Recenzija oblikovanih nosiljaka: Carriers by Freda NOVI onbuhimo i SSC

Pomagalo u svakodnevnom preživljavanju s bebom ili malim djetetom može biti i domaće proizvodnje.

Prošlo je samo pola godine od prvog susreta s Fredinim nosiljkama. U vrlo kratkom vremenu narasla je grupa obožavatelja, usavršavao se dizajn, mijenjale su se kopče, gurtne, keperi, lanene podstave, isprobavale tkane marame…

Više o prvom susretu i recenziji ovdje.

“Fluffy mail” za Nosiljkoteku. Oduševim se kad vidim račun na 0 kuna! 😀

Za novu recenziju stigle su četiri nosiljke s novim dizajnom: onbuhimo i meka oblikovana nosiljka (eng. SSC; soft structured carrier) u veličinama baby i toddler. Sve su djelomična prekrojavanja tkane marame (eng. semi WC; semi wrap conversion) s lanom s unutrašnje strane panela, osim baby onbuhima koji s unutrašnje strane ima keper.

Onbuhimo

Carriers by Freda onbuhimo u veličini “toddler”: za 18 mjeseci na više (najranije 12 mj. ako imate jako visoku i dugonogu bebu).
Razlika u krojevima i veličini onbuhima u veličinama “baby” i “toddler”: “toddler” je više širi nego viši u odnosu na “baby” veličinu jer nakon 12 mj. vaša beba postaje mali brzi pokretni trčuljak i gegavac, koji, razumljivo, najviše duljine dobiva u nogama.
Kod onbuhima je također produžen onaj prazan dio kod naramenica blizu panela tako da se prilagođava svim tipovima građe, a ubačene su i vodilice na gurtne za poprečni remenčić.
Kika i mala Vita (11 mj.) u Fredinom onbuhimu “baby” veličine.
U “toddleru” s mojim malcem koji će za 3 mj. imati 3 g.

Više o novom Fredinom onbuhimu ovdje.

SSC

Fredin SSC u veličinama baby i toddler dobio je nekoliko preinaka. 

Usporedba SSC-a u veličinama “baby” i “toddler” na najvišem i najširem podešavanju.
Usporedba prilagodljivosti panela: “toddler” SSC na najnižem i najužem podešavanju u usporedbi s “baby” na najvišem i najširem podešavanju.

Može se znatno više skratiti panel u odnosu na stariji kroj. Skraćivanjem panela na “toddler” veličini i sužavanjem baze panela ne može se utjecati na samu gornju širinu panela, stoga nikako nije preporučljiv bebama koje ne nose barem veličinu 74 (za 7+ mj. starosti).

“Baby” veličina nosiva je od prvog mjeseca (4+ kg) pa sve do druge godine zahvaljujući velikoj prilagodljivosti panela.

Čičak za prilagođavanje širine panela (s unutrašnje krive strane nosiljke) je sužen, što omogućava veću prilagodljivost nosiljke. Također je pojas drugačije prošiven što mu daje veću čvrstoću i istovremeno manji volumen.

Gurtne, vodilice, zatezači i kopče su svi redom YKK. Ispočetka su vrlo kruti, zapinju i trebaju razrađivanje no ne blijede kao prethodni i neće proklizavati i gužvati se kada se razrade. Keper je Klopmanov, otporan na grebanje i habanje.

 Naramenice s prekinutom gurtnom prošivene su s obje strane. Zatezač je našiven tako da omogućava veću prilagodbu, tj. smanjenje naramenice za osobe sitnije građe. Ujedno time omogućava više nošenje na leđima (umalo kao onbuhimo). Također je vodilica na prekinutoj gurtni promijenjena tako da se naramenica više ne gužva. (Klasični oblik naramenice sa spužvom od 2 cm također ima mogućnost veće prilagodbe s istom vodilicom.)

Kako se nosiljke ponašaju s nositeljima i nošenčadi različite građe i dobi?

Ovo je pravi test koji će pokazati raspone nošenja i samu isplativost kupnje određene nosiljke, njene prednosti i mane.
Barbara i Jan (1.5 mj.) u “baby” veličini.
Kika i Vita (11 mj.) u “baby” veličini sprijeda…
…i na leđima! Stvarno je moguće postići vrlo visoko i udobno nošenje bez deformacije pojasa, panela ili naramenica. Za visoko nošenje pojas se diže visoko na rebra i steže, a naramenice se više krate i jače stežu.
Lea i Iva (25 mj.) u “baby” veličini.

Baby veličina stvarno je jako dugo nosiva, od prvog mjeseca pa sve do druge godine (i dulje!) Za novorođenčad pruža odličnu potporu preko cijelih leđa i sprečava posjedanje tako malene bebe, a novi prošiveni čvršći i tanji pojas sprečava njegovo svijanje i pod znatno većom težinom.

Kika i Vita (11 mj.) u Fredi “toddler” veličine.
Lea i Gabrijela (5 g.) u Fredi “toddler” veličine.
Carriers by Freda SSC u veličini “toddler”.

Toddler SSC nosiv je od najranije 7 mj. (konfekcijskog broja 74) pa sve do predškolske dobi. Ovaj primjerak bio je sašiven od tanjeg kepera u odnosu na “baby” veličinu i činilo se kao da radi toga pruža i manje potpore. Predlažem da se u nosiljkama s tanjim keperom pojača punjenje ili doda još jedan sloj kepera.

Osim u dobrom kroju dosta toga leži i u materijalu kojeg kupac bira. Marina iz Carriers by Freda ima sluha za svakakve ideje i želje, a dat će rado i svoje sugestije. S ovim novim krojevima sve je bliže standardizaciji svojih nosiljaka, vidljivo je i ulaganje u kvalitetnije strojeve, a iduće godine vjerujem da možemo očekivati i certificiranje za izvoz.

Nosiljke iz ove recenzije Zagrepčani mogu isprobati i posuditi iz Nosiljkoteke FB grupe Nošenje beba Zagreb.

P.S.: Freda odnedavno radi i onbuhime u predškolskoj veličini, nosive od vel. 104, kao i dekice od zakrpa od tkanih marama (eng. patchwork, quilt), a uskoro slijede i drugi dodaci 😉

Jutarnje razbuđivanje u Fredinom onbuhimu predškolske veličine. Sve za čangrizave duge nogice! ❤

2 Replies to “Recenzija oblikovanih nosiljaka: Carriers by Freda NOVI onbuhimo i SSC”

  1. Very nice post. I just stumbⅼed upon your blog and wished to
    say that I һave truly enjoyed bгowsing your blog posts.
    After ɑll I will be subscribing to your rss feeԁ and I hope you
    write again soon!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.