Nošenje bebe i djeteta u nosiljci na siguran način

T.I.C.K.S. su se pojavili kao američki prijevod njemačkog upozorenja zbog, tada, prvih smrti u nosiljkama uzrokovanih pozicijskim gušenjem. T.I.C.K.S. se prije svega odnosi na nošenje u položaju kolijevke i, mada se po SAD-u i dalje stalno širi, smatra se pomalo zastarjelom uputom.

Nošenje u nosiljci uvijek je sigurnije od nošenja na rukama.

! Važna napomena: Na nosiljkama je označeno gornje ograničenje težine 12-20 kg ne radi toga što nosiljka ne može izdržati taj teret nego radi toga što i nosiljka i teret bitno utječu na raspodjelu težine i ravnotežu osobe koja nosi jer joj mijenjaju težište i utječu na promjenu držanja i načina kretanja. O tome posebno treba voditi računa prilikom nošenja u tandemu!

! Važna napomena: Kad nosite bebu uvijek pazite da niste preblizu otvorenoj vatri, otapalima, kiselinama, drugim opasnim kemijskim spojevima, oštrim predmetima koje beba može dohvatiti ili drugim potencijalnim opasnostima.

! Važna napomena: Dojenje u nosiljci nije sasvim bez ruku, pogotovo ne ako je u pitanju novorođenče koje još nema dobru kontrolu vratnih mišića. Uvijek držite svoje novorođenče na oku dok doji! Veće i iskusnije bebe mogu se namjestiti i same ali i njima treba mala pomoć. Dojenje za vrijeme nošenja smatra se naprednim nošenjem.

Dojenje u tkanoj marami u modernom CHCC vezu s preokrenutim slojem preko leđa.

! Važna napomena: Nemojte koristiti nosiljku dok vozite bicikl, džogirate, kližete na ledu, rolate se, koturaljkate, vozite u čamcu, penjete po ljestvama, bacate noževe, pucate iz pištolja, puške, samostrela, bacate petarde.. Obična meka oblikovana nosiljka ne može zamijeniti planinarsku nosiljku. Isto kao što ne biste planinarili u japankama i štiklama nemojte ni vlastito dijete izlagati opasnosti od pada u kolicima ili neodgovarajućoj nosiljci u kojoj nije zaštićeno metalnom konstrukcijom.

! Važna napomena: Beba NIKADA ne smije spavati nošena sprijeda okrenuta od nositelja (prema van) zbog prevelikog rizika od gušenja.

! Važna napomena: Nosiljka ne može zamijeniti autosjedalicu!

! Važna napomena: U javnom prijevozu sjednite u smjeru suprotnom od smjera vožnje i bebu nosite sprijeda. Autobus je 60 puta sigurniji od automobila pa autosjedalica nije obavezna.

Koristite zdravi razum!

Prebacivanje bebe na leđa u tkanoj marami.
Prebacivanje bebe na leđa u tkanoj marami prebačajem s boka.

! Važna napomena: Kad bebu prebacujete u položaj na leđima uvijek imajte nekoga sa strane tko Vam može uskočiti u pomoć, ili vježbajte prvo s lutkom zatim s Vašom bebom iznad kreveta dok ne uvježbate prebacivanje. Najsigurniji način prebacivanja bebe na leđa i sa leđa je preko boka.

! Važna napomena: Bebu u oblikovanoj nosiljci (tzv. dobroj klokanici) ne možete nositi od njenog 4. mjeseca na svojim leđima samo zato što je ta nosiljka možda napravljena od tkane marame. To je ipak i dalje oblikovana nosiljka pa trebate sačekati barem bebine prve pokušaje posjedanja kako ne bi preduboko upala u panel i zaglavila jer se još samostalno ne može ispraviti. Bebu od 4. mjeseca možete nositi u tkanoj marami na svojim leđima jer možete nositi visoko i pravilnim zatezanjem omogućiti bebi idealni položaj i izvrsnu potporu, uz prethodno iskustvo nošenja u tkanoj marami na leđima i/ ili uz pomoć savjetnice za nošenje.

! Važna napomena: Nosiljka koju koristite mora imati uredne šavove i pojačanja- šavove u obliku kvadratića s “x”-om u sredini, paralelnim linijama ili trokutićem na odgovarajućim mjestima (ulaznim mjestima traka i naramenice u panel nosiljke, na prihvatnim mjestima za kopče) biti prošivena industrijskim koncem jer obični puca i daje neuredne šavove. Također šav ne smije prolaziti kroz bilo kakvu spužvu jer obična spužva trga čak i industrijski konac.

! Važna napomena: Tekstil korišten za proizvodnju nosiljki treba biti označen s oznakom OEKO-TEX® Standarda (Oeko Text 100Oeko-Tex Standard 100Öko-Tex Standard 100, ÖkoTest s ocjenom npr. “sehr gut” i sl.) Sam sustav testiranja vlakana, niti i tkanina na štetne tvari u svim fazama proizvodnje razvijen je 1992., a 2000.-te su prvi proizvođači započeli s certificiranjem tekstila kojeg koriste za šivanje nosiljki.

Od 2005. sve nosiljke s kopčama namijenjene europskom tržištu moraju odgovarati strogo određenim sigurnosnim zahtjevima i metodama ispitivanja tj. važeći standardi za oblikovane nosiljke u Hrvatskoj su: EN 13209-2:2016, EN 13209-1:2008 i CEN/TR 16512:2016. Najčešće korištene kopče renomiranih proizvođača su YKK (LocoLobo, Tula, Mission Critical Baby Carrier) i Duraflex (ISARA, Boba, Manduca, Ergobaby, LennyLamb, Tula, Buzzidil) što je u pravilu i istaknuto na stranicama proizvođača. (Za američko tržište koristi se standard ASTM f2236-14). Više o testiranju oblikovanih nosiljaka ovdje.

! Važna napomena: Provjerite sve šavove, pojačanja, kopče, istrošenost materijala ako kupujete rabljenu nosiljku. Rabljenu nosiljku ne kupujte na slijepo od osobe koja nema odlične preporuke. 

! Važna napomena:

Ako niste sigurni da nosite bebu na ispravan i siguran način kontaktirajte savjetnicu za nošenje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.