Recenzija tkane marame: Vatanai Yakutat

Vatanai tkana marama dolazi u čvrstoj maloj bijeloj kutiji, s uputama za 4 veza, računom i trogodišnjom garancijom te čestitkom.
Vatanai tkana marama dolazi u čvrstoj maloj bijeloj kutiji, s uputama za 4 veza, računom i trogodišnjom garancijom te čestitkom.

Prije petnaestak godina mogli ste za svoju bebu kupiti tkanu maramu od tek nekoliko poznatih brandova. To su bili njemački Didymos, Easycare, Hoppediz i Girasol te češki Vatanai. Eksplozija brandova tkanih marama na sve brže rastućem babywearing tržištu dogodila se tek u nekoliko posljednjih godina.

Neke tkane marame za nošenje više su od luksuznog komada namjenskog tekstila

Vatanai ima status vječnog klasika među tkanim maramama a njihov najpoželjniji model Pamir, ručno tkano remek djelo tkalje Marie Radvanove sa statusom umjetnice, marama koju od milja zovu “bijeli jednorog”, izlazi tek nekoliko puta godišnje i dostiže basnoslovne iznose. Vatanaijev Pamir jedna je od najskupljih marama na svijetu uz ručno tkane primjerke brandova Uppymama, Meeyoo, Farideh i strojno tkanih Artipoppe. Epitet “jednorog” radi Pamira se proširio i na druge izuzetno rijetke primjerke tkanih marama i postao kategorija za sebe. 

Fotografije "cvjetanja" tkane marame: prije pranja i peglanja (gore) i poslije kada su se vlakna izduljila i opustila i tkanje dobilo na volumenu. Kao što se može primjetiti Yakutat nije puno procvjetao.
Fotografije “cvjetanja” tkane marame: prije pranja i peglanja (gore) i poslije kada su se vlakna izduljila i opustila i tkanje dobilo na volumenu. Kao što se može primjetiti Vatanai Yakutat nije puno procvjetao budući da je vrlo mekan već odmah iz kutije.

Vatanai Yakutat je deblji brat Vatanaijevih kitova iz srednjeg cjenovnog razreda. Kitovi su klasični uzorak na poprilično plošnom tkanju ali naglašenije teksture u odnosu na ostatak Vatanaijevog opusa, i odgovor na iznenadnu popularnost “debelih” marama. Tvrtka Vatanai inače se ponosi tankim maramama koje pružaju izvrsnu podršku i za teške predškolce ali su izuzetno meke i pogodne i za krkhu novorođenčad. Koriste isključivo visokokvalitetni dugonitni pamuk koji se posebno za njih češlja, prede i boji. Kada iz kuta promotrite površinu i usporedite s tkanjem drugih marama možete primjetiti da Yakutat ima vrlo glatke niti s minimalnim brojem stršećih vlakana: ovo je jedna od rijetkih marama koja nije dlakava. Tkanje je staromodno i doista ima pravu prâvu i krivu krívu stranu. Dijagonalna elastičnost je velika i amortizacija gotovo savršena. Sasvim je jasno da se ovakva kvaliteta ne postiže preko noći.

Vatanai Yakutat: kitovi, sobovi i Eskimi u kajacima na starom tipu tkanja s pravom i krivom stranom.
Vatanai Yakutat: kitovi, sobovi i Eskimi u kajacima na starom tipu tkanja s pravom i krivom stranom.

Postoje lijepo istaknute oznake sredine s logotipom na oba ruba marame i rubovi su nakošeni tako da marama ima klasični oblik paralelograma. To su prije petnaestak godina usvojili od starijeg njemačkog Didymosa za razliku od njihovih veličina: Vatanai se kupuje u nekoliko različitih metraža koje se sasvim ne poklapaju sa danas uobičajenim Didymosovim veličinama.

Yakutat poslije rezanja na kratku maramu i sling (lijevo) i prije (desno). Vezovi su kratki prednji torzični vez (SFTC; lijevo) i DHwSS ("double hammock with a sternum strap) desno.
Yakutat poslije rezanja na kratku maramu i sling (lijevo) i prije (desno). Vezovi su kratki prednji torzični vez (SFTC; lijevo) i DHwSS (“double hammock with a sternum strap) desno.

Yakutat sam kupila kao vel. 7 (no račun je izdan na vel. 8 zabunom, što je vidljivo na prvoj fotografiji). To je za mene preduga marama s obzirom na njenu težinu i svojstva vezanja (kalk. WQ, wrapping quality) pa sam ju dala odrezati na kratki sling i kratku maramu vel. 3. Yakutat se pokazao kao fantastičan sling za teškog gegavca s običnim nabranim ramenom. Izuzetno brzo se “lomi” usprkos tome što se nakon cvjetanja popeo na 270 g/m2.

Yakutat se pokazao kao fantastičan sling za teškog gegavca s običnim nabranim ramenom (gathered shoulder sling). Konverziju iz tkane marame u sling radio je na moj zahtjev domaći LocoLobo.
Yakutat se pokazao kao fantastičan sling za teškog gegavca s običnim nabranim ramenom (“gathered shoulder sling”). Na moj zahtjev konverziju iz tkane marame u sling radio je domaći LocoLobo.

Jedva sam odlučila hoću li zadržati sling ili “trojku” i pala je odluka na sling radi toga što je kratak i vratio mi se s konverzije sa praktičnim i zanimljivim džepom koji krivu stranu repa pretvara u pravu. Osim toga Yakutat bi mi bio već četvrta trojka i bilo bi to pretjerivanje…

Vatanai Yakutat odrezan u vel. 3 u gusarskom vezu (RRR, Pirate's carry).
Vatanai Yakutat odrezan u vel. 3 u gusarskom vezu (RRR, Pirate’s carry).

Osim što je zanimljiv radi nove izvedbe sling je izuzetno udoban s mojim malim teškašem kao da je u pitanju neki blend a ne “obični” pamuk. Izgleda da se doista jako osjeti da je ovo češljani pamuk dugih niti, radi čega pruža odličnu potporu.

Vatanai moram probati još jednom pa sam bacila oko na njihove “labirintiće” Carenero, Taranaki i Solsbury… Od jednostavno dobre marame ne možete se odvojiti!

As for me, I am tormented with an everlasting itch for things remote. I love to sail forbidden seas, and land on barbarous coasts.
― Herman Melville, Moby-Dick; or, The Whale

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.