Odijevanje za zimsko nošenje

Treba pažljivo birati slojeve kako ne bi došlo do pregrijavanja. Uznojena beba najlakše se prehladi.
Treba pažljivo birati slojeve kako ne bi došlo do pregrijavanja: s bebom dijelite tjelesnu toplinu! Uznojena beba najlakše se prehladi.

Moj sin rođen je na Badnjak kada je bilo 17 °C, a  već dan kasnije, na Božić, bila su -2 °C. Morala sam “doktorirati” slojevito odijevanje s toliko ćudljivim vremenom i zimskom bebom. Jesen, zima i proljeće godišnja su doba kada treba voditi računa o zaštiti od hladnoće, kiše i vjetra. Treba paziti na mogućnost pothlađivanja ali i pregrijavanja. Dijeljenje tjelesne topline jedna je od najpraktičnijih prednosti nošenja: vi ste veliki radijator koji nosi bebu. 

Bebu nikako ne smijete odijevati isto kada je u kolicima i kada je priljubljena uz vas u nosiljci. Uznojena beba najlakše se prehladi!

Kad ispod slojeva odjeće uz bebinu kožu ispod vrata ugurate 2 prsta i primjetite da se znoji, oslobodite ju nekoliko slojeva. Bebinu temperaturu nikada ne provjeravajte pipanjem nožica ili ručica! NORMALNO je da su im nožice i ručice uvijek hladnije jer imaju slabiju cirkulaciju od odraslih ljudi, pogotovo ako se još ne kreću samostalno.

Molim vas NE pregrijavajte bebe. Kako ste vi odjeveni odjevajte i njih, nema veze što su “joj bebe”.

! PREGRIJANA BEBA NEĆE SE PROBUDITI IZ SNA I ODREAGIRATI NA OPASNOST:

zujanje stršljena u kolicima, gušenje na igračku, padanje glave na prsa u autosjedalici.. Bilo koja od tih opasnih situacija moguća je i u nosiljci (manje vjerojatno jer su vam bebe doslovno pod nosom ALI IPAK treba biti na oprezu!)

Ironieteken.svg Pregrijavanje beba i čaj od maka koristili su se prije 100 g. da bi bebe prespavale dan bez buđenja. 

O nošenju beba ljeti više ovdje.

 

Posebne jakne, puloveri i kaputi namijenjeni za nošenje beba odlični su za male nehodače ako si ih možete priuštiti i ako koristite oblikovane nosiljke (nosiljke s kopčama, “dobre klokanice”). Na toj odjeći rupa za bebu stoji nisko pa nije najbolje rješenje za sling, maramu ili mei tai koji se mogu nositi više, pogotovo ako bebu nosite na leđima. Postoji i druga odjeća u kojoj i vama i bebi može biti fino i toplo cijelu zimu a vjerojatno ju već imate u ormaru! Ako ste dojilja birajte kroj odjeće koji omogućava lako dojenje u nosiljci.  

Novorođenče sigurno nećete vaditi iz nosiljke kada ste vani dok bi to vašem malom “samostalnom” čovjeku moglo pasti na pamet čak i ako to nemate u planu. Nije isto odijevate li novorođenče ili toddlera (gegavca), trebate li samo samo negdje skoknuti na brzinu s bebom ili ćete pak dugo izbivati iz toplog doma.

Novorođenče može biti van kuće u istoj odjeći u kakvoj je i kod kuće. Vi ga grijete svojim tijelom. Trebate se oboje zaštiti od hladnoće, vjetra i možda kiše. Nosite npr. dugu i široku muževu jaknu preko nosiljke tako da pokriva i nožice, dugi šal možete podijeliti s bebom i zaštititi i njen vrat. Možda možete “reciklirati” i svoj trudnički kaput. Ako ne možete od nekoga posuditi veliku jaknu ili kaput možete na nosiljku zakačiti toplu dekicu, sašiti umetak za jaknu kojim ju možete proširiti za sebe i bebu, a možete sašiti i zimsku navlaku za nosiljku. Ima stvarno puno mogućnosti. U ovoj usporedbi možete vidjeti za koju nosiljku možete kupiti originalnu zimsku ili kišnu navlaku.

Topla dekica može poslužiti umjesto zimske navlake za nosiljku.
Topla dekica može poslužiti umjesto zimske navlake za nosiljku. Možete čak i vestu odjenuti naopako pa kaput preko nje.

Bebe imaju izuzetno veliku glavu u odnosu na tijelo: to je vrlo velika površina preko koje gube toplinu. Kapica je obavezna za novorođenče na temperaturama ispod 15 °C (na 15 °C je dovoljna samo pamučna kapica, a tek kada temperatura padne na 0 °C možete vaditi šubare s tavana 🙂 ). Kapice s vezicama nemojte bebi vezati ispod brade, i uvijek pazite na to da ima slobodni nosić i da joj vidite lice! 

Više o nošenju u nosiljci na siguran način možete pročitati ovdje.

Ako jakna ne pokriva nožice onda možete npr. odrezati rukave s toplog dječjeg džempera i prenamjeniti ih u tople štucne, ili naravno možete kupiti gotove nogalice, štucne, grijače, ili buce za nehodače.

Izbjegavajte kombinezone sa zatvorenim nogavicama jer mogu zaustaviti cirkulaciju i vršiti pritisak na stopala, tj. potaknuti refleks hodanja kod bebe. To nikako nije dobro jer može izazvati nepotrebni stres i grčeve.

Ukoliko beba i vi idete negdje gdje ćete često izlaziti na hladnoću i vraćati se gdje je toplo, dobar je izbor da se oboje toplo odjenete ali da zadnji sloj dijelite: npr. veliki kardigan ili vestu.
Ukoliko beba i vi idete negdje gdje ćete često izlaziti na hladnoću i vraćati se gdje je toplo, dobar je izbor da se oboje toplo odjenete ali da zadnji sloj dijelite: npr. veliki kardigan ili vestu. Ne zaboravite da kombinezon treba imati otvorene nogavice!

Imate li već malog hodača vaša priča postaje kompliciranija. Trebate već razviti cijelu malu strategiju i razmišljati nekoliko koraka unaprijed: u torbi uvijek nosite rezervnu jaknicu, džemper, ili kaputić i rukavice za slučaj da vaša velika beba više ne želi biti s vama pod istim kaputom. Preporučam i dodatni par obuće (i nešto odjeće) za slučaj da se vaše sunce počasti skakanjem po blatnoj lokvici.

Ujesen i zimi najčešće biram pletiva jer su elastična i lako ih navučem preko nas oboje.
Ujesen i zimi najčešće biram pletiva jer su elastična i lako ih navučem preko nas oboje.

Pletiva su moj prvi jesenski i zimski izbor. Udobna su, topla i elastična su pa s bebom u nosiljci ne izgledate kao jednogrba deva ili kao da ste u petnaestom mjesecu trudnoće. 

S dobrim kardiganom možete nositi i sprijeda i straga i potrajat će vam više sezona.
S dobrim kardiganom možete nositi i sprijeda i straga i potrajat će vam više sezona.

Sklisku i voluminoznu odjeću treba izbjegavati osim ako to nije sloj odjeće koji ide i preko bebe i vas. Maramu ne možete motati preko debele šuškave pernate jakne jer će jednostavno kliziti, a bebu u skliskom skafanderu ne možete staviti u onbuhimo jer može iskliznuti ako se počne izvijati a onbuhimo nije dovoljno stegnut.

Sklisku odjeću treba izbjegavati osim ako to nije sloj odjeće koji ide i preko bebe i vas.
Sklisku i voluminoznu odjeću treba izbjegavati osim ako to nije sloj odjeće koji ide i preko bebe i vas.

Određene su nosiljke toplije od drugih. Tkana marama je na glasu kao najhladnija ljetna nosiljka, no ovisno o materijalu i vezu, može zamijeniti i nekoliko slojeva odjeće! Tople tkane marame su od vune, konoplje, te pamučne marame ako su debele i gusto tkane.

Na fotografiji je kultni Didymos NHP: tkana marama od konoplje i organskog pamuka velike težine od 330 g/m2.
Na fotografiji je kultni Didymos NHP: tkana marama od konoplje i organskog pamuka velike težine od 330 g/m2.

Dakle slobodno možete i dalje koristiti svoju “ljetnu” nosiljku. Dijelite s bebom toplinu i ljubav, nemojte joj uskratiti užitak zimskih radosti (ili nekima ipak samo “gadosti”).

Tekst možete pročitati i na portalu Dječja posla. 😉

Inspiracija jednog zimskog dana: vuna, vuna, i još malo vune.  Često ulazimo i izlazimo iz grijanih prostorija pa mi je bitno da mi Čedovište ne ide uznojeno i mokro van na hladno. Ovako smo išli u trgovinu, na vanjskih -2°C i +22°C unutra. Nosila sam ga u marami s konopIjom, koja je sama za sebe isto odličan izolator.
Na sebi sam imala samo pamučnu majicu, debelu vunenu vestu, šal i kapu, a Čedovište je imalo pamučne, vunene i sintetičke termo čarapice (tri sloja, umjesto čizmica), vuneni bodić preko pamučne majice, pamučne tanke hlačice i vunenu balaklavu, rukavice.
Ono što mi je sa starijim sinom bilo odlično rješenje s mlađim je bilo loše. Mlađi nije kornjača kao stariji: gura ruke van, skida se, baca kape, bježi iz navlaka. On je morao sa svojim 6+ mjeseci biti u svojim slojevima: toplim kombinezonima, vunenim bodijima, balaklavama, visokim čizmicama i štucnama. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.