Odabir tkane marame za određenu namjenu

Često dobivam pitanja vezana za odabir naaaaajbolje tkane marame za ljeto, za novorođenče, za puzalice, gegalice, hodalice, trčalice, anđele, demone i druge vrste beba (i djece). :-p

Pojednostavit ću pitanja i odgovore na natuknice i pobrojati ih čim preglednije budući da se odgovori na ovakva pitanja traže u hipu jer…

“…isusebože vidjela sam maramu koju mooooram kupit’, al’ sam’ još sekundicu da nešto provjerim na brzinu dok mi nije nestala pred nosom. VRIIIIIŠT!”

Dakle…

 1. Tkane marame za novorođenčad– za malene bebice najbolje su razrađene i smekšane, ukratko rabljene, marame koje god težine i sastava. Ako birate novu maramu preporučam bambus, svilu, viskozu, tencel, pamuk do 220 g/m2 rjeđeg (mekšeg) tkanja jer ga je lakše razraditi (npr. ISARA tkane marame, Didymos Indio (Prima) modeli, žakardne Didymos Gecko, Hoppediz gotovo svi modeli, LennyLamb blendovi s bambusom, Amazonas, Ellaroo, Little Frog, Soul Slings, Yaro, Ellevill, Neobulle, Colimaçon & Cie, Storchenwiege, Girasol tkane marame, Amazonas, Lupilu tkana marama iz Lidla itd.) Lan, konoplja i vuna nisu preporučljivi za novorođenčad no naravno uvijek postoje iznimke koje koštaju k’o Sv. Petra kajgana (npr. Uppymama, Artipoppe, Meeyoo, Farideh, Vatanai Pamir…). (O nošenju novorođenčadi više ovdje).
 2. Tkane marame za starije bebe (toddlere, gegače, gegavce, starije puzače i hodače…) i djecu– za veće bebe nisu neophodne razrađene marame jer je njihova guza teža i dublje upadne u maramu. Veću bebu je lakše “motati” od manje: guza stoji niže i lakše ju je pridržati rukama, lakše je napraviti sjedalo ili rastegnuti sloj preko bebinih leđa (na stranim forumima nedostatak duljine u rukama kad vezujete bebu u maramu na svoja leđa duhovito zovu “T-rex ruke”). Preporučam maramu od 100%-tnog pamuka težu od 220g/m2 za veličinu 6 koja je većini ljudi osnovna, bazna ili temeljna veličina, tj. veličina koja je dovoljna za vezivanje FWCC-a (Front Wrap Cross Carry; prednji križni vez s horizontalnim slojem). Osobno biram marame težine 250 g/m2 i teže za marame veličine 5 i 6 (BabyMonkey, Didymos, Little Frog, Milili Wraps & Slings), a za kratke marame 2, 3 i 4 (tzv. “shorty”) najradije biram 280 g/m2 na više, ili biram marame koje u sastavu imaju lan i konoplju jer pružaju fantastičnu potporu. Odličnu potporu pruža i repreve, a više o materijalima i sastavu tkanih marama možete pročitati ovdje.
  Što odlikuje dobru maramu za “toddlera” osim dobrog jačeg tkanja nerijetko veće gramaže? -Prije svega, birajte širu maramu jer i širina na sebe preuzima težinu bebe, a tako znate da uvijek imate dovoljno marame i za udobno duboko sjedište i potporu od koljena do koljena, kao i za potporu glave i vrata kad Vaša velika beba spava.
 3. Tkane marame za ljeto– su često tanje i zato u sastavu moraju imati lan ili divlju svilu (Tussah silk je naprikladnija vrsta divlje svile za novorođenčad (i općenito najčešća svila jer ima najkraće niti tj. najjeftinija je) a kad je navedeno u sastavu samo “wild silk” (divlja svila) onda možemo očekivati stvarnu potporu i za veće bebe (kao kod npr. Oschinih ili Didymosovih marama veće težine). Osobno ne smatram svilu najidealnijim izborom za ljeto jer je osjetljiva na svjetlo, teško ju je održavati a bebe k’o bebe prelako umrljaju i sebe i sve oko sebe. Također svila ne “diše” ako je tkanje pregusto, dapače imat ćete osjećaj kao da ste se omotali najlonom. Najbolje su pamučne, lanene ili pamučno-lanene marame prozračnijeg ne pregustog tkanja (npr. Soul Slings, Didymos Prima/ Indio, Hoppediz, Girasol, Storchenwiege, Colimaçon & Cie). Dobar drugi izbor su i marame koje imaju konoplju ili čak i manji postotak reprevea u sastavu ako tkanje nije gusto (Yaro, Didymos). pročitajte kako je prošlo testiranje zanima li vas više  o tome koliko griju tkane marame.
 4. Tkane marame za zimu- najbolje su pamučne marame veće težine i gušćeg tkanja, marame s vunom, repreveom, konopljom, a i svime drugime u sastavu jer, iskreno, svejedno je kakvog je sastava i tkanja “zimska” marama ako bebu grijete vlastitim tijelom. Više o nošenju zimi ovdje.

I još za kraj da podsjetim na veličine tkanih marama:

Veličina tkane marame

Duljina u metrima

2

2.5 – 2.9 m

3

3.1 – 3.4 m

4

3.5 – 3.9 m

5

4.1 – 4.4 m

6

4.6 – 4.9 m

7

5.1 – 5.4 m

 8

5.5 – 5.8 m

Što su marame kraće, to im težina (gustoća) treba biti veća.

Teška kratka marama (vel. 2, 3) težine 280-330 g/m2 motana u 1-2 sloja može pružati jednako dobru ili bolju potporu od tanke duge marame (vel. 8, 7, 6) 150- 220 g/m2 motane u 2-3 sloja. Srednje vel. marama (4, 5) obično su teške 250-280 g/m2 ili lakše ako sadrže lan, konoplju, repreve, i koriste se najčešće za vezove motane u 2 sloja. Postoje marame i teže od 330 g/m2 svih veličina za osobe izuzetno osjetljivih ramena i nerijetko sadrže vunu koja je izuzetno udobna jer sprječava tkanje da se usijeca i ukopava u ramena čak i ako je marama loše zategnuta.

Naravno oni koji se smatraju naprednijim “motalicama” ne gledaju više uopće gramažu jer su savladali zatezanje. Njima je i vel. 2 s gramažom 180 g/m2 udobna čak i s gegavcem od 15 kg.

U posljednjih desetak godina procvalo je i tržište luksuznih tkanih marama za nošenje tako da pojedine višestruko premašuju cijenu skupljih kolica radi ograničene proizvodnje, rijetkih i skupocjenih materijala, te unikatnog vanserijskog dizajna. Nemojte izgubiti razum i početi ganjati svog “jednoroga”, tj. rijetku i skupu maramu, pored mora marama koje su stvarno povoljne i samo čekaju na Vas. Sjetite se ZAŠTO nosite svoju bebu. 😉

Ukoliko ste nakon svega pročitanog i dalje neodlučni jednostavno odaberite onu maramu koja Vam se sviđa jer to znači da ćete ju često nositi.

 

…ukratko: kupite “onu plavu” maramu! 😀

9 Replies to “Odabir tkane marame za određenu namjenu”

 1. Kakvo je Vase misljenje o Pentelka (proizvedeno u Poljskoj) tkanim maramama, pamucnim? Naime na ebayu nestaju brzinom svjetlosti, a cijenom su prihvatljive..
  Hvala i lp

  1. Tkana marama je komad namjenskog tekstila oblikovanog u maramu za nošenje. “Pentelka” je nalik kućnom tekstilu bez ikakve dijagonalne elastičnosti, vrlo tanko i nesigurno. To je prije zamišljeno kao posteljina nego nosiljka.

 2. Pozdrav!
  Htjela bih kupiti ring sling, pa me zanima vrijede li upute o gramazi kao i za tkanu maramu (za krace slingove veca gramaza) ili da se u odabiru gramaze orijentiram po tezini djeteta? Nismo jos koristili nikakav tip marame, imamo ergo, ali mislim da bi mi jedan sling bio od koristi 😊
  Beba ima skoro 9 mjeseci, i ima izmedju 9 i 10kg. Bojim se usijecanja rubova, pretjerane opterecenosti slinga pod tezinom bebe, debljine materijala s obzirom da pocinje ljeto..ne znam se orijentirati i sto mi je prioritet u odabiru 🙈
  Unaprijed hvala na uputi! ❤😃

  1. Ivana hvala na upitu.
   Dakle gramaža je manje bitna u odnosu na materijal. Primjerice lan daje više potpore u odnosu na pamuk, tako bi tanki laneni sling davao jednaku potporu kao i sling od debele tkane pamučne marame. Naravno laneni sling bio bi bolji izbor za ljeto. Ne morate brinuti o opterećenosti materijala jer nije u pitanju kućni tekstil. Što se samog usijecanja tiče to samo ovisi o tome kako namještate i stežete sling, a ne o samom slingu.

 3. Pozdrav, nisam shvatila da li postoji tkana marama, koja moze da se koristi od prvog bebinog dana pa dok postoji potreba za nosenje deteta? Jer ja nemam budzet za dve ili vise marama. moram kupiti jednu koja mi moze zavrsiti posao sve dok dete mora da se nosi. Hvala!

 4. Hvala puno na odgovoru. izvinjavam se zbog pravopisnih gresaka u prethodnom postu. Pozdrav

 5. Samo jos jedna stvar, koja debljina tkane marame je po Vasem misljenju najpogodnija za potrebe koje sam prethodno opisala ? Hvala jos jednom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.