Prva hrvatska klokanica: LocoLobo Click&Go™

Prva hrvatska klokanica LocoLobo Click&Go™
Prva hrvatska klokanica LocoLobo Click&Go™

Klokanica je termin koji je najčešće vezan uz nosiljke s uskom bazom i tvrdim panelom (to je ona vrsta koju ne preporučujem jer bebi ne omogućuje idealni položaj). U ovom slučaju klokanica je zapravo “dobra klokanica” i odnosi se na meku oblikovanu nosiljku, i to prvu domaću testiranu meku oblikovanu nosiljku. S LocoLobom sam se  prvi put susrela kad me vlasnik kontaktirao u vezi testiranja nosiljke. Nakon nekoliko uvaženih prijedloga za izmjenu pojavila se nosiljka Click&Go™. 

Nosiljka je vrlo jednostavna, nema suvišnih funkcija koje bi mogle zbuniti mlade roditelje, jednostavnog kroja s jednostavnim rješenjima. Ima praktični džep za ruke na panelu, udobni mekani pojas, debele i široke naramenice koje se križaju za bolje raspoređivanje težine. Dolazi kao kompletan proizvod s grickama i torbicom za pojas, a može se za nju dodatno kupiti i jastučić za bebe mlađe od šest mjeseci. Nije dizajnirana ciljano za žene tako da ju mogu nositi i muškarci , i osobe krupnije građe što u svijetu nošenja stvarno nije čest slučaj.  Može se koristiti u sva 3 preporučljiva položaja: naprijed, na boku i na leđima. Ovdje ju možete detaljnije usporediti s drugim nosiljkama.

Tata sa četveromjesečnom kćeri u Click&Go™ nosiljci s jastučićem.
Tata sa četveromjesečnom kćeri u Click&Go™ nosiljci s jastučićem.

Htjela sam saznati zašto je i kako je uopće došlo do želje da se napravi domaća klokanica i to posred cijelog mora stranih oblikovanih nosiljki koje nam se nude na tržištu. Kontaktirala sam Dimitrija Vuka Veličkovića, vlasnika i dizajnera,  te ga zamolila za kratki intervju.

Dimitrije Vuk Veličković sa sinom
Vuk sa sinom

Kako si došao na ideju napraviti prvu hrvatsku meku oblikovanu nosiljku, tzv. “dobru klokanicu”? Koliko je na odluku i sam dizajn utjecalo tvoje iskustvo nošenja vlastitog sina?

Slogan pod kojim promoviram prednosti nošenja i brand LocoLobo© – „Nositi težinu svog djeteta puno je lakše nego nositi težinu njegovih suza“ © – iznjedrio sam iz vlastitog roditeljskog iskustva i moje ljubavi i ogromne povezanosti sa svojim, sada već, desetogodišnjim sinom. Od prvog dana kada je došao doma iz rodilišta nisam ga želio iz ruku i zagrljaja ispuštati, a često su mu moja prsa glumila kinderbet za spavanje. Nikada nisam bio balkanoidni tip oca koji je želio puštati svoju bebu da plače ne bi li „vježbala pluća“. Svaki njegov plač uvijek sam doživljavao samo kao jedini jezik kojim zna komunicirati i tražiti od roditelja ono što mu je potrebno. Ta moja beba je brzo postala preteška i za ruke te sam kupio klokanicu etabliranog svjetskog proizvođača. Doživljaj te klokanice: prekomplicirana, neudobna, s nelogičnim rješenjima, čak i ergonomski neispravna iz današnje perspektive novousvojenih znanja o nošenju. Otada smišljam svoju klokanicu.

Po čemu je Click&Go™ drugačija od drugih “klokanica”?

Emotivno bih odmah rekao da je po tome što ima dušu. Ne volim ono što je masovno i korporativno jer mi je bezlično. Svaki model/dezen mojih nosiljki ima svoju priču i svoj razlog zašto baš tako izgleda. Svakoj sam posvetio posebnu pažnju, ne vodeći se isključivo ciljem da se publici svidi, već i da zadovolji moju dušu. Ako se publici i svidi onda sam još sretniji. Zato i ne proizvodim modele u velikim količinama i često mijenjam kolekcije. To je još nešto po čemu su LocoLobo© Click&Go™ klokanice drugačije od ostalih, dakle skoro pa su unikatne. Kao i s bilo kojim odjevnim predmetom – biste li se osjećali ugodno da se sretnete s prijateljicama, a da slučajno sve tri nosite iste bluze? Svako od nas želi se osjećati posebno, istaknuti se nečime što će nas diferencirati i učiniti jedinstvenima, pa zašto da ne i nosiljkom?
Što se tiče tehničkih detalja, mislim da se danas nosiljke etabliranh proizvođača ne razlikuju puno. Proizvođači koji drže do sebe i sigurnosti beba svojih kupaca, trude se isporučiti kvalitetan proizvod. Ja sam se trudio da osim kvalitete i udobnosti isporučim i dodatne pogodnosti roditeljima uz osnovnu funkciju nosiljke: npr. da imaju gdje s rukama dok nose svoje bebe. Prečesto roditelj ne zna gdje će i što će sa svojim rukama dok nosi bebu u nosiljci, osjeća se blesavo s tim slobodnim rukama. Tako da sam dodao džep za ruke na pravom mjestu – na bebinim ledjima, tamo gdje se ruke roditelja isprepliću u zagrljaj.

Kako to da si nosiljku dao testirati? Znači li to da planiraš izvoz u EU? Zašto ti je uopće bitno jesu li tvoje nosiljke certificirane?

Da ne ispadne da sam lažno skroman, u EU, a i izvan EU već izvozim.
Mislim da se nitko ne smije zezati, odnosno riskirati tuđe zdravlje i sigurnost, pogotovo ne dječje. Jedini način za provjeru je li proizvod zaista kvalitetan i zaista siguran onako kako je dizajniran, jest slanje na testiranje za u to ovlaštenim laboratorijama prema postojećim jako strogim europskim standardima kvalitete i sigurnosti. Ovdje se ne radi o odjevnom predmetu, iz prethodnog pitanja, već o životima. Ne znam kako se bilo tko može upustiti u proizvodnju nosiljke bez straha je li taj proizvod možda opasan za nečije zdravlje? Ja taj strah imam jer proizvodim nešto za najosjetljivije male ljude. Dizajnu nosiljke zato pristupam preozbiljno, svaki šav, svaki kroj je pažljivo osmišljen kako bi zadovoljio zahtjeve za udobnosti, praktičnosti, i zdravstvenom i tehničkom sigurnosti. Najviša razina provjere te kvalitete su upravo te vrste testiranja u neovisnim institucijama. 

(Više o samom procesu i metodama testiranja oblikovanih nosiljki možete pročitati ovdje.) 

Jastučić za Click&Go™ nosiljku namijenjen je bebama 4.-6. mjeseci starosti.
Jastučić za Click&Go™ nosiljku namijenjen je bebama 4.-6. mjeseci starosti.

Koliko je uopće isplativa domaća fair trade proizvodnja? Kako to da ne radiš na crno kao neke “šivalice”? Znaš li da si pokrenuo val šivanja klokanica u kućnoj djelatnosti i kupovine krojeva na Etsyju? Imaš li koji komentar na to? Koliko ti je bitno biti prvi, i biti i ostati originalan?

Nisam slučajno ime svojoj tvrtki i brandu dao ime „Loco Lobo“. Prevedno s portugalskog to je „Ludi Vuk“. Danas u našoj sredini, svatko tko želi raditi pošteno je na neki način „lud“. Ne znam i ne mogu drugačije. Ne bih mogao mirno spavati. Tako me odgojili, tako i svoje dijete odgajam. Da radim u nekim sivim i mutnim okvirima ne bih mogao mirno spavati ni zbog svojih kupaca. Kako će se kupci osjećati sigurno ako posluju s nekim tko im ne ulijeva sigurnost?
Što se tiče krafteraja i „uradi sam“ skidam kapu svakom tko se potrudi da vlastitim trudom sebi nešto stvori. Ako stvaraju za nekog drugog savjetovao bih im da se zapitaju šivaju li čarape ili nosiljku u kojoj treba zdravo odrastati nečije maleno biće.

U nosiljci se mogu nositi i starije bebe jer kad prohodaju manje je bitno da imaju potporu "od koljenja do koljena": na fotografiji je mali gegavac od 16 mjeseci.
U nosiljci se mogu nositi i starije bebe jer kad prohodaju manje je bitno da imaju potporu “od koljenja do koljena”: na fotografiji je mali gegavac od 16 mjeseci.

Razumijem i da su vremena takva da ćemo svaki cent sačuvati kako god možemo. Ipak bih kupcima savjetovao da razmisle od kakvog su materijala su takve „uradi sam“ nosiljke, kao i koliko mogu potrajati, i trebaju li po svaku cijenu štedjeti na zdravlju i sigurnosti bebe.

Većina stranih proizvođača daje uz račun garanciju na kvalitetu svoje nosiljke do jedne godine. Kako to da si se odvažio i dao garanciju na čak pet (!) godina i dao uz nosiljku i dodatnu opremu u cijenu (torbicu za pojas i gricke)? Misliš li da je bitno neiskusnim roditeljima ponuditi kvalitetan i zaokružen proizvod?

Nisam se uopće odvažio, kako kažeš. Vjerujem u svoj proizvod, ali ne napamet. Testiran je i sa potpunom sigurnošću mogu dati i doživotnu garanciju. Torbicu i gricke sam uključio u ponudu jer poštujem roditelje. Kako? Ni ja ne volim kada nešto kupujem,  da svu ostalu gomilu accessoriesa moram dodatno kupovati. Kada se već netko odluči za nosiljku zašto ne bih imao i sve one dodatke koji su mu neophodni? Ako bebači grickaju naramenice zašto im odmah ne bih dao i opciju besplatnih gricki da sačuvaju svoju nosiljku što duže od nepotrebnih pranja? Pogotovo neiskusnim roditeljima treba ponuditi kompletan i zaokružen proizvod. Nisam od onih korporativnih giganata koji bi to neiskustvo zlouporabili ne bi li zaradili na sitnicama poput gricki. Moj proizvod je kompletan i zbog brojnih informacija i savjeta koje roditelji mogu pronaći na LocoLobo web stranici, a i uvijek sam dostupan za odgovaranje na pitanja i davanje savjeta.

Osim klokanice "Ludi Vuk" nudi i odlične lanene slingove u kojima se bebe mogu nositi od rođenja te azijsku vrstu nosiljke, mei tai, iz koje zapravo i nastaju današnje "klokanice".
Osim klokanice “Ludi Vuk” nudi i odlične lanene slingove u kojima se bebe mogu nositi od rođenja te azijsku vrstu nosiljke, mei tai, iz koje zapravo i nastaju današnje “klokanice”.
LocoLobo mei tai je nosiljka pogodna za nošenje od 4. mjeseca starosti bebe, tj. kad dobro ovlada mišićima glave i vrata.
LocoLobo mei tai,  je nosiljka pogodna za nošenje od 4. mjeseca starosti bebe, tj. kad beba dobro ovlada mišićima glave i vrata. Na fotografiji je moj sin imao 20 mj.

Mnogi su se žalili na cijenu nosiljke jer su imali ideju da nešto domaće mora biti lošije kvalitete i izuzetno jeftino te uspoređivali Click&Go s ukrajinskom Love and Carry Air. Bi li to htio prokomentirati?

Samo „Loco“( ludom ) magijom sam u ovim našim uvjetima uspio proizvesti nosiljku koja će i cijenom i kvalitetom biti rame uz rame etabliranim svjetskim proizvođačima, koji uzrged budi rečeno, gotovo svi do jednog proizvode u mnogo jeftinijim uvjetima u Kini. Presretan sam što sam uspio osigurati i ekološki certificirane materijale za proizvodnju nosiljki u ovim našim „bajnim“ uvjetima. Što se tiče nosiljke i proizvođača koje si pomenula moja poslovna etika mi ne dozvoljava da komentiram druge proizvođače. Onima koji se žale na cijenu i LocoLobo usporede s bilo kojim drugim proizvođačem, predlažem da npr. uzmu u ruku tu nosiljku koju si spomenula i LocoLobo Click&Go, neka ih samo opipaju.
Još me je i djed učio – „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino“.

"Loco Tai" tai je po 5 cm uži i kraći od klokanice pa zato nije potreban jastučić za nošenje beba starosti 4. -6 mjeseci. Također radi toga i kraće bebi omogućuje idealan položaj i potporu od koljena do koljena.
“Loco Tai” tai je po 5 cm uži i kraći od klokanice pa zato nije potreban jastučić za nošenje beba starosti 4. -6 mjeseci. Također radi toga i kraće bebi omogućuje idealan položaj i potporu od koljena do koljena.

Kako komentiraš pretpostavke da je Click&Go “toddler” (za 12+ mj.) nosiljka kad dimenzijama panela odgovara nekim stranim klokanicama koje se uz umetke/ jastučiće nose od rođenja? Koliko je stvarno bitno čitati upute i ispravno postaviti bebu u nosiljku (da duboko sjedne u panel umjesto na pojas i sl.)?

Pretpostavke obično ne komentiram, pogotovo ne one koje se trude da ostanu samo pretpostavke. Uvijek će biti kritičara i “kritizera”. Kritike uvijek uvažam jer smatram da samo tako možemo kao ljudi napredovati u bilo čemu, pa tako i ja u usavršavanju svojih proizvoda. “Kritizerstvo” nikada ne uvažavam jer nemam vremena baviti se tuđim skrivenim namjerama. Vrijeme mi je potrebno za stvaranje, uživanje, ljubav, mir i ljepotu.
Izuzetno je važno čitati upute jer je od samog početka neophodno naučiti ispravno koristiti nosiljku. Neispravno korištenje i namještanje nosiljke nepovoljno utječe na zdrav razvoj bebinih kukova i kralježnice. Može nosiljka biti najbolja na svijetu ali ako je pogrešno koristimo duže vrijeme može biti izuzetno loša za dijete. Upute i pridržavanje uputa od samog početka je važno jer ono što se pogrešno nauči teško je poslije ispraviti. Najbolje je ne znati ništa i naučiti od početka kako treba nego misliti da nešto znaš i krenuti koristiti proizvod po svom nahođenju, koje je obično pogrešno.

Lijevo je PixieKid laneni sling sa starim hibridnim tipom ramena a desno je novi LocoLobo sling s popularnijim plutajućim nabranim ramenom. Oba su nastala u istoj radionici.
Lijevo je PixieKid laneni sling sa starim hibridnim tipom ramena a desno je novi LocoLobo sling s popularnijim plutajućim nabranim ramenom. Oba su nastala u istoj radionici.

 

Kakav odnos imaš s kupcima? Želiš li možda još nešto reći za kraj?

Mišljenje kupaca, roditelja koji uživaju u nošenju svoje djece, jako mi je važno. Nekako zato moji proizvodi i žive svoj život i razvijaju se zahvaljujući prijedlozima mama i tata. Stalo mi je da i kupci budu zadovoljni mojim proizvodom jer mi je time puno srce što sam uspio još jednom malom biću omogućiti zdrav rast. U svaki model nosiljke ugradjeno je puno prijedloga i zahtjeva baš od roditelja. Čak sam i napravio nekoliko custom made primjeraka za roditelje koji su željeli nosiljku po svojim, nestandardnim, mjerama. Uzaludno bi bilo ovo što radim da nemam sluha za roditeljske prijedloge, ili upit za savjet. Trudim se da na svako pitanje odgovorim, da moji savjeti zaista pomognu roditelju, pa čak i ako nije zainteresiran za konkretno moju nosiljku. Uvijek se promatram iz uloge i roditelja, i kupca, i nositelja, pa se zato nadam da i osjećam potrebe kupaca.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.