Recenzija oblikovane nosiljke koja raste s bebom: Soul Slings AnoonA

U Anooni sa sinom od gotovo 2.5 g.

Iz indijske tvrtke Soul Slings su mi prije tjedan i pol stigle  prilagodljiva meka oblikovana nosiljka AnoonA i Goldfinch lanena marama na recenziju. Za samo tjedan dana AnoonA kreće sa službenom prodajom.

Anoona znači “savršena” i sama nosiljka je razvijana godinu dana. Očekivanja su izuzetno visoka i ispitat ću mogu li se ona ispuniti.

[Please scroll down for the English summary]

Preuzeto sa stranica proizvođača.

AnoonA omogućuje nošenje u 5 različitih položaja i bit će dostupna u 5 boja.

AnoonA ima poprilično veliki raspon prilagodljivosti. Širina se može prilagoditi 20-38 cm, a visina 32-40 cm.

Uz nosiljku dolazi pamučna vrećica za spremanje i čuvanje nosiljke te vrlo detaljan i koristan priručnik koji radi edukativnih sadržaja daje dodatnu vrijednost proizvodu.

Na Anooni možete prilagoditi širinu i visinu panela. ali i samu dubinu nosiljke.

Anoonina širina prilagođava se drukerima na samom pojasu, a dubina sa zatezačima koji se nalaze u donjoj trećini panela. Zanimljivo jest da panel niti u jednoj točki nije ušiven u pojas nego oko njega. Na pojasu se nalazi džepić (za dudu, sitniš, maramice..) tamo gdje ga možete dohvatiti: sa strane a ne ispod bebine guze.

Lijevo: Kapuljača za spavanje i zaštitu od sunca i vjetra učvršćuje se kvalitetnim metalnim drukerima. Desno: vanjski sloj panela krije kopče naramenica i zatezače za prilagođavanje dubine panela.
Visina panela i duljina naramenica istovremeno se prilagođavaju istim zatezačem kao na Isari, Mamagoló onbuhimu i Tuli Free-to-Grow, samo što kod Soul Slings Anoone postoji još ušivena potpora za vrat od guste pjene.

Nakon kratkog predstavljanja specifikacije nosiljke vrijeme je za malo akcije kako bih provjerila koliko je ova nosiljka uistinu dobra za određenu dob bebe i građu nositelja. Birala sam mame različitih građa i bebe različitih veličina i dobi.

AnoonA na Jeleni Bertina od 182 cm visine i Leonu (13 mjeseci)
Petra Hrenar Jelenski (166 cm) sa sinom Bartolom (16 mj.)
Jelena Piškor (167 cm) sa sinom Andrejem (4 mj.)
Kristina Leščan s kćeri Vitom (6 mj.)

Najveći izazov je nositi malo novorođenče u mekoj oblikovanoj nosiljci. Na ovom testu padaju i najveći proizvođači a tek vrlo rijetki zadovolje (npr. Storchenwiege, Bondolino, Emeibaby, Buzzidil, Ruckeli, Isara od 1 mj.) Beba mora imati izvrsnu potporu preko pola leđa kako bi se izbjeglo pasivno posjedanje i bebi omogućio idealni C položaj kralježnice i M položaj nogu.

Ovu nosiljku možete usporediti i s Tulom Free-to-Grow ovdje.

! Pasivno posjedanje moramo razlikovati od samostalnog posjedanja. Pasivno posjedanje ometa zdravi razvoj i šteti razvoju kralježnice, a osobito je štetno bebama sa smetnjama u psihomotoričkom razvoju. U vertikalnom položaju u kojem je beba pasivno posjednuta pogoršava se svako patološko držanje. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto se inzistira na nošenju beba u slingu ili tkanoj marami. Više o tome ovdje.

AnoonA podešena za nošenje novorođenčeta. Kriva strana.

Nosiljku sam na ovom podešavanju isprobala na novorođenčetu koje već samostalno počinje držati glavu tako da potpora panela nije bila do idealne visine, tj. do sredine uha nego ispod glave. Usprkos tome bebica je imala odličnu potporu. Za dodatnu potporu može se pričvrstiti kapuljača.

Aleksandra s kćeri Arianom (2 mjeseca, 3800 g i 54 cm).

Mala Ariana imala je odličnu potporu leđa no to vanjski sloj dvoslojnog panela skriva.

S podizanjem panela novorođenče više nema odličnu potporu leđa. Ovo podešavanje prikladnije je za veće bebe koje mogu bolje popuniti produženi i veći panel. Treba se, ukratko, držati sasvim jasnih uputa iz priručnika koji dolazi s nosiljkom. 
Mala Amora (2.5 tjedana, 3995 g i 51 cm) s mamom Antonijom Goletić. Potpora kralježnice je odlična čak i s toliko malenim novorođenčetom. Unutarnji sloj panela je napet i gladak preko bebinih leđa i sprječava pasivno posjedanje, omogućuje potporu kralježnici dok je u prirodnom zakrivljenom položaju u obliku slova C.
Lijevo: s bebom od 6 mj. Desno: prazna AnoonA. Vanjski sloj panela skriva kopče, zatezače, služi kao džep za ruke ali i dodatni sloj potpore za veće bebe. Unutarnji sloj pruža jaku i stabilnu potporu čak i novorođenčetu. Materijal je vrlo prozračan i zapravo sasvim prikladan za ljeto i u dva sloja na panelu. To je 100%-tni pamuk tkan u Soul Slingsu.
AnoonA se u položaju sprijeda i prema van (tj. okrenuta od nositelja) može koristiti od bebinog samostalnog posjedanja.

AnoonA se u položaju sprijeda i prema van (tj. okrenuta od nositelja) može koristiti od bebinog samostalnog posjedanja. Kod drugih proizvođača može koristiti čim beba ovlada mišićima glave i vrata, no Soul Slings je pametno  dao preporuku da se  u položaju prema van nose bebe koje su ovladale i mišićima trupa i mogu se samostalno posjesti. U ovom položaju beba sjedi kao u stolcu, nožice ne vise i težina ne pada na kukove. Ovo je samo dodatna mogućnost radi koje će netko upravo kupiti Anoonu i onda shvatiti da nosiljka pruže brojne prednosti: stalnu potporu marljivih zaposlenika Soul Slingsa koji su uvijek dostupni za svaki upit i savjet, druge položaje, visoku prilagodljivost.

Jednostavnije od položaja sprijeda i bebe okrenute od nositelja jest položaj  na boku iz kojeg beba vidi ispred sebe, nositelja i iza sebe!

Položaj na (polu)boku s mojim 2.5-godišnjakom.
Vjerujem da će se mnogima svidjeti praktični džep na pojasu, mogućnost križanja naramenica, lako dojenje u nosiljci i to što se AnoonA može prilagoditi velikom rasponu poprilično različitih građa ljudi.
AnoonA će za tjedan dana biti dostupna u 5 boja i prodavat će se po cijeni 80€ (+porez, carina i poštarina). Preuzeto sa stranice proizvođača.

Vidi se da se dugo radilo na dizajnu ove nosiljke jer joj je stvarno jako teško naći manu; jedina koju sam uspjela naći jest da su trakice na kapuljači malo prekratke za gegavce.  Vjerujem da će se AnoonA svidjeti velikom broju ljudi pogotovo s nadolazećim ljetom i najavljenim rekordnim temperaturama. Udobna je nosiljka koja se lako prilagodi svakom obliku tijela i bebama svih dobi pruža odličnu potporu kralježnice i duboko sjedište za što idealniji M položaj. Potpora za glavu, naramenice i pojas punjeni su sa istom gustom laganom pjenom. Na pojasu ima praktičan džepić za sitnice i otvoreni dvoslojni panel. Vanjski sloj panela može poslužiti i kao džep za ruke, ali i dodatna potpora za velike i teške bebe. Praktična uklonjiva kapuljača može se iskoristiti kao dodatna potpora za uspavanu glavicu i zaštitu od vjetra i sunca. Sašivena je od istog kvalitetnog prozračnog tkanog Soulovog pamuka kao i ostatak nosiljke. Cijela nosiljka je puna vrlo jednostavnih i praktičnih rješenja, dizajnirana sa čistim i jednostavnim linijama, decentnim bojama i kvalitetnim materijalima. AnoonA je vrlo lagana u ruci a njena cijena neće teško pasti ni Vašem kućnom budžetu.

AnoonA je ulaganje koje se itekako isplati.

Summary

Review of a soft structured carrier that grows with your baby: Soul Slings AnoonA

Translated by Lidija Turić

 The Indian company Soul Slings has sent me two carriers for review: a soft structured carrier AnoonA and a Goldfinch linen wrap. AnoonA will be available for purchase in just one week.

Since the word anoona means ‘one without flaws’, and the development of the carrier lasted a whole year, the expectations are extremely high. Can AnoonA live up to them?

The carrier offers 5 different carrying positions and will be available in 5 colors. With it comes a cotton storage bag and a very detailed and useful manual which really adds value to the product because of its educational content.

AnoonA has adjustable panel height, width and depth. Fastener snaps on the waistbelt are used for width adjustment, and body panel adjusters on the lower third of the panel regulate panel depth. I find it very interesting that the panel isn’t sown onto the waistbelt, but is folded around it instead. There is a pocket on the belt that can be used for a pacifier, some money, tissues etc. It is conveniently placed on the side, and not under baby’s bottom where you couldn’t reach it.

To asses the carrier’s adaptability, I have chosen models of different body types with babies of different ages.

The biggest challenge for soft structured carriers is providing an optimal position and support for newborns. Even carriers of major manufacturers are found lacking in this department, and only a handful of manufacturers boast a successful design (e.g. Storchenwiege, Bondolino, Ruckeli and Isara, which is good from 1 month of age). When in a carrier, the young baby must have excellent support across half of their back so as to avoid assisted sitting and to achieve the ideal C curve of the back and the M position of the legs.

AnoonA can be compared to Baby Tula Free-to-Grow here.

! Sitting assisted is to be distinguished from sitting unassisted. Sitting assisted impedes a healty development, causes harm to the spine, and is especially damaging for babies with developmental difficulties. The vertical position of assisted sitting furthers any pathological state. This is one of the main reasons why most consultants insist newborns should be worn in a well tightened sling or woven wrap. 

The tall newborn in the pictures already has some control of her neck muscles, so the panel was not extended to reach the middle of her ear, but the top of her neck. Even like that, the head was well supported, and the hood can always be used for extra suppport. The back was very well supported, which is difficult to see in pictures due to the outer layer of the panel.

AnoonA can be used in a forward facing carry with independently sitting babies. Other manufacturers set the bar lower and advise this position for babies with good head and neck control, but I support Soul Slings’ recommendation to wait until the upper body has developed sufficiently for sitting unassiste. The forward facing baby is positioned exactly like they would be if they were sitting in a chair – the legs are bent and the weight is no longer distributed to the hips.  I see the forward facing carry as merely a bonus feature which might encourage someone to buy AnoonA and then hopefully realize that the carrier has so much more to offer – other carries, high adaptability and excellent customer support from dilligent employees at Soul Slings. A great alternative to the forward facing carry is the hip carry which allows the baby to look in front of themselves and the wearer, as well as behind them!

AnoonA certainly reflects the time and effort put into its development – it is very difficult to find a flaw on this carrier; I could find only one: the hood straps are a bit short for a toddler. I believe it will appeal to a large number of people, especially since we’re in for a record breaking heatwave this summer. AnoonA is a comfortable carrier that easily adapts to any body shape and provides excellent back support and a deep seat for babies of all ages. The straps, head support and waistbelt are all made of the same lightweight thick foam. There is a useful pocket on the waistbelt, and the area between the two panel layers can be used as a pocket for your hands (otherwise it simply provides additional support for large and heavy babies). The practical removable hood can be used as extra support for a sleeping baby’s head or as protection from wind or sun It is made of the same high quality woven cotton that Soul used on the rest of the carrier.

AnoonA offers many simple and practical solutions, as well as visual appeal due to its clean lines, demure colors and high quality materials. It is a really lightweight carrier, even for your family’s budget.

2 Replies to “Recenzija oblikovane nosiljke koja raste s bebom: Soul Slings AnoonA”

  1. Pozdrav,

    Zanima me kakva je procedura s carinom/pdv-om i dostavom za Hrvatsku?
    Narucila bih Anoonu ali bojim se previsokih davanja
    Hvala.

    Jasenka

    1. Draga Jasminka, DHL špeditira i svoje usluge naplati, a kupac samo treba izvaditi EORI broj za uvoz. Uglavnom sam sve s njima rješavala mailom (najavila broj pošiljke i svoje podatke, račune, izjave itd.) i odmah kad pošiljka dođe na granicu oni sve dalje rješavaju. Dok traje akcija za Black Friday (popust na nosiljku s besplatnom poštarinom) sa svime ispadne oko 750 HRK.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.