Lomljenje tkanih marama

Peglanje s puno vruće pare odlično isteže, opušta i poravnava orijentaciju vlakana.
Peglanje s puno vruće pare odlično isteže, opušta i poravnava orijentaciju vlakana. Maramu treba peglati po širini, od sredine prema rubovima.

O lomljenju tkanih marama za nošenje beba već sam pisala ovdje no dobivam toliko upita u vezi toga da je već i lomljenje zaslužilo jedno pošteno lomljenje. Dakle lomljenje je razrađivanje nove tkane marame, smekšavanje. Svaki fluffy mail* koji vam stigne zapravo tek treba postati fluffy (eng. paperjast, mekan, jastučast, baršunast). Tkana marama najčešće dolazi nedovršena, tj. tkanje treba sjesti: maramu treba oprati, osušiti i ispeglati s obje strane (osim ako proizvođač nije naveo drugačije). Nekim maramama je to sasvim dovoljno da postanu nosive no druge su i nakon pranja i peglanja tvrde kao karton pa vlakna treba opustiti i istegnuti na drugačiji način.

Lomljenje tkane marame za nošenje beba pletenjem i uvijanjem.
Lomljenje tkane marame za nošenje beba uvijanjem i pletenjem.

Kako se marama lomi?

Marama se lomi namakanjem, pranjem strojno ili ručno, sušenjem u sušilici s lopticama, peglanjem i raspeglavanjem s puno pare, pletenjem, uvijanjem, sjedenjem i ležanjem na marami,  provlačenjem kroz prstene za nošenje (zamjenjuje trening veslanja), sjedenjem na ispletenoj marami, ljuljanjem u marami, ležanjem u marami kad ju objesite o strop ili na ljuljačku u parku, kad ju svežete kao ležaljku između 2 stupa, možete maramu vući kroz čvor ili provlačiti kroz rešetke dječjeg krevetića i naravno, najslađe i najjednostavnije je maramu lomiti nošenjem!

Sušenje u sušilici, nepeglanje marame barem nakon pranja, duhanski dim i dlake kućnih ljubimaca smanjuju preprodajnu cijenu tkane marame baš kao i 2nd grade kvaliteta, nedostatak originalne ambalaže i oštećenja poput izvučenih ili napuklih niti, sabijeno ili razrijeđeno tkanje na pojedinim mjestima, trajni nabori i sl. 😉

Osobno sam protiv sušenja u sušilici. Tko želi prodati tako održavanu maramu treba staviti napomenu da je sušena u sušilici. Problem s njom jest što jako skraćuje vijek trajanja marame, lan skupi a bambus, vunu i svilu uništi. Oscha primjerice nije, za razliku od Didymosa, zabranila uporabu sušilice na svojim maramama ali je stavila upozorenje da se tako marame oštećuju i skraćuje im se vijek trajanja.

Vodite računa o sastavu tkane marame! 

Osjetljva vlakna

Ako vunenu tkanu maramu ubacite u mašinu a na njoj nije označeno da je vuna “superwash” onda ćete ju ufilcati i postaje nenosiva ne samo radi toga što se suzila i skratila, postala mucasta i ružna, nego zato što je postala nesigurna za nošenje jer su oslabjela vlakna. Svilu nemojte sušiti na direktnom suncu i ne perite ni vunu ni svilu na visokoj temperaturi. Vunu i svilu nikada nemojte lomiti uvijanjem i izbjegavajte provlačenje kroz prstene za nošenje ako je tkanje rjeđe jer će se niti razrijediti i/ ili sabiti kroz duljinu marame. Svilu i vunu držite dalje od sušilice, baš kao i tencel, bambus, devinu dlaku i druga osjetljiva prirodna ili sintetska vlakna.

Razrađivanje tkane marame provlačenjem kroz prstene za nošenje.
Razrađivanje tkane marame provlačenjem kroz prstene za nošenje.

Marama ili “karton”?

Marame s lanom i konopljom u sastavu traže najviše rada. Njih je najbolje namočiti preko noći u mlakoj vodi. Lan treba peglati dok je još vlažan, a konoplja se može posušiti do kraja, možete ju čak sušiti i u sušilici s teniskim lopticama što će ju dodatno lomiti. Lan ne stavljajte u sušilicu jer će se marama skupiti i do 50%. Možete ju nazad razvući peglanjem s puno pare, a ako imate sreće možda joj vratite duljinu i širinu koju je imala prije nezgode. Peglanje s puno vruće pare odlično isteže, opušta i poravnava orijetaciju vlakana te pomaže da tkanje sjedne. Maramu treba peglati po širini: od sredine prema rubovima. Računajte i s tim da sušenjem u sušilici skraćujete vijek trajanja tkanine.

Vlakna koja je najteže lomiti su najizdržljivija i najdugovječnija vlakna. 

Razlika između poravnanja i opuštenost vlakana i tkanja ispeglane i neispeglane marame.
Razlika između poravnanja i opuštenost vlakana i tkanja ispeglane i neispeglane marame. Tkana marama na fotografiji je Natibaby Safi Sunset

Što je najjednostavnije za lomljenje i kasnije održavanje? 

Pamuk, naravno. To je sveprisutan materijal koji je virtualno neuništiv. Možete ga peglati na najvišim temperaturama, često prati, lako se lomi i s njega se lako skidaju mrlje.

 

* (eng. kalk “paperjasta pošta”); odnosi se na paket u kojem je tkana marama ili neka druga nosiljka iskrojena od tkane marame. Neki razlikuju fluffy mail i puffy mail: bilo koju pošiljku koja dolazi u koverti sa zračnim jastučićima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.