Recenzija tkane marame: Didymos Leafage

Didymos Leafage strojno tkana marama srednje težine od 250 g/m2, s 50% vune.

Dio nas prvo se počne češati i grebati kad pomisli na vunu, a tek zatim pita osjeti li se uopće bockanje i grebanje vune u marami. 😀

Bee-bee ovco, imaš li što vune?

– Naravno da imam, tri vel’ke torbe pune!

S merino vunom, alpakom i kašmirom do sada nisam imala nikakvih problema, no ovdje je u pitanju “obična” vuna (?) koja je bockava i nakon pranja i prvog peglanja. Nakon nekoliko nošenja to se bockanje stvarno jako smanjilo no ovu maramu ipak ne mogu preporučiti osjetljivima na vunu.

“S razboja do cvjetanja” (eng. loom to bloom): marama je nakon pranja znatno dobila na volumenu i sjelo je tkanje.

Kad me vlasnica ove marame pitala kakva je, što je bilo netom nakon pranja, morala sam joj reći: “čuj, Lukrecija, ovaj Didy ti smrdi k’o zapaljeni tvor!” To je bio toliko neugodan miris da je moj muž htio zvati mrtvozornika kad je došao s posla. Jedno je kad marama ima miris po ovci no ovo bome nije bilo to.

Nakon razvjetravanja i malo nošenja miris je nestao, no sa svakim pranjem i peglanjem će se opet malo osloboditi. Srećom se vunice ne peru često.

U tkanju se vidi i osjeća životinjsko vlakno. Prava strana marame je puno kontrastnija i dopadljivija od krive strane marame.

Marama se odlično ponaša od prvog vezanja u jednoslojnim i višeslojnim vezovima. Zahvaljujući upravo vuni odlična je marama za teškaše ali i širini od 69 cm. Udobna je, ne urezuje se, a propadanje u vezu nestalo je s vrlo malo razrađivanja.

Neki nisu imali problema sa spavanjem već za vrijeme prvog nošenja. 🙂 Vez je Shepherd’s.
U gusarskom vezu (“Pirate’s”).

Sa svakim sljedećim nošenje marama je sve manje bockala i bila sve toplija na dodir, no s obzirom na visoki udio vune i to da je ova marama puštena u prodaju uoči zime 2016., vjerujem da su u Didymosu računali s tim da će se nositi preko dugih rukava a ne na golu kožu.

Marama odlično drži vez na mjestu, bez proklizavanja, lako se zateže i preko kliznog čvora u vezu “Twisted Pirate”.
Marama je prelijepa i u vezovima gdje se ističu obje strane marame.

Dizajn marame je vrlo zanimljiv, prepun detalja poput stiliziranih žilica u zimzeleinim listovima. Kriva strana izgleda poput lista kroz kojeg se prozire sunce: s vrlo malo konstrasta, poput igre sjena kroz teksturu žilica, slojeva i obrisa. Vjerujem da će većina lako prijeći preko bockanja vune samo radi ovog doista prelijepog dizajna.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.