama (zaštitama za naramenice od bebinih zubića), lumbalnom potporom, posjetnicom, uputama, letkom o dobrobitima nošenja i pismom za nove bebonosce.

Kloko se sasvim tiho i bez ikakve pompe ušuljao na naše malo balkansko tržište. Vjerujem da većinu zanima tko stoji iza ove nosiljke, i kako je bilo u današnjim prilikama uopće moguće pokrenuti nešto dobro. Baš sam radi zadovoljavanja znatiželje Džani Muharemović-Hamedović postavila nekoliko pitanja. 

Kako si došla na ideju domaće nosiljke?

Ja sam majka koja je trebala nosiljku za svoje dijete. Prije 3.5 godine nisam mogla nigdje da kupim ergonomsku i preporučljivu nosiljku, u trgovinama kod nas ih nema, a kod šivalica se dugo čeka izrada. S obzirom da se cijeli svoj život bavim kreativnim radom – dizajniranjem, razvijanjem i izradom različitih proizvoda, odlučila sam da svojoj bebi napravim nosiljku. Nakon toga nastala je naša prva nosiljka, a uskoro i poslovna ideja koje su zajedno evoluirale u današnju priču.

Džana sa kćeri (iz obiteljskog albuma).

Kako se nosiš s poduzetništvom?

Iza svake uspješne preduzetnice stoji podrška porodice i prijatelja. Nositi se sa svim izazovima u okruženju koje pruža podršku i duboko vjeruje u ono što radim su veliko olakšanje i motivacija.

Preduzetništvo je objedinilo sve moje životne strasti i omogućilo mi da živim svoj san. Povezujuće roditeljstvo i njegovih 8 ideala kao što su dojenje, prirodan porod, cosleeping, emotivna pristupačnost, nošenje i dr. su način života koji praktikujem i intenzivno promovišem već 8 godina. Dvadesetogodišnje iskustvo u dizajniranju omogućilo mi je da kroz jedan ovakav proizvod dam svoj doprinos zajednici i promovišem zdrave i preporučljive načine nošenja, a ujedno doprinosim i ekonomskom razvoju naše zemlje.

Preduzetništvo, dizajn i razvoj proizvoda i nošenje djece su oblasti koje čine splet inspirativnih izazova i zajedno čine put kojim dalje želim da nastavim da koračam.

Džana s kćerima (iz obiteljskog albuma).

Jesi li imala kakvu pomoć i podršku (u smislu edukacije, financija i sl.)?

Kloko je dio jednog sjajnog projekta u Bosni i Hercegovini; YEP projekta zapošljavanja mladih koji podržava vlada Švicarske, a implementira njemačka konsultantska kompanija GOPA, koji ne samo da nas je podržao stručno i finansijski, nego nas prati i dalje pruža mentorsku podršku s ciljem jačanja i širenja našeg brenda.

Džana Muharemović-Hamedović na panel diskusiji “Proudly made in BiH” u okviru Festivala savremene žene 2019. (Bosansko narodno pozorište u Tuzli.)

Kakva je trenutna klima u BIH prema ženama poduzetnicama? Planiraš li krenuti s izvozom?

Žensko preduzetništvo je realnost i jedan od glavnih faktora koji doprinosi razvoju ekonomije u mnogim zemljama.  Važnost žena za razvoj privrede u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama u tranziciji, suprotstavlja se uobičajenom pogledu da su muškarci nosioci ekonomskih promjena. Preduzetnice koje su uspješne i osviještene postaju promoterke jednog drugačijeg modela razvoja od onog  koji je trenutno dominantan. One mogu promovisati ekonomski razvoj u korist jednakosti i socijalno odgovornog biznisa.

Podrška podsticanja razvoja ženskog preduzetništva u BiH sprovodi se kroz programe vladinih i nevladinih organizacija, međunadodnih projekata, privredne komore FBiH u vidu edukacija, finansijske podrške, umrežavanja i dr.

Kloko trenutno radi na proširenju proizvodnih kapaciteta. Pokrenuta je i procedura oko zaštite žiga i patentiranja određenih dijelova nosiljke, a u toku su i certifikacija i testiranje proizvoda po standardima EN 13209-2:2015, EN 14682:2014, ISO 5077:2007, ISO 6330:2012, ISO 3759:2011, što će ujedno omogućiti plasman proizvoda na Evropsko tržište.

Kloko je kompletan proizvod. Uz jednostavne upute i simpatičnu ambalažu vidim da si poradila i na jednostavnosti i uporabljivosti same nosiljke, a ubacuješ i letke s najključnijim dobrobitima nošenja. Znači li to da se još uvijek boriš i protiv predrasuda poput onog da se nošenjem beba može razmaziti?

Danas svi ljudi imaju jednak pristup informacijama i sjajno je to što ga i koriste. Roditelji imaju mogućnost da pročitaju stručne tekstove i imaju pristup naučnim radovima, sve manje slušaju starije članove porodice i sve više istražuju sami. To samo po sebi doprinosi razbjanju predrasuda da se beba nošenjem može razmaziti, a mi se dalje uključujemo u informisanje roditelja o benefitima nošenja i preporučljivim nosiljkama. Uz to pratimo svjetske trendove, osluškujemo zahtjeve kupaca i u skladu s tim naš tim se trudi ponuditi proizvod premium kvaliteta kojim će biti zadovoljna svaka beba i svaki roditelj.

Planiraš li raditi i nosiljke po narudžbi ili pak misliš da takve ponude već ima sasvim dovoljno na našem tržištu? 

Ideja o proizvodnji nosiljki na kopče nije zamišljena da se radi na principu izrade po narudžbi. U BiH i susjednim zemljama ponude tog tipa ima sasvim dovoljno, i za sve kupce koji žele “custom made” nosiljku šivalice na našem tržištu to zaista dobro rade. Mi smo tu da ponudimo gotovu nosiljku, odmah i bez čekanja, kvalitetnu i sigurnu, a istovremeno nudimo veliki izbor boja i dezena. 

Fotografija iz pogona.

Kloko će popuniti novonastalu rupu na tržištu: potrebu za jednostavnom nosiljkom koja će pokriti većinu bebonosećeg staža, koju je lako podesiti, nema puno opcija, i koja krojem i dizajnom odgovara većini.

10
Kloko sam isprobala s mlađim sinom starim 14 mjeseci i teškim oko 14 kilograma.

Kloko sam isprobala s mlađim sinom starim 14 mjeseci i teškim oko 14 kilograma, no isprobala sam i s roditeljima različitih građa i bebama različitih dobi.

03

04

Kloko je nosiljka koja je u širinu podesiva drukerima, i to na dvije moguće širine. U visinu je podesiva gurtnom. Naramenice se mogu nositi samo paralelno tako da nošenje na boku nije moguće. Isprobala sam nošenje sprijeda i na leđima.

Upute su vrlo jednostavne i pregledne. Uz nosiljku stiže i pismo budućim bebonoscima, kao i prigodni letak s dobrobitima nošenja za skeptične članove obitelji.

Moj mlađi sin je između baby i toddler veličine no u Kloko ima odličnu potporu od koljena do koljena. Osobno bi mi odgovarao malo čvršći pojas no to je doista stvar osobnih preferencija. Ima lijepu potporu preko cijelih leđa, omogućen je fiziološki poželjan položaj. Zgodno je što se panel može dovoljno skratiti i da starija beba može izvući ruke iz panela, a posebno je zanimljiv džep za ruke na panelu.

Kapuljača se sprijeda ponaša odlično; lako ju je skinuti i tijekom šetnje. Naramenice lijepo prate tijelo i s poprečnim remenčićem odlično raspoređuju težinu. Lumbalna potpora učvršćuje i stabilizira pojas za nas punašnije, a izuzetno vitke osobe bi ju bez problema mogle i maknuti s pojasa. 

Kloko s bebom od 11 mj. prosječne građe. Prošireni panel joj je malo prevelik no suženi daje sasvim dovoljnu potporu da se zadrži fiziološki poželjan položaj kukovlja i kralježnice.

Na leđima je bebina potpora također odlična, s time da se za spavanje kapuljača lako može podići i navući po potrebi i kada je beba već na leđima. Kao i sve u vezi ove nosiljke, lako ju je koristiti bez ičije pomoći!

Budući da beba ili dijete drugačije, dublje upadaju u panel nosiljke kada se nose na leđima, u tom se položaju džep stegne sasvim do kraja i ponaša se kao dodatna potpora. Ne znam je li to slučajno ili namjerno dizajnersko rješenje, no u svakom je slučaju vrlo efektno i zanimljivo!

Kloko je izuzetno uredno sašivena nosiljka. Čak i džep ima svoju podstavu, no panel je zapravo usprkos njemu izuzetno lagan i mekan u ruci.
S mojim četverogodišnjakom se toddler veličina nosiljke, koje za sada neće biti u ponudi, ponašala odlično. Panel je bio proširen u svojoj bazi (na većoj širini) a u visinu razvučen do kraja.
Uz YKK kopču na pojasu tu je i sigurnosna gumica kroz koju treba provući kopču.
Panel nosiljke se produljuje i skraćuje prema potrebi.
Dubina panela podešava se ušivenim uzicama. Same naramenice zatežu se u jednom smjeru, bez zapinjanja ili otpuštanja tijekom šetnje. Imaju specifičan oblik pa će već samo po njima biti lako razlikovati Kloko među mnoštvom drugih nosiljaka.
Kloko s bebačem od 5 mjeseci.
S jako živahnom djevojčicom od 12 mjeseci.
Izuzetno vitke osobe mogu i skinuti lumbalnu potporu. Za ljude jako sitne i krhke građe moguće je da će Kloko biti prevelika, kao uostalom i cijeli niz drugih nosiljaka jer se one ipak rade tako da odgovaraju većini.

S bebačem od 5 mjeseci treba suziti panel, naravno. Neki će “krilca” samo otvoriti, no prema uputama trebalo bi ih zavrnuti prema unutra kako bi mekani jastučići davali dodatnu potporu malim bucmastim bedrima.
S uzicama je bebaču (5 mj.) bilo potrebno smanjiti dubinu panela kako guza ne bi upadala preduboko i visila preko pojasa.

U ovoj nosiljci  moguće bi bilo nositi bebe od najranije 3 mjeseca pa sve do predškolske dobi, tj. kraja nošenja. Sve gurtne i kopče su YKK, a cijela nosiljka vrlo kvalitetno i uredno sašivena po industrijskim standardima. Svi su sigurnosni šavovi na mjestu, a sam je materijal poznati Klopmansov keper, ugodan za kožu, žilav i certificirano otporan na habanje. Kloko je kvalitetna  nosiljka laka za rukovanje koja će dugo služiti svakog roditelja, a dodatni je plus i to što je oku ugodna, pogotovo sa zgodnim ručno vezenim detaljima na panelu, i ušima na kapuljači. 

(Web shop je trenutno u izradi pa za sada možete pogledati samo Facebook stranicu ili Instagram, i kupiti nosiljku po promotivnoj cijeni od 520 HRK/ 140 BAM/ 70€.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.